05 Sep
05Sep

Чувстваш ли се като в коловоз?


Изпитваш ли разочароващото чувство да стоиш на едно и също място и да усещаш, че нищо не се променя? Изнемогвайки от ежедневието да виждаш, че не се движиш напред към целите си?

Един от начините да излезеш от този коловоз е да предприемеш действия. Вземането на съзнателно решение да подобриш себе си може да бъде окриляващо и супер мотивиращо.

Но самоусъвършенстването понякога получава лоша репутация и май има основателна причина за това. Желанието ни да се подобрим породи индустрия, пълна с лоши хакове, които могат да те накарат да се почувстваш по-разочароващо от преди. Или, ако се чувстваш добре, да не се движиш напред.

Работата по самоусъвършенстването може да повлияе положително на собственото ти благополучие и на взаимоотношенията ти със семейството, приятелите и колегите. Нека поговорим за 15 неща, които можеш да опиташ и които ще те придвижат напред - ангажирай се със собственото си благополучие и се научи как да работиш върху себе си.


Какво означава да подобриш себе си?
Това е израстване


За някои хора идеята да се подобрят е мотивираща. За други може да е по-полезно да мислят за това като за растеж. Растежът винаги е положителен, но не винаги е по права линия.

Подобряването на себе си е много лично пътуване и спецификата може да е различна за всеки отделен човек. Това изисква полагане на много работа и готовност да приемеш факта, че ще изпиташ дискомфорт.

Промяната е неудобна. Растежът изисква разтягане над това, което вече знаеш. Но всяка стъпка, която предприемаш, е част от процеса към това да станеш най-добрата версия на себе си.

Промяната на поведението може да бъде дълъг процес, но не е задължително да е изтощителен. В своята книга "Атомни навици" Джеймс Клиър говори за силата на подобряването само с 1% всеки ден. Подобряването на себе си може да бъде серия от малки промени в навиците, като например да отделиш пет минути през деня за себе си. Или може да бъде по-ангажиращ процес, каквото е преодоляването на страховете примерно.

Да подобриш себе си обаче не означава да променяш същината си. Например, ако си интроверт, не трябва да се стремиш да станеш екстроверт. Обречено е на неуспех.

От друга страна, ако имаш социална тревожност, може да практикуваш техники за преодоляване на дискомфорта си. В крайна сметка може напълно да я преодолеш и спокойно да навигираш в социалните среди с по-голяма лекота.


Защо е толкова важно да се научиш как да подобриш себе си?


Има няколко причини да продължиш да работиш върху себе си.

Всеки път, когато се подобрим в някой аспект от живота си, можем да се почувстваме по-пълноценни и да започнем да постигаме целите си. И така подобряването ни може да ни помогне във всеки аспект от живота.

Например, подобряването на себе си в работата може да ти помогне да подобриш представянето си, да намериш повече смисъл в това, което вършиш и дори да получиш повишение. Ако това е целта ти.

Подобряването на себе си може да ти помогне и да подобриш личните си взаимоотношения, да подобриш способността си да поставяш граници и да създадеш по-тесни връзки с тези, които обичаш. Действието за самоусъвършенстване е форма на грижа за себе си и ако се грижиш за себе си по-добре, е много вероятно да имаш повече за даване и на другите.

Освен това можеш да развиеш цели за подобрение заедно с любимите си хора. Подкрепата им подобрява шансовете ти за успех и съвместната работа за постигане на подобни цели може да ви помогне да се сближите.

И накрая, да се научиш как да се усъвършенстваш е ценна способност в свят, в който трябва постоянно да се адаптираме. Знаейки, че имаш капацитета за промяна, може да повиши увереността ти за бъдещето и да намали драстично страха от дискомфорт.

Били сме там и преди. Вече имаме история на успешно израстване и усъвършенстване - можем да го направим отново.15 начина да подобриш себе си

Искаш ли да научиш как да подобриш себе си и да се почувстваш по-добре?

Ето 15 съвета, които можеш да приложите в живота си веднага, за да станеш най-добрата си версия.


1. Отделяй време за почивка

Преди да научим как да станем по-добри, важно е да започнем с основите. Трябва да задоволим основните си нужди, преди да преминем към самоусъвършенстване. Част от това е да отделяме време за почивка и грижа за себе си.

Има много различни видове почивка. Има ли моменти в графика ти, в които имаш възможност да не правиш нищо и да си починеш? Тези тихи моменти на почивка могат да ти помогнат да се отпуснеш и да обработиш случилото се през деня.

