Happy DO ッ
18 Dec
18Dec

Как да планираме цяла една година за 2 часа


Възможно ли е да се планира цяла една година!?! Как?

Дори и да не си падаш по планирането, съвсем сериозно и отговорно потвърждавам, че това е много по-лесно, отколкото предполагаш и гарантирано намалява стреса и някои не дотам добри решенията, взети в последния момент.

Златина Георгиева от Има време ни споделя как да го направим в 5 лесни стъпки.


Какво е планиране на цяла година?


Не си представяй детайлен план, в който описваш в колко часа ще се будиш след два месеца или какво ще закусвате у дома всяка неделя - ще го правиш в дневния и месечния си план. Това планиране ще ти даде основата на цялата година, като включва регулярно повтарящи се годишни ангажименти (посещения при лекар, имунизации, преглед на колата и т.н.), важни празници (рождени дни, годишнини, семейни празници), ваканции и почивки (ваканции на учениците, официални почивни дни). Не е толкова страшно, нали.


Защо ми е план на цялата година?


Само който не го е ползвал, не може да си представи колко е удобно и полезно. Знаеш предварително кога предстоят големи празници или сериозни разходи и можеш да предвидиш бюджета си, веднага виждаш кои са подходящите дълги уикенди или възможности за отпуска, не пропускаш да се грижиш за здравето си. Когато виждаш нещата в перспектива, избягваш стреса на покупки и решения в последния момент, което ти пести както време, така и нерви, а и доста пари. 


Как да планирам цялата година?


Последователност от 5 стъпки ще  ти помогне в този процес. Разбира се, не всички може да се отнасят за теб и твоя живот, така че адаптирай и напасвай спрямо собствените си нужди. Важното е накрая да имаш структура на годината, с която да се чувстваш комфортно и да ти дава увереност, че знаеш какво предстои. След това - надграждай.


Вечният Личен Планер може да ти бъде безкрайно полезен. 


1. Отдели си време за планиране

Може да са ти необходими час-два-три. Зависи колко задълбочено и подробно се впуснеш в планирането. Ако сте семейство, направете го заедно с партньора си, така че и двамата да сте на една страница за предстоящите събития и ангажименти през годината.


2. Определи фокус или цели

Има ли нещо, върху което искаш да се фокусираш през тази година? Какви цели си поставяш за личностно и професионално развитие, за семейството, за финансите и свободното време? Определянето на фокуси и цели предварително, ще ти помогне много по-целенасочено да избираш активностите, които да вкараш в календара, на какво ще казваш „да“ и на какво „не“ през новата година.


3. Използвай дигитален календар - ако ти харесва

Повярвай ми, обожавам писането на хартия и зачеркването на задачките, когато са изпълнени. Дълго време използвах Google Calendar и Бележките в телефона си, защото са безплатни, онлайн, синхронизират се на всички устройства, може да се споделят, да се използва цветови код за задачките и т.н. Всеки дигитален календар, с който обичаш да работиш, би ти свършил работа.

Често обаче забравях по нещо, просто защото телефона ми почти винаги е без звук. Освен това имах и 3 календара - бизнес жените ще ме разберат правилно. А и когато се случи много неочаквано неприятното и вземеш та загубиш цялата си информация предприемаш крути мерки по въпроса. Все още продължавам да ги използвам и двете приложения, но в пъти предпочитам да имам всичко на хартия. Така с времето се роди и ПланерЪТ.4. Да го попълним този календар

Преди да се впуснеш в отделните секции, две важни уточнения, които да ти спестят излишен стрес.
- Не запълвай календара си на макс – няма нужда да живееш с усещането, че животът ти се контролира от квадратчетата в него. Той трябва да ти носи облекчение, че си включила всичко важно, а не да те притиска с конкретни задачи.
- Не пропускай важните ангажименти, но и не отивай и в другата крайност, в която си казваш: „Това ще го запомня, няма нужда да го пиша“. Няма да го запомниш, повярвай ми! Идеята е да го напишеш, за да освободиш съзнанието си и за други важни неща.


- Рождени дни

Макар фейсбук учтиво да ни напомня за рождените дни на приятели и познати (кога реални дати, кога леко поизменени), включи в годишния си календар рождените дни на важните за теб хора. Хубавото е, че трябва да го направиш само веднъж, защото дигиталните календари дават опцията събитието да се повтаря на годишна база, така че догодина може да пропуснеш тази стъпка. А ако е записано на лист в планера ти - остава за вечни времена.

Ако за нечий рожден ден трябва да се подготвиш предварително с подарък, изненада, картичка и т.н., в момента, в който го записваш в календара си, отметни и напомняне/reminder/ за седмица или две по-рано, така че да имаш достатъчно време да избереш подходящ подарък.


