Happy DO ッ
03 Oct
03Oct

Това е най-старото и лесно извинение от книгата „Нямам време“. Използваме го за редица неща, толкова хаотично и автоматично, че забравяме, че ние сме тези, които контролират времето си! Тъжното е, че минават години, които прекарваме като жертви на времето и обстоятелствата. Още по-тъжното е, че някои хора изживяват така целия си живот.

Говорим за времето, сякаш е някаква задача извън нашия контрол. Разбира се, има някои доста неподлежащи на обсъждане отговорности и задължения като работа, грижа за деца и т.н., които правят извинението „Нямам време“ да изглежда доста подходящо и да звучи доста на място. Въпреки това, колкото по-дълго вярваме сляпо, че разпределението на времето ни е напълно извън нашия контрол, толкова по-мързеливи ставаме. Защото харесвате или не - нашето време е наш избор и да се държим така, сякаш не е, е просто начин да се почувстваме по-добре, като го разпределяме по начина, по който го правим.

Всеки човек е зает с всякакви задължения, които не му позволяват да се занимава с онова, с което би искал. Това е основната причина всъщност, поради която се появява "синдромът на бързащите хора". Този синдром обаче предизвиква притеснение, бърнаут, загуба на контрол и може да доведе до сериозни проблеми за здравето.

Когато имаме много работа, често се чувстваме по-уверени и успешни, но когато работим постоянно, можем да прегорим. Синдромът на бързащите хора може да предизвика притеснение и депресия поради неспособността ни да се справим със задачите, които сме си поставили. Керибърн и Лодерс ни представят в „Синдром на непрекъснато възпроизвеждане“ някои от причините за бърнаута - закъсненията, неуспехите, прекомерният работен натиск, разочарованията и очакванията, неизпълнените цели, трудностите с комуникацията - и всичко това може да предизвика загуба на контрола. Според Лора Клейсън пък, отново в същата научна статия, състоянието "нямам време" може да доведе до ограничена психическа функция, проблеми със съня и намаляване на ефективността.

„Нямам време“ е фраза, която се използва все по-често в днешно време. Днес живеем в бързият свят на информационните технологии, където времето прекарано в работа, обучение, социални мрежи и други дейности, се е превърнало в огромен проблем. На практика, „нямам време“ е изказването, което всеки път правим, когато не искаме да се ангажираме с нещо или да сме полезни за някого друг. Зад вечните оплаквания, че нямаме никакво време за нищо, стоят и нашите недостатъци.

Една от основните причини за дисбаланса във времето в нашето ежедневие е смартфонът. Той често е причината за загуба на време вместо да ни помага да го пестим. Вместо да настроим телефона да ни известява само за важни неща, ние биваме поробени от социалните мрежи, някои от които изискват цялото ни време и внимание.Друга основна причина е „прокрастинацията“ (тази така хубава българска дума) или отлагането на работата. Често става така, че отлагаме да направим нещо за по-късен момент, за да не се притесняваме за това, че може да не успеем да го постигнем. Истината е, че това няма да промени нещата и ще ни отнеме много повече време, мислейки постоянно за него. И накрая ще се появи усещането за недостиг на време, ако не успеем да сме продуктивни.

Друг аспект, който е важен за качеството на живот и баланса на времето е способността да казваме "Не". Често се ангажираме без да сме сигурни, че ще успеем да свършим поетия ангажимент. Страхът да не бъдем отхвърлени или изоставени ако откажем ни кара да ... забравяме за себе си.


Простият факт от живота - просто няма достатъчно часове в деня за всичко, което искаме! Или има?


Толкова често чуваме фразата „Нямам време за това“. Но какво ще се случи, ако вземем та го направим това? Бихте ли наистина направили каквото и да е това или все пак ще намерите извинение да не го направите? Както Лаура Вандеркам веднъж казала: „Вместо да кажете „Нямам време“, опитайте да кажете „Това не е приоритет“ и вижте как ще се почувствате“.

Преформулирането на езика ни може да промени цялата ни гледна точка към дадена ситуация. Фината разлика може да ни помогне не само да преодолеем чувството, че сме претоварени, но и да ни помогне да приоритизираме задачите, да разпределяме по-добре енергийните кредити и да поемаме контрол върху нещата, които са най-важни за нас.

Това, което наистина имаме предвид, когато казваме „Нямам време“, са няколко неща:

  • Нямам време за това.
  • Не знам как да намеря време.
  • Не искам да отделям време.
  • Нямам време да правя това и да изпълнявам всички други ангажименти.
  • Не мога да жертвам нито един от настоящите си приоритети, за да направя място за този.

