Happy DO ッ
10 Feb
10Feb

Ако желаете нещо важно да случи в живота ви, започнете сега!


Всички си обещаваме нещо в края на всяка година. Свидетел съм на този феномен, който се случва и онлайн, някъде от около 2003 година. Според проучвания по-голямата част от хората го правят негласно с новогодишната наздравица - обещават си да имат повече време за себе си, да почиват повече, да се хранят по-здравословно, да се чуват по-често с близки и приятели... По-амбицираните записваме целите си, по-ентусиазираните дори ги пишат на бележки, които залепват на видими места за мотивация. В последните години в България навлезе и създаването на "карта на желанията", с която да визуализираме важните за нас неща. За някои работи, за други не. Защо ли? Просто е - това не е достатъчно, ако липсва действие. От понеделник, от другата седмица, от следващия месец, от нова година е просто още един начин да отложим важните, уж, за нас неща.


Отлагането е крадец на време - китайска мъдрост


Важните за нас неща се започват СЕГА


Веднага, в този момент! 

Ако разчитате само на някаква случайност или късмет - забравете. Нещата се случват на подготвените да се възползват от тях. Така са направени и някои научни открития. В ежедневието ни можем случайно да срещнем човек, който след това ще ни стане най-добър приятел, стига да имаме сърце за това. Може да срещнем човек, който ще ни препоръча много добра и високоплатена работа, но трябва да имаме умения за нея.

Моя позната сподели, че нейни ученички по английски език са се провалили на изпити, защото не "визуализирали, както трябва". А дали не им е липсвало малко повече усърдие в ученето или подготовката?

Преди много години (няма да казвам колко точно) си играехме със сестра ми на магазинерки. Правехме импровизиран щанд със стоки, ревизии, отчети и всякакви подобни неща, които детското ни съзнание тогава едва ли е определяло по този начин. По-късно аз завърших колеж със специалност икономист, професия търговия. Това ми помогна много при създаването на семейния ни бизнес. Сестра ми пък цял живот работи на каса. Случайности? Не мисля.


Никога не знаем кога и дали случайностите или късметът ще ни се случат


Ако нещо ни е важно, то едва ли е разумно да чакаме да се случи от само себе си.

Е, аз чаках. Надявах се някак, че всичко в държавата функционира нормално, че образованието ми ще ми дава сигурност за доходите ми, че... Да, ама не. Променях през годините няколко пъти попрището си, научих много нови неща, за да мога да изпълнявам новите си задължения, но сигурност от това така и не получих. Към днешна дата отчитам като грешка отлагането в поставянето на лични финасови цели. Защото те обикновено са важни и имат срок за изпълнение.

Например за образованието на сина ми. Можех да се подготвя по от рано, още когато започна първи клас. Щях да имам едни 10 години, в които да отделям за образованието му след средното училище. Но се надявах... И ми се наложи да изтегля кредит. Да, изплатих го бързо, защото наученото през годините и придобитите умения ми позволиха да имам добре платена работа. Но това ли е начина?

Правим същото и с парите си за "късните" ни години. Работим 40 години упорито, влагаме време и понякога много любов в желана професия. И когато дойде времето да си починем заслужено се оказваме с неприлично ниски доходи, достатъчни само за оцеляване. Нямяше ли да е по-удачно да помислим за това в силните си години, когато сме имали възможността за това?


Средната продължителност на живот на жените в България 75.9 години. 
Статистиките на НСИ го казват.


Към днешна дата при пълен осигурителен стаж жените могат да се пенсионират на 62.2 години. През 2037-ма тази възраст ще е 65 години.

Остават едни 13.7 години на съществуване със средна пенсия от 706,25лв по данни от НСИ.

Сами можете да си направите сметката как се живее с такива доходи при положение, че пак по данни на НСИ нужният минимум за нормално съществуване на човек към същата дата е 1402 лв. Заплатите, данъците и цените растат прогресивно, но потреблението намалява.

 

Не е ли време да помислим как ще живеем после?


Имаме срок, някъде около 40 години, да го направим. И колкото по-рано започнем, толкова по-малко финансово усилие ще ни се наложи да приложим. Да приемем, че ще се нуждаем от едни 100 000 лв, които да добавим към определената ни от държавата пенсия. Ще се фокусирам върху събирателния ефект, без да навлизам в доходност и инфлация: За да си ги съберем тези 100 000 лв и имаме период от 30 години месечната сума, която трябва да отделяме е 277лв. Но ако обаче сме закъснели с решението (като мен) и имаме само около 15 години срок - месечната сума вече ще е 555лв.


снимка: finansovoplanirane.bg


В личните финансови цели има още нещо интересно – обикновено те се случват в един период от нашия живот, наречен активна фаза. Това е времето от 25 до 65 годишна възраст, когато осъществяваме настоящите си цели. В същия период обаче ще е хубаво да подсигурим и стандарта, който желаем да имаме когато спрем да работим. Или поне да опитаме.


"Обикновеният човек има една грижа: как да убие времето си. Умният – как да го употреби."  - Артур Шопенхауер


В случай, че не разчитате случайно да се окажете наследник на богат чичо от Америка или нигерийски милиардер да поиска да ви подари някой и друг милион то помислете за важните за вас финансови цели и планирайте тяхното изпълнение СЕГА. Времето е един от най-ценните ви активи.

Прочетете книгата на Стойне Василев "Умни пари" като начало.

След това потърсете финансов консултант, с който да обсъдите важните за вас краткосрочни и дългосрочни цели, както и тяхното изпълнение.

Ако желаете да съчетаете животозастраховането, спестяването и инвестирането в едно, дори с възможност за допълнителен доход - пишете ми. Ще ви насоча към специалисти в компании с близо 200-годишен опит в това.


И не забравяйте:
От усмихнатата страна на Живота винаги е по-хубаво - Happy DO ッпо идея от finansovoplanirane.bg

Коментари
* Имейлът няма да бъде публикуван в сайта!