01 Mar
01Mar

Най-пълното ръководство за водене на дневник и лесни съвети за започване на личен такъв - за начинаещи


Воденето на дневник звучи много лесно, нали? Просто отворяш тетрадката и започваш да пишеш от сърце.

Сега, вероятно за 10% от населението това важи и те могат да го правят редовно и последователно.

Останалите 90% от нас се нуждаят от малко повече насоки относно воденето на дневник. Да, вероятно всички ние можем да вземем празен тефтер и да напишем няколко страници. След това обаче го забравяме някъде. Намеренията са се изпарили, бележникът е захвърлен в ъгъла с години… и след време го откриваме, прочитаме няколкото му изписани страници, припомняме си и вероятно си казваме „Еееех, как ми се иска да можех да го поддържам по-дълго“, може би се вдъхновяваме да започнем нов ... и ... цикълът се повтаря...

Така че, ако си готова да научиш как да започнеш твоя първи дневник плюс няколко съвета за водене на дневник от начинаещи, които ще ти помогнат да не се отказваш, нека започваме!

Тази статия е възможно да съдържа партньорски връзки. За повече информация виж
Политиката за разкриване на информация.  


Защо трябва да водя дневник


Може да не си наясно с това, но има толкова много предимства от редовното водене на дневник. Всъщност, ето някои интересни факти за воденето на дневник:

♦️ Воденето на дневник може да намали стреса

♦️ Писането в дневник може да ви помогне да подобрите настроението си

♦️ Използването на дневник може да помогне за укрепване на имунната ви система

Всъщност бях много изненадана и изумена от всички ползи за здравето и уелнеса, които осигурява воденето на дневник. Но освен ползите за здравето ДневникЪТ може да ти помогне:

♦️ Да научиш повече за себе си

♦️ Може да те направи по-добър лидер

♦️ Да организираш мислите си

Въпреки това тези невероятни ползи от воденето на дневник няма да ти донесат никаква полза, ако като начало нямаш причина да водиш дневник. Така че нека проучим как:


Започване на дневник: Намери своето ЗАЩО


Преди да започнеш да водиш дневник, вероятно най-важното нещо, което можеш да направиш, е да се запиташ:

"Защо искам да водя дневник?"

Въпреки че не винаги се нуждаеш от причина да пишеш в дневник, добре е да помислиш и да обмислиш какво се надяваш, че воденето на дневник ще ти помогне да постигнеш. Честно казано, това занимание не е най-доброто решение за всеки един човек. Важно е твоите причини за редовно водене на дневник да съответстват на твоята личност, интереси и това да се вписва в графика ти.

Ето някои други въпроси, които е добре да обмислиш, за да ти помогнат да разбереш защо да водиш дневник. 

*Какво се надявам да постигна, като си водя дневник?
*Колко време имам за водене на дневник всеки ден?
*За какво искам да пиша в дневника си?
*Кои видове дневници ме интересуват?


Какви консумативи за водене на дневник са ми необходими


Хубавото на традиционното водене на дневник е, че не е нужно да имаш много сложни елементи, за да започнеш.Искам да кажа, че наистина всичко, от което се нуждаеш, е:


Химикал
Дневник


Но много хора, които водят дневник редовно, наистина обичат да инвестират в качествени консумативи, които правят изживяването им по-забавно и лично.Ето някои невероятни, качествени продукти, които много хора използват за срещите си с дневникЪТ.Невероятните ни дневници


Един добър дневник ще ти позволи да пишете лесно, без хартията да пропуска или да се разкъсва при писане. Въпреки че много стандартни тетрадки ще свършат работата като начало, нашите дневници са създадени да ти носят удоволствие и да са вечни. Избери този, който най-много отговаря на твоята личност.Перфектни химикалки за водене на дневник


Добрата химикалка за водене на дневник ще пише гладко с минимално размазване. За щастие, има много страхотни опции за химикалки за всички хора, включително химикалки с топка, гел и химикалки с фина линия. Накрайниците или върховете за писане на химикалката се предлагат във всякакви размери, така че можеш лесно да намериш стила, подходящ за теб. 

