02 Mar
02Mar

Как да започнем да си водим дневник въобще, как да го поддържаме и да не се отказваме, как да го превърнем в наш приятел...


Тъй като аз съм върла читателка, малко по-малко списваща и никаква изкуствотворяща, но събираща бележки, тефтери и тетрадки с всякакви записки със скоростта на светлината се превърнах в абсолютен фен на един много личен и абсолютно простичък начин да имам всичко на "една ръка разстояние". Който обаче е изненадващо ефективен – ДневникЪТ.

Писането или рисуването (или и двете) всеки ден може да ни помогне да регистрираме преживяванията си и да предизвикаме раждането на нови идеи. Разбери как и ти да се гмурнеш в това приключение:


кликни на снимката и вземи своя


Не се страхувай от белия лист.


В началните страници на ДневникЪТ съм отделила място за най-веселата ти снимка и разсъждения върху това, защо си решила да си водиш дневник в действителност. Вярвам, че ще ти е много по-лесно да започнеш така.

Хората сме привлечени от идеята да оставим своя отпечатък, да оставим запис, който да доказва, че сме били тук. ДневникЪТ е чудесен начин да го направим.

След като веднъж започнеш да пишеш, рисуваш и лепиш разни нещица в него всеки ден, това бързо може да се превърне в навик – дори пристрастяване. Но връзката ти с ДневникЪТ ти не трябва да е смущаваща. Всичко трябва да е лесно за постигане и приятно за вършене – ето как.


1. Време за теб


Писането в дневник, особено таен такъв, е като среща с любовник - избери си един час от денонощието и му го дай, тайно и в усамотение. Пиши сутрин, когато всички още спят. Пиши вечер, когато всички вече са по леглата. Пиши навън - дава простор на мисълта. Просто пиши. И не помисляй да се отказваш!

Добра техника за избягване на отказване или отегчение е да си отделяш в началото максимум по 10 минути на ден за споделяне на нещо с него.

В идеалния случай ще посещаваш ДневникЪТ си всеки ден и това може да ти се стори скучно в един момент, така че трик като този е страхотен, за да го направиш по-осъществимо.


2. Не се страхувай от празната страница


Започни, като си отделиш малко време за премисляне, за да не е твърде натоварващо. Не е необходимо да създаваш шедьовър, просто трябва да напишеш или нарисуваш нещо в дневника, но да е всеки ден, за да се превърне в приятна рутина. Когато за първи път решиш да опиташ, може да си помислиш, че животът ти е доста скучен и няма какво да записваш в дневника си. Но като напрегнеш леко бръмбарчетата в черепната си кутийка, ще осъзнаеш колко много виждаш всъщност всеки ден.

Какво споделя Keri Smith, написала книгата "Wreck This Journal": 

"Когато аз започнах за първи път, предизвиквах себе си просто да оставям следи по страницата, като си поставях лесни задачи - например да напиша списък на всичко, което съм консумирала за един ден, или списък с пет неща, които видях, чух, помирисах, опитах или докоснах. Друго любимо упражнение беше капването на мастило върху страницата и издухването му със сламка. Толкова е просто, но невероятно удовлетворяващо да правиш паякообразни, подобни на дървета форми. Когато започнах да виждам как страниците се изпълват с изображения и идеи, се появи и чувството, че аз наистина създавам нещо..." 


3. Не бъди дигитална


Воденето на дневник е много по-креативно на хартия, отколкото на компютър. Когато пишеш, физически се потапяш в света и забавяш темпото, докато с поглед забит в екрана използваш сетивата си по-неангажирано – и преглеждаш повече, и проверяваш, и поправяш....

Нещо различно се случва с мозъка ти, когато доближиш писалката до хартията, темпото ти на писане или рисуване се забавя и ти дава повече време за проясняване на мислите.

Хубаво упражнение е да пишеш или рисуваш възможно най-бавно – това е толкова различно от обичайния начин, по който се изразяваме в днешно време - чрез кратките туитове, текстовите съобщения или имейлите.

Опитай да правиш паузи по-често и отделяй време, за да завършиш изречение или да нарисуваш линия и ще откриеш, че това е много различен и приятен начин на изразяване.


4. Бъди дива!


Дай си разрешение да експериментираш, да си играеш с с различни материали и да правиш дори странни неща. Какво е усещането да пишеш с разтопен шоколад по страницата? Виж какво ще се случи, когато го направиш. Преди всичко спри да си мислиш и да се интересуваш от крайния резултат. Не е задължително да е страхотно, но ще съществува като нещо, което си направила този ден.

Целият смисъл е да се "излееш" на страницата. След като вече е там, може да се превърне в основа за друго нещо, да ти даде идея, да ти светне лампичката.5. Направи ДневникЪТ си безценен


Много хора не обичат да харчат пари за дневник, защото се страхуват да не го развалят, което може и да е разбираемо. Купувай си красиво изработени дневници, с кожена подвързия или дървени корици, захвърли страха си!

Моите дневници са ценни по различен начин. Вече обичам всичко, което ще бъде написано в тях и искам да са издръжливи, за да се запазят във времето. Не се притеснявам, че ще ги повредиш и съм сигурна, че ще им се наслаждаваш повече, когато се изпълнят с теб . Колкото по-смела ставаш ти, толкова по-непокорни ще стават те.


6. Събирай всичко


Всичко, на което се натъкнеш в ежедневието, е чудесно за дневник – изхвърлен от някой лист хартия с нещо нарисувано или написано на него, пощенска марка, билети , нещо с цифри върху него, тънко парче ярко оранжева лента от строителна площадка ... всичко, което наистина те кара да се наслаждаваш на цветове и форми.

Всички тези неща изглеждат още по-добре, когато ги събереш заедно или си сглобиш пано на страницата, за да видиш как се съчетават.


7. Тайните дневници


Всеки има определени неща, които не иска да споделя с другите. Ето защо един таен дневник е толкова важен за много хора.
А след това и за много други хора 😉
И представи си един ден, години след като вече ни няма, някой да напише книга, да композира песен, да нарисува картина или да направи филм за твоя интересен таен живот?!? 

Има такива истории вече:
The Secret Diary of Laura Palmer

My Secret Diary by Jacqueline Wilson

The Secret Diary of an Exchange Student

Secret Diary of a Call Girl

The Secret Diaries of Miss Miranda Cheever

The Totally Secret Diary of Dani D.
The Secret Diary - by Anna Stuart
 

Защо не и нещо от рода на
Тайният Дневник на Интересния живот на ...... (тук ще е твоето име, нали) 


8. Ако ще е таен, да е таен


Намери му най-тайното място, ако не искаш да споделяш написаното - в библиотеката между книгите, сред други дневници, при документите в офиса, сложи му катинар или му купи специален сейф - няма значение какво ще избереш стига да се чувстваш спокойна в неговата неприкосновеност.


9. Опитай - дневниците не хапят


Често не опитваме неща, защото мислим, че знаем какво ще се случи. Правим си някакви предположения за резултатите уж изхождайки от опита ни до сега. Когато обаче започнеш да си водиш дневник осъзнаваш, че наистина интересното нещо е да не знаеш какво ще се случи и да откриваш неочакваното във всяка ситуация, случка, хора, събития.Избери си Дневник и започни да сътворяваш твоят интересен живот:
Лукс или Еко Желая ти усмивки, ползотворно писане и верен приятел!Част от статията е от публикация в theguardian.com
Снимки: личен архив и Pixabay

Коментари
* Имейлът няма да бъде публикуван в сайта!