23 Mar
23Mar

Като програмирани сме да вярваме, че за да постигнем по-добри неща в живота си, трябва да си поставяме по-ясни цели. Чуваме го като мантра отвсякъде.

И така със светнал поглед, отправен в бъдещето, ние си поставяме все по-конкретни, навременни и измерими цели - нещо като тези:

 • Искам да сваля 10кг до лятото.
 • Тази година искам да публикувам 100 статии в блога.
 • Тази година ще прочета 24 книги.
 • През следващите 6 месеца ще стартирам обучението си и ще имам 100 абоната.


Всичко това са амбициозни стремежи, които могат да бъдат измерени по техния резултат.

Но реалността е съвсем друга - нашите резултати нямат много общо с нашите цели. Можете да си поставите най-измеримите цели и пак да не успеете да ги постигнете. Сериозно - колко често ви се е случвало това?

Истината - нашите резултати са свързани със системите, които имаме за постигане на тези цели.

Каква е разликата?

Целите са онези резултати, които искаме да постигнем.
Системите са процесите, които създаваме, за да ни помогнат да ги постигнем.

Нека разбием това още малко:
 

 1. Целите ни казват къде искаме да стигнем - те са фокусирани върху бъдещето.
 2. Системите ни казват какво трябва да правим всеки ден, за да стигнем до там -  фокусират се върху днес.


Най-известният цитат на автора на бестселъри Джеймс Клиър е следният:

Не се издигате до нивото на целите си. Вие падате на нивото на вашите системи. 


И от тук следва простият извод -  нямаме нужда от по-добри цели. Имаме нужда от по-добри системи.

Бум! Бях прекарала половината си живот в преследване на цели, много от които съвсем безуспешно завършени... докато не разбрах за ĸoнцeпциятa „Cиcтeми cpeщy цeли“, описана в ĸнигaтa нa Cĸoт Aдaмc – „Ноw tо Fаіl аt Аlmоѕt Еvеrуthіng аnd Ѕtіll Wіn Віg: Кіnd оf thе Ѕtоrу оf Му Lіfе“. Най-интересното от нея, което съвсем се връзваше и с моята система е:

 • Целите забавят Щастието
 • Целите затрудняват дългосрочния напредък
 • Целите ни карат да мислим, че можем да контролираме бъдещето

Едва когато разбрах тези принципи и започнах да изграждам продуктивни процеси за постигане на целите си, започнах да виждам бърз напредък в резултатите си. 

В Lifehack.bg има една много добра и пространствена тема по този въпрос."По-добри за 30 дни" - обучението за създаване на
устойчиви навици стартира на 09.01.2024 - запиши се!


Защо системите са по-важни от целите


Предизвикателството при поставянето на цели е, че те ни "изхвърлят" от настоящето и ни "прехвърлят" в бъдещето. В крайна сметка влагаме повече енергия в поставянето на цели, отколкото в планирането и създаването на системи, които биха улеснили постигането им.


И така, какво точно е система?

Ако целта ни е да свалим 10кг до лятото, тогава нашата система е начинът, по който изграждаме дневната си рутина, която ни улеснява да се ангажираме с ежедневни упражнения и здравословно хранене.

Ако целта ни е да напишем и публикуваме 100 статии в блога си преди края на годината, тогава нашата система е как и кога обмисляме, пишем, редактираме и публикуваме.

Създаваме си Система,  която да ни улесни в редовното повтаряне на необходимите задачи, които ще ни помогнат да постигнем целите си. Задайте си този прост въпрос:

Как ще улесня пристигането си до моята дестинация (вашата цел)? 

Когато го погледнем по този начин разбираме, че докато целите са от съществено значение за определяне на посоката, напредъкът в пътуването е на нивото на нашите системи.

Ето три причини, поради които системите са по-важни от целите:

 1. Целите са базирани на резултати, системите - на умения. Системите ни позволяват да изградим преносими умения, които ще ни се отплащат в бъдеще. Защото ние се разширяваме и растем в процеса на работа по пътя към онова, което искаме, а не с постигането на крайния резултат. И все пак, понякога, въпреки всички наши усилия, може и да не успеем да постигнем желаните резултати (нашите цели). Но това няма да отнема нищо от последователната работа, която полагаме, и уменията, които сме придобили от нея.

 2. Целите създават моментна промяна - системите създават промяна през целия живот. Ако година след година целта ни е да четем по една книга на месец, но успяваме да го направим само през първия месец от годината и след това се проваляме през останалите единадесет, тогава спираме да преследваме същия резултат, защото никога не сме променили системата зад него. За да постигнем по-добри резултати, първо трябва да адресираме и коригираме системата, която води до отрицателните резултати.  „Коригирайте входовете и изходите ще се поправят сами“ - както казва Джеймс Клиър.

