Happy DO ッ
09 Feb
09Feb

Система за химикал и хартия, която ви помага да оцените финансите си, да си поставите цели и да помислите, преди да харчите.


Искате да разчистите финансите си? Помислете за Kakeibo (произнася се kah-keh-boh), японска система за бюджетиране, която буквално се превежда като „домашна финансова книга“. Създаден през 1904 г. от първата жена журналист в Япония, Хани Мотоко, редактор и собственик на списание Woman’s Friend, Kakeibo е метод за проследяване на доходите и разходите, за да помогне на домакините да организират домакинските разходи и да управляват по-добре домовете си.

Основното е да се поддържат прости визуални таблици, които ви помагат да видите как разпределяте средствата, дали има финансови дупки в бюджета, от където парите изтичат неусетно. И точно като японския гуру по подреждане Мари Кондо, помогналa на милиони американци да изпитат радост от нещата си, Kakeibo може да ви помогне да станете по-внимателни към действията си - особено към вашите спестявания и харчене. 

Бюджетирането по този начин е много дисциплинирано, помага ви да забравите лошите навици и ви позволява да постигнете по-бързо целите, които сте си поставили.


„Kakeibo е повече от метод за бюджетиране. Това е финансова философия, съсредоточена върху внимателното, съзнателно харчене и спестяване“ - Джим Пауъл


Как работи Kakeibo


Въпреки че това звучи някак благородно, Какейбо е проста практика, която можете да приспособите към начина си на живот и е предназначена да направи повече от това да ви помогне да спестите или да разберете къде отиват парите ви всеки месец. В основата си това е лесен начин да документирате доходите и разходите си, докато ги обмисляте внимателно – нещо, което липсва на повечето приложения за финансов бюджет.


Таблица с приходи, задължителни сметки, спестявания и разходи за живот


Какейбо може да ви помогне да стигнете до сърцевината на връзката ви с парите и осигурява по-дълбоко разбиране защо харчите и спестявате по начина, по който правите .

В свят с много технологии, където можете да закупите почти всичко онлайн с няколко щраквания в телефона си, Какейбо може да ви помогне да намалите темпото и да обмислите финансовите си приоритети.

Първо, ще трябва да проследите приходите и разходите си. След това всяка седмица или месец от вас се изисква да записвате отговорите на следните въпроси:

● Колко пари ви останаха?
● Колко пари спестихте?
● Колко пари похарчихте?
● Как можете да се подобрите?

Този последен въпрос с отворен край има за цел да ви насърчи да обмислите и персонализирате отговора.


„Подобрението не означава просто намиране на начини за намаляване на разходите. Това може да означава решение да харчите повече за това, което ви харесва (или да спестявате повече за нещо, което очаквате с нетърпение) или да харчите по-малко за покупки, които не оценявате толкова много “ - казва Пауъл.


Може дори да откриете как да предотвратите скъпи неочаквани разходи в бъдеще, просто като изучавате това, което научавате от вашите отговори.


Същността на системата


С други думи, използвайте въпроса за подобряване, за да зададете цели и график за спестяване. След това разбийте всички цели за спестяване, като например за ваканция или проект за подобряване на дома, на малки части, които можете да управлявате ежемесечно.

Пауъл харесва Kakeibo, но казва, че макар да не дава незабавни резултати, може да подобри начина, по който мислите и управлявате финансите си с течение на времето.


На първо място, според системата от 1902 г., трябва да имаме 2 тетрадки:

Голяма – за планиране на приходи, разходи, спестявания.
Малка - която винаги да носим със себе си, за да записваме ежедневните си разходи.

В голямата записвате:

Доходи: заплата, бонуси, подаръци, рента, купони и т.н. Направете записи на определен ден и допълнете, ако има неочакван доход през месеца, например с химикалка с различен цвят.
Задължителни разходи, които са известни предварително: наем, кредити, режийни, обучения, големи покупки, абонаменти.
Спестявания: сумата, която планирате да спестите този месец. Препоръчителната сума е поне 10% от общия доход.
Разходи за качеството на живот: сумата, която остава след приспадане на основните разходи и спестявания.

Така разписан бюджета, може да бъде таблица за всеки месец или отделни страници в тетрадка за всяка категория. Може да се използва приложение за смартфон, но ръчните въвеждания се считат за по-визуални и удобни. Екселските таблици за бюджет на DO Moments са създадени по този начин.


Exel таблица за бюджет


С Какейбо разделяте разходите си на четири стълба или категории:

Потребности: Основни неща като жилище, хранителни стоки, комунални услуги, кола
Желания: Удоволствия като храна за вкъщи, хобита, развлечения
Култура: Дейности като музеи, театър и книги
Неочаквано: Медицински сметки или ремонт на дома

В таблиците на DO Moments съм оставила повече място за прецизиране на тези разходи.