Писалката Pilot Frixion има невероятен стил и се предлага в много различни цветове и стилове на писеца и пише много гладко. Това, което я отличава от другите писалки е, че можеш да изтриваш грешки с нея. Но както знаем вече - не трябва да го правиш. Единственият официален вносител за България е OfficeExpress 

Ето някои други страхотни химикалки, идеални за водене на дневник: 

Абсолютен фен съм на Faber Castell Fineliner. Пишат тънко, предлагат се в достатъчно цветове...невероятни са. Маркерите и артичстичните писалки също не са за пропускане. Избери твоите от Amazon или Office1 

Гел химикалки Papermate InkJoy 


Средства за коригиране на грешки


Отново ще повторя - не го прави! Дори и да сгрешиш, остави и продължи. Позволи си да не бъдеш перфектна, няма да си показваш дневника на ляво и на дясно все пак. Но ако все още не можеш да се пребориш с това вземи си бял гел маркер или бяла лента. Bic имат добри предложения. Те обикновено коригират малки грешки така, сякаш никога не са се случвали.

За по-големи грешки ето някои други опции, които да имаш под ръка, за да покриеш или премахнеш изцяло секции:

Дизайнерска хартия за скрапбукинг
Etsy

Google
 

Забавни и весели стикери
Кламер
 

Декоративни ленти и панделки

Лепило за хартия 😉


Разни други консумативи


Освен традиционните такива за водене на дневник, има някои други консумативи, които са много забавни и могат да ти помогнат да добавиш индивидуалност и стил към дневника си.

По горе споменах за цветните ленти, стикерите и скрапбукинг хартията. Това, което още може да добавяш са
*декортивни кламери
*лепящи бележки
*талисмани, които може да използваш и като средство за отбелязване на страницата - ToKa Jewelry могат да ви направят такива или да си вземете огромни комплекти с различни фигурки от Амазон например.


Да се спрем малко и на видовете Дневници


Някои хора се наслаждават на креативността и свободата, която имат с дневника. Възможността да се пише за абсолютно всичко е вълнуваща за определени натури.

За други обаче тяхното „защо“ може да показва необходимост от водене на дневник за задоволяване на конкретна нужда.

За какво може да ползваш твоя:


Дневник за психично здраве


Един такъв Дневник е невероятен начин да си помогнеш за повишаване на увереността и самосъзнанието, като същевременно намаляваш симптомите на стрес и тревожност. Има множество проучвания, които показват невероятните ползи за психичното здраве от воденето на дневник.

Наречи твоят - Дневник на Лошите дни - и записвай само такива случки.

Или създай Дневник за самоизследване, в който да описваш реакциите за всичко преживяно - хубаво или не толкова.

Дневник за сутрешни и вечерни размисли - отбелязвай това, което маха усмивката от лицето ти и се осбождавай от всичко преживяно.Превърни своя дневник в пространство, където да се посветиш на рутинната си грижа за себе си с намерение и отдаденост - помагайки ти да развиеш позитивно мислене, да преодолееш предизвикателни и стресиращи преживявания и отрицателни емоции и да култивираш общо чувство за благополучие и здравословен начин на живот.

Повечето жени днес са като обезумели, изгубени в безкраен цикъл на заетост, причинена от постоянен натиск да се представят според нереалистичните очаквания за съвършенство, много от които са си наложили сами. Вземи си дневник и влез в сърцевината на проблема, свържи се отново с вътрешната си същност чрез уединение, интроспекция и съзерцание на това, което е наистина важно за теб като личност и член на семейство/общност.


