06 Dec
06Dec

1. Затвори очи и си представи това, което искаш да постигнеш. Мечтай смело!

2. Опитвай нещо ново всеки ден.

3. Разходи се в парка. Нека природата да „пречисти“ ума ти.

4. Направи списък със задачите си. Ще се почувстваш добре, когато започнеш да зачертаваш свършеното и виждаш напредъка.

5. Спи повече. Липсата на сън може да те направи по-малко мотивиран.

6. Изпий едно кафе или чай, за да се освежиш набързо.7. Започни да правиш упражнения и ще се почувстваш по-добре.

8. Прави малки стъпки напред. Не е нужно моментално да се приключи с голям проект. С малки крачки, но без да спираш.

9. Студеният душ сутрин мотивира определено.

10. Изгради си система за награди. Ако свършиш дадено нещо, награди се.

11. Когато работиш върху задача, която не ти се нрави, пусни си по-енергична музика, за да ти помогне да приключиш по-бързо с неприятната работа.12. Свърши трудните задачи тогава, когато си в най-добрата си кондиция. По-леките задачи остави за после.

13. Подготвяй се за дадена задача или проект отрано. Не оставяй нещата за последния момент, защото така ще си причиниш излишен стрес. Когато постоянно закъсняваш с нещо, това ще те "панира", а така намалява и мотивацията.

14. Леко се „насили“. Понякога, за да се свърши нещо, е нужен и тласък.

15. Тренирай волята си. Това е важно за изграждане на самоконтрол.

16. Мотивацията трябва да ти стане навик. Навиците са голяма сила и трябва да можем да ги изграждаме.

17. Постави си краен срок. Така ще имаш амбицията да свършиш с нещо преди крайния срок.

18. Фокусирай се. Правенето на твърде много неща наведнъж може да те „смаже“. Модерният „мултитаскинг“ все повече започва да се оспорва. По-добре е да се концентрираш върху едно нещо в конкретния момент.

19. Вземи си приятел с теб, когато трябва да свършиш нещо и има възможност да сте заедно. Така ще бъде много по-забавно.20. Почисти дома си или работното си място. По-добре се работи в чиста обстановка.

21. Преодолей страховете си. Така ще се почувстваш силата да се справиш с дадена задача.

22. Храни се правилно. Правилната грижа за тялото се отразява добре и на твоята психика.

23. Прави си малки паузи, за да си почине ума ти и да релаксираш.

24. Започвай деня си с нещо приятно. За всеки човек е различно. За някои приятното нещо е пиене на горещ шоколад, за други – горещ душ, за трети – горещата прегръдка на любимия човек. Открий това, което ти носи най-голямо удоволствие и посрещай утрото с него.

25. Сподели целите си с другите. Когато споделиш целите си публично, това ще те накара да си търсиш отговорност за свършената работа, да не отлагаш и да си правиш самоотчети.

26. Действай все едно си на финалната права и в един момент мотивацията наистина ще се появи.

27. Фокусирай се върху положителното вместо върху отрицателното. Така ще можеш смело да започваш нови проекти и да поемаш нови рискове.

28. Вкарай светлина в стаята си. Стаята ти трябва да е светла. Дръпни завесите. Отвори прозорците, за да влезе свеж въздух.

29. Проучи какво трябва да направиш, за да постигнеш целта си.

30. Насърчавай другите и постепенно и те ще започнат да те насърчават. Това е един вълшебен цикъл на позитивизъм.

31. Не се сравнявай с другите. Така може да се обезсърчиш. Състезавай се само със себе си.

32. Имай реалистични очаквания. Опознай себе си и виж колко далеч можеш да стигнеш.

33. Старай се да запазиш хъса и ентусиазма си. Експериментирай и пробвай нови неща и така нищо няма да ти дотегне.34. Ако не успяваш, „вземи се в ръце“, изправи се и продължавай напред. Не си позволявай заради един провал да загубиш самоувереността и себеуважението си, а след това и мотивацията си. Провалът всъщност е урок.

35. Води си дневник. Всеки ден описвай свършеното или постигнатото. Това ще ти помогне в определени моменти да се мотивираш и да продължиш напред.

36. Чети биографиите на велики хора, на които се възхищаваш или уважаваш.

37. Слушай мотивационни истории от аудиокниги, TED, документални филми или чети такива истории в блогове и медии.

38. Сложи мотивационни цитати в дом или офиса си. Може да бъдат написани на стикери и залепени около бюрото ти, огледалото ти, на външната врата.39. Стани доброволец. Така ще осъзнаеш с колко много всъщност разполагаш, а това ще ти „отвори очите“ да се възползваш от всички възможности, които имаш.

40. Облечи се така, че да се впечатлиш от себе си. Това ще ти вдъхне увереност и ще постигнеш много.41. Напиши няколко реда с нещата, за които благодариш. Ако си от по-позитивните хора, ще откриеш повече неща и това ще ти даде още повече мотивация.

42. Припомни си моментите, в които работата е била най-много, задачите са били изпълнени навреме и плануваното е било завършено.

43. Припомняй си често, че е по-добре да се опита нещо и да се провали човек, отколкото да се живее със съжалението, че нещо не е пробвано, а може би си е заслужавало.

44. Самоагитирай се. Казвай си, че няма по-страхотен човек от теб.

45. Отхвърли проектите, които не могат изцяло да те пленят. Фокусирай се върху това, което наистина те разпалва и вълнува.

46. Трябва да осъзнаеш, че ти си единственият, който може да ти сбъдне мечтите. Това осъзнаване ще те мотивира.47. Напиши на една бележка къде се виждаш след 5 години. Припомняй си често написаното и се придържай към него.

48. Прегърни предизвикателството „липса на време“. Ако нямаш такова ограничение, създай си го. Има дори такива приложения, които насърчават например писатели да свършат романа си до един месец.

49. Навивай алармата си да звъни и така да ти напомня, че е време да почнеш със задачите.

50. Намери нещо, което ти носи истинска наслада. Хобитата са изключителни мотиватори. Или пък започни да колекционираш нещо. Това ще ти създаде невероятно удоволствие и ще се радваш на живота.
Тези златни съвети за мотивация и „мъдро живеене“ са описани в популярния сайт Бизнес инсайдър и в Попшугър.

Коментари
* Имейлът няма да бъде публикуван в сайта!