„Какейбо има за цел да ви помогне да обмислите връзката си с парите и да разберете защо правите всяка покупка.“


„Потребителите си задават и след това отговарят на поредица от финансови въпроси и си задават цели за спестяване. След това следят разходите си, категоризират покупките си и оценяват разходите си в края на всеки месец“, казва Стив Уилсън, основател на Bankdash, банкова компания и сайт за новини на кредитния съюз.

„Какейбо има за цел да ви помогне да обмислите връзката си с парите и да разберете защо правите всяка покупка“, казва Уилсън. „Разходите могат да бъдат субективни.“ Може да считате абонамента си за Netflix или преждата, която купувате за плетене, за нужди, а не за желания, например.

Целта е да увеличите спестяванията си с прост метод с писалка и хартия (или мишка и лаптоп), като внимателно определяте къде и как парите ви работят за вас, като ви помага да осъзнаете по-добре моделите си на харчене и идентифицирате къде можете да спестите повече.

Уилсън казва, че ако просто използвате приложение за бюджетиране, например, въвеждате числата и продължавате напред, без да проучвате какво означава всяка покупка, дали си е струвало или дали е можело да бъде избегнато и вложено към вашите спестявания. Където бюджетът на Какейбо е по-добър - да ви помогне да направите по-мъдър избор за парите си.


Как да спестяваме пари, извън планираните спестявания?


Цветелина Тодорова от "Финансово планиране" споделя някои интересни идеи.

Използвайки системата Какейбо или нейните отделни принципи, можем да развием нови навици и да спестим пари, дори ако изглежда, че няма от какво да спестяваме.


Използвайте касичка:

  • Закръглявайте платените суми. Например, похарчили сте 45лв. в магазин. Оставете 5лв. в касичка, сякаш сте похарчили 50лв. 
  • Ако използвате предимно банкова карта използвайте различен метод на закръгляване. Например, с картата сте похарчили за месеца 1 450лв. Прехвърлете 50лв в спестовната сметка.
  • Разваляйте на дребно големи суми. Например, разваляте 100лв на дребни банкноти. Отделете настрани 10лв. от тях.
  • Ако сте погасили дълг или кредит на 100% - имали сте задължение и сте могли в продължение на месеци/години да плащате определена вноска, тогава можете да продължите да заделяте същата сума и в бъдеще.
  • В края на деня погледнете какво ви е останало по джобовете. Дори малка сума на ден от няколко лева може да нарасне за един месец до приемлива сума, която може да бъде спестена или инвестирана.
  • Разделете парите, които сте предвидили за разходи, на 4 седмици. Всичко, което остава от 7-дневния бюджет, прехвърлете в спестявания в края на седмицата.


Измислете си наказания. 

Вместо да се разочаровате от нарушаването на собствените си правила, като пропускане на тренировка, нарушаване на диета, неспазване на плановете, просто платете глобата в касичката. И след това похарчете тези пари за инвестиции.


Отложете неспешните покупки с месец. 

Ако след 30 дни все още искате да купите този артикул, значи наистина имате нужда от него. Ако не, заделете цялата сума, която е била предназначена за покупката, или част от нея.


Предимства пред други бюджети


Използването на Какейбо, за да напишете всичко на хартия или в exel  и да отговорите на въпросите как най-добре да се подобрите, може да ви помогне да идентифицирате разходи, които не съответстват на вашите цели или ценности.

„Това ви позволява да видите разходите си в реалистична светлина и ви подтиква да зададете месечни цели за спестявания“, казва Джонатан Мери, директор на Bankless Times, алтернативен сайт за бизнес и потребителски финанси.


За кого е Какейдо?


Непоследователно бюджетиращи: Ако в миналото сте имали проблеми със спазването на бюджетите, простотата и гъвкавостта на kakeibo може да свършат работа.

Страхливи или неохотно бюджетиращи: Какейбо е добър в прогонването на идеята, че някой е „лош с парите“. Методът ви кара да сте отговорни за вашите разходи, като ви дава повече контрол и увереност.

Спестяващи за първи път: Подходът „започнете отнякъде“ отбелязва дори най-малките цели за спестяване и ви мотивира да спестявате повече по пътя.

Бюджетиращи с „пликове“: Категориите на Какейбо приличат на метода „бюджетиране с пликове“, при който планирате месечните разходи предварително и разпределяте фиксирани суми във физически или виртуални пликове. Ако планирането в стил плик работи за вас, вероятно ще харесате Какейбо.


Така че, вземете нужната ви таблица за бюджет на DO Moments и опитайте вековния метод Kakeibo. Може да откриете, че един по-внимателен анализ на вашите навици за спестяване и харчене може да ви помогне да станете господар на парите си.Събра, преведе и редактира за вас: Happy DO
източници: finansovoplanirane.bg, moneyunder30.com, nextavenue.org

Коментари
* Имейлът няма да бъде публикуван в сайта!