Happy DO ッ
18 Jan
18Jan

Януари е месец, в който много хора се чувстват финансово, меко казано, изтощени. След празниците, когато сме похарчили повече пари от обикновено или дори повече отколкото имаме, може да е трудно да се върнем в нормалния си финансов режим. Ако не сте си създали навика да си водите бюджет ето няколко съвета как да се оправите финансово през януари, а и през всеки друг месец:

* Създайте бюджет за януари.... Определете колко пари можете да си позволите да похарчите през месеца и се придържайте към него.

* Спрете да харчите за ненужни неща. Помислете внимателно, преди да купите нещо. Има ли нужда от него наистина?

* Намерете начини да спестите пари. Може би можете да готвите повече у дома, да намалите разходите си за транспорт, да се възползвате от отстъпки и промоции.

* Не се страхувайте да поискате помощ. Ако имате финансови затруднения, не се колебайте да потърсите помощ от приятели, семейство или финансов консултант.

Ето и някои конкретни действия, които можете да предприемете:

 1. Създайте списък с всичките, повтарям, всичките си разходи за януари - Това ще ви помогне да видите къде ще отидат парите ви. Не забравяйте такси, застраховки и всички регулярни плащания.
 2. Направете план как да намалите тези разходи - Преразгледайте абонаментите си, намалете разходите си за храна или започнете да използвате обществен транспорт вместо личен автомобил.
 3. Започнете създаването на отделен спестовен фонд за непредвидени разходи като отделите още този месец 10% от всичките ви налични авоари и забравете за тях - Това ще ви помогне да избегнете финансови затруднения, ако се случи нещо непредвидено.

С малко планиране и усилия можете да се оправите финансово през януари и да започнете годината на чисто. И да продължите така и през февруари, март...декември.

Финансовите шаблони на DO Moments могат да са ви незаменим помощник.


Аварийният фонд - спасението

Ще започна с него, защото той е в основата на всичко. Защо Аварийният фонд е Must Have?

Дава финансова сигурност: Спите спокойни, знаейки, че извънредните разходи няма да ви поставят в затруднено положение.

По-малко стрес: Забравете за паричните грижи! Вашият фонд за дъждовните дни ви дава мир на ума, който е буквално безценен.

Имате свобода да рискувате: Изследвайте нови хоризонти! Било то смяна на кариерата или започване на бизнес, вашата финансова подложка е там за вас.

Води към финансова независимост: Строежът на авариен фонд е първата стъпка към финансовото ви свобода. Вие управлявате парите, а не те вас!

Осигурява устойчивост при финансови спадове: Непредвидени обстоятелства? Няма проблем. Вашият авариен фонд покрива разходите, докато откриете следващия си приходен поток.

Изграждането на фонд за спешни случаи не е маратон, спринт или нещо за сега и веднага... Това е пътешествие за спокойствието на ума и бъдещата ви финансова устойчивост. Началото може да е с малко, но щастливите последствия са огромни.За бюджета с любов


Началото на вашето Пътешествие в създаването на бюджет.

Начинаещи в света на финансите, това е за вас! Тук е вашият прост план в 5 стъпки за стартиране на бюджет, който ще промени играта:

 1. Проследете доходите и разходите си
  Запишете всеки лев, който влиза и излиза. Вашето банково извлечение е добро начало, но приложенията и шаблоните за бюджет го правят детска игра.
 2. Категоризиране
  Разделете разходите си на категории като "Храна", "Дом", "Транспорт", "Сметки" и "Забавления". Това ще ви помогне да видите къде отиват парите ви. Моите са малко повече, но като за старт и тези 5 са достатъчни.
 3. Задайте си цели
  Без цел, бюджетът е просто списък с числа. Искате да спестите за почивка? За основен ремонт или жилище? Направете го ясно, точно и измеримо!
 4. Реална обективност
  Бъдете честни със себе си за това колко можете да спестите. Не забравяйте, вашата единствена конкуренция сте си вие, от вчера!
 5. Проследяване и преразглеждане
  Вашите нужди и приходи ще се променят с времето, така че и вашите бюджетни категории е добре да се променят. Проверявайте и обновявайте своя бюджет редовно.

Припомняйте си, че съставянето на бюджет не е ограничение, то е вашата свобода да имате това, което наистина искате!

Споделете ми - каква е ваша финансова цел за този месец, а за годината?


Да подобрим Бюджета

Нека да се погрижим за детайлите. Сега, когато основите на бюджета ви са здраво стъпили на място, е време да се потопим във финансовите нюанси, които правят разликата!


Спешен Фонд
Вече знаете как да пестите, но сега отделете средства за неочаквани разходи. Начало може да е с малка месечна вноска, но целта е да натрупате сума способна да покрие разходите ви за 3-6 месеца. Върнете се малко назад и прочетете отново за аварийния фонд!


Приоритизирайте дълговете
Имате дългове - има решение. Проверете кой дълг има най-висока лихва? Насочете усилията си първо към него. Спестявайки от лихвите ще ускорите постигането на финансовата си свобода.


