29 Oct
29Oct

Първият закон на Паркинсон гласи - Работата се разраства до запълване на наличното време!

Което изглежда като нещо такова - имате да пишете статия, да направите отчет, да изпълните поръчка за срок от 3 седмици. Ще свършите работата за 3 седмици. Ако срокът ви е 3 дни - ще се вместите в тези 3 дни. Работата се разраства до запълване на наличното време!

Сега си представете, че сте си поставили цел или проект за следващата година. За цялата година! За 12 месеца! Дали ще изпълнявате краткосрочните си задачи 12 месеца, ако могат да бъдат свършени много по-бързо?!?

Според наблюденията на Брайън Моран и Майкъл Ленингтън интензивната и свръхпродуктивна работа  се увеличава неимоверно винаги в края на годината. Задали си въпроса: какво ще се случи, ако това чувство за спешност се поддържа в по-кратки срокове с по-чест "край на годината"? Открили отговора, създали концепция и написали книгата "Годината в 12 седмици". Ще ви я предам накратко - продължете с четенето! 


Защо година от 12 седмици?


Авторите са убедени, че има нещо сбъркано в поставянето на цели за цяла година. Причините:

 • Обикновено имаме много желания, което води до поставяне на множество цели. И вместо да постигаме голям и забележим резултат по една от тях нямаме резултат в нищо. 
 • 12 месеца са много време и това, което имаме да свършим, все се отлага за последния момент.
 • Лесно е да кривнем от пътя, дори и без да забележим. 
 • Малко хора проследяват напредъка си по изпълнението на поставените си цели и не могат да отчетат постигнатото. Което в крайна сметка ги демотивира да продължават.


Брайън Моран забелязва, че хората доста често се успокояват от факта за наличието на цяла година за приключването на многото заложени цели. Но реално в края на годината се оказва, че не са изпълнени и половината от тях. Не ви ли се струва много по-удачно да се съсредоточим само върху една цел, за кратък период от време и да не се разсейваме с друго? Валичдно е за всички области в живота ни.

Второто интересно наблюдение на автора е, че голяма част от хората нямат ясни и конкретни цели. Обикновено се задава нещо като пожелание (ще започна да ...) вместо (ще започна да ... и ще постигна ... до края на месеца). Когато не виждаме финала е много вероятно да бягаме бързо, но в грешната посока."По-добри за 30 дни" - обучението за създаване
на устойчиви навици стартира на 09.01.2024 - запиши се!Задаването на времева рамка е другата полза от превръщането на 1 година в 12 седмици. Намалявайки периода за изпълнение на дадена задача ще имаме възможност по-често да виждаме наличието или отсъствието на резултат. Което пък ще ни позволи да променяме плана и да да се адаптираме към неочаквани обстоятелства. Фокусът върху едно единствено нещо в кратки срокове няма да ни позволи да се рапиляваме в много и различни неща едновременно.

Моран вярва, че подходът за година от 12 седмица води до промяна на нагласата, здравословна доза спешност и фокусиране върху наистина важното!


Как да създадете година от 12 седмици в 5 стъпки

Ако ви се струва подходящо за вашето ежедневие и сте се вдъхновили поне малко, ето кратките напътствия.


1. Написване на целите

Като начало седнете и си помислете честно накъде вървите и до къде искате стигнете в живота си. Защо искате да сте там? Каква личност искате да сте? Какво искате да предадете на децата си? Имате ли дългосрочна визия? И защо въобще си ги поставяте тези цели? Едва след това седнете и ги напишете! Всичките!

Съобразете целите си така, че да ви водят към желаната визия. Мислете за действията си. Върху тях винаги имаме контрол.

Поставете си такива цели, че след постигането им да сте горди от себе си. Не създавайте свръхамбициозен план, който е неизпълним и ще ви отчая още преди да го започнете. Поставете си не повече от 3 цели за следващите 12 седмици.

Време е да разпишете задачите по поставените цели. Може да ви се струва излишно - нали вече знаете към какво се стремите и искате да постигнете. Проучванията обаче показват, че простото изписване на целите ни увеличава шанса за постигането им с 80%.