Ето защо отделянето на време за почивка може да направи чудеса за благополучието ти. Плюс - когато сме добре отпочинали, ще имаме повече мотивация да изпробваме другите начини, чрез които можем да се подобрим.


2. Чети повече книги

Има книги за почти всичко. Така че четенето на повече книги може да ти помогне да проучиш настоящите си интереси, но също така да развиеш и нови. Може дори да придобиеш ново умение с книга.

Някои книги са написани специално, за да ти помогнат да започнеш да работиш върху себеусъвършенстването и личностното израстване. Можеш също да четеш как да подобриш лидерските си умения.

Но дори и дълбокото гмуркане във фантастичен роман може да направи чудеса за теб. Изводът е, че каквито и страсти да имаш (или просто подхранваш любопитството си), отдели малко време, за да прочетеш за тях.


Снимка на Thought Catalog от Pixabay 


3. Започни да практикуваш благодарност

Един от начините да се научиш как да бъдеш по-добър човек е като си благодарен за това, което имаш.

Практикуването на благодарност за текущата ти ситуация може да ти помогне да избегнеш чувството на горчивина за това, което нямаш.

Не е нужно да чувстваш благодарност за огромни неща. Опитай се да забележиш малките неща, които ти носят щастие и те карат да чувстваш благодарност.

Можеш да подобриш своята практика на благодарност с течение на времето. Правейки го редовно става по-лесно и съвсем естествено ще ти изниква в ума за какво да благодариш. Това ново възприятие може да промени живота ти към по-добро.


4. Научи нов език

Никога не е късно да научиш нов език. Да се научиш да говориш чужд език ти помага да мислиш различно и да виждаш нещата около теб в нова светлина. Може също и да отвори нови врати за теб.

Ще се потопиш в друга култура, докато научаваш как друг език работи по различен начин от майчиния ти. Представи си възможността да пътуваш до места, където хората говорят този език, който изучаваш и да се разбираш с тях без притеснения и неловки ситуации.

Изучаването на втори, трети или пореден чужд език може да направи повече от това да ти помогне по време на пътуванията ти в чужбина. Може дори да ти открие възможностите за нова и интересна кариера.

Все повече и повече работодатели търсят двуезични таланти. Понастоящем проучвания показват, че американските работодатели се борят да намерят достатъчно служители, които говорят езици, различни от английския.

56% от работодателите в САЩ съобщават, че нуждите им от чужди езици на работното място са се увеличили през последните пет години. И 1/3 от работодателите в момента не отговарят на тези нужди с текущата си работна сила.

Някои от езиците, които са с голямо търсене, включват испански, китайски и френски. 


5. Опитай медитация

Медитацията ти предоставя чудесен начин да забавиш темпото в един забързан свят. Дори само няколко минути на ден медитация могат да ти помогнат да подобриш себе си и психичното си здраве.

Скорошно проучване показа, че медитацията може да подобри резултатите при тревожност, депресия и болка, особено по време на криза.

Освен това ще осъзнаеш по-добре своите мисловни модели. С медитация можеш да научиш повече за себе си с времето. Може да ти помогне да забележиш лошите навици, които оказват негативно влияние върху настроението и живота ти.

Медитацията също може да ти помогне да практикуваш внимателно дишане и да подобри самосъзнанието ти. А в комбинация с етерични масла ще бъде и много по-ароматно приятно. 


Снимка на Gerd Altmann от Pixabay 


6. Води си дневник

Воденето на дневник е чудесен начин да допълниш практиките си за медитация и благодарност. Това също е страхотно ново хоби.

Можеш да пишете за нещата, за които си благодарен. Със сигурност ще ти позволи да си по-наясно със собствените си мисли.

Изследванията* показват, че воденето на дневник може да подобри благосъстоянието и да намали психическия стрес. Същото изследване показва, че участниците са увеличили устойчивостта си след първите два месеца непрекъснато водене на дневник.

Виж краткия ни курс за терапия с дневник.

Когато започнеш да пишеш в дневника си, направи всичко възможно да не се цензурираш. Пиши каквото ти хрумне и не съди какво се излива от душата ти.

*изследването е на английски език7. Храни се здравословно

По-лесно е да живеем най-добрия си живот, когато се чувстваме енергични и заредени. Това, което ядеш, има огромно влияние върху това как се чувстваш.

