07 Dec
07Dec

Попаднах в TED на това видео на Shawn Achor и няма как да пропусна възможността да го споделя и с вас.

За да сме щастливи се нуждаем само от две неща

  1. Да си създаваме щастие тук и сега
  2. Да имаме ясно изградена визия за бъдещето, по която да работим с вдъхновение. 

И не можем да започнем от т.2! Без да си осигурим щастие в настоящия момент половината от ума ни все едно е в летаргичен сън,  а в такова състояние ние обикновено дори не можем да си представим какво бихме искали в бъдеще.

Няма да навлизам в идеята за визията. В тази статия ми се иска да открехна завесата към това, как да си изградим щастието тук и сега. 

Като начало изгледайте супер забавното, но и много стойностно видео на Шон Акор, отдал голяма част от живота си в изучаване на щастието. 


/с български субтитри/


Това, което мен ме впечатли, беше началото с графиката. Според Акор ние не трябва да се задоволяваме със "средното" ниво на щастие (или каквото и да е друго). Статистиката определя "средното" като "нормално" и някак изтрива всичко над това ниво. Не е ли по-добре да разберем какво движи и мотивира хората над средното ниво, и да си го доставим, за да можем да се приравним с тях и да създадем новото нормално?!? Брилянтна идея! Благодаря, Шон!

Друго интересно нещо – само 10% от щастието ни зависи от външните обстоятелства. Останалите 90% зависят от нашата интерпретация на тези обстоятелства. А за да ги приемаме позитивно, е нужно да си набавяме щастие в настоящето. Как? Шон споделя тези простички 5 начина:

  • изразяване на благодарност 
  • писане в дневник
  • физически упражнения
  • някакъв вид медитация
  • спонтанни жестове на доброта към хората около нас 

Ако извършваме някоя от тези дейности поне по 2 минути на ден в продължение на 21 дни умът ни ще промени невронните си връзки и ще започне да сканира света за повече позитивни моменти, избягвайки негативните. Нека да обърнем формулата на щастието и да накараме ума ни да работи по-интензивно, по-творчески, по-бързо и по-продуктивно. Има ли някой, който не го иска?! 

Какво казва Шон Акор, автор на книгата „Предимството да бъдеш щастлив“ за навиците: 


"Избирайки да изградиш един единствен полезен навик в ежедневието си, вместо да избереш да вземеш антидепресант или да поддържаш някой вреден навик – увеличава с 30% вероятността повече никога да не усетиш депресарско състояние в живота си. Когато изграждаме полезни навици ние започваме сами да генерираме енергия, време и щастие. Сами ставаме гарант да имаме тези неща в живота си. Контролът е в наши ръце, а не зависим от външни стимули. Тогава щастието и високата продуктивност не са мираж, а стават наше ежедневно поведение."


Споделете ми - кога започвате да изграждате своя нов полезен навик? Ако желаете да се присъедините към нас и да превърнете щастието си в рутина, включете се в обучението "По-добри за 30 дни" - изграждаме устойчиви навици 😉Коментари
* Имейлът няма да бъде публикуван в сайта!