07 Oct
07Oct

5 техники, с които да спрете да се самосаботирате


Самосаботиращото поведение пречи да продължаваме напред в живота. В тази статия ще разберете защо го правим и как можем да се научим да спрем самосаботажа.

Нашият мозък е пълен с невронни пътища, които са отговорни за нашите мисли, навици, поведение и действия. И като добре утъпкани пътеки или магистрали, ние ги използвате  от толкова много време, че много от навиците, мислите и действията ни са автоматични.

Това е като да карате по една и съща магистрала всяка сутрин и след това внезапно да решите да поемете по нов маршрут, който ви отвежда извън гладката магистрала, по някакъв черен път. Трудно е да карате със същата скорост, изпълени с несигурност и буквално извън зоната си на комфорт.

Такива състояния ни връщат обратно към безопасността на това, което винаги сме познавали - връщаме се на магистралата. Ааа, можем да дишаме отново, каква глупава идея беше да опитаме нов маршрут! Може би ще пробваме отново утре...

Наистина желаете нещо. Представяли сте си, че притежавате собствен бизнес, че се омъжвате за този съвършен човек, че сте здрави и продуктивни. Представяли сте си това отново и повтаряте отново. И все пак, когато погледнете назад докъде сте стигнали с реализирането на тези цели, трябва да се изправите лице в лице с истината – вие (деликатно) сте я подритвали на всяка крачка.

Рядко можем да срещнем човек, който да не познава това чувство, и то твърде добре. Самосаботажът – поведение, което подкопава нашите постижения и ежедневието ни – е феномен, с който повечето от нас ще се сблъскат в даден момент от живота си. Мнозина обаче се борят с него ежедневно.

Самосаботажът може да пропълзи в нашите приятелства, взаимоотношения, академичен успех, професионален напредък, нашето саморазвитие... и в която друга област още се сетите. И въпреки че е често срещан враг, ако искате да имате контрол над живота си, трябва да опознаете врага си и да се научите как да се борите с него.


Защо се самосаботираме?


Първоначално самосаботажът може да изглежда като най-големият парадокс. Човек толкова много иска нещо и работи за него - как така ще саботира собствената си цел?!? Това е най-очевидно в случаите, когато целта е много постижима и всичко, което би се изисквало, е малко допълнително усилие. Или просто да не правите нищо... за да я разрушите. За изненада на всички около самосаботьора, точно когато пресичат финалната линия, те правят нещо, което не може да бъде описано с други термини освен ирационално.И точно тук се крие ключът към разбирането на себесаботажа. Самосаботьорът всъщност е много успешен – в реализирането на тайните (несъзнателни) цели да не успее в нещо. Защо правим това? Ето няколко възможни обяснения и фактори, на които да обърнете внимание, ако искате да разберете как да ограничите самосаботиращото си поведение.


  • Еволюция и неврологични пътища

Интересното е, че самосаботажът може да е заложен в нашите гени. Търсенето на удоволствие и избягването на вреда са в известен смисъл двете страни на една монета. Най-просто казано и двете задействат допаминергични вериги, които ни карат да се чувстваме добре. Този вид адаптивен механизъм е бил необходим по време на еволюцията на човечеството.

Въпреки че това е често срещан враг, ако искате да контролирате живота си, трябва да разберете врага си и да се научите как да спрете да се самосаботирате.

Съвременният човек обаче търси нещо повече от просто оцеляване. Нашите нужди са нюансирани, деликатни и сложни. Тази сложност на нашия вътрешен живот често предизвиква дисбаланс между търсенето на награда и избягването на болката. С други думи, когато се самосаботираме, ние търсим удоволствието, което получаваме от избягването на вреда. Ирационалността обаче се крие в инфлацията на възприеманата вреда, която обикновено не е толкова заплашителна, колкото я виждаме.


  • Самонаказание

Как да спрем самосаботажа е обект на психологически изследвания от десетилетия. Един от първите пътища, по които пое изследването на самоунищожителното поведение, беше търсенето на причини в нашето подсъзнание. Психодинамичните подходи твърдят, че самосаботажът идва от мазохистичен характер, който постоянно работи върху осигуряването на самонаказание. Тази нужда може да идва от нечии вкоренени вярвания за тяхната недостойност или убеждение, че единственият начин да получиш любов и удовлетворение е да бъдеш жертва.


  • Избягване на заплаха за самочувствието

Ако искате да разберете как да спрете самосаботирането, трябва да знаете, че в повечето случаи, особено при академични и професионални постижения, се смята, че самосаботажът е проява на ниско самочувствие. Независимо дали е маскирано или съзнателно, ниското самочувствие ни кара да бъдем прекалено чувствителни към перспективата да се провалим. Ето защо отлагаме, измисляме извинения, спираме да опитваме и използваме всякакви рационализации защо „трябваше“ да не успеем.


  • Контрол

Въпреки че в началото може да звучи нелогично, когато саботираме успеха си, всъщност получаваме контрол. Това е горчиво-сладък вид контрол, тъй като е контролиран провал. Многократно провалящите се романтични връзки са идеалният пример за такъв мотив. Любовта е потенциално болезнена, непредвидима и трудна (или невъзможна) за власт. Ето защо някои хора сами се впускат в разваляне на връзката, вместо да рискуват да бъдат наранени – по този начин те запазват контрол над това, което им се случва. Самосаботажът не е приятен, но е достойна алтернатива на загубата на контрол. Влизането в пламъка ще се усеща повече като добре контролирано изгаряне.


 shutterstock/MAD.vertise


  • Страх от успех

Въпреки че рядко го осъзнаваме, много от нас се страхуват от успеха. Причината? Успехът често означава да се сблъскате с нови предизвикателства и изисквания, да загубите комфорта на добре познатата позиция. Има обаче и по-фина от психологическа гледна точка причина – успехът често идва със заплаха за самоличността. Хората с разклатена идентичност се страхуват от успеха повече от тези, които са го постигнали и вече са се отказали. Поради това те избягват постигането на цел, която идва с нови роли, тъй като това може да добави твърде голяма тежест към тяхната представа за себе си.


