26 Aug
26Aug

Спрете да се тревожите какво трябва да се свърши и си уговорете среща с мозъка си! Тази публикация ви насочва стъпка по стъпка през изчерпателното "мозъчно изхвърляне" и обяснява най-ефективния начин за организиране на цялата тази информация.


Умът ви скача ли между нещата, които трябва да направите и нещата, които *мислите*, че трябва да правите? Трудно ли заспивате, защото не можете да изключите мозъка си през нощта? Затрупани сте със стотици нови идеи, но нямате време да реализирате някоя от тях?

Уфф. Аз също.

Натоварения живот, в който живеем, ни задължава да мислим за много неща всеки ден. Експертите са открили, че всеки ден през ума ни минават между 60 000 и 80 000 мисли!!! На всеки час мислим за над 2000 неща. Не ви ли звучи изключително изтощаващо? Сега вече знаете защо често забравяме елементарни факти и задачи.

Работата е там, че мозъците ни не са устроени да задържат множество поредици от информация наведнъж. Това е като вашия интернет браузър с 26 различни отворени раздела… не можете да се концентрирате, защото непрекъснато прелитате от раздел на раздел, без да постигате нищо от истинско значение.Добавете претоварването с информация от количеството книги, списания, блогове и социални медии, които консумираме всеки ден, и кажете здравей на още един обременяващ ума комплект!

Най-негативният ефект на този непрекъснат поток от мисли е напливът на негативни такива, които имат удивителната способност да пускат корени в съзнанието ни. Това допълнително води до безпокойство и напрежение.

Няма как да напълним мозъка си до ръба и да очакваме той да побере всичко както ни се иска. Ето защо планерите, дневниците и бележчиците са толкова ефективни. Но там, където те не успяват, е когато имаме стотици малки напомняния и идеи, които витаят наоколо и които не са непременно свързани с конкретен проект или задача.


Кажете "Здравей" на Brain Dump


Изхвърлянето на мозъка е точно това, както и звучи – възможност да извадите всичко от мозъка си на хартия. Вие не само създавате място в тази ваша хубава малка глава, вие подреждате, организирате и приоритизирате точно онова, което ще направите в бъдеще. 

Различно е от съставянето на списък със задачи или воденето на дневник, защото няма почти никаква структура или изисквания. Просто записвате всичко, което искате да изкарате от съзнанието си.


Как да почистим мозъка си


В най-чистата си форма изхвърлянето на мозъци е просто създаване на списък от несвързани мисли на страницата.

Когато аз го правя изглежда като списък с точки. След което нахвърлям мисъл или изречение до всяка от тях. Ако имам какво да кажа по отношение на конкретна точка, просто продължавам да пиша. Ако имам какво да добавя малко по-надолу на страницата рисувам стрелка обратно към първоначалната мисъл.

Бърза бележка: Не се притеснявайте с организация на този етап. Просто пишете. Добре е да бъдете разхвърляни - ще обработим всичко по-късно!Възможно е да се шокирате от броя на нещата, които ще запишете за 10-15 минути. Първият път когато направих мозъчно изхвърляне изписах цели 3 страници! В началото това може да е малко непосилно, но помнете, че колкото по-често изчиствате ума си, толкова по-малко страници ще трябва да попълвате.

Всъщност добра идея е да правите ежеседмично или месечно изхвърляне на мозъка занапред, за да не попаднете в безкрайната умствена спирала, която е предизвикала такова голямо изхвърляне на мозъка първия път. Просто вземете красив дневник с чисти бели листи  и организирайте среща с мозъка си!

Разбира се можете да пишете и на телефона, на лаптопа или където ви е удобно. Само си осигурете достатъчно пространство за писане.


Какво да пишете


Настроили сте, седнали сте с лист и химикал или пред лаптопа и...не знаете какво да пишете. Не го мислете! Пишете за всичко, което минава през съзнанието ви, което искате да запомните, което трябва да направите и все в тоя ред.


