Happy DO ッ
09 Jan
09Jan

Както се случва в началото на всяка нова година ....

Направихме си равносметките и обещанията, някой си ги запомни - трудна работа е това да знаете, а други - като мен - си ги записаха! Добре, но има едни такива всекидневни задачки, които изискват не само помнене, но и системно проследяване. Системата КанБан работи, ако си в офис и са ти осигурили голямо разграфено табло. Аз си нямах място за такова и за това изпозлвах онези залепващи се хвърчащи бележчици за задачките ДО 13ч. и един малък бележник за дневните задачки, който никога не знаех къде е когато ми трябва.

Е да де, ама не е добре така ми се струва... Много хора, както е модерно и супер полезно, използват планери. Реших в началото на 2020 година да заменя обикновените си бележки, тетрадки и бележници с планер и да си взема един и аз като хората. 

И, о чудо, пазара е пълен с такива. Ами сега?!? Започна едно оглеждане, сравняване, чудене... кой е "моят", има ли достатъчно място за писане, могат ли да му се подменят изписаните листа, искам ли мотивиращи мисли всеки ден (или поне седмични), абе въобще - какво точно искам ... Ама знам, че искам!

И както е редно в днешно време, пуснах пост в няколко тайни групи в социалните мрежи и помолих за съвет.Тук е мястото да благодаря на всички отзовали се, дали мнение и идеи! Благодаря!!!

Това ми позволи да си дам по-ясна представа какво точно ми трябва на мен, за какво точно ще ползвам този планер, какво ми трябва да има в него и най-важното - да ме мотивира да си следвам целите и задачките.

Докато преравях нета хвърлих око на няколко - внимание, има продуктово позициониране!Уморих се от разглеждане, сравняване, чудене... 

И си създадох мой! Даже 2 🤭


Предимствата на планера


Преди да изберете вашия планер нека ви споделя неговите предимства:

  1. Ред -  събираме всичко важно на едно място.
  2. Продуктивност - задачите за деня са записани и неусетно успяваме да свършим повече неща за по-кратко време.
  3. Чист ум - вече няма да е необходимо да помним всякакви ненужни неща и можем да се фокусираме само върху важните.
  4. Голямата картина - с един поглед виждаме какво предстои и може да се подготвим.
  5. Време - показва ни как прекарваме времето си... или къде го губим. Безсмислените дейности са убиец на ефективността! Нека планираме промените, които искаме да осъществим.
  6. Намалява стреса - става почти невъзможно да забравим важна среща или … парти.
  7. Мотивация - виждаме как нещата се подреждат и всичко започва да се случва. И резултатите не закъсняват.
  8. Преоткриваме себе си - О, планер мой! Кажи ми коя съм аз! -  показва ни добрите и лошите ни навици, позволява ни да се усъвършенстваме.Накарайте вашия планер да работи за вас!
5 лесни стъпки:


1. ОТКРИЙТЕ СВОЯ ПЛАНЕР

Важно е да намерите вашият, този който отговаря най-добре на вашите нужди, желания и предпочитания. Искате да планирате своите пътувания и хранителен режим? А защо не дори да организирате гардероба си? Какви ви е нужно да има в него - списъци за месечни цели и дневни задачи, проследяване на разходи и разпределение на месечния бюджет? Разглеждайте, изпробвайте дори да ви се наложи да смените няколко различни варианта! Така ще прецените какво харесвате и какво наистина работи за вас. Цветни бележки, маркери, отметки - ако е вашия стил, създайте си СИСТЕМА. Използвайте цветовете, за да насочвате вниманието си. Отбелязвайте различните категории, слагайте акценти, добавайте снимки, скици, мотивиращи мисли....


2. ЗАПИСВАЙТЕ ВСИЧКО

За ефективна организация е важно да записвате всяка информация! Информацията е ценен ресусрс, а всички знаем колко ни е трудно понякога да открием нещо важно в точния момент. Отделяйте време да пишете в планера - парченца хартия, салфетки или каквото и да е в определен момент ще се загуби. А с тази загуба губите и вие - моментната идея, която може да е нещо WOW; важната среща; контакти на клиент или контрагент... На мен ми се е случвало и повярвайте чувството въобще не е приятно, а загубеното време в търсенете на точно тази бележчица или информация е наистина загубено време. В крайна сметка защо сте си взели органайзер?


3. СПИСЪК СЪС ЗАДАЧИ

Създавайте си списъци за задачите - дневни, седмични, месечни. Един основен списък със задачи е нещо много ефективно. В него отбелязваме всички неща, които трябва да се свършат, маловажни, важни и супер важните. Отбелязвайте сършеното. Така ще освободите ума от него и ще се насочите  към следващото за изпълнение.


4. ВИНАГИ С ВАС

Винаги носете планера със себе си! Съобразете размера му с вашия стил - може да е малък органайзер, който се побира както в дамска чанта, така и в бизнес куфарче (има ли още такива) или дори в джоба на сакото ви. Важното е да е винаги под ръка. 

Вече много от нас използват телефоните си и разни апликации за напомняне за важни дневни задачи. Възползвайте се от пълния им потенциал, записвайки и всички идеи, които ви хрумват по всяко време на деня.


5. ПЛАНИРАЙТЕ ВРЕМЕ ЗА ПЛАНИРАНЕ

За мен най-ефективното време е рано сутрин, въпреки че си падам малко "сова". Тогава набелязвам важното за изпълнение през деня. А най-важното е това да го правим всеки ден! Един бегъл поглед върхи списъците със задачи, целите и постигнатото до момента освобождава ресурс за приоритетите ни и те винаги ще бъдат на преден план в ума ни.


Ако не сте сигурни какво желаете, експериментирайте, докато откриете какво работи за вас. Вашият планер не е само начин да организирате деня си. Той е отражение на личността ви. Оставете своя почерк! Вероятно ще има дни, дори седмици, в които няма да се налага да записвате нищо - е, нали и вие сте човек и ходите на почивка. Запълвайте тези дни със сърчица, слънчица или друго по ваше желание. НО не се отказвайте! Това е част от постепенното изграждане на навик да организираме ефективно деня си. А организираната ефективност води до ефективната организация! Или пък беше обратното....


Планерите на DO Moments са на ваше разположение!


Споделете ни как се справяте с организираността и ефективността - можем да научим много едни от други.

Заедно можем повече!
Източници: Facebook, Pixabay, Pixsy и с любезното съдействие на Euroclear

Коментари
* Имейлът няма да бъде публикуван в сайта!