  • Нещо познато

Да, хората обичат да са последователни. Отново и отново, ние избираме познатото пред щастието. Ако сте свикнали да бъдете пренебрегвани, малтретирани, игнорирани или експлоатирани, странно успокояващо е да продължите да се поставяте в това положение. Вероятно сте били там през целия си живот и макар да не сте щастливи, дяволът, когото познавате, е за предпочитане пред онзи, когото не познавате.


  • Удобна изкупителна жертва

Ако нещата не се получат (или когато не се справим, защото това е единственият вариант, нали?) можем да обвиним саботажа вместо себе си. Разбира се, тя ме напусна - карахме се непрекъснато. Разбира се, че не успях да мина курса - не започнах курсовата си работа до последната вечер преди изпита. Тези причини, макар и да са верни, са по-повърхностни и следователно по-лесни за преглъщане, отколкото по-дълбоките причини, за които само ние вярваме, че са истини: Разбира се, че тя ме напусна - истинското ми аз не е за обичане. Разбира се, че не успях в курса - не съм в състояние да разбера материала.


  • Чиста скука

Понякога се самосаботираме, просто за да натискаме бутони. Започваме скандал, подбуждаме драма, бързаме. Разбира се, това не е случайно — правим всички неща с някаква причина. Тук саботажът създава познато усещане за нестабилност и хаос.


5 техники за приключване със саботажа


Самосаботажът може да варира от избягване на тест чрез симулиране на болест до борба през целия живот със зависимостите. Във всеки случай това е нездравословен начин на съществуване. За да се освободите, трябва да предприемете проактивни мерки, за да изоставите този навик. Ето пет начина, по които можете да се научите да спирате болката от самосаботиращо поведение.


1. Осъзнаване на самосаботажа

Както при други въпроси на човешката психика, осъзнаването, че имате нужда от промяна, е първата стъпка към нея. Дори когато това е напълно очевидно за хората около вас, вие може да не осъзнавате какво правите. Разгледайте поведението си. Анализирайте миналите си действия. Придобийте навик за осъзнаване. Пречели ли сте на себе си да реализирате пълния си потенциал? Развиването и практикуването на съзнателно съсредоточаване върху такова поведение е основен инструмент за побеждаване на основната причина.

Тук много би ви помогнало воденето на дневник, в който да записвате всичките си решения за определени важни събития, да анализирате защо се е стигнало до провал и кои са били причините за това.


2. Развиване на мислене за растеж

В много случаи самосаботажът е причинен от несигурност и го правим, за да избегнем застрашаването на нашето самочувствие. Едно възможно решение е да развиете мислене за растеж и изобилие. Това означава да вярваме, че нашите вродени способности са само отправна точка, а не нещо, което е изсечено в камък. С практиката се развиваме. Придобиването на този вид самовъзприятие води до минимизиране на страха от провал. Провалът вече не е сигнал за липса на капацитет. Става част от процеса на растеж. Следователно не се нуждаем от самосаботаж, за да се предпазим от него.

В много случаи самосаботажът е причинен от несигурност и ние го правим, за да избегнем застрашаването на самочувствието си. Добро решение е да развиете мислене за растеж.


3. Да бъдете честни със себе си

Има много възможни причини, поради които може да участвате в самосаботаж. Изброените по-горе са само опции. За да се преборите с този неприятен навик, трябва да се задълбочите и да разберете защо вие лично го правите. Бъдете болезнено честни със себе си - никой не слуша и никой няма да ви съди. Трябва да сте искрени относно желанията и целите си. Наистина ли искате това повишение или да се ожените за точно тази жена и искате ли го поради правилните причини? Какво е това, което наистина търсите във вашите цели? Опознайте себе си. Ако не го направите, ще бъдете марионетка на подсъзнателните си стремежи и желания.


4. Изправете се срещу страховете си

Както вече знаете, повечето самосаботиращи се поведения идват от някакъв вид страх. Независимо дали става дума за страх от загуба на контрол, разклащане на идентичността, липса на готовност за отговорност или промяна – страховете ни тласкат към самоунищожение. Вместо да бъдете инертни, отделяйте момент всеки ден, за да погледнете демона си в очите. С времето ще разберете, че единственото нещо, от което трябва да се страхувате, е да прекарате живота си, преследван от страховете си, вместо да бягате към свободата си.


5. Практикувайте състрадание към себе си

Самосаботьорите често чувстват, че трябва да останат в състояние на постоянна болка и провал. Те смятат, че го заслужават, защото не заслужават нищо друго. Ако смятате, че подобна вяра е в корените на самоунищожаващото ви поведение, проучете начини да въведете състраданието към себе си в живота си: психотерапията, медитацията или просто преосмислянето на вашите вградени убеждения за това кои сте, могат да ви освободят от постоянното самоунищожение.Самосаботаж: изходът


Спрете да режете клона, на който седите! Погледнем по-ниско, към корена. Да живеем живота означава да получаваме белези и да изпитваме болка. Това обаче също така означава, че с всяка секунда получаваме шанс да се променим. Избираме път с всяко решение, което вземаме. Нека следващият е, че ще спрете самосаботажа и ще живеете смел живот, изпълнен със страст и цел. ●
източник: happiness.com, community.thriveglobal.com, psychology.framar.bg

Коментари
* Имейлът няма да бъде публикуван в сайта!