Happy DO ッ
01 Aug
01Aug

Често ли ти се случва да мечтаеш да имаш собствен бизнес? Да желаеш да имаш повече свобода, да нямаш шеф, чиито решения да следваш безусловно, а и евентуално да имаш по-висок доход?!?


За това мечатеше и моят партньор през 2008 година. Тогава живеехме и работехме в Португалия. След едно съкращение и полученото обезщетение за това идеята му придоби много по-ясни очертания и аз за първи път в живота си се регистрирах като предприемач. Няма да разказвам колко лесно се случи това и колко държавната политика е в помощ на желаещите да започнат нещо свое си. Ще ви разкажа обаче как това се случва в България и през какво преминах, за да го осъществя.

Започването на бизнес понякога може да е истинско предизвикателство. И особено в нашата страна. Не всеки знае за какво да помисли, какво не е нужно да направи веднага, какво е задължително. Сблъсках се с родната действителност съвсем сама, защото никога не съм търсила лесни решения, за които трябва да плащам на някой друг. Често и не малка сума. Хубавото е, че интернет е пълен с решенията. Лошото е, че никога информацията не идва от едно място е нужно много търсене и четене.
За това с тази статия ще се опитам да събера най-важното и полезното, за да поставите основата на бизнеса си успешно.


Ще започна с това - струва ли си да развиваме бизнес в България


Краткият ми отговор е - ДА, определено. В Европейският съюз сме от 16 години, имаме достъп до огромия общоевропейски пазар и винаги се намира бизнес ниша, която не е запълнена. А и светът е едно голямо село и никак не е трудно вече да бъдем на пазара и на всяко друго място, на което пожелаем. 

Създаването на фирма  в България е относително евтино и бързо, пазарът на труда е доста конкурентен, въпреки че нивата на заплащане са далеч от европейските, но пък служителите имат доста добра квалифиция.

Преди да премина към по-конкретните съвети ми се иска първо да споделя най-важното - за да управлявате успешен бизнес е нужно да се адаптирате към променящите се ситуаци. Колкото и добре да сте се "подковали", колкото и изпипан до всяка запетайка да е бизнес плана ви, гарантирам ви, че нещата почти сигурно ще се объркат и ще трябва да се справяте с проблеми, за които не сте си и предполагали.

Споделям ви 6 стъпки, с които може да си спестите доста главоболия. Стига да ги следвате. И така, нека ви подготвя за новото ви вълнуващо начинание.


1. Изчистете идеята си


Ясно е, че ако искате да стартирате бизнес, вече имате някаква идея в главата си. Въпросът е - доколко ясна е тя в съзнанието ви? Има ли вашата идея потенциал за успех? За да може един малък бизнес да бъде успешен, той трябва да реши проблем, да изпълни нужда или да предложи нещо, което пазарът желае и търси.

Намерете подходящата ниша за правене на бизнес. Открийте потребителската нужда, която е сериозна и най-важно - необслужвана. Важно е да дефинирате потенциалната консуматорска база. Кой има нужда от вашия продукт или услуга? Колко са тези хора, дали са достатъчно много и достатъчно мотивирани да правят необходимото количество покупки, така че да ви дадат възможност да печелите? Ако не откривате желаещи да купуват вашия продукт или услуга, то няма смисъл изобщо да стартирате бизнеса. 

Направете бързо проучване и на съществуващите компании в избраната индустрия. Открийте онова нещо, което вашият бизнес може да предложи, но липсва при конкуренцията? Ако подобни подобрения не ви идват наум, може би е по-добре просто да потърсите развитие в друга сфера.


В Бизнес Планера е добре описано това действие и съвсем лесно и спокойно може да създадете Бойна карта на Конкурента си.2. Планът


След като изчистихте идеята е добре да си отговорите на наколко въпроса: Каква е целта на бизнесът ви? Какви са крайните ви цели? Как ще финансирате старта?

Много бизнес начинания се провалят още в началото. Причината - липса на план. Един обикновен план от две три страници може да ви даде яснота за това, което се надявате да постигнете и как планирате да го направите. Всъщност, дори можете да създадете работещ бизнес план и на гърба на салфетка - ще го подобрите с течение на времето.

Какъвто и да е написан план винаги е по-добър от нищо.


3. Финансите


За да не потръгне едно бизнес начинание не са виновни качеството или цената на продукта или услугата. Финансите обаче са!

