22 Nov
22Nov

Задава се Черният петък (който всъщност си съществува целогодишно), а ни очаква и декември. А този месец е познат като месеца на големите харчове - пълен с празници и семейни събирания. След веселбата идва обаче неприятният момент, в който повечето от нас се изправят пред истинска финансова криза. Причината е една - в еуфорията си да зарадваме близките си, често харчим пари, които нямаме или са предназначени за друго. А първият месец от новата година посрещаме не само с изпразнени джобове, но често и с по-празни кредитни карти или дори на червено. Ако искате тази година да си спестите това неприятно чувство и да направите предпразничното пазаруване по-лесно и приятно, посъветвайте се с моя пътеводител за разумно харчене. Можете да си помогнете и с автоматизираните екселски таблички за личен, семеен и бизнес бюджет.


Не подценявайте подготовката

Може да ви звучи смешно, а може пък да сте го преживели, но пазаруването за Коледа и Нова година се превръща в истински маратон по магазините за дрехи, сувенири, козметика и хранителни стоки. За да си спестите този изнервящ фитнес се изисква малка подготовка и стратегия, с които да постигнете максимум ползи при изразходването на определени средства.

Първата по важност точка е ТАЙМИНГЪТ. Ако искате да сте спокойни и да пропуснете блъсканицата в моловете, крещящите деца и истеричните майки, най-добре не чакайте до последния момент. Започнете с покупките поне 2-3 седмици по-рано. Аз го правя още от лятото, а пари за декември отделям всеки месец. И дори да не обичате да ставате рано, запомнете, че най-доброто време да се вурнете по магазините е преди 11 ч. на обед, когато тълпите ги няма и е много по-спокойно. Така ще имате възможност да пробвате на воля, да разглеждате внимателно отстъпките и специалните предложения или да получите помощ от консултантите в магазина.

Въоръжете се с най-голямата си (дамска) чанта

Тя ще ви бъде от изключителна помощ за прибирането на дребните подаръци и продукти. Това ще ви спести плащането и носенето на куп малки торбички в ръка. Мислете екологично и вземете няколко платнени торбички, в които да носите останалите покупки. Аз имам поне 10 такива.

Вероятно и вие сте се обзавели със специални приятел(к)и, с които обичате да обикаляте магазините, но преди Коледа изберете много внимателно с кого да го направите. Сега не е моментът с вас да идва човек, който се мотае 3 часа пред 2 чифта обувки или пък е склонен да ви насърчава да харчите пари за глупости: "Хайде, не е толкова скъпо.", "Заслужаваш го! Ако не сега, кога?!?", "И ти можеш да дадеш 50лв за това, празници са."... Ако искате да избегнете финансовия крах след Нова година е важно да не залитате по емоционални покупки.


Силата на планирането


Защо не опитате този път да пазарувате САМИ, НО ВЪОРЪЖЕНИ СЪС СПИСЪК? Ако сте наясно какво точно ви трябва, това е най-сигурният начин да си спестите непредвидени разходи. Обмислете внимателно от какво точно се нуждаете за празниците и какви подаръци ще купите. Добре е да подготвите списък, който да включва и приблизителната сума, която ще похарчите за всяко нещо. Така още преди да поемете към шопинг маратона, ще знаете от какъв бюджет имате нужда. А и ще сте поставили горна граница на разходите.

След като опишете всичко необходимо тръгнете с приблизително точна сума И ОСТАВЕТЕ ВСИЧКИ КРЕДИТНИ КАРТИ У ДОМА. Ако трябва дори ги заключете някъде. Предпразнично много търговски центрове и по-големи магазини правят разпродажби и намаления, за това се информирайте предварително къде какво се предлага и започнете от там. Друг важен ход, ако искате да спестите не само пари, а и време, е да потърсите част от подаръците онлайн. Електронните магазини често продават на по-ниски цени, а освен това ще ви доставят всичко директно вкъщи - ще спестите и носете на торбите.Когато се стигне до пред/коледни отстъпки, се изправяме пред безброй изкушения. Но сега е моментът да проявите воля и да спазвате някои правила. Най-важното от тях е ДА НЕ КУПУВАТЕ НИЩО ИЗВЪН СПИСЪКА СИ, само защото е намалено. Иначе пак ще се окаже, че сте похарчили неразумно голяма сума за неща, от които реално нямате нужда. Отстъпките в магазините за дрехи в този период на годината са доста примамливи, но не се изкушавайте да имате "още една рокля", "още едни обувки" или "още един костюм". Ако все пак не се сдържите, задължително пробвайте и не взимайте, ако не е точно вашия размер. Това че е с отстъпка не е оправдание да купите нещо, което няма да носите, защото не ви стои както трябва.


Повече или по-малко


В момента на пазара можете да намерите безброй разновидности на всеки продукт, които са различни като качество, следователно и като цена. По време на голямото пазаруване винаги се налага да правим някои компромиси, затова е важно да знаете от самото начало ЗА КАКВО СИ ЗАСЛУЖАВА ДА ПОХАРЧИТЕ ПО-ГОЛЯМА СУМА И ЗА КАКВО НЕ.


