05 Oct
05Oct

Защо е важна и 8 начина да я създадете


Може ли нашето мислене да повлияе радикално на избора ни и да определи хода на живота ни? Соня Вадламани обяснява значението на живота в изобилие и споделя осем прости, но ефективни начина за култивиране на мислене за изобилие.

Когато Хенри Форд каза известното: „Независимо дали мислите, че можете, или мислите, че не можете – прави сте“, той подчертаваше как нашето отношение и вярвания определят нашия успех или провал. Въпреки че може да не го осъзнаваме, самоограничаващите се мисли могат да имат трайно отрицателно въздействие върху живота ни, докато положителните нагласи и яркият възглед за живота могат да ни помогнат да направим по-добър избор, което води до успешни резултати.

Терминът „нагласа за изобилие“ е измислен за първи път от Стивън Р. Кови през 1989 г. в неговият бестселър „Седемте навика на високоефективните хора“. Според Кови, тези, които избират мисленето за изобилие, вярват, че имат неограничени ресурси, достъпни за всеки индивид, и че дългосрочният успех гарантира създаването на печеливша ситуация за всички.


Нагласа за изобилие срещу мислене за недостиг


За разлика от това, Кови се отнася към нагласата за недостига като гледане на живота като ограничен ресурс, при който човек може да получи само част от пая, докато останалото е запазено за други. Хората с мислене за недостиг вярват, че просто няма достатъчно любов, време или пари за всички: всяка тяхна мисъл и всяко действие е стремеж да грабнат ограничените възможности.Експериментално проучване, базирано на невроизобразяване, разкрива, че мисленето за изобилие позволява на хората да вземат целенасочени решения. Обратно, тези с мислене за недостиг възприемат ограничените ресурси като достъпни за тях, което може да повлияе неблагоприятно на техните способности за вземане на решения.


"Аз самата бях жертва на мисленето за недостига допреди няколко години. Отне ми известно време да осъзная, че се ограничавам, като оставам в капана на „само ако...“. Вярвах, че животът ми ще бъде перфектен, ако печеля определена сума пари, спечеля този ексклузивен договор, отида на тази мечтана ваканция и т.н." - споделя Вадламани. Аз съм изживяла две трети от живота си по същия начин.


Когато в крайна сметка разбрах, че мисленето ми за недостиг ме затваря в комплекса на жертва, съзнателно потърсих начини да разширя съзнанието си и да разпозная всички възможности за растеж около себе си. Наистина, бягството от балона на недостига може да изглежда невъзможно в началото, но последователният фокус и решителният план за действие, насочен към развиване на мислене за изобилие, помагат изключително много.

„Самоограничаващите се мисли могат да имат трайно отрицателно въздействие върху живота ни, докато положителните нагласи и светлата перспектива могат да ни помогнат да направим по-добър избор.“

Понякога може да е лесно да объркате мисленето за недостиг с временен неуспех, като финансовия недостиг примерно. Разоряването може да е краткотрайна ситуация в живота ви. Всъщност липсата на достъп до всичко, което някога сте желали, може да се окаже ценен урок и да ви помогне да бъдете благодарни за всичко, което имате.


Кое му е полезното на мисленето за изобилие?


Смята се, че мисленето за изобилие благоприятства личното и духовното израстване. Професорът по психология Карол Двек разкрива, че хората с „нагласа за растеж“ вярват, че талантът е само отправната точка и способностите могат да бъдат усъвършенствани с последователни усилия за подобряване.

Тези хора обикновено са по-подготвени да се справят със стресови ситуации и вярват в способността си да генерират по-успешни резултати в сравнение с тези с „фиксирано мислене“. Хората с мислене за изобилие се възприемат като:

  • по-креативни и вдъхновени да създават благоприятни резултати за всички наоколо
  • невъзмутими дори при неблагоприятни обстоятелства
  • по-уверени в способността си да създават резултати с висока стойност
  • по-фокусирани върху създаването на смислени, безпрепятствени, удовлетворяващи житейски преживявания


8 начина да развиете мислене за изобилие


Ето няколко практични и ефективни начина да започнете да създавате живот на изобилие. Включете ги в ежедневието си и си позволете да станете свидетели на положителни промени.


1. Вярвайте в безкрайните възможности

Хората с мислене за изобилие могат да възприемат най-високия потенциал във всяка ситуация. Въпреки че мисленето за недостига налага възприемане на ограничение на наличните ресурси, винаги има повече опции, страхотни възможности и неограничени ресурси за тези, които обичат изобилието.

Обучението на ума ви да вижда неограничени възможности вместо недостатъци може да бъде постепенен процес. Можете да започнете, като съзнателно разширите съзнанието си, докато отпускате фокуса си, и след това се запитате как бихте могли да подходите към ситуация от различна гледна точка, в сценарий, в който знаете, че не бихте могли да се провалите.