Дневник за бременност


ДневникЪТ на бременността е чудесен начин да записваш информация относно всичко за това чудно случване. Можеш да регистрираш симптоми, промени, реакции при открието, че предстои поява на ново човече, надежди за бъдещето и всичко друго, което искаш да запомниш в това пътуване.

Можеш да използваш този дневник и за първите седмици след раждането, като записваш хранене, смяна на пелени, първи емоции и всичко друго, което решиш.


Арт Дневник


Тези дневници имат и друго име - Junk Journal 😉

Те са забавен начини да изразиш творческата си страна, докато водиш дневник. От теб зависи дали ще избереш да пишеш и да създаваш изкуство едновременно с всичко, което ти попада пред погледа - изхвърлени листчета с нещо написано, ленти от строителни обекти, билетчета от градския транспорт, всякакви други билети, опаковки от вафли и бонбони, нещо с номера ... Има и такива арт натури, които смятат, че рисуването, скицирането и създаването на пана от отпадъци са по-добър начин за водене на дневник като цяло.


Paris Junk Journal по идея на Pegasus Paper Co


Алтернативния Дневник - Scrapbook


Спомнете си за лексиконите! В известен смисъл това е вид дневник, в който се споделя писмен опит, допълнен със снимки и плоски сувенири. Когато разгледаш такъв дневник, всъщност разглеждаш историята на това, през което някой е преминал в живота си, през неговите очи.


Дневник за идеи


Той е специфичен тип дневник, в който записваш цели, постижения, идеи за бъдещи проекти, наблюдения или нещо друго, което да ти помогне да се вдъхновиш и мотивираш. Целта на ДневникЪТ за идеи е да помогне за предоставянето на данни, насърчение, отправна точка, мотивация.

В крайна сметка обаче воденето на дневник за идеи може да ти помогне:
♦️ Да запомниш и доразвиеш идеите си
♦️ Да оцениш уроците, които си научила от работата си
♦️ Да подобри уменията ти за наблюдение

ДневникЪТ за идеи е идеална опция за писатели, художници, студенти, изследователи или дори хора, които работят от вкъщи и се нуждаят от допълнително насърчение.


Дневник на мечтите


Той е малко по-необичаен, защото вместо да записваш идеи, цели, желания или минали събития, този тип дневник е за проследяване на твоите мечти.
Освен проследяването обаче, този полезен тип дневник може също да ти помогне да откриеш повече за здравето на съня си.
Как? След като си описала всяка своя мечта в дневника ти вече
1. Си я изпратила към Вселената със заявка за случване
2. Освободила си ума си и можеш да заспиваш много по-бързо и с усмивка


Хранителен дневник


Той е по-конкретен от другите видове дневници, тъй като записваш дневния прием на храна и напитки. Въпреки че този тип дневник може да не ти помогне да разбереш най-съкровените си желания, воденето му може да ти покаже как да станеш по-внимателна към това, което консумираш ежедневно.

Трябва да спомена и че воденето на дневник за приема на храна може действително да изиграе огромна роля в подпомагането ти да отслабнеш. Проучване, което е публикувано в American Journal of Preventive Medicine говори точно за това. Виж тук.

Има десетки различни видове дневници извън традиционния такъв. Какво ще избереш зависи от теб и твоите предпочитания, но се надявам, че това ръководство ти е помогнало да разбереш кой тип дневник отговаря най-добре на твоите нужди.


А хубавата новина е, че с нашите дневници можеш да съвместяваш всички тях в едно - само сменяш нужните ти странички за точния момент.Сега, нека започнем да работим върху твоя дневник!


След като започнеш, твоят дневник ще бъде персонализиран според твоите нужди. Напиши своето име на определеното за това място (нашите дневници могат да пристигат при теб с вече отпечатаното ти име), залепи своята най-щастлива снимка и попълни първата страничка - Ден първи. Готово. Сега не спирай...Пиши...


Какво да пиша в дневника?


