12 Oct
12Oct

Някои от най-добрите навици на успешните хора включват само съзнателни усилия, като например ранното ставане всеки ден. Други, като организирането, може да изискват малко повече умения и практика, но в крайна сметка водят до най-желания резултат от всички – успех.


Колко време отнема да развием нов навик?


Обикновено може да варира от една секунда до няколко години. Скоростта на развитие на нови модели на навици до голяма степен се определя от интензивността на емоцията, която придружава решението да започнем да действаме по определен начин.

Колко от нас мислят, говорят и решават да отслабнат, да станат физически здрави. В това състояние на мислене и говорене можем да продължим с години. Но идва един прекрасен ден и лекарят ни казва: "Ако не намалите теглото си и не подобрите физическото си състояние, има опасност да умрете в ранна възраст."

Внезапната мисъл за смърт може да бъде толкова интензивна или плашеща, че ние незабавно да променим диетата си, да започнем да спортуваме, да спрем да пушим и да станем здрав и във форма човек. Психолозите наричат това „значително емоционално преживяване“ или „ПРОГЛЕЖДАНЕ“. Всяко преживяване на силна радост или болка, съчетано с действие, може да предизвика нов модел на поведение. Модел, който може да продължи до края на живота ни.

Например, поставянето на ръката ни върху горещ котлон или докосването на оголвн електрически кабел ще ни причини силна и незабавна болка или шок. Преживяването може да отнеме само част от секундата. Но до края на живота си ще имаме навика да не поставяме ръката си върху горещи печки или да докосваме електрически кабели по които тече ток. Навикът ще се формира моментално и ще се запази завинаги.

Според експертите са необходими около 21 дни, за да се формира модел на навик със средна сложност. Под това се има предвид прости навици като ставането по-рано, упражнения всяка сутрин, слушане на аудио книги или подкастове в колата, лягане в определен час, точни срещи, планиране на всеки ден предварително, започвайки с най-важните задачи всеки ден или завършвайки на една задача, преди да се започне нещо друго. Това са навици със средна сложност, които могат да бъдат доста лесно развити за около три седмици чрез практика и повторение.


В това вдъхновяващо 3-минутно видео компютърният инженер от Google Мат Кътс разказва как 30-дневните предизвикателства са променили живота му. За силата на малките промени, постижимите предизвикателства и щипката авантюризъм за 30 дни в живота ни. (със субтитри на български)Предизвикателството "По-добри за 30 дни" те очаква - запиши се! Ще създаваме устойчиви навици.


Как да създадем нов навик?


През годините е създадена проста, мощна, доказана методология за развитие на нови навици. Това много прилича на рецепта за приготвяне на ястие в кухнята - можем да го използваме, за да придобием всеки навик, който желаем. С течение на времето ще открием, че е все по-лесно и по-лесно да развиваме навиците, които искаме да придобием.


7 стъпки към твоя нов навик


1. Вземете решение

Решете ясно, че ще започнете да действате по определен начин през 100% от времето. Например, ако решите да ставате рано и да правите упражнения всяка сутрин, настройте алармата си за точно определено време. Когато тя звънне, станете веднага, облечете си екипа и започнете тренировката.


2. Никога не си позволявайте изключение

Не правете изключения от новия си навик по време на етапите на формиране. Не се оправдавайте или рационализирайте. Не се откачайте от кукичката. Ако решите да ставате в 6 сутринта всеки ден, дисциплинирайте се да ставате в 6 сутринта всеки ден. Докато не стане автоматично.


3. Кажете на другите

Информирайте хората около себе си, че ще започнете да практикувате конкретно поведение. Удивително е колко по-дисциплинирани и решителни ще станете, когато знаете, че другите ви наблюдават, за да видят дали имате волята да изпълните решението си.


4. Визуализирайте себе си

Съвсем съзнателно и целенасочено си представете как изпълнявате желаното поведение и колко лесно е всичко за вас. Колкото по-често си представяте как действате така, сякаш вече имате новия навик, толкова по-бързо това ново поведение ще бъде прието от подсъзнание ви и ще стане автоматично.


5. Създайте си утвърждение

Повтаряйте си утвърждението отново и отново. Това повторение драстично увеличава скоростта, с която развивате новия навик. Например, можете да си казвате нещо като: „Ставам и тръгвам веднага в шест всяка сутрин!“ Казвайте си тези думи точно преди да заспите. Повечето сутрини автоматично ще се събуждате минути преди будилникът да звънне и скоро изобщо няма да имате нужда от него.6. Решете да упорствате

Продължете да практикувате новото си поведение докато стане толкова автоматично и лесно, че наистина да се почувствате неудобно, когато не го правите.


7. Наградете себе си

Най-важното е да си подарявате някакъв вид удоволствие за практикуването на новото поведение. Всеки път, когато се възнаграждавате, вие потвърждавате и подсилвате поведението. Скоро започвате да свързвате, на несъзнателно ниво, удоволствието от наградата с поведението. Създавате свое собствено силово поле от положителни последици, които несъзнателно очаквате с нетърпение като резултат от поведението, което си създавате.


Бонус

Вземете си дневник, планер или просто разчертайте обикновен лист и отбелязвайте напредъка си всеки ден. Действа супер мотивиращо когато виждате постоянството си.


Желая ви успех!по Brian Tracy

Коментари
* Имейлът няма да бъде публикуван в сайта!