 3. Целите забавят щастието - системите го създават. Това е може би най-големият ми мотив откровенно да предпочитам системите. Целите създават начин на мислене „щом постигна целта си, ще бъда щастливa“, което пък култивира един манталитет на „вечно преследване“. Проблемът с този манталитет на първо място е, че в крайна сметка отлагаме щастието си и го свързваме с резултата от постигането на целите: „ако постигна целта си, ще бъда щастливa“. Системите насочват вниманието ни към пътуването - процеса. В крайна сметка се влюбваме в прогреса и се наслаждаваме на растежа, който преживяваме.


Как да изградим по-добра система


Снимка на Hugo Hercer от Pixabay 


Тайната за изграждане на добрата система е да се съсредоточим върху малки постоянни победи.Има две ключови думи, които трябва да подчертая: малко и последователно.

 • Искате ли да отслабнете с 10кг до лятото? Имайте две здравословни хранения [малко] на ден [последователно] и спортувайте по 30 минути [малко] през ден [последователно].
 • Искате ли да публикувате 100 статии в блога тази година? Публикувайте 2 статии на седмица [малко] и блокирайте 5 слота за писане в седмичния си цветен календар [последователно].
 • Искате ли да прочетете 24 книги тази година? Четете по една книга на всеки 2 седмици [малко] и четете по един час всяка сутрин, преди да отидете в офиса или да започнете дневните си задачи [последователно].


Малките, последователни стъпки са тайната за създаване на големи, устойчиви промени.

Ето три стъпки за изграждане на по-добра система:

 1. Определете и избройте всички задачи, които трябва да бъдат изпълнени.
 2. Създайте работен процес за тези задачи с конкретни крайни срокове.
 3. Проследете основния си навик, за да измерите напредъка


Нека вземем писането като пример:

Тази година писането е моето „единствено нещо“ – най-важният ми приоритет и единствената област в живота ми, в която искам да се развивам. Намерението ми е да бъда последователна и целта ми е да публикувам над 100 статии и да създам едно обучение преди края на годината. И така, ето системата, която създадох за себе си, за да събера и трите заедно:

Стъпка 1: Идентифицирах и изброих всички задачи, които трябва да бъдат изпълнени: мозъчна атака за идеи, избиране на 3 теми за статии на седмица, блокиране на време в моя календар 5 дни в седмицата за писане и/или редактиране и публикуване 3 пъти седмично.

Стъпка 2: Създадох работен процес:

 • Използвам бизнес планера си, за да съставя списък с идеи за статии, които искам да проуча, и да ги разделя на категории: мотивация, самопознание, дневници, планиране, лично...
 • Използвам планера си, за да създам стъпките за темите на статиите, върху които ще работя през дадена седмица.
 • Блокирах 2 часа на ден в календара си, 5 дни в седмицата - за писане и/или редактиране.
 • Всичко по-горе ми помага да спазвам крайния срок за публикуване поне 3 пъти седмично.

Стъпка 3: Проследявам основния си навик - забелязахте ли как не казах „задачи“. Това е така, защото не искам да усложнявам живота си. Цялата идея зад изграждането на система е да улесни постигането на целите ми, така че проследявам само навика да пиша. Всеки ден го правя успешно и отбелязвам с ✅ в страничката за проследяване на навици.


Една малка тайна - въпреки тази екстравагантна система може да ви се случи и да не пишете всеки ден. Хей - нормално е. Това ви прави човеци. Въпросът е да опитате и да не прекъсвате веригата от вашите ✅.

Изтеглете си шаблона за „Проследяване на навици“, който съставих, за да започнете да проследявате навиците, които искате да промените.

Целият този процес не отнема много време. Трябва да направите стъпка 1 само веднъж. Стъпка 2 винаги е в процес на донагласяне - научавате какво работи за вас, докато го прилагате, което го прави лесен и гъвкав за промяна. И намирам стъпка 3 за най-важната, защото ви помага да визуализирате напредъка, който постигате.

Следвайте тези стъпки, за да изградите по-добра система за себе си, която ще ви помогне да изградите по-добри навици, да развиете по-добри умения и да постигнете целите си в процеса на това.


Ако искате да изградите по-добри навици и да постигнете по-добре целите си трябва да изградите перфектни системи. А тайната за създаването на перфектна система се крие в малките постоянни победи. 

Кой е най-добрият и най-лесният начин да го постигнете? 

Да! Проследяването на навиците. 

Не е важно как ще го правите - в апликация на компютъра/телефона или на хартия в планера/дневника ви.  Това, което постигате е да проследявате и измервате напредъка си, докато работите за създаване на устойчива промяна. 


Така изглежда моят за януари


Просто попълнете списъка с навици, които искате да проследите за дадения месец, и всеки път, когато предприемете действие към това, маркирайте ✔️ в полето. Вашата цел е да не прекъсвате веригата от ✔️.  

Успех!


Може да ви е интересна и другата гледна точка, споделена от Аере в baos.pub
4 неща, които в "Атомни навици" са леко объркани
източник: omaritani.com, jamesclear.com, lifehack.bg
Събра, преведе и редактира за вас: Happy DO

Коментари
* Имейлът няма да бъде публикуван в сайта!