Happy DO ッ
28 Mar
28Mar

Дъгата, този природен феномен, е събрала в себе си цяла палитра от цветове. От всички тях ние можем да видим само онези, които са естествени за нашите очи -  лилаво, циан, синьо, зелено, жълто, оранжево и червено. 

От древни времена в астрологията всеки ден от седмицата има свой цвят и своя планета (светило). Използването на цветове и тяхната връзка с подреждането на планетите е описано в древната индийска наука Аюрведа. Тази наука днес е позната по целия свят като цветотерапия. Пренесено до днес от древността , когато хората са се съобразявали не само с астрономическите влияния, но и с цветовете, които са в резонанс с Вселената.

Меркурий, Сатурн, Марс, Юпитер, Венера, Луна и Слънце – всяко едно от тези небесни тела управлява различен ден от понеделник до неделя и има свой цвят и нюанси към него.

Позеленяваме от завист, посиняваме от студ, полилавяваме от ярост, порозовяваме от смущение, слънчеви сме когато се усмихваме ... дори не забелязваме колко често говорим за емоциите си в цвят. Всъщност тази връзка между цветовете и нашите емоции е много по-дълбока - тя може да има и лечебен ефект. 

Разгледайте таблицата за цветовете от седмицата, които ще ви донесат късмет и успех:


Ден от седмицатаПланетаЦвятЗначение
ПонеделникЛунаБял/СребристЧистота, невинност
ВторникМарсЧервен/Керемиден/КафявВойнственост, сексуалност
СрядаМеркурийЗеленПлодородие, богатство
ЧетвъртъкЮпитерВиолетов/ЛилавПросветление, творчество
ПетъкВенераБял/Кремав/РозовБлагородство, талант, духовна сила, любов
СъботаСатурнТъмносин/Сив/ЧеренМощ, сила
НеделяСлънцеОранжевПриключение, промяна, Щастие


Дните от седмицата са надарени с различни енергии, ние ги усещаме подсъзнателно. Струва си обаче да избираме дрехите си с определен цвят за всеки ден съзнателно, за да привлечем късмета и успеха в живота си.


ПОНЕДЕЛНИК

Денят на Луната (Moon). Първият ден от седмицата е характерен с променливото си настроение и нестабилност. Добър показател за това, как ще изкараш седмицата, е ТВОЕТО настроение в понеделник. Довери се на интуицията и въображението си. Ако искаш да разбереш нещо, намери време в понеделник да помислиш. Подходящи са темите за любовта, финансите, кариерата, силните и слабите черти на характера ти.

Благодарение на силното влияние на Луната ще успееш да откриеш някаква тайна или да си спомниш нещо важно от миналото. Вероятно е Съдбата да ти даде знак, който да ти бъде полезен за разбиране на по-нататъшни обстоятелства. Понеделник е много добър ден за установяване на емоционални връзки с други хора.

Цветът на понеделник е бял и сребрист. За да сте успешни и в добра кондиция, носете нещо в сребристо, мръсно бяло, пясъчно. В понеделник е добре да се купуват предмети за домакинството, вещи за децата и изделия от сребро.


ВТОРНИК

Вторият ден от седмицата е подвластен на най-огнената планета – Марс. Вторник се отличава с желание за победа и свръх енергия. Влиянието на тази планета концентрира вниманието върху това по какъв най-добър начин да използваме физическата си енергия и способностите си, за да постигнем целите и желанията си.

Най-важната тема на вторник са полезните действия – както извършвани самостоятелно, така и заедно с другите. Действайте целенасочено и решително, но избягвайте нетърпението и излишната разпаленост, към които може да ви тласка влиянието на Марс. Във вторник може да получите важни сведения за финансови и кариерни перспективи.

Цветът на вторник е червеният. Най-благоприятните цветове за аксесоар или цял аутфит ще са червен, керемиден, кафяв. Физическата работа и спорта са благоприятни занимания във вторник. В този ден покупката на техника и инструменти може да бъде удачна.