Дрехи и аксесоари:

Те са сред предпочитаните подаръци за близките ни или за нас самите, но не е добре да ги купуваме безразборно само защото са ни хванали блуждаещия поглед. Всички знаем златното правило, че не се пести за чанти и обувки. Причините са повече от ясни - обувките са важни за общия комфорт, а чантата може да придаде класа или да съсипе визията ни. Затова пък въобще не си заслужава да харчите големи суми за модни тинейджърски дрънкулки и аксесоари, които дъщеря ви или племенницата очаква да получи за Коледа. Те ще излязат от мода още през следващия сезон, вкусовете на тази възраст се променят от днес за вчера и въобще не ви трябва да я правите тази инвестиция.

При избора на дрехи е малко по-сложно с цялото изобилие от модели, материи и цветове. За да сте сигурни, че покупката оправдава цената, следете за няколко неща. Първото и може би най-важно за дрехата е материята - ако сте решили да дадете повече пари за пуловер, нека да е чиста вълна, кашмир или друга качествена материя, позволяваща дрехата да се носи поне няколко сезона, а не да се развлече след второто пране. Избягвайте изкуствените материи - по-евтини са, но създават много неудобства, понякога дори алергии.Следващото важно условие за подарък-дреха е кройката. Дори да харесвате по-екстравагантния дизайн помнете, че не всеки би споделил мнението ви. Заложете на класиката, с изчистени линии и най-добре в един цвят. Така получателят лесно ще може да комбинира дрехата и ще сте сигурни, че няма просто да заема място в гардероба му. Докато избирате дрехата мислете за човека, на когото ще я подарите, не за себе си! Спомнете си какво харесва, какви цветове предпочита, какъв е стилът му.

Тези условия важат с още по-голяма сила за бельото. За него не пестете пари. Дори и да не е на показ по всяко време, бельото има силата да ни накара да се почувстваме секси, а комфортът няма нужда да бъде коментиран.


Козметиката

Тук моментът е деликатен заради безкрайното изобилие от марки и продукти. Но има едно основно правило - никога не вземайте най-евтините варианти при гримовете (червила, спирали, сенки, фон дьо тен). Все пак това са продукти, които се полагат директно върху лицето и остават там дълго време - часове, цял ден, понякога и цяла нощ. Затова не поемайте риск с евтината козметика. Същото се отнася и за кремове за лице, шампоани и маски за коса. Затова пък спокойно можете да спестите малко пари при покупката на кремове за ръце и стъпала - в повечето случаи съставът им е един и същ и разликата не е значителна. Лаковете за нокти също не предполагат големи вложения. Кой ли ходи с един и същи лак цял месец.


Храната

Основната грешка в пазаруването за празничната трапеза е склоността да се презапасяваме. Вярно е, че по това време на годината повечето магазини затварят за ден-два, но все пак не става въпрос за военно положение. Няма нужда да затрупвате килера и кухнята си с провизии за поне 2 дивизии. Да се върнем на СПИСЪКА - планирайте по дни какво и за колко човека ще сготвите и купете съответното количество. Не се изкушавайте с промоциите или ако го направите поне проверете срока на годност, за да не се изненадате неприятно. Едно от главните изкушения по Коледа са сладките изкушения, но не харчете половината си бюджет за тях. Не искате да водите война на два фронта след празниците - и с портфейла, и с кантара. Заложете на нещо сигурно като сушени и цитрусови плодове.Коледната украса

Често подценяваме това перо или направо го забравяме в сметките. И се изненадваме безкрайно когато установим, че сме похарчили значителна сума за дребни и уж незначителни неща. Затова, когато пазарувате спокойно, можете да избирате по-евтините варианти на салфетки, гирлянди и свещи. Значителна сума може да спестите и ако замените естественото дръвче с изкуствено. Така ще си го ползвате няколко години напред, а и нека проявим малко еко съзнание - изсичането на младите дървета и въобще на дървета като цяло е огромен проблем от много време. И въпреки че украсата е от съществено значение за атмосферата вкъщи, точно тук може да спестите най-много ако подходите с въображение. Помислете как и от какво може да си направите собствена украса. Вариантите са много - хартия, найлонови торбички, капачки от бутилки, шишарки, стари монети и какво ли още не. Ако имате и по-малки деца, заниманието гарантирано ще се превърне в прекрасна игра за цялото семейство, която да ви зареди с коледен дух и настрение.


Бонус идея

Ако не сте сигурни какво точно да подарите, разгледайте предложенията за ваучери в онлайн магазините за подаръци. Те варират от козметика и кухненски уреди до уроци по танци или готварство, фитнес, масажи и дори екстремни преживявания. Билетите за концер или друго събитие си остават винаги актуални и приемливи, стига да познавате вкусовете на човека, да сте го слушали с внимание и да подарявате с любов.


Целият този стрес с финансите и харченето може да си го спестите, ако започнете да си създавате бюджет още днес и да планирате.  


Приятно пазаруване и Весели празници!

Happy DOпо идея от статия в Коса и Стил

Коментари
* Имейлът няма да бъде публикуван в сайта!