27 Jul
27Jul

Гост Автор - Лора Митрева


"Какво общо имат благодарността и продуктивността?" - сигурно ще попиташ ти. Първото е духовна практика, а второто - създаване на реални резултати. Къде е пресечната им точка?


Ако заглавието на тази статия те е заинтригувало, най-вероятно си практичен човек. Вероятно си стъпил здраво на земята и търсиш нещата, които доказано работят на практика. Освен това си боднал едно метафорично знаменце на един метафоричен връх и се оглеждаш за най-кратката пътека до него.

В нашето модерно време покоряването на метафорични върхове изисква от теб да отметнеш куп работни задачи, да развиеш и използваш умения в допълващи се, че и противоречащи си области. Да жонглираш със своите фокус, енергия и време. Да не знаеш винаги какво точно имаш да правиш. Или пък да блокираш под напора на хилядите неща, които трябва да се свършат.

Списъкът не свършва до тук. Нужно е също така да ползваш умело социалните медии, но без да им позволяваш да те отклонят от пътеката към метафоричното знаменце на метафоричния връх. Нужно е и да твориш съдържание. Да създаваш продукти. т.е. неща, които могат да се видят и пипнат, или най-малкото прочетат и усетят.

Трябват ти резултати. Много от тях. А за тия резултати ти е нужна продуктивност.

Накратко, очакваш решенията на твоите проблеми да са супер практични. В две-три стъпки и с ясни инструкции.

Едва ли си мислиш, че някаква си отвеяна от вятъра благодарност, ще те направи по-продуктивен.И тук навярно грешиш.


Ще ти кажа защо. За целта дай да те поразходя малко в човешката еволюция.

Човешкият мозък е еволюирал като инструмент, позволяващ ни да оцелеем. В по-голямата част от човешката ни история ние, хората, сме живели под непрекъсната заплаха. Било заради недостига на ресурси, природните стихии, дивите животни или други хора, които не са ни мислили доброто, ние сме развили ум, за когото опасното, страшното и негативното са като магнит. Дори заплахите на средата ни да са малко на брой, умът пак ще се лепне точно на тях. Онова, което пък е наред, ще бъде или игнорирано, или бързо забравено.

Въпреки, че днес живеем в много по-защитени условия и в живота ни има много неща, които са чудесни, нашият ум по стар навик търси … и намира главно негативното. Тази му настройка води до постоянно чувство на стрес, очакване на проблеми, неудовлетвореност - неща, които ни пречат да бъдем креативни, да усвояваме бързо нова информация, да изследваме нови територии.

Продуктивност е създаването на нещо ново, на някакви резултати и решаването на проблеми.

Много често проблемите, които имаме за решаване, както и създаването на ново и интересно съдържание изискват от нас творчество. Творчество е да откриваме нови връзки между нещата. Да видим вече познатото по нов начин. Да създадем нещо ново, използвайки въображението си.

На един стресиран и негативен ум не му остава капацитет да измисля нови и позитивни неща. Той приема света като бойно поле, не като творческа работилница.Благодарността от своя страна кара ума да се фокусира върху доброто в нас и около нас.


И по този начин противодейства на естествената му наклонност към негативност.

Какво е благодарността? Забелязване и разпознаване на нещо хубаво, което ти се е случило, съпътствано от оценката, че някой или нещо са направили това за теб.

Екипът на Барбара Фредриксен от Университета на Северна Каролина например е достигнал до заключението, че за да преборим една негативна мисъл са ни нужни три позитивни.

Изследвания показват, че 21 дни водене на дневник на благодарността, увеличава усещането за щастие с 30%.

Фокусирането всеки ден целенасочено върху добрите неща води до намаляване на стреса, негативността и тревожността, и увеличаване на чувството за благополучие. По този начин умът ни получава зелена светлина и пространството да създава нови неща и да намира работещи креативни решения на нашите проблеми. Разчиствайки по този начин пътя за продуктивността.


А сега и практическите стъпки. Можеш да ги правиш по всяко време и особено в моментите, когато искаш да свършиш нещо продуктивно, но не ти достига енергия.


Където и да си - огледай се наоколо. Какво се случва около теб? Какво виждаш, чуваш, усещаш? Напълни сетивата си с впечатления. Какво хубаво забелязваш там? Дали това, че грее слънце, чуваш детски смях, или пък коте се боричка с въображаем противник. Дали е ароматът на прясно кафе или пък птицата, разхождаща се безгрижно по покрива на съседната къща. А може би е снимка на компютъра ти или на стената вкъщи, напомняща ти за специални човек или събитие. Може да е това, че тялото ти е здраво, косата ти е застанала особено добре или пък се чувстваш като бог/богиня в новите си дрехи. Може да е усмивка от колегата от отсрещното бюро или пък смешна история, дочута в обедната почивка. Може да е тишината и спокойствието. Това, че дишаш и те има. Остани в тази емоция, потопи се в нея. Спомни си какво още друго се е получило добре в живота ти, какво хубаво нещо ти се случи вчера, кой се отнесе приятелски към теб и върна за момент вярата ти в човечеството. Усмихни се, разплачи се от радост, изпрати мислена благодарност на “отговорните” за твоето добруване.


Ако си любител на писането, опиши твоите преживявания на лист хартия или в дневника си. После с окъпан от благодарност дух се заеми да твориш резултати.Тази практика можеш и е добре да правиш всеки ден или всеки път, когато искаш да повдигнеш духа си.

Освен повишена продуктивност, редовното упражняване на благодарност ще подобри съня ти, имунната система, самочувствието и отношенията с околните, ще намали кръвното налягане, стреса, тревожността и потиснатостта. Откъдето и да го погледнеш, все си на печалба.Коя  е Лора Митрева?
Писател, виртуален приятел, дипломиран психолог, многоцветна, скромна, борбена и следваща мечтите си. Просто човек. 

Все още можете да я срещнете на живо зад щанда на магазин Heggholmen Landhandel в Норвегия.
Личният профил на Лора
Книгата на Лора "The Lady With a Butterfly on Her Hat" (на английски)

Може да ви е интересно да прочетете и част от личната ѝ историята в статията Преломните моменти и Лесното Сподели с приятел ако ти е било полезно! 

Коментари
* Имейлът няма да бъде публикуван в сайта!