Започни да наблюдаваш какво влагаш в тялото си. Яж разнообразни различни храни в различни цветове във всички групи храни.

Опитвай се да се храниш с пресни храни винаги когато можеш. Ако нямаш време да готвиш здравословни ястия у дома, потърси други алтернативи, като абонаменти за комплекти за хранене или здравословни кетъринг услуги.


8. Добави повече движение към живота си

Както храненето, така и движението и/или упражненията игрят огромна роля за това как се чувстваш.

Има различни начини да започнеш да се движиш повече. Например, можеш да започнеш нов спорт и дори да накараш приятел да се присъедини към теб, за да прекарвате качествено време заедно.

Ако не се интересуваш от спорт или посещението на фитнес зала ти се струва невъзможна мисия, винаги можеш да намериш други начини да добавяш движение в живота си. Започни да правиш 15 минутни ежедневни разходки или танцувай на любимата си музика.

Започни рутинни упражнения от комфорта на собствения си дом. Много безплатни тренировки са достъпни онлайн, което означава, че винаги има нещо ново, ако нещо ти омръзне.9. Практикувай доброта към другите

Добротата е един от най-добрите начини да станеш по-добър.

Първо, безплатно е. Не са нужни много усилия, за да бъдем мили, вместо безразлични или нелюбезни.

Второ, може да ни помогне ние самите да се почувстваме много по-добре.

Трето, може да подобри живота и на други хора. Проявяването на доброта изисква да си по-наясно с хората около теб. По този начин ще забелезваш повече от това, от което хората се нуждаят, дори когато не го казват.

Например, може да забележиш, че колега от работата се бори с нещо, с което можеш да помогнеш. Или може да видиш непозната да се опитва да отвори врата с бебешка количка.

Постави си за цел да правиш по един случаен акт на доброта всеки ден. Ако вече си водиш дневник, отбелязвай собствените си чувства и реакциите на другият човек.


10. Прекарвай повече време на открито

Ако работиш в офис (или у дома), има вероятност да не прекарваш много време навън през деня.

Намери възможности в графика си да прекарваш повече време на открито. Ако имаш достъп до природни зони или градски паркове, помисли за прекарване на време там.

Скорошно проучване* показва, че дори кратка 15-минутна разходка в гората може да намали негативните настроения като тревожност, умора, гняв и депресия. В проучването горските разходки са по-ефективни от градските. Те също са били по-ефективни при участници, които са имали по-високи нива на тревожност.

С правилното облекло можеш да се възползваш от разходките на открито, дори когато времето не е идеално. Помисли за спестяване на малко пари, за да инвестираш в здраво и подходящо облекло, подходящо за защита при всякакви метеорологични условия.

Ако предприемеш дейност на открито, увери се, че екипировката ти е подходящата за това. Добрите и удобни туристически обувки са важни, ако ще се разхождаш по неравни местности. Ако ще тичаш избери най-добрите за това маратонки. Искаш да поседнеш на пейка в парка и просто да съзерцаваш хората и природата - инвестирай в добър и плътен дъждобран и/или шапка за предпазване от слънчевите лъчи.

*проучването е на английски език


11. Създай си списък с цели

Ако искаш да се подобриш с времето, важно е да започнеш да си поставяш цели.

Когато запишеш конкретни цели, можеш да започнеш да проследяваш напредъка си във времето. Това е друго нещо, за което можеш да си водиш дневник, но става най-добре с планер.

Например, можеш да си поставиш за цел да ходиш всеки ден по 30 минути до края на годината. Можеш постепенно да постигнеш целта си. Ако в момента не правиш разходки, можеш да започнеш с кратки 10-минутни разходки три пъти седмично. Всяка седмица увеличавай продължителността на разходките си. И на всеки няколко седмици можеш да добавяш нова разходка към графика си, докато достигнеш целта си за ежедневно ходене.12. Научи се да не се страхуваш от провал

Страхът от провал може да ти попречи да предприемаш стъпки напред, да постигаш целите си и да работиш върху себеразвитието си.

За да подобриш себе си, важно е да намериш начини да правиш трудните неща, дори когато страхът ти пречи. Важно е да работиш върху това и да излезеш от зоната си на комфорт.

Започни с малките неща и стиги до по-големите си страхове.

Не е нужно да започваш с преодоляване на страха си от публично говорене, като се регистрираш за провеждане на семинар на работното място, нали. Вместо това започни с малки стъпки.