Ревизия на разходите
Прегледайте редовните си разходи и установете къде какво може да намалите. Абонамент, който не използвате? Може би време е да му кажете "довиждане".


Инвестиране с разум
Колкото по-рано започнете да инвестирате, толкова по-добре. Дори малките суми могат да растат прогресивно със сложна лихва през времето. Поговорете с финансов консултант за вашите опции. Това е една от моите цели за тази година.


Бюджет за забавления
Забавните разходи често се подценяват. Поставете категория за забавления и спазвайте този лимит. Така се наслаждавате на живота, като не пропускате и финансовите си цели.


Нека вашите пари работят за вас, а не вие за тях!Да продължим нататък.

Стабилизирахме финансите. Нека градим върху тази основа и да създадем план за постигане на финансови триумфи като следваме тези 5 действия за финансови победи:

1️⃣ Да автоматизираме пестенето
Оптимизирайте вашия бюджет, като настроите автоматични трансфери към спестовни и инвестиционни сметки. Така ще си гарантирате, че ще "плащате първо на себе си" и то без да мислите за това!

2️⃣ Използвайте финансови приложения
Технологията е тук, за да помогне! Използвайте приложения за управление на финансите си, които ви позволяват да проследявате разходите и бюджета си навсякъде и по всяко време. Аз съм фен на екселските автоматизирани шаблони и имам няколко и за вас.

3️⃣ Оценете своите финансови цели
Направете ги S.M.A.R.T. - специфични, измерими, постижими, реални и ограничени във времето. Веднъж зададени, ревизирайте ги редовно, за да сте сигурни, че сте на прав път.

4️⃣ Учете и се развивайте
Инвестирайте в своето финансово образование. Четете книги, слушайте подкасти, посещавайте семинари. Знанието е сила, особено когато става въпрос за вашите пари!

5️⃣ Поддържайте социална отговорност
Обкръжавайте се със съмишленици и нека вашите социални групи не подкопават вашите финансови усилия. Празнувайте вашите финансови успехи с приятели, които ценят усилията ви. Помагайте на другите и споделяйте своята финансова мъдрост.


Да разширим Финансовата Перспектива – Отвъд Основите!

С всяка стъпка, вие ставате все по-уверени в своите финансови решения. Да погледнем как малките корекции могат да имат голямо въздействие в дългосрочен план!


Изтънченост в Бюджета 
Научихте основите, но сега нека навлезем по-дълбоко. Направете ревизия на вашите месечни абонаменти и постоянни разходи. Можете ли да преговаряте за по-добри тарифи? Това е непрестанен процес на настройка и подобрение. Няма начин да няма начин. Намерете го.

Финансовият Буфер 
Освен аварийния фонд, разгледайте и създаването на буферни сметки за големи предстоящи разходи като поддръжка на имоти или автомобил. Това намалява стреса от неочакваните бъдещи разходи.

Подходът към дълговете 
Може би вече атакувате дълговете си с най-висока лихва, но научете и за други стратегии като метода на лавината или снежната топка. Различните методи работят за различни хора.

 • Методът на Снежната Топка   
  - Стратегията на този метод включва плащане на дълговете като се започне от най-малкия дълг към най-големия, независимо от лихвените проценти.
  - Първо се плащат минималните дължими суми по всички дългове, а всички останали средства се насочват към най-малкия дълг.
  - След като най-малкият дълг бъде изплатен, допълнителните плащания се насочват към следващия най-малък дълг.
    - Този процес продължава, като се "трупат" все повече средства за погасяване на следващите дългове, подобно на снежна топка, търкаляща се в снега.
 • Методът на Лавината: 
  - При този метод плащанията се фокусират първо върху дълга с най-висока лихва.
  - Както и при "снежната топка", плаща се минималната сума по всички дългове, но всички излишни средства се прехвърлят върху дълга с най-високата лихва.
  - След като този дълг е изчистен, следващият с най-висока лихва става приоритетен.
  - Този подход може да бъде по-ефективен по отношение на лихвените разходи, но изисква по-голяма дисциплина и няма същият мотивационен ефект който дава "снежната топка".

И двете стратегии са полезни и могат да помогнат за излизане от порочния кръг на дълговете по начин, който работи за личната ни мотивация и финансови цели.Допълнителните Доходи 
Разгледайте възможностите за създаване на пасивни или полу-пасивни доходи. Странични проекти, инвестиции или хобита, които могат да генерират доход, могат да освободят времето ви и да ускорят вашите финансови цели.

Екологичното бюджетиране 
Зеленият начин на живот може да бъде също икономически ефикасен. Инвестирайте в енергийно ефективни устройства, намалете използването на еднократни продукти и оптимизирайте домакинството си за намаляване на разходите.


Споделете вашите начини за създаване на финансово благополучие и устойчив живот! Какви малки стъпки правите всеки ден, които допринасят за голяма промяна?


Как да пестим със застраховки

Застрахователната култура по нашите ширини все още прави плахи стъпки в съзнанието ни, ежедневието ни и финансовата ни култура. Въпреки това ми се иска да поговоря малко и за това.