СРЯДА

Денят, който се управлява от най-близката до Слънцето планета – Меркурий, е сряда. Тази планета обръща внимание върху ясната мисъл и способността да изразяваме своите мисли и идеи.

Сряда е благоприятно време за общуване, интелектуална дейност, учене, подготовка за изпит, за работа с документи, за пътуване. Обърнете внимание на здравето и финансовите въпроси. Ако очаквате новини, засягащи нещо лично, в този ден може да ги получите.

Благоприятни цветове за сряда са бяло, зелено или сиво. Нюансите на тези цветове също ще ви помогнат да реализирате идеите си... В сряда покупката на книги и средствата за предаване на информация (компютър, телефон и др.), могат да бъдат удачни.


ЧЕТВЪРТЪК

Четвъртък е управляван от Юпитер. Тази планета се асоциира с надеждата, благодарността и честността. Четвъртък е свързан с щедростта и доверието. Това е истинската среда̀ на всяка седмица, обикновено изпълнена с положителна енергия, свързана с щастливи и благоприятни събития. 

В този ден ще ви помогнат чувството за хумор, стремежът към сътрудничество и изразяването на добрата ви воля. Може да очаквате подобряване на отношенията с околните.

Общувайки с околните в четвъртък обърнете внимание на разбирането на емоционалното им състояние. Този ден поощрява оптимизма и личностното израстване, особено подходящ е за придаване на увереност и показване на перспективите.

Цветове на четвъртъка са виолетовия, лилавия и тъмно зеленият. В четвъртък е благоприятно да тръгнете на пътешествие, да се заемете с юридически въпроси и да общувате с мъдри хора. Ако за този ден е насрочена бизнес среща или финансово решение, носете лилави или сини дрехи. Розово-люляков нюанс ще привлече късмета, а цветът "индиго" ще подобри финансовото ви състояние.


ПЕТЪК

Ако вторник е денят на мъжката планета Марс, то петък е под влиянието на нежната Венера. Небесните сили обръщат внимание на темите за любовта, хармонията, привързаността, а също и парите, и всичко онова, което цениш.

Този ден подчертава обаянието, стимулира творчеството. Може да получите новини или да откриете ценна информация, засягаща личните ви отношения със семейството, приятелите и любимите. В този ден могат да бъдат взети решения за това, как по-добре да похарчите парите си и какви покупки да планирате.

Много добър ден е за придобиването на луксозни предмети и украшения. В петък се повишава вероятността за някакви допълнителни финансови разходи.

Обличайте се в светло син и розов цвят в петък или носeте кърпичка в тези цветове в чантата си, в джобчето на сакото си в тон с вратовръзката или като шал/фишу. В този ден може да си позволите да си доставите удоволствия, да се погрижите за комфорта и развлеченията заедно с близките си.


СЪБОТА

Събота е под влиянието на планетата Сатурн. Шестият ден от седмицата има доста тайнствена енергетика. Свързан е с някакви ограничения. В събота е важно да проявите трудолюбие и настойчивост при решаването на ежедневните задачи. Обърнете внимание на отговорността и самоконтрола.

Вероятност от задръжки или проблеми със здравето. Този ден може да бъде посветен на сериозни размисли относно бъдещите ви цели, защото Сатурн подчертава структурата и смисъла. Събота ще ви помогне да определите колко усилия ще ви бъдат нужни, за да постигнете нещо и какви препятствия могат да застанат на пътя ви. Препоръчително е в събота да се занимаваш с натрупване на нови знания.

Цветовете, подходящи за събота са тъмно сив, черен и тъмносин цвят. Подходящи занимания са селскостопански труд, строителни дейности, общуване с хора, притежаващи висок статус. Подходящо време за придобиване на стоки за дълготрайна употреба.


НЕДЕЛЯ

Слънцето е властелинът на неделите. Този ден носи много позитивизъм, творчество и енергичност у всеки. В неделя отделете внимание лично на себе си, погрижете се за собствения си имидж и за това как изглеждате. Според Аюрведа е по-добре да прекарате този ден с голяма група приятели, за да обменяте впечатления от изминалата седмица.

