19 Jan
19Jan

„Изберете своето щастие за приоритет и инвестирайте в него всеки ден“, казва доскорошният изпълнителен директор на „Гугъл Х“, който носи тениски за 19 долара и не си купува нови маратонки, преди да е скъсал старите.


Според автора на алгоритъма за щастие Мо Гавдат, щастието е като да ходиш на фитнес. "Трябва да тренирате ежедневно, не е препоръчително да го оставяте настрана за дълго време и колкото повече го упражнявате, толкова по-добре. Ключът към това да бъдете щастливи, да имате енергия и продуктивен живот е да си създадете система с ритуали/навици. Систематично добавяйте повече време за възстановяване на енергия в ежедневието си, които ви позволяват да се чувствате щастливи и да пренареждате приоритетите си."

Ритуалите са отличен начин да направим положителни промени в живота си, да създадем формулата, за да се чувстваме по-добре и да постигнете целите си. Тайната е в това да направим тези ритуали част от нашето ежедневие.

Ето 8 универсални навика на щастливите, продуктивни и енергични хора. 


1. Имат ясна сутрешна рутина, която не подлежи на договаряне


Това е набор от дейности, които създаваме за себе си, преди да започнем деня си. Дейности, които по някакъв начин установяват позитивно мислене. Хидратираме тялото си, медитираме, спортуваме, ядем здравословна закуска, четем книга, говорим с децата си, пием чай или кафе с партньора си. Всичко това преди да влезем в социалните мрежи, да проведем телефонен разговор или да отворим компютъра си за работа.


 2. Имат ясна ежедневна цел


Определяме как искаме да се чувстваме днес. Определяме как искаме да служим на света днес, как бихме могли да окажем по-голямо въздействие върху хората, с които ще имаме контакт днес. Да разберем как можем да се придвижим с една крачка напред до целите си. Определяме качеството и честотата на мислите, които искаме да поддържаме през деня. Тази проста практика ни позволява да бъдем по-внимателни през деня, да контролираме действията си и да постигаме целите си.


 3. Физически активни са


Независимо дали го включвате в сутрешната си рутина или по друго време на деня, движете се някак поне три пъти седмично. Науката доказва, че упражненията оптимизират мозъка ни, настроението ни и способността ни да се концентрираме, което оптимизира работата ни.78% от хората, които се смятат за изключително щастливи, правят физическа активност поне три пъти седмично. От Харвард твърдят, че аеробните упражнения са от ключово значение за главата ни, точно както за сърцето ни. Те противодействат на депресията и стреса и намалява тревожността.


4. Предпочитат добрата храна


Здравословното хранене е свързано с по-добро самочувствие, по-малко емоционални проблеми и по-висока производителност. Независимо от телесното тегло, да се храним здравословно е акт на самочувствие и любов към себе си. Това, което ядем, е свързано с нашето здраве, нивото на енергия, концентрацията и настроението ни.


5. Имат качествени лични отношения


Най-продължителното проучване на щастието в Университета на Харвард установява, че здравите връзки най-вярно предсказват, че човек е щастлив. Установено е също, че имаме няколко близки отношения, които ни помагат да живеем по-дълго и по-качествено. Така че връзките в живота ни правят живота полезен.


6. Заети са, но не бързат


Изследванията показват, че ако постоянно бързаме, ще се чувстваме нещастни. От друга страна, проучванията показват, че бездействието също може да се отрази и на мозъка ни. Ето защо е най-добре, когато живеем продуктивен живот, да е с умерени темпове. Разширявайте зоната си на комфорт, но не прекалено много. Най-добрият съвет тук е да кажете "Не" на нещата, от които не се вълнувате, и "Да" на нещата, които наистина ви интересуват.


7. Почиват си редовно


Въпреки че са запалени по работата си, те спазват графиците и излизат навън, за да изчистят ума си. Те се отдалечават от работните екрани и зони във всеки удобен момент.


8. Тренират умовете си


Те медитират, благодарят за нещата, които им се случват и обръщат внимание на мислите си.БОНУС

Как да пропъдим негативните мисли


Негативните мисли са един от основните разрушители на щастието. Затова е много важно бързо да проверявате дали въобще отговарят на истината и да предприемате действия за оправяне на нещата. Ако сте се скарали с някого например, обадете му се, напишете му съобщение, извинете се, въобще предприемете нещо, което може да заглуши сирените в главата ви, че сте постъпили лошо. Номерът е да сведете до минимум времето, през което оставате заседнали в страдание, за да можете да се върнете към състояние на щастие възможно най-бързо, казва Мо Гавдат.

Спрете да се сравнявате с другите като избягвате социалните мрежи. Ако някоя новина ви разстрои, изключете радиото или телевизора. Старайте се да завършвате деня си с гледане на комедийно шоу и най-вече помагайте на другите, тъй като това носи винаги положителни емоции.

Не е хубаво, че преминаваме през този период на екстремни икономически сривове. Но единственият начин да се справите с това е да приемете ситуацията и да си кажете: „Моето нещастие няма да оправи нещата“. Тогава, когато си спокоен, може би, ще намериш начин да пренастроиш финансите си, да измислиш как да спечелиш малко повече пари или да се изправиш срещу правителството и да го накараш да ти помогне“, казва бившият богаташ. Според него е много важно да приемем, че тежките събития са факт от живота, защото така можем трезво да преценим каква да бъде реакцията ни към тях.


От усмихнатата страна на Живота винаги е по-хубаво - Happy DO ッИзточник: 24chasa.bg, divamagazine.bg, manager.bg
Събра за вас: Heppy DO

Коментари
* Имейлът няма да бъде публикуван в сайта!