14 Oct
14Oct

"Успешните хора са просто тези, които имат успешни навици." - Браян Трейси


Казват, че всеки предприемач трябва да притежава набор от лични и бизнес умения. Няма да споря с това. Но ще добавя, че са нужни и качества. А всичко това се изгражда с навици. Добри навици.

Много е изговорено по въпроса кое отличава успелите хора от останалите. Няма рецепта за успеха. Всеки сам трябва да извърви пътя до него. И въпреки това много хора не спират да анализират тази тема.

И добре, че го правят. Изучаването на психологията на предприемачеството ни е позволило да разберем какво прави някои бизнесмени успешни. Техните уникални качества и навици често ги отличават, мотивират ги да са иновативни, да поемат обмислени рискове и да създават успешни предприятия.

От Gallup са направили проучване, с участието на 1000 предприемачи. С тяхна помощ е достигнат шортлист с 10-те качества на успелите хора. Компанията цитира и други изследвания, според които уменията за лидерство са между 37% и 48% генетично заложени. Според експертите обаче в повечето училища няма програми за развитие на тези заложби у децата.


Ето кои са 10-те най-важни качества на хората, които успяват, според изследването на Gallup:


 1. Бизнес фокус: те вземат решение на базата на това кое може да им донесе печалба и кое не.
 2. Увереност: няма как този списък да мине без увереността.
 3. Креативност: знаят как да превърнат нещо, което вече съществува, в нещо още по-добро.
 4. Могат да делегират задачи: не се опитват да вършат всичко сами, знаят какво и на кого да възложат.
 5. Решителност: дори и в трудни обстоятелства се борят да продължат напред.
 6. Независимост: готови са да направят каквото трябва, за да успеят.
 7. Учат се: непрекъснато търсят информация
 8. Могат да (се) рекламират: те са най-добрите промоутъри на своя бизнес. Знаят как да се изтъкнат и да продадат стоката си в прекия и преносния смисъл.
 9. Умеят да установяват контакти: те са много комуникативни и социално ангажирани.
 10. Поемат рискове: имат добри инстинкти в ситуации с висок риск.


Да си успешен е едновременно абстрактно и индивидуално понятие. Всеки измерва по различен начин успехите си и има различни виждания за това кое го прави такъв. Успешният предприемач обаче е винаги този, който никога не спира да работи над себе си и своя бизнес.

Трябва да знаете, че да си предприемач не е задача от най-лесните. Тя идва с много отговорности и компромиси. Успелите предприемачи знаят, че рядко работният ден е редовните 8 часа. Понякога може да достигне и до 16 часа всеки ден месеци наред. Преживяла съм го.Последните проучвания на fundera показват,
че 70% от предприемачите на малки бизнеси
работят повече от 40 часа на седмица


Знаят, че се отделя и от свободното време с цел усъвършенстване и е нужно да се прави всичко възможно, за да може бизнесът да се развива по най-добрия начин.


Уменията


Първо и основно правило за предприемачите е усилената работа и отдадеността към това да се трудиш за успеха си. Освен това обаче, има и редица умения, които всеки предприемач трябва да притежава, ако иска да бъде сред най-добрите в сферата си.


Бъдете творци

Вашият бизнес е шансът да изразите себе си, да вдъхновите останалите и да внесете смисъл в иначе сухите думи като предприемачество, бизнес, проект, работа и т.н. Не гледайте на това, което правите като на рутина и скука. Приемете го за своето бяло платно, на което можете да творите без ограничения! Сами рисувате успеха си.


Бъдете гъвкави

Да бъдете приспособими към различните ситуации и моменти е едно от най-важните качества, които трябва да притежавате, ако се стремите към успех. Мислете алтернативно, винаги обръщайте внимание и на конкурентите или възможностите, които се появяват. Опитът ще ви помогне да се развиете в посока гъвкавост и ще ви направи по-уверени в решенията си.


Бъдете всеотдайни

Говорейки за умения, които всеки предприемач трябва да притежава, не мога да не спомена и всеотдайността. Това е по-скоро качество, без което няма да можете да се справите. Вашият бизнес трябва да ви носи вълнение и пламък, добре свършената работа – щастие, а резултатите – наслада. Без тях бизнесът е просто бизнес. Не е успех.


Бъдете организирани

Организационните умения са умения, които всеки може да придобие стига да се фокусира върху тях. Да сте организирани може лесно да се превърне в навик. Намерете своя ритъм и се отдайте на това правилно да планирате времето и задачите си, за да може те да вървят по-плавно и успешно. И не забравяйте - времето е ограничен ресурс - използвайте го максимално ефективно.


Бъдете реалисти

Стремежът към успех е важен, но може да бъде и хлъзгав, ако човек започне все по-рядко да вижда и преценя реалните ситуации и възможности. Старайте се да останете здраво стъпили на земята и не позволявайте на целите и мечтите ви да засенчат успеха ви днес. Той може да не е грандиозен, но никой не е казал, че това се постига лесно. Напредвайте с малки крачки, но никога не спирайте.