Ако искате да направите особено впечатление на някого, изберете неделята. В този ден имате повече шансове да бъдете забелязана и оценени по достойнство. Неделята е добър ден за творчески занимания и игри с децата, отделете време за това.

За да засилите въздействието на планетата използвайте за дрехите и аксесоарите си оранжев, жълт или златен цвят. Старайте се да не се претоварвате с рутинна работа, деня е по-подходящ за занимания с творчество и за изява на таланти. В неделя е удачен изборът и придобиването на златни украшения.


Цветът и значението на всеки ден от седмицата според Петър Дънов


В една от многобройните си лекции духовният учител Петър Дънов говори за смисъла и значението на цветовете, за тяхното чудотворно въздействие върху нашата същност, емоционалност и отношение към света. Свързва всеки ден от седмицата с различна вибрация, произтичащата от съответната чакра и нейния цвят.

Ето неговите насоки за избор на цвят за по-силно свързване с нашето вътршно АЗ

 

Ден от седмицата
ЦвятЗначение
ПонеделникЗеленЗеленият цвят е свързан със сетивата. Той има изключително успокояващо съзнанието действие. Той е магнетичен цвят, който благоприятства интелектуалното обогатяване и духовния растеж.
ВторникЧервенЧервеният цвят във всичките му нюанси е израз на сила, страст и желание за борбеност. носи заряда да възбужда, да дава прилив на енергия и жизненост. Прави човек активен, находчив и креативен. Влияе особено благотворно върху страдащите от анемия и хората с понижен жизнен тонус.
СрядаЖълтЖълтият цвят е на Мъдростта и означава интелигентност. Ако в теб преобладава жълт цвят, ти искаш да работиш с ума си. Ако искаш мисълта ти да тече гладко и бързо, носи дрехи с жълт цвят и ще се развиеш като изключително мислещо и интелигентно същество. Жълтото е цвят на нервната система, дава простор и усещане за хармония и самочувствие.
ЧетвъртъкТъмносинСиният цвят е на Вярата и на Истината. Той внася в съзнанието енергия, мир и успокоение. Синият цвят дава стимул на духовния живот на човека. Влива живот и оптимизъм в тъжни моменти.  
ПетъкРозов и светло син Ден на Вечното Слово, което те е озарило и направило господар на твоята съдба. Ден на ученика, на новия човек. Ден, свързана с красотата на Идеала и с вътрешния подтик на Любовта, от който се нуждае всяко начало. Пробужда възвишените стремежи и копнежи към великото в живота.
СъботаВиолетовВиолетовият цвят е цветът на Духа. Той означава Сила и носи на притежателя му Сила. Това е цветът на Юпитер. Отнася се до човешката воля и до човешкия Дух.
НеделяОранжОранжевият цвят е цвят на човешкото Аз и на индивидуализирането. Когато се чувствате смазани, емоционално потиснати или унижени, когато сте омърлушени - насочете погледа си към нещо в оранжев цвят или го визуализирайте в съзнанието си, за да добиете чувство за собствено достойнство.


Както забелязвате има леки разминавания в цветовете на дните. Изпозлвайте този, който е най-близко до вашето желание в определния ден - за успех и късмет или за душевно спокойствие и духовно израстване.  


Цветът и значението на всеки ден от седмицата според Фън Шуй


Нека не прескачаме и азиатската трактовка по темата. Благодарение на правилният избор на цветовете на вашите бижута и дрехи, можете да промените всеки един ден от седмицата и да направите така, че добрата карма и късмет да работят за вас!