Мислете в области

Запишете всичко, което трябва да направите, всяка мисъл, емоция, напомняне, ангажимент в следните категории:

 • дом
 • работа
 • семейство
 • приятели
 • пари
 • свободно време


Неща, които не искате да забравите

 • сайтове, които искате да разгледате
 • книги, които да прочетете
 • филми, които да гледате
 • списък за пазар
 • цитати, които са ви направили впечатление
 • идея за подарък за приятел
 • рецепта за сладкиш


Мисли, емоции, цели

 • чувства в момента
 • притеснения
 • какво се случва в живота ви сега
 • мечти
 • цели
 • страхове
 • благодарност


Задачи, задачи, задачи

 • да се обадя на Х, Y и Z
 • да размразя хладилника
 • да прехвърля графика до края на октомври
 • да попълня таблицата
 • да отида до шивачката
 • и ... всички задачи, които окупират съзнанието ви


Как да обработите изхвърлянето на мозъка си


След като изхвърлянето на мозъка ви приключи, направете кратка почивка, за да можете да се върнете с нова перспектива. Тогава е време да се организирате.


1. Вземете набор от различни цветни химикалки – моите любими са гел химикалките, защото се плъзгат точно по страницата и се предлагат в толкова много различни цветове.

Има ги в Амазон и ArtServicebg 
предполагам и в любимата ви книжарница


2. Изтрий. Изтрий. Изтрий. Ще ви издам една малка тайна – не е нужно да постигате всичко, което ви хрумне. Всъщност бих ви насърчила да не го правите! Изберете червена или черна химикалка и зачеркнете всичко, което не е разумно да правите. Ако това е легитимна задача за „някой ден“, запазете я. Но е по-добре да бъдете безмилостни сега, отколкото по-късно.


3. След това задайте по един цвят за всяка останала категория. Един бърз поглед през вашия списък трябва да ви помогне да решите колко категории трябва да отчетете.

Например:

 • Червено = дом/семейство
 • Зелено = пари
 • Лилаво = лично
 • Оранжево = свободно време
 • Синьо = поръчки
 • Розово = децаПрегледайте списъка си и поставете символ с различен цвят до всяка задача. Уверете се, че всичко има етикет въз основа на конкретната категория.


4. Издърпайте празна страница и начертайте четири квадрата. Обозначете ги, както следва:
A) Спешни и важни – Задачите, които влизат тук, са вашият първи приоритет и трябва да бъдат изпълнени в рамките на следващите няколко седмици.

Б) Важни, но не спешни – Задачи, които трябва да бъдат изпълнени, но не е необходимо да бъдат изпълнени веднага.

В) Спешни, но не важни – Задачи, които изглеждат спешни (като имейл и социални медии), но всъщност не са толкова важни.

Г) Не е спешно и не е важно – помислете за изтриване или добавяне към онази категория „Някой ден“ във вашия списък с основни задачи.


Бележка: Този процес е взет от книгата на Стивън Кови, First Things First.6. Преместете всички подходящи задачи от вашия Brain Dump към тази страница за управление на задачите. Правете това, докато всички задачи бъдат записани в техните специфични квадранти според цвета. Ако имате много задачи в определена категория (като ДОМ), може да създадете една страница за управление на задачите за тази категория.


И това е почти всичко! Вашият списък не изглежда ли много по-изпълним сега?


Докато създавате предстоящите си месечни, седмични и ежедневни списъци със задачи, винаги се връщайте към страницата(ите) за управление на задачите, за да знаете точно какво трябва да свършите след това. И ако имате задача, която има няколко стъпки, тя трябва да бъде означена като ПРОЕКТ и да има собствена страница, пълна с отделни задачи.


Не забравяйте, че ако не извадите нещата от главата си и не ги включите в организиран процес, най-вероятно няма да се свършат. Изхвърлянето на мозъка ви помага първо да се справите с тези важни задачи, за да можете да сте организирани всеки ден!


Правили ли сте някога изхвърляне на мозък?

В планерите на DO Moments може да откриете всички тези помощни средства за перфектна организация.
Уточнение: Някои от връзките в публикацията по-горе са партньорски. Прочетете пълната политика за разкриване на информация.


източници: imavreme.bg, kalynbrooke.com

Коментари
* Имейлът няма да бъде публикуван в сайта!