14 Feb
14Feb

Зима е, започна втория месец на годината, все още е време за прегръдки, екскурзии, топло какао и семейни срещи. Времето за равносметки отмина! Поставените в края на декември "Бог знае защо" цели, които ще ни накарат да приложим идеята "Нова година, ново Аз" някак започват да избледняват вероятно ...

Януари винаги започва с този девиз. Много от нас ще се постараем да се превърнем в по-добрата си версия. Не е изненада за никой обаче, че спазването на новогодишните обещания е трудна, мнооого трудна битка.

Според проучване от преди няколко години на U.S. News & World Report - 80% от нас ще паднат жертва в тази „битка“ още в средата на февруари. Според друго проучване, до края на първата седмица на януари 20% от обещалите си промяна тотално абдикират от нея.


Тази статия е за всички, които имат идея да не се отказват и желаят истински да открият или сътворят новото си аз!!! Без значение в кой период от годината сме.Последните две години бяха наистина епични...Все още помня хейта по 2020-та и искреното желание на всички тя просто да се изпари. 2021-ва не беше цвете за мирисане, а тази ... Та с две думи - май имаме огромна нужда, а и стимул, наистина да променим нещо. Нека започнем със себе си.


На чисто


Независимо от датата, всеки ден е перфектният ден за ново начало. Моето „на чисто“ преминава през няколко основни стъпки – емоционален, дигитален и физически детокс. Ще споделя с вас няколко изпробвани метода за пречистване не само на тялото и съзнаниято, но и заобикалящата ни среда. Нека да успеем заедно да се отървем от всички негативни действия и хора, с които се сблъскваме, нека изчистим домовете си от прах и ненужни вещи, нека почистим и дигиталното си пространство основно. 


Емоционален детокс


Все повече хора около мен се оплакват, че дори след сън стават уморени и с някакви болежки. Редица състояния и заболявания може да са причина за това, дори и в ранен стадий, ако не са диагностицирани – анемии, нарушена функция на щитовидната жлеза или надбъбречните жлези, лупус, ревматоиден атртит и т.н. и т.н. Причина, на която може да се дължи това са хемотоксините - отровите, които се натрупват в тялото ни от въздуха, храната и лошите емоции. Другата причина е психическата умора. Умът има нужда от почивка не по-малко от тялото.


Ето няколко метода, чрез които да пречистите трайно съзнанието си:


 1. Вземете лист хартия (или седнете пред огледалото) и пишете (или говорете) за всички ситуации, хора или взаимоотношения, които ви притесняват, напрягат или натъжават. Изразявайте се свободно. Без притеснения. Помислете как искате да се справите с проблемите. Може да го направите само веднъж, но пък може и да го правите всеки ден. С нашият персонализиран вечен дневник ще ти е много по-лесно.

 2. Направете усилие да осъзнаете истински ценните хора, които имат място в живота ви и на кого е време да кажете „Довиждане“. Само защото се познавате с някого от дълго време, не означава, че сте длъжни да го задържите в живота си. Казват, че ние сме „петте души, с които се обграждаме“ – така че изберете тези хора разумно. Задайте си въпроса дали определена връзка ви кара да се чувствате добре или не. Не е лесно, но постигането на вътрешен мир се нуждае от честни действия.

 3. Почивайте си достатъчно. За да сме здрави и настроението ни да е добро, не е достатъчно просто да спим определен брой часове. Много е важно сънят ни да бъде качествен и ефективен и да сме спали дълбоко достатъчно дълго време. Оптималното количество сън за всеки е различно и е в пряка зависимост от възрастта. Новородените имат нужда от 17 часа сън, тийнейджърите около 8-10 часа, а възрастните около 7-8 часа сън.

 4. Карайте го по-полека. Животът на съвременния човек, както и фактът, че в момента по-голямата част от хората вършат работа си от вкъщи и пред компютър, правят физическата активност и правилното хранене почти невъзможни - гарантирано от моя личен опит, за съжаление. Затова ви препоръчвам да се обърнете към йогата, здравословното хранене и спокойния живот, колкото и да е трудно. Това са едни от моите плановете и за следващата година.