Ден от седмицатаЦвятЗначение
Понеделниксребристо, перлено, седефено и бяло
 • Сребристото, перленото и седефеното, ще ви помогнат при затруднения свързани с някаква собственост, както и ще ви защитят от неприятности.
 • Белият цвят ще ви помогне в личния живот
 • Ако носите бели дрехи в понеделник, това ще помогне във вашата работа или бизнес

ВторникЧервено, лилаво, черно
 • Червеното ще ви помогне в любовта
 • Лилавото ще ви даде правилната интуиция, особено ако става въпрос за решаване на финансови въпроси
 • Черен - защитава от негативни енергии

Срядазелен и син
 • Синьото ще подобри здравословното състояние и паметта ви.
 • Зеленият цвят ще ви донесе късмет в любовта и печеленето на пари, така че обличайте нещо зелено и бегом до първият Тото пункт!

Четвъртъкжълто и зелено
 • Зеленото ще привлече към вас нови приятели и ще ви донесе късмет в работата или бизнеса.
 • Жълтото ще ви помогне във всяко едно отношение

Петъкрозов и светло син
 • Светлосиньото и розовото –и двата цвята имат еднакво влияние. Носени в петък, те ще ви помогнат в любовта и в организационни дейности.

Съботатюркоазено и кафяво
 • Тюркоазеното ще ви помогне да сте активни на работното си място, ще привлече приятелства и пари.
 • Кафявото също ще привлече пари, но то също така ще ви запази от неприятели и ще стимулира работата на мозъка ви.

Неделякремаво, жълто, златисто и оранжево
 • Кремавото и жълтото ще ви дадат оптимизъм и вяра с собствените сили и ще ви помогнат във всяка дейност.
 • Златистото и оранжевото ще помогнат в отношенията ви с близки и приятели.


Вълнува ви идеята да подредите дома и деня си по Фън Шуй & И Дзен, желаете успех, късмет и спокойствие да са вечни гости в живота ви - консултирайте се с Яна Йовчева. 


Цветовете и използването им според астрологиятаОбикновено свързваме зодиите с техния елемент - Огън, Въздух, Вода, Земя. Но за всеки зодиакален знак има цветове, които му влияят благоприятно. Това може да бъдат цветове на дрехите или на храната. За едни хора едно може да е полезно и приятно, но на други да не се отразяват толкова добре. Открийте вашите:

 • ЧЕРВЕН – Този цвят стимулира творчеството, жизнената енергия, активира земните сили, усилва страстта и смелостта, ободрява и придава сила за нови постижения. Храните и дрехите с червен цвят благоприятстват работата на бъбреците и способстват образуването на червени кръвни телца.
  Червеното е цветът на Овена, Лъва, Стрелеца.
 • ЖЪЛТ – Това е цветът на душевното богатство и благородството. Той ободрява, поддържа отлична работата на жлезите, стимулира мисловните процеси. Храните и дрехите с този цвят помагат при нарушения на храносмилането, успокоява нервите, премахва психическото и нервното натоварване.
  Жълтото е цветът на Близнаците, Везните и Водолея.
 • ЗЕЛЕН – Този цвят уравновесява и неутрализира. Това е цвят на надеждата, хармонията и съзряването. Той влияе на обмяната на веществата. Храните и дрехите със зелен цвят възстановяват и успокояват очите и нервите, стимулират работата на вегетативната и нервната система.
  Зеленото е цветът на Рака, Скорпиона и Рибите.
 • СИН – Този цвят успокоява, уравновесява. Той способства за отнемане на болката, намаляване на възпалението. Той отпуска и затова е много подходящ при изгаряния и висока температура. За тези, които в работата си контактуват с много хора, синьото създава енергийна защита.
  Синьото е цветът на Телеца, Девата, Козирога.


Представете си само как силата на цветовете и енергията на Вселената ви носят желания успех, веселото настроение и онази доза късмет, за които мечтаете. Използвайте ги смело!


Снимка: Розали © IMAXtree.com


А ако имате съмнения дали определен цвят е подходящ за вас или как да ги съчетавате с вече наличния си гардероб стилистът имиджмейкър Деси Димитрова ще ви помогне в това.


Използвате ли силата на цветовете? Кой е любимият ви цвят? Споделете ни...

Източници: woman.bg, creative-bg.net, pixabay.com, chudesa.net

Коментари
* Имейлът няма да бъде публикуван в сайта!