Ако заместите изречението "Нямам време да ...!" с реалната причина за отказа ви да направите нещо ще разберете защо се чувствате притиснати от времето. Бъдете честни, поне пред себе си!

🔸 Вместо обичайното „Нямам време да прегледам доклада ви“, кажете „Вашият доклад не е мой приоритет“.
🔸Вместо „Нямам време да тренирам/да тичам/да отида на онзи час по йога“, опитайте „Здравето ми не е приоритет за мен“.
🔸Вместо „Нямам време да прекарам със семейството си“, опитайте „Семейството ми не е приоритет за мен“.


Добре ли се чувствате? Колко бързо се променя гледната ви точка, когато гледате на предизвикателствата в нова светлина?

Ясно и просто: начинът, по който прекарваме времето си е отражение на нашите приоритети. Ако нещо е важно за вас, ще намерите начин (или то ще намери начин) да го вместите в графика си.


Моето дете вече е на 30 години и живее самостоятелно, точно в момента съжителствам единствено с котарака, работя от вкъщи и все още се чувствам така, сякаш нямам достатъчно време за всичко. 

Кажете го обаче това на онези, които правят всичко с бебе (или няколко), съпруг, работа на пълен работен ден и все още казват „да“ на доброволчеството, споделеното пътуване и отделят малкото си „свободни“ часове, за да присъстват на футболни мачове, танци и рецитали.

Разбирам: заети сте. Много заети. Как трябва да „открием време“ за себе си, когато има чинии за измиване, хора за хранене, обаждания, сън?

Ние сами избираме да нямаме време! Как да изразходваме времето и енергията си е наш избор. Ако не се чувстваме комфортно с начина, по който ги разпределяме, зависи от нас като индивиди да направим промени, които не само ни тласкат напред, но и ни дават енергия да правим онези неща, които ни харесват и са приоритет.

И така, какъв е текущият ви приоритет?


Не е ли време да спрете да казвате „Нямам време“


Не е лесно и винаги изисква някаква жертва, но ето 10 начина, с които можете да отделите повече време за себе си – време за четене, разходка, тичане, рисуване, вана, тренировка, чаша вино в усамотение на верандата — каквото и да искате да правите с допълнителното време зависи от вас, но помнете: винаги е избор и винаги избирате вие.


1. Ставайте по-рано

*буквално ви виждам как въртите очи и стенетеТова е номер 1 в списъка, защото е просто най-очевидният начин да си „подарите“ повече време през деня. Дори ако това е просто да настроите алармата 10 минути по-рано и да я отложите веднъж по-малко, тези 10 минути затишие преди бурята могат да бъдат критични при определяне на това как ще премине останалата част от деня ви.

Ще бъдете ли уморени? Най-вероятно. Но едно нещо научих - че съм уморена, когато алармата ми звънне в 6 сутринта, и съм също толкова уморена, когато звъни и в 5. И в двата случая ще бъдете уморени. Няма да е лесно, но жертването на един час (или дори само 10 минути) сън е малка цена за нещата, които бихте могли да свършите, или за позитивността, която можете да създадете като резултат.


2. Лягайте си по-късно


Ако вече не ви достига сън може би не е подходящо да използвате това като своя стратегия за „натрупване на време“. Ако обаче сте от хората, които допълзяват в леглото само за да изгубят време, превъртайки социалните медии и/или зяпайки тавана:  е, останете будни още малко!

Ако имате време да позволите на Instagram, Facebook, Pinterest или имейлите да ви погълнат в техния безкраен водовъртеж, тогава вероятно имате и време да правите всичко, за което „нямате време“. Разбира се, легнали се чувствате добре и може би дори си казвате, че това е вашето време "за мен" от деня. Но не забравяйте, че ако се борите да се вместите в друг приоритет може би нощното скролване в леглото е добре да остане на заден план.

Друго нещо, на което трябва да обърнете внимание ако сте човек, който има проблеми със заспиването, е дали наистина сте уморени или не, когато е време за лягане. Да имате проблеми със заспиването, защото умът ви препуска, защото сте нервни/тревожни или дори болни е едно. Но да имате проблеми със заспиването защото не сте уморени може да е знак, че трябва да правите повече, за да се уморите през деня! Аз лично отивам в леглото когато съм готова за сън - 5 минути след като усетя възглавницата вече спя.

Вместо да се въртите в продължение на 30–40 минути, опитайте да отидете на разходка, да попълните дневника си или да релаксирате в края на деня, за да спите по-добре и да оползотворите по-добре времето си.