 5. Отделете време, за да разберете какво наистина ви носи радост. Правете повече от нещата, които ви карат да се чувствате щастливи. Грижете се да се изпълвате с радост, за да може негативните мисли да бягат от вас. Активната книжка със 102 малки предизвикателства за личностно израстване и усмихнат живот могат да ви помогнат да намерите вдъхновение как да го направите.


Дигитален детокс


В последните години дигиталните технологии буквално са ни обсебили. Постоянната им употреба помага да загубим способността си да се фокусираме и се отразява пагубно върху цялостната ни продуктивност.

Почти всеки от нас има нужда от компютър за рутинния си работен процес, телевизорите в домовете ни са включени почти постоянно, а киндълите са „новите“ книги. Телефоните пък са се превърнали с продължение на ръцете ни...

Замисляли ли си сте колко пъти използвате телефона си през деня и колко време прекарвате с него в ръка? Според социологическо изследване, проведено в последните години, средностатистическият човек го прави 261 пъти на ден. При редовните потребители цифрата е двойна – около 542! Стряскащо е, нали. 

Подобни данни показват, че сме "обладани" от дигиталния свят. Време е, дори за малко, да се „изключим“ от него. Чрез дигиталния детокс може да повлияем на живота си положително и то в много аспекти.Ето няколко съвета как да започнете борбата с дигиталната зависимост:


 • Опитайте се да се откажете от използването на телефона си поне два часа преди лягане. Ако успеете – увеличи часовете, а след това опитайте да не използвате телефона си цял един ден. Цял ден. Пожелавам ви успех.

 • Премахнете нотификациите на платформи като Youtube, Instagram, Facebook и други подобни. Отделете само по час на ден за проверяването им.

 • Избягвайте всяко съдържание, което оставя негативно усещане у вас. Прекратете следенето на всеки акаунт, който вече не ви интересува или който ви кара да се чувствате зле по някаква причина. Излезте от всички групи, в които сте се регнали незнайно как и вече дори не се сещате за тях.

 • Спрете нотификациите на имейла си. Отделяйте специално време за проверка на пощата си и отговор на спешните имейли. Спрете получаването на ненужна поща от податели, които вече не следите или не ви интересуват - пълнят пощата и губят време за разчистване.

 • Върнете се към хартиените книги, дневници и планери. Писането на ръка развива фината моторика, не вреди на очите и носи съвсем други усещания.

 • Ако все още имате телевизор използвайте го само за развлечение и целенасочено - интересен филм, информационно предаване, важно интервю... Вече можем сами да избираме времето, през което ще гледаме нещо специално и важно за нас. Не е нужно да прекарваме часове пред екрана - огромна загуба на време е, а и леко промива мозъците ни.


Физически детокс


Натрупването на вредни токсини в организма предразполага към общо неразположение на тялото и развитие на болести. Ако често се чувствате отпаднали, с главоболие, появяват ви се безпричинно пъпки по кожата, за които сте забравили от пубертета или често имате проблем с подут корем и стомашно неразположение, то вие май имате нужда от детокс. В интернет пространството има хиляди предложения за различни вариации детоксикация, но е важно да подберете подходящ за вашия организъм план за действие и да го следвате внимателно в целия процес.

Пречистването на тялото е свързано с промяна в начина на хранене, движението и съня. Замествайки определени храни с други, активираме основните детоксикиращи органи на тялото – черен дроб, бъбреци, бели дробове, кожа, лимфна система.

При детокс програмата е важно да изключим от менюто си всички онези храни, които харесваме най-много. Обикновено така се получава, мдааа. Но ... можем да намалим до минимум хляба, млечните продукти, захарта, алкохола, газираните напитки, кафето. Ако сте в групата на пушачите би било добре да намалите и цигарите в дните на детокс. Знам, че е трудно, но не е непостижимо. Лично аз от 2 кутии на ден успях да стигна до 1 - възможно е, когато го пожелаеш сериозно.