- Официални празници и почивни дни

На този полезен линк качват информация за официалните почивни дни през цялата година - използвай го. Ако работата ти следва официалния календар, направо въведи почивните дни в годишния си план и обмисли къде и как можеш да се възползваш (използвайки най-малко дни платен отпуск за планувана почивка). Този годишен план ще ти помогне и по-лесно да разпределяш дните от платения си отпуск.


- Ученически ваканции

Ако вкъщи имаш ученици, то със сигурност знаеш, че ученическите ваканции невинаги съвпадат с официалните празници. Съответно трябва да предвидиш забавление за децата, докато вие сте на работа, а те вкъщи. За да не останеш изненадана от някоя пролетна или междусрочна ваканция, провери и сайта на МОН, където качват неучебните дни за цялата учебна година, и ги въведи в календара си (най-добре с друг цвят). Патронният празник на училището е друг момент, в който децата често не учат, така че провери сайта на конкретното училище на твоето дете и въведи и тази дата в годишното си планиране.

Графикът на извънкласните дейности и допълнителни занимания също влиза в календара.


- Специални поводи

Ако с любимия човек отделяте специално внимание да отбелязвате годишнините си, Св.Валентин и други важни поводи за връзката и семейството ви, те трябва да намерят място в календара. Семейните и родови събития също. Отново с напомняне достатъчно дни по-рано, за да имате време за подготовка.


- Здраве, спорт и забавления

Независимо дали в новогодишните си обещания си си казала, че ще се разхождаш повече и ще се храниш по-здравословно, или че ще ходиш на профилактични прегледи редовно (това бяха някои от моите цели миналата година), докато не ги превърнеш в планирани действия, те си остават просто обещания, за които бързо забравяме. Затова отбележи кога трябва да отидеш на годишните си прегледи при специалисти (не е задължително да посочваш конкретната дата, може да отбележиш месеца, в който вече допълнително да планираш вземане на направление, правене на изследвания, записване на час и т.н.). Не пропускай и годишните ваксинации на домашните любимци.

В календара си може да запишеш и спортните си занимания – ако всяка сряда си на йога, разбира се, че е добре това да присъства в календара ти. Може да планираш семейни уикенди сред природата, посещение на еко пътеки, карнавали, тематични събития из страната, концерти (разглеждате сайтовете и вкарвате датите в календара - така ще имате предимство, ако решите предварително да си запазите хотел - на събитията в малки населени места стаите бързо се запълват.)


- Поддръжка на дома и колата

Поддръжката на автомобила е нещо, което често изисква допълнителни средства и отделяне на време, затова го планирай предварително – разгледай документите на колата и си отбележи кога изтича винетката и трябва да я подновиш, кога изтича застраховката и годишния технически преглед, кога трябва да смени маслото или гумите, кога трябва да се плати данъка и т.н.

Действай по същия начин и с важни ангажименти за поддръжката на дома – ако имате планови ремонти, за които е необходимо да извикате майстор или техник, включете ги в графика си. Сложи и датата за плащане на данъците. Ако има регулярно повтарящи се дейности, които извършваш сама (например почистване на филтрите на климатика), също не ги забравяй.


5. Регулярно преглеждане на графика


След като веднъж си попълнила всички важни ангажименти, си свършила голяма част от годишното си планиране. Не забравяй регулярно (например веднъж седмично) да се връщаш към календара и да го обсъждате в семейството, за да си сигурна, че всичко е точно. Ако има промени, това е чудесен момент да бъдете гъвкави и да ги отразите в календара6. Бонус - безплатен шаблон за принтиране


Ако си стигнала дотук, значи си прочела цялата система за планиране на годината. Надявам се да си точно толкова развълнувана, колкото сме и ние преди всяко годишно планиране и да нямаш търпение да запретнеш ръкави, за да попълниш календара си.

За твое улеснение използвай този чек лист с основните неща, които да включиш в годишния си план. Може да го изтеглиш абсолютно безплатно оттук и да превърнеш тази година в едно приятно преживяване!


БЕЗПЛАТЕН ЧЕК ЛИСТ ЗА ПЛАНИРАНЕ НА ЦЯЛА ГОДИНА


Нищо забранено. Планувай Смело!Имаш въпроси или коментари - не се колебай да ги споделиш по имейл или на страницата на DO MOments във Фейсбук или Инстаграм.

Следи блога ни редовно за още интересни и полезни статии.  А ако ти е невъзможно да сложиш и него в календара си ние можем да ти изпращаме последните статии директно в твоята пощенска кутия. Нужно е само да ни оставиш имейл.


Очаквай скоро и други полезни статии като:

24 стратегии за по-продуктивен ден

6 стъпки, с които да променим живота си преди 8 сутринта

Методът за супер продуктивност: Годината в 12 седмици

Коментари
* Имейлът няма да бъде публикуван в сайта!