3. Гледайте по-малко телевизия

*мда


Вижте #2: ако имате време за 30-минутен епизод (или 2 или 3...), определено имате някъде в графика си време, което може да се договаря.

Това е лесно преразглеждане на приоритетите. За вас по-важно ли е да наваксвате с най-новите сериали или да правите нещо, за което просто не намирате време, но уж „искате“ да направите?


4. Планирайте предварително


Опаковайте предварително чантата си. Пригответе си обяда за офиса от предната вечер. Направете нещо днес, което трябва да направите през уикенда, за да сте свободни тогава.

Предварителното планиране е лесен начин да оползотворите максимално времето си. Понякога простото спестяване на времето за шофиране до там и обратно или чакането на оня автобус на спирката е всичко, от което се нуждаете, за да си осигурите тези 30 допълнителни минути днес.

Ако се чувствате притиснати от времето през целия ден, съберете нещата си предишната вечер, за да можете
а) да имате повече време сутрин и
б) да спестите всички тези 5 или 10 минути време през деня, през които сте решавали къде да хапнете, чакането на опашка за кафе и други подобни. 

Запомнете: не е нужно да намирате едно огромно занимание, което да изключите от деня си. Понякога изрязването на 5 малки дейности може да отнеме същото време като изрязването на една голяма.


5. Планирайте "около"


Планирането "около" нещо е когато започнете с това, за което искате да имате време и след това изграждате плана си за всичко останало.

Опитвате се да намерите време за разходка след работа и преди вечеря? Изчислете колко време ще ви е необходимо, кои неща ще трябва да придвижите и продължете от там. Искате ли да се запишете в клуба по зумба във вторник вечер, който се провежда по време на вашата семейна вечеря? Подредете отново приоритетите, след това поставете практиката в планера и я заобиколете.

Планирането около това, за което искате да имате време, означава, че ще отделите време за тази дейност, а не просто да се опитате да я вместите в съществуващия си график. Това е важно разграничение, което е *ключово* за пренареждане на използването на времето!Запишете се за обучението "По-добри за 30 дни"
и изградете устойчивия навик да имате време за най-желаното.


6. Поискайте помощ


Това май трябва да бъде номер 1 всъщност, защото толкова често това освобождава повече от времето ни, отколкото някога сме могли да си представим! Да потърсим помощ е не само трудно за нас, но и подценяваме възвръщаемостта на тази инвестиция.

Молбата за помощ може да изглежда като да помолите децата или партньора си да свършат някои от задълженията, които обикновено правите след работа. За да можете вместо това да се изкъпете или да карате колело. Възможно е да наемете треньор, за да сте сигурни, че влизате и излизате от фитнес залата за определено време, като максимизирате времето и усилията си. Може да помолите друг родител да раздели задълженията за споделено пътуване. Или да накарате партньора ви да приготвя вечерята всяка сряда, за да можете поне тези вечери да са ви „свободни“.

Понякога молбата за помощ е просто молба за помощ. Да кажете на приятелите или семейството си: „Хей, в момента съм наистина стресиран за някои неща. Бихте ли ми помогнали с X, Y и Z, за да мога да направя A, B и C?“ може значително да промени графика ви! След като чуят колко заети се чувствате може да накара хора доброволно да ви помогнат в готвенето, почистването, вземането на децата или най-малкото да ви държат отговорни за нещата, които казвате, че искате да правите!


7. „Разпределете“ времето си


Често прекарваме времето си в правене на Нещо 1, след това Нещо 2, след това Нещо 3 и т.н. Умът ни скача от задача на задача и ние подскачаме от едно на друго, чувствайки се като муха без глава, докато накрая дойде време да си легнем и на следващия ден да започнем всичко отново.

Един от начините да увеличите максимално производителността си за даден период от време е да правите това, което обичам да наричам „разделяне“. „Чънкинг“ е, когато отделяте „Х“ време за ЕДИН тип нещо, вместо да правите нещо 1, нещо 2, нещо 3 и т.н. Например, можете да „разделите“ всичките си еднотипни домакински задължения в даден времеви блок, за да освободите всички онези малки пъти, когато правите тези домакински задължения през деня или седмицата. Може би, вместо да миете чиниите всеки път когато се натрупат, определете вторник вечер като „вечер на чиниите“ и просто намирате начин да се справяте дотогава. Примерът може да ви се стори леко радикален, но за мен работи.