Не е нужно обаче да правите огромни промени в навиците си, за да се храните по-здравословно. Най-добре е да си поставяте малки цели и да ги постигате стъпка по стъпка. С течение на времето малките промени могат да доведат до положителна разлика в здравето ви, а пък и няма да натоварвате съзнанието си с големи очаквания, които да ви демотивират. Личният Планер има цяла секция с раздел за хранения и планирането им - опитайте с него.Ето няколко стъпки как да подобрите хранителните си навици:


1. Създаване на нови хранителни навици

Анализирайте и наблюдавайте тялото си - то е вашият най-добър помощник в този процес. За да се храните здравословно, трябва да разберете кои храни всъщност са здравословни и полезни за вас и кои не. В интернет пространството изобилства от информация, но ако желаете може да се консултирате с диетолог или квалифициран нутриционист.

Често така наречените „бързи“ или „джънк“ храни, съдържат твърде голямо количество сол, захар и химични подобрители, които вредят на здравето ни. Тези съставки понякога са скрити зад неясни имена, букви или цифри, така че е важно като част от промяната да се научиш да четеш етикетите на храните и да проверяваш неясните съставки.

Научи кои съставки трябва да избягваш. Също така проверявай съдържанието на мазнини и видът им - много хранителни продукти, които се рекламират като „нискокалорични“, всъщност са богати на вредни рафинирани мазнини, като палмовото масло. Става за мазане, но не е ок за вътрешен прием.

Малко от вредните съставки в храните: аспартамът, обозначен с Е951; Е955, Ацесулфам К -Е950; Глюкозо-фруктозен сироп; Захарни алкохоли; Рафинирана захар; Транс-мазнини; Консерванти с кодове от Е200 до Е299 /забрави, че храни с тези консерванти въобще съществуват.

2. Разгледайте хранителните си навици и определете кои ви помагат и кои пречат

Ядете твърде бързо? Вероятно така поемате много повече храна от нужното. Може да минат повече от 20 минути докато стомахът ви прати сигнал на мозъка, че е сит.

А пропускате ли някое от основните хранения? Например закуската? И след това за обяд хапвате повече от обикновено?

Често ядете еднообразна храна? Хапвате, дори и да не сте гладни? Или пък прекалявате със сладкото? Определете кои са вредните ви навици. Така ще е по-лесно да ги избягвате.


Май стана дълго това с физическия детокс, но в интерес на истината, тя, истината, е в храната.


Фройдистки или не, определено Новата година ни кара да станем свръхчовеци, а след края ѝ осъзнаваме краха на вечните планове, които без действия остават само добри пожелания. Та в края на всяка година, някъде между тенджерите със сарми, изпразнените кредитни карти и липсата на задоволителен личен живот, си плюем на ръцете и правим списък на новогодишните обещания - онези, които ще променят завинаги посредственото ни битие и ще направят съществуването лесно, приятно и секси.

Но няма какво да се лъжем, още на 6-ти януари тези списъци изчезват в някое чекмедже и ние удобно забравяме за тях.


Защо? Просто защото са невъзможни за изпълнение ли?Топ 10 на най-неуспешните планове:


 1. Спирам цигарите

  Това е кошмарът за тези, които обичат миризмата на току що запалена цигара. Отказът от пушенето означава за тях набор от нечетими кодове как да дъвчат дъвки, лепят лепенки и какво ли още не. Категорично най-обещаваното нещо за НГ е отказът от пушенето - битка, в която победител почти винаги са цигарите.

 2. Ще ям здравословно/ще отслабна

  Време е да сложим край на бързото хранене, но колкото и да се кълнем, здравословното хапване изисква време, енергия и тотална смяна на мирогледа. Малко хора го умеят и повечето работят върху това с години.

 3. Ще тренирам редовно

  Истинско предизвикателство се оказва спортът за всеки средно статистически работещ човек. Пот, време и енергия повечето от нас биха похабили за всичко друго, но не и за 30 минути тонизиращи упражнения. Повечето нови абонаменти за фитнес през януари са или забравени до края на месеца, или остават напълно неизползвани.

 4. Да науча нещо ново

  В резултат на глобалната пандемия виртуалните уроци и микрокурсовете станаха много по-разпространени, достъпни и дори безплатни. От години обаче този план е един от най-популярните, които също винаги се нарушават поради "липса на време".

