Happy DO ッ
25 Aug
25Aug

Колко често използвате изрази като "Нямам време", "Сега имам друга задача", "Ще ти звънна по-късно!" ?


Обичайно се чувстваме претоварени от ежедневните ни отговорности, които доста често съвместяват работа, обучения, лични задължения и семейни ангажименти. Доброто управление на времето и стройната организация са от съществено значение за намаляване на стреса и за справяне с ежедневните ни задачи. Един от начините да постигнем това е като използваме планер, за да организираме по-добре всекидневните си дейности, срещи и крайни срокове. Да организираме живота си въобще.


Ще ви споделя 13 начина, с които един планер може да ни помогне да управляваме стреса, да останем организирани, да имаме време за себе си и да бъдем щастливи с живота, който така или иначе живеем.


Първото и най-логично - важното преди всичко останало


Планерът ни помага ефективно да приоритизираме задачите си. Позволява ни да видим какво трябва да свършим и да планираме съответно, като ни дава усещане за посока и намалява чувството, че сме претоварени. Можем да поставим крайни срокове, планирани срещи и други важни задачи в планера и да преценим коя задача трябва да има предимство, което прави управлението на времето много по-удобно и ефективно.

 

Второ - отговорност


Планерът тренира чувство ни за отговорност. Записването на цели или задачи ще ни помогне да останем ангажирани с тях. Зачеркването на завършени задачи дава усещане за постижение, виждане на напредъка по конкретен начин и увеличава чувството на удовлетвореност. 


Трето - баланс


Планерът може да ни помогне да поддържаме здравословен баланс между работа и личен живот. Лесно е да поемем повече отговорности, отколкото реално можем да свършим, но с планера можем да планираме ангажиментите си, като гарантираме, че личното ни време няма да бъде компрометирано. Помага ни и за управлението на свободното време, като допринася за баланса между работата и личния живот, което пък води до повишена производителност и намален стрес. 


Четвърто - по-добри решения


Наличието на планер позволява по-добро вземане на решения. Можем да прегледаме пълния график, да планираме неочаквани събития, да сведем до минимум конфликтите в графика и да намалим спешните случаи, които могат да причинят повече стрес. Като имаме визуално представяне на важни дати и ангажименти, можем да вземаме информирани решения за това как да разпределим времето си и да намалим инфарктните състояния. Пето - по-добра комуникация


Планерът също така прави комуникацията с другите по-управляема. Добре организираният планер елиминира необходимостта от постоянно движение напред-назад, когато се опитваме да насрочим срещи или да поставим крайни срокове. По-удобно е да следим всичките си ангажименти на едно място и да се консултираме с вашия планер, когато е необходимо. 


Шесто - подобрява паметта


Планерът помага за подобряване на паметта. Хората имаме ограничен капацитет на паметта и често забравяме неща, които възнамеряваме да направим или са важни. Планерът действа като напомняне, подканвайки ни да направим нещата, които сме планирали. Записването на важни детайли запечатва действието, което трябва да бъде извършено, в паметта ни. Така тренираме паметта си, а и е по-малко вероятно да забравим нещо. 


Седмо - проследяване на израстването


Един вечен планер помага за проследяване на напредъка. Често казват, че това, което се измерва, се случва. Планерът помага да се измери напредъкът чрез проследяване на дейности и крайни срокове. Чрез проследяване на напредъка си човек може да идентифицира области, в които трябва да се подобри, да си постави нови цели и да отпразнува постиженията, като по този начин повишава продуктивността и мотивацията.

 Организационните умения са от решаващо значение за добре свършена работа. Особено в живота на всяка работеща жена. А когато тази работеща жена е и предприемач, фрийлансър или собственик на бизнес (колкото и малък да е той) това вече е жизнено важно. Планирането е основен аспект на организационните умения, а планерът е просто задължителен инструмент. 

Ето и няколко причини, поради които всяка работеща жена има нужда от планер. 


снимка: depositphotos / seijiroooooooooo


Осмо - изпълнение


Планерът помага да се следи графика. С толкова много срещи, крайни срокове, оперативки, имунизации, родителски срещи и други събития може да е трудно да запомните всичко. Планерът помага да се гарантира, че всички събития са планирани по съответния начин и нито едно от тях не е пропуснато.

 

Девето - ред


Планерът помага да се приоритизират задачите. Една заета жена има толкова много задачи за изпълнение на ден, че този ден лесно може да се превърне в спирала от несвършени и забравени неща. С планерът обаче тя може да подреди задачите по приоритет и да гарантира, че най-важните ще бъдат свършени първи. 


Десето - оптимизиране


Планерът предоставя преглед на деня, седмицата, месеца или годината. Може лесно да се прегледа графика за всеки период и да се определи най-добрия начин на действие. Това помага за оптимизиране на производителността и избягване на загуба на време. 


Вижте как може да планирате лесно цяла една година.


Единадесето - не губим идеите си


Планерът осигурява място за бележки и идеи. В забързана работна среда идеите и бележките могат лесно да бъдат забравени. С планер една работеща жена може да документира всичко това и бързо да го използва, когато е необходимо. 


Дванадесето - организация


Планерът помага да се организираме. Разхвърляното бюро или работното пространство често е признак на разхвърлян ум. Планерът позволява на човек да разчисти ума си и да изложи мислите си на хартия. Чрез записване на задачи, срокове и срещи човек може да организира деня си и да избегне объркване, което често води до ... стрес.

 

И тринадесето, но може би първо по важност


Планерът помага за сбъдване на мечти. Всяка мечта е неразписана цел. Поставянето на измерими и ясни цели, и разделянето им на малки изпълними задачи е половината път към сбъднати мечти. Останалото е действие.

 

В заключение


Планерът си е един доста важен инструмент. Намалява ежедневните нива на стрес като същевременно повишава общата продуктивност. Предварителното планиране и организирането на ежедневните дейности води до по-малко загуба на време и повече постижения. Осигурява усещане за посока, отчетност и приоритизиране, като по този начин намалява усещането за претоварване.

Планерът оптимизира производителността и помага на работещата жена да използва времето си по най-добрия начин. С него е по-лесно да поддържаме здравословен баланс между работа и личен живот, да подобрим вземането на решения и да се координираме ефективно с другите и себе си. Помага да останем организирани, да приоритизираме задачите, да имаме ясен преглед на графика, да генерираме идеи, да си поставяме цели и ... да сбъдваме мечти.

 

Планерите не решават всичките ни проблеми, но ни поставят на правилния път към по-организиран, свободен от стрес и добре планиран начин да живеем един по-щастлив живот.

Не е ли време да помислите да инвестирате в добър планер?!? 


С усмивка,
ваша Happy DO

Коментари
* Имейлът няма да бъде публикуван в сайта!