22 Feb
22Feb

Често чуваме и четем, че е по-добре да не се сравняваме с другите и да се опитваме да не го правим. Всички обаче можем да бъдем обвинени в това от време на време. Или всъщност в днешния дигитален свят и живот в социалките - почти винаги. Гледаме начина, по който изглеждат другите, какво правят или колко са успешни и го сравняваме с това кои сме ние, как изглеждаме или къде мислим, че трябва да бъдем в живота. Успокойте се! Това е толкова нормално и присъщо на хората, чак дълбоко неврологично вкоренено, че обратното би било невъзможно и противоестествено, и дори вредно. На това са способни само мъдреците.


Ние, простосмъртните, живеем в голямо общество и сме част от малки групи като работен колектив, приятелска компания, роднини, съседи, семейната ни клетка, с които е нормално да се съпоставяме. По този начин оценяваме собственото си представяне. А и еволюцията ни е докарала до там, че да ни е изключително важно да се разбираме добре с околните (нашето племе) и да знаем къде се намираме в йерархията (социалния ни статус). Това знание определя до известна степен поведенията ни – какво (и спрямо кой) е подходящо или дори позволено да правим и какво не. Всъщност това е толкова важно, че имаме цели две вътрешни системи, които да следят за нашата позиция сред останалите в групата – това са допамин-енергичната и серотонин-енергичната ни системи.


Photostock: iStock


Приблизителният начин, по който се случват нещата е следният:

Когато се справяме добре спрямо останалите в групата - печелим двубои/състезания или постигаме успехи - това води до увеличение на нивата на тестостерона (който ни дава усещане за сила и мощ) и допамина (който ни дава удоволствени усещания – като при оргазъм). Обикновено заради това другите реагират по положително на нас – показват ни повече уважавение, обръщат ни повече внимание или дори ни се възхищават и ни отдават чест. Това пък води до повишаване на нивата ни на серотонин, което ни дава усещане на благополучие и задоволство, увеличена увереност, спокойствие и желание за сътрудничество.

Когато се проваляме или не се справяме добре спрямо останалите нивата на допамин и серотонин спадат и се чувстваме потиснати, депресирани, липсва ни енергия, ставаме тъжни, напрегнати и тревожни, имаме негативни мисли, ниска самооценка и понижено сексуално желание - в допълнение на първоначалните неприятни усещания от загубата.

Връзка между серотонина и допамина - двата невротрансмитера, наречени хормони на щастието, не могат да функционират независимо един от друг и винаги работят заедно. Повишените нива на серотонин могат да доведат до намалена допаминова активност и обратното. Когато серотонинът е на ниско ниво, а допомана рязко се повиши, това може да доведе до импулсивно поведение и необмислени действия. Та...грижете за тях адекватно и следете за правилното им функциониране.  


Успехите и провалите, нивата на допамин и серотонин, въобще работата на нашите собствени вътрешни системи създават едни "порочни" кръгове. Случва се така, че хората, които са на върха е много по-вероятно да останат там, а тези на дъното да останат на дъното, защото след като веднъж си победил/загубил е по-вероятно да се повтори същото, вследствие задвижените хормонални и невротрансмитерни промени, които подсилват статуквото.


За щастие ние хората сме съзнателни същества и можем да планираме целенасочено как да се измъкнем от негативната спирала на губещия и да го изведем до ниво победител. Това със сигурност не е лесно и приятно, но е за предпочитане пред живота на тихо отчаяние, потиснатост, нещастие и мрънкане, нали.


Сравняването с другите е един от най-бързите начини да намалим самочувствието си и да се чувстваме по-малко щастливи и продуктивни в живота! И в тази игра винаги ще сме губещи. Защото винаги ще има някой по-добър от нас, по-успешен, по-знаещ, по-можещ...


На практика се оказва, че единствено адекватното и „честно“ решение е да се сравняваме само със собствената си минала версия. Съзнателните усилия, насочени към това сравнение, водят до определено положителен ефект, така че нека действаме целенасочено. 


И така, ако сте установили, че сте склонни много да се сравнявате с другите, ето 3 стъпки, които могат да ви помогнат да преодолеете това:


Стъпка 1: Признайте си, че това не е нищо повече от лош навик


Първата стъпка е да осъзнаете, че сравняването с другите не трябва да бъде вашият „нормален начин“ за общуване с другите и света. Това също не означава, че сте лоши или грешни или объркани по някакъв начин.

Да се сравняваш с другите е просто лош навик и можеш да се откажеш!

След като приемете това и признаете, че е абсолютно възможно да се освободите от този обичаен начин на мислене, следващата стъпка е да...


Стъпка 2: Изхвърлете идеята за „съвършенство“


Сравняването ни с другите често произтича от подсъзнателното убеждение, че нещо не е наред с нас - че сме несъвършени по някакъв начин. В действителност това не може да бъде по-далеч от истината.

Всички имаме различни силни и слаби страни, което пък означава, че никой не е перфектен!Така че вместо да се сравнявате с другите като начин да прецените къде се крият вашите несъвършенства, празнувайте несъвършенствата си точно такива, каквито са. Те са част от това, което ви прави специални.

Водете си дневник, пишете за всичко, правете си списъци с вашите силни и добри страни, препрочитайте редовно. Така стигаме до ...


Стъпка 3: Съсредоточете се върху това, в което сте най-добри!


Всички човешки същества са различни и уникални. Всички имаме различен начин на мислене и виждане на света въз основа на нашия опит. Което означава, че всички имаме различни неща, които да сложим на масата в приятелства, взаимоотношения или работна среда.

Вместо да се сравнявате с хората около вас, опитайте се да преместите фокуса си върху това, което имате да кажете или предложите, което е уникално за вас, и скоро с голямо удоволствие ще се откажете от този лош навик.


Ако сте стигнали до тук и преди да си отидете - вземете си моя подарък, който да ви помогне да направите първите стъпки в отказването от сравняването с другите.

електронната книжка "Как да хакнем "щастливите" хормони" + работни листи

Коментари
* Имейлът няма да бъде публикуван в сайта!