15 Apr
15Apr

"Атомни навици" е невероятна книга! Обяснява ни как можем да развием добри навици и да се откажем от лошите, за да постигнем целите и ... да сбъднем мечтите си.

Нищо чудно, че е толкова популярна - продадени са над 4 милиона копия!

Въпреки това Ауре споделя в baos.pub, че не е могъл да не забележи, че някои от нещата, които авторът Джеймс Клиър посочва, противоречат на други принципи, обяснени от други невероятно умни хора като Питър Тийл и Бенджамин Харди.

Ето четири неща, които "Атомни навици" объркаха.

>>>>

1. Фокусирайте се върху системата


В книгата си "От 0 до 1" Питър Тийл, основателят на Pay Pal, осъжда системно ориентираната култура, защото тя не приема посока.

Той взема за пример училищната система. Учениците следват обща учебна програма без конкретна цел. Стават добри във всичко и изключителни в нищо. Тази процесно-ориентирана система ги подготвя за всичко, защото нямат посока в живота. Според Тийл това е така, защото западното общество се е отказало да има определена визия за бъдещето. Разберете: всички сме в една лодка и никой не е на кормилото.

Да ви звучи познато?

Това обаче създавало няколко проблема.

Първо, ако не създаваме активно живота и обществото, което искаме, може да се окажем с нещо, което не искаме. 

С това съм абсолютно съгласна..


Второ, когато се фокусирате върху системите, е лесно да загубите напрежението и мотивацията и никога да не постигнете целта.

Обратно, когато се фокусирате върху определена цел, можете да намерите начини да хакнете или промените системата, така че да постигнете своя 10-годишен план за 6 месеца.

Поддържането на целта в ума създава спешност, която системата не може да генерира сама. Да работиш в система е страхотно, но активно да работиш за постигане на цел е по-добре. Сигурно затова Илон Мъск си поставя огромни цели в кратки срокове. В крайна сметка така се постигали нещата.

>>>

2. Оформяне на навици


Оформянето на навик е техника, която ви помага да овладеете труден навик. Идеята е бавно да придобиете навика, като овладеете първите две минути от него.

Например: ако ви е трудно да ходите на фитнес, първо се съсредоточете върху носенето на правилните дрехи. След като усвоите преобличането, карайте до фитнеса, но не влизайте още. След като усвоите това, отидете да тренирате за пет минути, след което си тръгнете. и т.н.

Целта е навикът да бъде възможно най-безболезнен.

Но този подход е погрешен. Ако имате нужда от време, за да овладеете първите две минути от навика, защото не искате да го практикувате... тогава може би навикът не е за вас?

Това е цялостното усещане, което извадих от книгата. - пише Aepe


Фокусира се толкова много върху намаляването на болката и увеличаването на удоволствието, че имах чувството, че е написано за хора, които не трябва да придобиват определени навици на първо място.

Ако наистина не можете да направите нещо или не искате...тогава не се чудете дали да го правите.

Хакването на навици няма смисъл, защото не трябва да се налага да хакнете навик.

Иронията е, както Ауре подозира, е че Джеймс Клиър вероятно се чувства по същия начин. В края на книгата той съветва читателите да изберат навик, който е лесен за практикуване и който идва естествено.

По някакъв начин този съвет дискредитира цялата работа, която е свършил, за да направи навиците по-лесни. Дали не е трябвало да започне с тази информация?

>>

3. Не се споменава ролята на начина ни на живот


Изненадващо, в книгата не се споменава ролята на начина ни на живот въпреки огромната роля, която той играе върху психиката ни - следователно върху способността ни да практикуваме навика си.

"Когато бях на строга лъвска диета и не правех нищо, освен да работя и да тренирам, следването на какъвто и да е труден навик беше много по-лесно, защото не жадувах за допамин.
Но веднага щом пиех алкохол, гледах филм, четях новини, ядях захар, играех видео игри, не спях достатъчно, използвах социални медии или нещо подобно, следването на трудни навици ставаше много по-трудно." 


Защо? Ами защото боклук навътре = боклук навън.


Не можете да поддържате фитнес фугура ако гледате Netflix и ядете McDonald's. Толкова е просто.

Ако храните тялото си с лоша храна, спите лошо, имате негативни социални взаимоотношения и никакви упражнения, ще загубите всякакво желание да практикувате добрите си навици, независимо колко лесни са те.

Джеймс Клиър говори за влиянието на гените върху способността ви да практикувате навици, но гените нямат толкова голямо влияние, колкото си мислим, че имат. (Дали?!?)

Знаете ли какво оказва влияние? Сън, храна, упражнения и хора, с които излизате (Клиър говори за последното).

Всичко, което консумирате и правите ежедневно, влияе на поведението ви много повече от вашите гени - или нещо друго в този смисъл.

>

4. Митът за личността


За да улесни проследяването, Джеймс Клиър препоръчва на читателите да изберат навик, който отговаря на тяхната личност.

Но това е погрешно по няколко причини.

  • Ако имате личност, която не подхожда на навиците, никога няма да изберете такива.
  • Личността ви не е фиксирана.

В книгата си "Личността не е постоянна" Бенджамин Харди демонстрира, че личността еволюира през целия ни живот и може да бъде променяна по желание.

Докато Джеймс Клиър съветва да намерите нещо, което отговаря на вашата личност, Харди обяснява обратното: трябва да изберете навиците, които ще трансформират вашата личност, така че да можете да станете това, което искате да станете.

Джеймс Клиър обяснява, че идентичността движи навиците. Бенджамин Харди обяснява как навиците водят към идентичността. В тази игра Харди май е по-прав, как мислите?

Многобройни проучвания показват как хората развиват характера, който отговаря на социалната им роля (не че всички мениджъри са глупаци, но трябва да станат глупаци, за да успеят в работата си).

По ирония на съдбата Джеймс Клиър обяснява на читателите в началото как навиците, свързани с идентичността, са много по-лесни за следване поради волята ни да останем в съответствие с това как се самоопределяме.

Той обръща принципа в края, когато съветва читателите да избират навици въз основа на техните личности.

Лошо. Много лошо.

<<<< 

Заключение


"Атомни навици" е страхотна книга и определено ще ви помогне да се откажете от лошите навици и да създадете добри.

Но не всичко, написано там, е вярно или полезно по този въпрос (и Джеймс Клиър е 100% честен, като подчертава, че не всичко написано в книгата му е правилно).

Вярвам, че затова винаги трябва да имаме критичен ум и да кръстосваме това, което сме прочели в една книга, с това, което сме прочели в друга книга, за да сме сигурни, че информацията има смисъл, че е вярна, правилна или приложима.

<

Послепис


Няма никакво значение как ще си създадете онези специални навици, които са ви нужни, за да се превърнете в човека, който желаете да бъдете, да постигнете поставените си цели, да живеете живота, за който мечтаете. 

Моят съвет е - действайте! И никога не спирайте! 


Прочетете и другата гледна точка в статията
Забрави за целите! Използвай система ако искаш успех! 
източник: baos.pub

Коментари
* Имейлът няма да бъде публикуван в сайта!