Започни с практикуване на публични изказвания в частна обстановка пред хора, близки до теб, на които имаш доверие - семейството или съпруга ти, група от хора с еднакви проблеми, малки групи по общи интереси. Моят страх от лайв включвания в социалните мрежи лекувам в затворени тайни групи с отбрана публика. Все още не съм го преодоляла напълно, но подкрепата, която получавам ме мотивира невероятно много.

С течение на времето ще започнеш да практикуваш пред все повече и повече хора. Всеки път, когато говориш пред някой нов, ще доказваш на себе си, че можеш да победиш страха си от провал.

Искаш да промениш нещо драстично в облеклото си, защото усещаш, че някак не успяваш да изразиш себе си. Научи се как да го правиш, защото стилът ни, това е сигнала, който подаваме към другите, говорейки за това кои искаме да бъдем и как да ни възприемат. Променяйки го в унисон с вътрешната си промяна ефекта ще бъде още по-осезаем и видим.

Не забравяй, че провалът все пак ще се случи и това всъщност е добре. Когато това се случи не забравяй, че го правиш, за да победиш собствения си страх и да се превърнеш в по-добрата си версия! Прегърни провала и го разглеждай като необходима стъпка към постигане на твоите цели.


13. Ограничи дейностите, които те изтощават

Забелязваш ли, че прекарването на твърде много време в скролване в социалните медии влошава доброто ти настроение? Откри ли, че прекарването на твърде много време с негативни хора отнема енергията ти?

Опитай се да забележиш какво те удовлетворява и какво те изтощава през целия ден. Записвай си в дневника. Някои изтощителни дейности, като актуализиране на бюджета ти или пазаруване на хранителни стоки са просто неизбежни.

Но има и други фактори, върху които имаш много по-голям контрол.

Например, опитай да изтриеш приложенията за социални медии от телефона си когато се окажеш в кисело настроение след твърде много превъртане. Или се опитай да ограничиш времето, прекарано с хора, които са постоянно негативни.14. Упражнявай се да казваш „НЕ“, отстоявай границите си

Може да е лесно да кажеш „да“ на всички и всичко, дори когато не се чувстваш комфортно. Важи в работата и в личния ти живот.

Роднини те канят в дома си в деня, определен само за теб - имаш право да кажеш „не“ и да запазиш този ден за себе си.

Мениджърът ти те моли да разгледаш нещо, докато си на почивка? Спокойно можеш да избереш да кажеш не.


15. Вътрешна работа

Вътрешната работа се случва, когато изследваш вътрешните си преживявания. Воденето на дневник е един добър начин за това.

Вътрешната работа включва всички процеси, ценности и умствени модели, които използваш, за да се ориентираш в света. Някои примери включват вземане на решения, духовно здраве и самосъзнание.

Вътрешната работа може да бъде още по-ефективна, когато я комбинираш с подкрепа от треньор и доверен вътрешен кръг, който може да ти помогне да обмислиш и да предприемеш действия. 


Бонус съвет: Работи с треньор

Един от добрите начини за растеж и подобряване е да получиш подкрепа. Като работиш с коуч /хич не ми харесва тази така българска думичка/, получаваш някой, който може да ти помогне да видиш себе си по-ясно и който е там, за да ти помогне да успееш. Заслужаваш да имаш някой в твоя ъгъла.

Един такъв учител знае как да ти помогне да отключиш своя личен и професионален растеж. Той също може да ти помогне да развиеш практиката на вътрешна работа, така че никога да не спираш да растеш.

Треньорът може да ти даде нова перспектива за самоусъвършенстване, която няма как да бъде открита самостоятелно.

Той може също да ти помогне и с други специфични аспекти на подобрение, като подобряване на диетата ти или повишаване нивото ти на устойчивост.


Избери как да подобриш себе си и да подобриш качеството си на живот


Самоусъвършенстването е уникално за всеки човек. Това е изключително личен процес.

Дали ще предпочетеш работата с треньор, срещите в малки групи по сходни интереси, воденето на дневник или друга самостоятелна дейност с проверени и изпитани практики, които ти носят удоволствие няма никакво значение. Важното е, че всяко едно от тях може да ти помогне да си поставиш конкретни цели, които работят за теб.


Пожелавам ти приятно пътуването към най-добрата ти версия. Източник: betterup.com
Photostock: iStock

Коментари
* Имейлът няма да бъде публикуван в сайта!