Виж статиите в блога:
Как да превърнеш дневника си в приятел
Кратък курс за терапия с ДневникЪТ
 


Общи съвети и напомняния за водене на ДневникЪТ


Ето няколко неща, които трябва да имаш предвид, когато пишеш в дневник. За някои тези съвети може да изглеждат очевидни и ясни. И все пак за хора, които се борят с мотивация, перфекционизъм или дори с това да започнат, тези съвети ще помогнат за преодоляване на потенциалните бариери, докато пишеш.

 • Това, за което пишеш, не трябва да е перфектно
 • Можеш да пишеш за всичко, което искаш
 • Не се ограничавай само до писане
 • Можеш да промениш начина по всяко време
 • Няма правилен или грешен начин за водене на дневник
 • Направи изживяването приятно
 • Съхранявай мозъчните си изблиците
 • Не е нужно да довършваш започнатото

Последният съвет е може би най-важният. ОК е да не търсиш начин да завършиш запис в дневника! Можеш дори да напишеш, че си се изчерпала и с това да сложиш точка на поста.


Как да пишеш като не си писател


Някои хора харесват концепцията за водене на дневник, но смятат, че не могат да го правят, защото не са много добри в писането. Много погрешно схващане е, че воденето на дневник означава да запълниш цяла страница със сочни подробности и тайни. Този стил на писане не е за всеки.Воденето на дневник за хора, които не са писатели, може да изглежда като тези примери по-долу:


Рисувай

Много хора мислят за изкуство, когато става въпрос за рисуване, но много от нас рисуваха в лексиконите си, когато бяхме деца в училище. Това, че сме пораснали, не означава, че трябва да изоставим този навик!

Ако рисуването ти помага да разкажеш история, да обясниш концепция или да изразиш емоциите си по-добре от думите, ами прави го. 


Пиши си списъци

ДневникЪТ не трябва и не е задължително да бъде пълен с цветисти изрази и смислени изречения. Воденето на дневник може да бъде и записване на последователност от събития. Като твоя списък със закупените хранителни стоки или списък за пазаруване. Твоят седмичен план за хранене. Може дори да бъде и списък със задачи. 


Записвай твоите ЗА и ПРОТИВ

За тези, които трябва да работят по проблеми, писането на плюсове и минуси може да бъде по-структуриран начин за водене на дневник. Въпреки че зчуви много обикновено от повечето видове писане, може да проявиш креативност в начина, по който разглеждаш плюсовете и минусите. 


Изпразни мозъчното кошче

Това е един много абстрактен тип дневник, при който записваш всичко, което искаш да запишеш. Това може да е идея, типичен запис в дневник, стихотворение, драскулки, имейл адрес, напомняне, дори текстове на песни – красивото е, че няма никакви очаквания, когато става въпрос за изпразване на мозъка. 


Писане на един и същ запис всеки ден

Прави го всеки ден, направи го рутина, създай си навик с тези простички неща: 

 • За какво благодариш
 • С какво се гордееш
 • Пет неща, които трябва да направиш днес

Красивото при този тип водене на дневник е, че докато подканите винаги са едни и същи, отговорите ще варират от ден на ден. Разбира се, вероятно ще напишеш някои видове съдържание като "благодарна съм за кафето" поне 5 дни в месеца, но понякога отговорите ти ще те изненадват, когато се върнеш да прочетеш какво си написала.Какво да очакваш, когато започнеш да водиш дневник


И така, започна да си водиш дневник и всичко е розово, балони и еднорози, нали?

Ами въобще не е задължително.

Сега, не че това има за цел да те изплаши от воденето на дневник по някакъв начин! Но тъй като повечето от случващото се в живота ни е след „внимателно планиране“, нещата, за които трябва да информирам, са някои от клопките и разочарованията, на които хората могат да се натъкнат, когато започнат пътешествията си с ДневникЪТ. Ще има много от вас, които ще започнат и продължат с лекота, докато други може да се натъкнат на някои или всички от тези сценарии, изброени по-долу.