Може да се справите по-добре, като не „накъсвате“ творческото си време, а се опитвате да отделите време за по-спокойни дейности. Вместо да се опитвате да намерите час на ден за рисуване, писане или слушане на нова музика, може да се въздържате от това в определени дни и след това да си позволите да се отдадете за 2 или 3 часа през уикенда. Като „разделяте“ времето си по този начин, вие освобождавате малки джобове време през деня, което ви кара да се чувствате така, сякаш имате повече време в дългосрочен план!


8. Ангажирайте се с по-малко

*това също ще ви се стори безсмислено


Много пъти отделянето на повече време за вас просто означава да кажете „не“ на неща, на които сте свикнали да казвате „да“ и потенциално да се откажете от текущи задължения. Отново е въпрос на приоритети, ясно! Ако за вас е наистина важно да намерите време да започнете йога практика, тогава просто може да се наложи да кажете „не“ на плановете за съботния брънч с приятели.

Може да е трудно, особено ако вземате решения от името или заради някой друг (като деца или съпруг), но не забравяйте, че да кажете „не“ на едно нещо просто означава да кажете „да“ на друго нещо в бъдеще.


9. Спрете да преговаряте


Бихме могли да си спестим няколко десетки минути на ден ако просто елиминираме вътрешните преговори, които водим със себе си за това къде да ядем, дали ни се „иска“ да тренираме или „искаме“ да отидем на тази вечеря или не .

Прекратете преговорите. Или си вътре или не влизаш. След като решите да направите нещо и след като наистина го решите, ще видите колко по-лесно е всъщност да „имате време“ да го направите.

Понякога простото вмъкване на малко твърдост в графика ви и казване „Това правя днес!“ може да повиши вашата производителност и възприятие за това колко добре прекарвате времето си.

Това, разбира се, може да има обратен ефект, ако не желаете да бъдете гъвкави към потенциални пречупвания в плана, но е необходимо известно ниво на недоговаряне, за да намерите време за нещата, за които искате да намерите време.10. Многозадачност или така наречения мултитаскинг


Това е последното в списъка поради ред причини. Първо, учените дори не смятат, че е възможно наистина да изпълняваме много задачи едновременно и трябва да се съглася, че е невъзможно да присъстваме на 100% в 2 дейности едновременно. Но ако е абсолютно необходимо не бих се противоставила. Стига това да означава да можете да правите едновременно нещата, които обичате (стига да ги правите по начин, който е от полза за всички участници).

Не подкрепям мултитаскинга ако това означава да пренебрегнете преживяването с любимите си хора или да утежните работата на някой друг докато сте подготвяли презентацията си, гледайки "Престъпни намерения".

Все пак си позволявам да пиша статии докато готвя, да слушам подкасти докато чистя, да сгъвам дрехи докато си говорим с половинката или дори да проверявам имейла си между маркираните телефонни разговори. Вярно е, че не съм толкова присъстваща, колкото бих искала или мога да бъда през тези времена. Но ако свършването на малка част от работата докато готвя вечеря означава по-малко работно време след вечеря - аз съм ок с това.

Както при почти всичко - правете това разумно. Не предлагам, нито оправдавам, изпращането на SMS-и по време на шофиране, провеждането на бизнес разговори в парка с децата ви или вземането на вана с лаптоп, за да можете да работите докато уж си почивате. Този вид многозадачност всъщност е контрапродуктивен и дори опасен. Просто потърсете онези малки задачи, които могат да се комбинират, ако или когато е необходимо. А ако изпълнявате твърде много задачи едновременно имайте предвид, че това най-вероятно е знак за свръх ангажираност.


Не притежаваме времето - то е вселенска величина и ресур в живота ни. Можем единствено да го управляваме или да му позволим то да управлява нас. И така, спрете с онова "нямам време", пренаредете приоритетите си, планирайте (хората не напразно са ги измислили тия планери) и много бързо ще усетите приятна промяна когато стартирате деня си. Ще започнете да се усмихвате повече. Защото ще сте минали от гробовното изброяване "Оффф, днес трябва да направя А,Б,С..." към "Еха! Днес имам да случа А и Б и С!". 

Усещате разликата, нали?!?

А вие от коя страна на играта сте? Имате време или не ви е важно - споделете в коментар. Споделете и какво ще си вземете от тази статия. 

Изпратете статията на приятел, от който ви е омръзнало да чувате "нямам време".източници: medium.com, nextevolutionperformance.com, omed.bg
Събра за вас, преведе и редактира: Happy DO

Коментари
* Имейлът няма да бъде публикуван в сайта!