 5. Няма да губя ценно време

  Може би единствената дейност, в която всички ние сме най-добри, е отлагането. Натискът на множеството задължения ни кара да се потопим в отлагането им за следващия и следващия...и следващия ден. Всяка година ние си обещаваме да не губим ценно време, но не след дълго и този план бива разрушен.

 6. Ще прекарвам повече време с близките

  Оказва се, че сме склонни да прекараме почти целия си живот на работа, но не и с любимите хора. Колкото и да се кълнем, че от догодина ситуацията ще е различна, определено това обещание се нарежда сред неуспешните.

 7. Ще намаля стреса

  21-ви век е времето на стреса и липсата на почивки. Колкото и да ни се иска да сме импулсивни, купищата задачи не ни го позволяват, а релаксът остава само мираж за поредна година. Пътуването с децата през лятото може да не е бил най-добрият начин за намаляване на стреса, но имай предвид, че той, стреса, е убиец и често се свързва с редица здравни въздействия, включително сериозни заболявания. Ще бъде добре да сложиш времето за почивка в плановете си и да се придържаш към него повече от отговорно.

 8. Ще спестя пари

  Да, ние сме част от поколението на грандиозните планове за спестени пари и умножаването им. Грандиозните ни планове обаче завършват с празните джобове след едно поредно излизане на бар.

 9. Ще пътувам след вятъра

  "Трябваше, но не успях"- това е историята на живота ни. Всяка година през месец януари ние правим обещанието към себе си, че ще изживеем живота си в пътешествия, там където "вятърът ни отвее". За наше удивление, това се случва повече от рядко.

 10. Ще стана по-добър човек

  Ще си мия зъбите по 3 минути, ще си вземам горещ душ всеки ден, ще ставам рано, ще стана доброволец и ще дарявам каквото мога на нуждаещите се... усети ли тоталната загуба на енергия за планове?


Коя точка от тази статистика ще успеете да оборите тогава, когато решите да започнете...?10 новогодишни цитата - за началото, надеждите и възможностите - някой от тях може да ви мотивира.


 • Новогодишното настроение - когато се радваш, дори и на тези, които са позвънили на грешния звънец. - Михаил Мамчич
 • Юношество - когато ви е позволено да си лягате късно, за да посрещнете Новата година. Средна възраст - когато ви принуждават да го правите. - Уилям Уоган
 • Аз никога не си давам обещания в навечерието на Новата година. Навикът да се правят планове включва самокритика и реформация - това е много работа за един ден. - Анаис Нин
 • Утре - първата от 365 страници на една книга. Напиши я красиво. - Бред Пейсли
 • Нова година. Време на обещание и вяра в това, че с утрото всичко ще започне по-добре и по-хубаво. - Януш Вишневски
 • Новогодишният празник е безрадостно сбогуване със старите илюзии и радостна среща с новите... - Юрий Слободнек
 • Винаги бъди във война със своите недостатъци, в мир със съседите и всяка Нова година търси най- доброто в себе си. - Бенджамин Франклин
 • Ние отваряме книга. Нейните страници са чисти. Опитваме се да ги запълним собственоръчно. Книгата се казва "Възможности", а нейната първа глава "Нова година". - Едит Пирс
 • Пожеланието "Щастлива Нова Година" означава надежда над опита. - Робърт Орберн
 • Всеки път отброяването на последните мигове от отиващата си година предизвиква едни и същи желания, които са в основата на човешките мечти. - Неизвестен автор
Вървим с уверени крачки в Новата година, защото макар и да не знаем какво ни е подготвила, избираме да подходим с доверие както към нея, така и към себе си. За да не се стопят като захарен памук новогодишните ни обещания още през февруари нека да си поставим реалистични цели и да си съставим план за изпълнението им. План, който да следваме с удоволствие.


Най-искрено ви желая успех по пътя към вашето "Ново АЗ".

Бодро крачеща през новата година

Ваша Happy Do
публикувана през февруари 2022, редактирана декември 2023
използвани източници - standartnews.com, greenfood.bg

Коментари
* Имейлът няма да бъде публикуван в сайта!