Бъдете балансьори

Както и за всяко друго нещо, истината е в баланса. Успешният бизнес не отстъпва назад и трябва ясно да знаете, че всяка крачка настрани може да се окаже фатална и да пропаднете в бездната на неуспеха. Опитайте да намерите точния за вас баланс, с който да си подсигурите здрава основа.  Така ще можете да правите смели крачки напред към върховете, които ви очакват.Навиците


Огледайте хората около вас. Кого бихте нарекли успешен? Има ли нещо различно в ежедневието си, начина си на мислене или връзките си с останалите? Защо винаги той постига повече и е по-щастлив от вас?

Склонни сме да вярваме, че някои хора просто имат късмет или са родени със златна лъжица в уста. Често това е така. Но каква е тогава причината някои от най-успешните и богати хора по света, някога имали дори по-малко от нас, да са стигнали толкова далеч?!?

Нима Опра Уинфри не е родена и отгледана в изключително скромни условия в беден регион в САЩ? Всички знаем за писмото, изпратено до майката на Едисон от директора на училището, от което бил изключен, защото е бил умствено изостанал.

Въпреки това, за много от успехите им можем само да завиждаме. Това, което много хора отказват да повярват, е, че „тайна“ на успеха всъщност не съществува и всичките ни постижения са резултат от навиците ни.

Навиците на успеха са общото между всички хора с изключителни постижения в различни сфери на живота – бизнес, спорт, здраве, семейство и т.н. Ето и кои са част от навиците, които ще ви помогнат не само да давате повече стойност на хората около себе си, но и да получавате повече от живота. • Ставайте рано

Почти половината милионери по света, които сами са забогатяли, признават, че стават поне 3 часа преди началото на работния си ден. По този начин те си гарантират повече свободно време за своите лични проекти, за планиране на деня си, за физически упражнения, медитиране и много други. Не е нужно да влизате в клуба на ставащите в 5 сутринта. Открийте вашето време, в което можете най-добре да се концентрирате върху важни за вас задачи, без разсейване. Оказва се, че ставането по-рано е сериозно предизвикателство за огромен брой хора. Но преодоляването му ще ви научи и на дисциплина, наред с всички останали ползи, които ще ви донесе.


 • Подредете мислите си

Ефективните и успешни хора прекарват 20-30 минути на ден в изолация, мислейки или пишейки в дневник за всичко, което се случва в живота им и начина, по който то им влияе. Такова време „насаме“ с вашите мисли ще ви помогне да се освободите от стреса, както и да подобрите менталната си нагласа.


 • Четете и учете всеки ден

Повечето бизнес лидери споделят, че прекарват поне 30 минути дневно в четене на биографии, исторически книги или книги за личностно развитие. Доказано е обаче, че дори и романите, които просто четете за развлечение, влияят благоприятно за усъвършенстване на уменията ви в бизнеса, кариерата или личния живот. • Движете се активно и/ли спортувайте

Вероятно знаете (или поне някъде сте го прочели), че спортът и всякакъв друг вид физически тренировки помагат на концентрацията и мотивацията ви за работа. Ако превърнете активния начин на живот в свой навик, то с времето неусетно ще се окажете значително по-продуктивни, енергични и, в крайна сметка – успешни. Тук не става въпрос за сложни тренировки или часове наред във фитнеса всеки ден. Открийте този тип движение или спорт, които са най-подходящи за вас, и ги практикувайте поне 30 минути на ден. Чудесни примери са йога упражнения, каране на колело, тичане или джогинг в парка, танците или разходката сред природата.


 • Увеличете източниците си на доход

65% от милионерите по света са имали поне 3 източника на доход преди да спечелят първия си милион. Колко на брой са вашите? Моите са 2. 

Дори работната ви заплата, печалбата от бизнеса или дивидентите ви от инвестиции да са достатъчни към момента, едно неблагоприятно събитие в икономиката или бизнеса е достатъчно, за да ви лиши от тях. В подобен случай успешните хора имат „План Б“, който им позволява да запазят стабилност и дори да подобрят финансовото си положение в моменти, в които голяма част от хората губят своите средства. Не слагайте всички яйца в една кошница!


 • Бъдете благодарни

Практикувате ли благодарност? 10-15 минути на ден, в които мислите или записвате нещата, за които сте благодарни, биха имали изненадващ резултат върху нагласата, желанието и стимула ви да постигате повече и да оценявате стойностните моменти от живота си. Добра идея за целта е и да използвате Дневник, с чиято помощ неусетно ще усвоите и този навик.


 • Елиминирайте част от навиците си

Времето е най-ценният ресурс във Вселената. И успешните хора го знаят. Затова рядко го отделят за активности, които не носят добавена стойност и не им помагат да се развиват.

Помислете добре преди да прекарате още един час в гледане на телевизия или преглед на социалните мрежи вместо в четене на книга, учене или срещи с ценни за вас хора.


Това е всичко, от което се нуждаете, за да бъдете успешни.

Както е казал Джим Рон:

“Най-голямата награда за един бъдещ милионер не е богатството му. Наградата се състои в личноста, която ще бъде изградена.” 
източник: linkedin.com, startup-psychology.net, mh.academy, profit.bg
photostock : Pixabay, iStock/Guliver

Коментари
* Имейлът няма да бъде публикуван в сайта!