2. Определяне на резултатите

Моран и Ленингтън ни предлагат да опишем 12 ключови резултата, които желаем да постигнем през следващите 12 седмици. Заедно с това да създадем и екшън план за всяка седмица и ключови навици (или задачи), които ще доведат до желания резултат. Помислете добре какви ще бъдат конкретните малки и големи действия, които трябва да изпълните, за да постигнете тези резултати.

Другото важно нещо още на фаза планиране е да си създадете структура, която да освободи съзнанието ви от ненужни избори и решения. Така ще ви бъде много по-лесно да я следвате и спазвате. Пример: ако се опитвате да спестите пари, структурата ви може да бъде - ще обядвам с колегите само в петък, а от понеделник до четвъртък ще си нося обяд от вкъщи. Искате да прочетете 9 книги за 3 месеца - поставяйте книгата на масичката за сутрешното ви кафе и четете всеки ден. Лесно е за запомняне и проследяване, нали.


Пример за план на всички дейности по изпълнението на цели. Източник: 12weekyear.com


3. Система за мотивация

Още докато сте на ниво планиране, си създайте система от всекидневни действия. Определете точно кога, къде и как в ежедневието си ще вмъкнете изпълнението на целите от 12-седмичния си план. Така ще фокусирате времето и енергията си само върху най-важните неща.

Идеята е да си разработите много лесна система, която да прилагате всекидневно и да не е необходимо да се убеждавате, че трябва да свършите задачите от плана си. Същевременно ще ви дава усещането, че сте изпълнили нещо и може да го зачеркнете в списъка.


Още няколко идеи за продуктивност и полезни навици:

24 стратегии за усмихнат и продуктивен ден

Time Blocking - най-якият метод за планиране


4. Проследяване на напредъка

Важното тук е, че се проследява изпълнението, не резултата! Така ще знаете дали напредъка от действията ви води до резултата, който желаете.

Пример: да се върнем на книгите и четенето. В нормалната отчетност проследявате колко книги сте прочели в месеца. По програмата "Годината в 12 седмици" ще проследявате по колко страници четете всеки ден. Броят на прочетените страници е това, върху което имате контрол. Може да решите да четете повече или по-малко, но не може да сте сигурни колко книги ще прочетете за 1 месец. Проследяването на изпълнението е това, което ще поддържа мотивацията ви.


Източник: 12weekyear.com и 12weekyearplanner.com


5. Анализиране

В края на всеки 12-седмичен период отбелязвайте постигнатия напредък. И го отпразнувайте! Отделете време да помислите и върху следните въпроси:

 • Какво научих?
 • Какъв прогрес постигнах?
 • Какво проработи добре? 
 • Какво не работи?
 • Има ли действия и задачи, които трябва да променя?
 • Какво е различно сега?
 • Как се движа по изпълнението на голямата си визия?
 • Какви са целите ми за следващите 12 седмици?
 • Да празнуваме!


Една от ключовите характеристики на този метод на планиране е, че имате възможност да започнете на чисто 4 пъти в година, така на всяко тримесечието започвате с нови “новогодишни обещания”… за които обаче имате много кратък срок за изпълнение.

Тайната на „Година от 12 седмици“ е ускореното темпо. Всичко се движи на по-бързи обороти, в по-кратки срокове. Предизвиква ви да предприемате повече действия, да свършвате повече работа и да сте хипер фокусирани върху постигането на целите си. Затова след всяка 12-седмична година си заслужавате една седмица почивка. Перфектният план, нали?


Лично

От дълго време хвърлях по едно око на този метод. Когато реших да навляза по-надълбоко се оказа, че всъщност се движа по него съвсем интуитивно. Работейки на минимум 2 места през последните 13 години дневният ми план е разграфен до минути. На едното място работя по точно определен график с фиксирано работно време. На другото, моето си, съм си задала по 4 часа дневно. Хубавото е, че ако имам 20 минути или 1 час свободни по което и да е време на деня мога да изпълня някоя от детайлно разписаните дневни задачи по целите от 12-седмичния ми годишен план.Книгата „Година от 12 седмица“ от Брайън Моран и Майкъл Ленингтън е издадена на български, през 2020 г., от изд. Анхира

Какво още може да ви е полезно:

Тест: Самосаботирате ли се несъзнателно?

Тест: Какъв е вашият хронотип

Забрави за Целите! Използвай Система, ако искаш успех.източник: imavreme.bg

Коментари
* Имейлът няма да бъде публикуван в сайта!