2. Разберете силата на вашите мисли

Каквото мислиш, това ставаш. Умът е всичко“, учи ни Буда. Законът за проявлението твърди, че нашият вътрешен свят отразява нашата външна реалност и че нашите мисли, вярвания и емоции определят това, което проявяваме във физическия свят около нас.

Отделянето на време, за да забележите вида самоограничаващи ви или базирани на недостига мисли, които изпитвате, ще ви позволи да идентифицирате мисловните си модели и постепенно да ги пренасочите към изобилие.


Изобилието насърчава най-добрата ви версия  shutterstock/KieferPix


3. Спрете да се сравнявате с другите

Нагласата за недостиг може да принуди хората постоянно да се оценяват като се сравняват с другите. Тези, с мислене за изобилие, са склонни да сравняват само себе си по отношение на визията и стандартите, които са си поставили.


4. Включете благодарността като ежедневна практика

Благодарността е мощна емоция за създаване на изобилие. Всъщност има достатъчно научни изследвания, които установяват ползите от благодарността като ежедневна практика, като подобрено психично здраве, по-силни взаимоотношения и повишено лично щастие.

Воденето на дневник с дневна благодарност е един от най-лесните начини да я интегрирате като ритуал и да се възползвате от предимствата ѝ. Медитацията на благодарност също може да ви помогне да изградите обичаен фокус върху оценяването на добрите неща в живота.


5. Изградете печеливши ситуации за всички

Хората с мислене за недостиг гледат на живота като на определена „торта“ и вярват, че ако някой получи голямо парче от нея, на другите остават по-малки порции. Манталитетът на изобилието гледа на живота като на сума от съвместни усилия, вместо като състезание.

Създаването на печеливши решения чрез взаимодействие и сътрудничество може да доведе до взаимно благоприятни резултати – по този начин има много торта за всички.


6. Бъдете готови да учите

Според Кови желанието за учене и растеж към майсторски опит формира основата на мисленето за изобилие. Ключът към изобилието е да превърнете ученето в навик и да създадете майсторски опит в поне една област, която ви интересува.

„Смята се, че мисленето за изобилие благоприятства личното и духовното израстване. Хората с мислене за растеж вярват, че талантът е само отправната точка и способностите могат да бъдат усъвършенствани с последователни усилия за подобряване."

Джеймс Клиър, авторът на бестселъра „Атомни навици“ обяснява как принципът на „незначителните печалби“ или малките подобрения на ежедневна база може да се натрупат с времето. Това води до драматична промяна в начина, по който постигаме успешни резултати.

Наистина, като правите последователно 1% подобрения в малки области от живота си, можете да станете свидетели на експоненциален растеж и да създадете забележителни резултати както за себе си, така и за другите около вас.Обучението "По-добри за 30 дни" за създаване на устойчиви навици може да е за вас.


7. Създавайте ежедневни утвърждения, които насърчават изобилието

Нагласата за недостиг произтича от страха. Било то страх от неадекватни ресурси или недостатъчно умение за постигане на целите и други подобни. Експериментално проучване на J. David Creswell (в сътрудничество)  посочва ползите от самоутвърждаването под формата на подобрени способности за решаване на проблеми дори в стресови ситуации.

Използването на ежедневни утвърждения може да помогне за постепенна, но стабилна промяна в нагласата ви от недостиг към изобилие. Започнете със записване на вашите страхове и тревоги. Това ще ви помогне да разширите вашето съзнание. След това направете подходящ план за действие като отговор на тези опасения по начин, който ще ви позволи да преодолеете страха си от провал, за да можете да водите по-смислен и пълноценен живот.


8. Обградете се с хора с изобилно мислене

Вие сте средно аритметичното от петимата души, с които прекарвате най-много време“, каза Джим Рон и с добра причина. Съответно, изберете да инвестирате времето и ресурсите си в изграждането на общност от хора, които издигат възгледа ви за живота и изваждат най-доброто от вас.

Това ще ви помогне и да сведете до минимум непродуктивното време, прекарано с „негативни приятелки“ или неподкрепящи и непродуктивни хора, които не добавят стойност към живота ви и вместо това само създават стресови ситуации. Заобикалянето с позитивно настроени и овластяващи хора ще ви помогне да развиете мислене за изобилие.


Извод за вкъщи: изобилно мислене

Нагласата за изобилие може да има положителен ефект върху нашето физическо здраве, емоционално благополучие, щастие, взаимоотношения и дори нашите финансови решения. Поддържането на това мислене може да изглежда трудно в началото, но като следвате осемте съвета по-горе, ще позволите на изобилието да влезе в живота ви, да се развива и да ви прави по-щастливи.
източник: happiness.com

Коментари
* Имейлът няма да бъде публикуван в сайта!