Личният ми опит е с допълнителна медицинска застраховка, която ми е спестила много пари. Пари, които така или иначе бих дала за здравето си, но вероятно бих се оказала с кредит. И още един, но негативен опит - липсата на имуществена застраховка, която след наводнение от съседи ни докара ремонт след ремонта, за наша сметка.

Та в този ред на мисли застраховането може да бъде невероятен начин да пестим пари и да се чувстваме защитени в случай на неочаквани събития. Спокойствието докато пестим и инвестираме си заслужава. Застраховките могат да предотвратят финансови загуби в случай на катастрофа или изненадваща злополука. От автомобилна, през медицинска, до застраховка живот, има разнообразие от политики, които могат да отговарят на нуждите на всеки един от нас. Разглеждайки тези опции не мога да не се впечатля от значението им за нашата финансова сигурност.

Застраховането ни предоставя и увереност, че в случай на нещастен инцидент или болест няма да останем безпомощни и без средства за възстановяване. Помагат ни да планираме бъдещето си по-спокойно, като създават финансова подкрепа за нашите семейства и близки. Независимо каква е застраховката, важно е да изберем правилната политика, която да отговаря на нашите нужди. Консултацията с професионалисти пък ще ни даде сигурността, че сме правилно защитени. Застраховането е инвестиция в нашето спокойствие, която ни дава възможност да се фокусираме върху постигането на нашите цели и мечти, без да се тревожим за неочаквани финансови сътресения.


Имате ли някаква застраховка? Превантивно или постинцидентно решихте да си направите такава? Споделете в коментар 👇‍‍


Култивираме Финансово Здраве със Спестовно Животозастраховане

Уважаеми финансови пътешественици, на път сте да изградите устойчиви финансови навици и да засилите икономическата си независимост. Да си поговорим малко и за това как спестовното животозастраховане може да бъде инструмент за вашето финансово благополучие.
Аз самата съм нова в това, все още събирам нужната ми информация, но няма как да не споделя за ползите от този финансов инструмент:


Осигурява бъдещето ви
Спестовното животозастраховане осигурява допълнителен слой на сигурност, като защитава вас и вашите близки, и същевременно действа като спестовен инструмент с данъчни облекчения.

Притежава инвестиционен потенциал 
Освен защитата, той може да натрупва парична стойност, която расте с данъчно облекчение и може да се използва като част от вашата пенсионна стратегия или да финансира бъдещи нужди.

Гъвкавост в Плащанията 
Много спестовни животозастрахователни полици предлагат опции, позволяващи ви да адаптирате плащанията, което може да бъде полезно ако личните или професионалните ви обстоятелства се променят.

Заеми срещу стойността на полицата
Животозастрахователните полици със спестовен компонент понякога ви позволяват да вземате заеми срещу натрупаната стойност без данъчни последици, което може да е отличен източник на ликвидност при определени условия.

Несеквестируеми са
Сумите, внесени по полицата и/ли получени в края на срока или събитие, не могат да бъдат запорирани по българското законодателство. По този начин държавата ни мотивира да помислим сами за себе си. Да го направим.

Помислете дългосрочно 
Спестовното животозастраховане не е за всеки. Разгледайте опциите си и преценете дали те са подходящи за вашите дългосрочни финансови планове и цели.


Винаги е добре да се консултирате с финансов консултант, преди да вземете решения относно спестовното животозастраховане.


Как се вписва това във вашата финансова стратегия?


Как се справям аз с бюджета

Марти от @finasovokrasivi ме предизвика да направя и аз сравнение как се движа финансово на база средното за страната.

Данните са от НСИ - "Паричен разход на домакинствата по групи разходи за трето тримесечие на 2023". Вероятно ще има леки разлики, защото моите данни са от декември 2023.Къде съм изхарчила повече:

 • Жилища, вода, ток, горива - живея под наем и това си е перо в моите разходи, но ми е спестило от поддръжка и обзавеждане (за сега).
 • Предсрочно погасяване на Кредити и Дарения - всеки месец имам регулярни разходи за тези категории.
 • Свободно време, отдих, образование - тук дори не е нужно да казвам защо.
 • Най-големият %, който не се вижда тук, е за задължителни вноски по кредитите ми - около 15% всеки месец.

Къде съм спестила най-много:

 • Здраве - не съм платила нищо през декември, защото всичко ми минава през здравната застраховка, която към момента е за сметка на работодателя ми 😉 В противен случай щеше да е около 0,01% на месечна база.
 • Храна - от няколко месеца имам специален хранителен режим и се оказва, че всъщност ми пести много, освен че е здравословно.

Какво видях аз: Справям се превъзходно! А вие?


Мой верен приятел повече от 13 години са ми автоматизираните екселски финансови таблици. Могат да бъдат и ваш - изберете си нужната ви.


Накарайте парите си да работят за вас. Определено си струва!


От усмихнатата страна на Живота винаги е по-хубаво - Happy DO ッКоментари
* Имейлът няма да бъде публикуван в сайта!