Воденето на дневник може да предизвика силна емоция


Мисля, че другото погрешно схващане, което много хора имат когато започнат да водят дневник е, че трябва да изглеждат като щастливо дете в поле с цветя веднага щом напишат всичко на хартия.

Хм, не е съвсем така.

Воденето на дневник всъщност може да предизвика някои силни емоции. Може да изпиташ моменти на гняв или тъга, докато пишеш. От друга страна, може да изпиташ изключителни чувства на благодарност и радост.


Воденето на дневник понякога може да е трудно


Мислиш, че ще седнеш и ще напишеш цяла страница... но след това с голяма мъка сътворяваш само три изречения.

Какво става? Това не трябваше ли да е лесно?

В зависимост от темата, за която пишеш, това също може да се окаже предизвикателство. Ако пишеш за нещо, което е трудно за изразяване или за нещо, което не е много интересно, може да почувстваш, че извеждането на повече от няколко изречения е наистина трудно.

Спокойно! Всичко това е много нормално за преживяване. Ако не можеш да напишеш повече от няколко изречения, защото не харесваш повода, емоционално ти въздейства или просто не ти се пише, не е нужно да се измъчваш. Спри, затвори дневника, послушай за 5 минутки тишината...и ако ти дойде вдъхновение - пиши. Ако ли пък не - обуй си червените обувки (или белите кецки), обади се на приятелка и отидете на кафе, бар, дискотека... След това все ще има какво да напишеш 😉


Воденето на дневник става по-лесно с практика


Хората наистина не мислят за воденето на дневник като за умение, което да практикуват и да подобряват. Воденето на дневник е предизвикателство в началото, защото това не е обичаен навик, който си си изградила. Преминаването от малко или нищо към писане е повече от това.

Повечето дейности, които опитваме за първи път или дори се връщаме към тях след дълга пауза... отнемат известно време, за да се почувстваме комфортно с тях отново. И с писането е така. Моят съвет е просто да продължаваш да пишеш и да опитваш. Ако не можеш да сглобиш няколко изречения, ОК! Опитай отново утре.Грешките в Дневника са нормални


Приеми го!

Но ако си от хората, които могат да изпаднат в ступор заради нещо такова - върни се отново по-горе и виж как да се справяш с това.


Пропуснатото време не означава, че трябва да се откажеш


Пропусна ден в дневника си? Или седмица?

Ами ако си пропуснала цял месец или цяла година?

Животът понякога може да бъде смешен, нали знаеш? Той е толкова добър в хвърлянето на безброй криви топки, които ни разсейват и ни държат далеч от нещата, които възнамеряваме да правим редовно. Въпреки това няма причина да позволим това да ни накара да се чувстваме виновни. Всички го преживяваме. Не е нужно да го оставяш да служи като извинение никога повече да не се срещнеш с дневника си.

Това всъщност е красотата на повечето дневници. Просто прелисти на следващата страница и продължи да пишеш. Вероятно няма да е лесно да рестартираш, но повярвай ми, ще си благодариш по-късно.Последни мисли към начинаещите


Надявам се, че тази публикация напълно те е подготвила и вдъхновила да започнеш да пишеш в първия си дневник! Въпреки че може да изглежда изненадващо дълга за нещо толкова просто като редовно писане в някакъв бележник, трябва да знаеш, че воденето на дневник е дългосрочна игра.

И последното нещо, което искам, е да се вдъхновя да започнеш, само за да захвърлиш дневника си след седмица и да забравиш за него. Аз го направих! Веднъж. Не желаеш да повтаряш моя сценарий, нали?!Автор: Рейчъл Уотс
Превод, допълнения и редакция: Дора Пенева
Снимки: Pixabay, Istock, личен архив

Коментари
* Имейлът няма да бъде публикуван в сайта!