Почти 6 години ми се налагаше да работя по 16 часа на ден, на 2 места, за да може всичко да си дойде на мястото. Просто защото стартирахме от абсолютната нула финансово. Но пък това се превърна в един безценен за мен урок, който сега предавам на вас.Започването на собствен бизнес не изисква много пари. Едни 200лв ще са ви достатъчни за регистрация на ЕООД (направете го сами - никак не е трудно) или 20лв ако решите да сте фрийлансър. Но е добре да помислите за няколко други много важни неща:

  • Първоначалните разходи - лицензи и разрешителни, оборудване, правни такси, застраховка, брандиране, проучване на пазара, начална реклама, събития за откриването и др.

  • Както и способността ви да покривате текущите разходи преди да реализирате печалба - наем, комунални услуги, маркетинг и реклама, производство, доставки, пътни разходи, заплати на служителите, вашата собствена заплата и т.н. - поне за 12 месеца напред.

Съществуват няколко начина, с които можете да финансирате своя малък бизнес - лично финансиране, малки бизнес кредити, безвъзмездни средства за малки предприятия... Комбинацията от изброените начини работи най-добре. Целта ви е да откриете и да се ориентирате в опциите, и да създадете план за създаване на нужния ви капитал, с който да вдигнете бизнеса си от кота 0.

Към бизнес планерите на DO Moments има автоматизирани електронни таблички, с чиято помощ можете да оцените еднократните, месечните и годишните разходи за стартиране на бизнеса ви и въобще на воденето на един подробен бизнес бюджет.4. Легалната форма и регистрацията

Вашият малък бизнес може да бъде ЕТ, ООД, ЕООД или друго, според дейността ви. Избраният от вас бизнес субект ще повлияе на много фактори – от името на вашата фирма, вашата отговорност до начина на плащане на данъците.

В зависимост от сложността на бизнеса ви, може да бъде добре да инвестирате в правна консултация, за да сте сигурни, че правите правилния избор на структура за вашия бизнес.

Името на фирмата ви ще играе роля в почти всеки аспект на вашия бизнес, така че нека да е добро. След като изберете името ще трябва да проверите дали е търговска марка или в момента се използва. След това ще трябва да го регистрирате. Не забравяйте да регистрирате и името на домейна си, след като сте избрали фирменото си име.

Да не забравяме и счетоводството. Имате фирма, създали сте бизнес - неизбежно е - за да управлявате своя бюджет, да извършвате законен бизнес, да внасяте данъците си. А без добър счетоводител, бизнесът ви е обречен. Ако вие не сте счетоводител, наемете си проверен такъв и му делегирайте тази сложна задача.


5. Работното място и екипа


Трябва да помислите и за това къде ще бъде разположен бизнесът ви и как ще осигурите удобно работно място за евентуалните си служители и дали отговаря на стандартите. Независимо дали е наето офис помещение, домашен офис, склад или дори онлайн магазин, трябва да сте сигурни, че всички, които пребивават там, се чувстват добре.Ако ще наемате служители, отделете време да разпишете нужните ви позициите и отговорностите, които са част от всяка позиция. Ако смятате, че можете да се справите сами в началото, то все пак ще имате нужда от екип за поддръжка. Моята поддръжка се състоеше от близки познати, приятели и част от моето семейство.  Те могат да бъдат и вашия незаменим ресурс, който да ви помага със съвети, мотивация и увереност.


6. Промотирането


Свършили сте успешно всичко до тук. Сега трябва да започнете да привличате клиенти и потребители. Поставете основите като напишете своето уникално предложение за продажба, сътрудничество, партньорство и си създайте маркетингов план. Ако се притеснявате, че няма да се справите, потърсете добър копирайтър, който да е имал някакъв опит с вашата дейност дори и само като клиент.

След това проучете колкото се може повече маркетингови идеи за малкия бизнес, за да можете да решите как да популяризирате най-ефективно вашия бизнес.След като сте завършили тези начални бизнес дейности ще имате всичко най-важно като база. Имайте предвид, че успехът не се случва за една нощ. Но следвайки собствения си план и работейки с постоянство и последователност за бизнеса си ще увеличите неимоверно шансовете си за успех.

Желая ви го искрено!Коментари
* Имейлът няма да бъде публикуван в сайта!