Happy DO ッ
20 Feb
20Feb

Изпълнете живота си с радост


Мечтаете ли да живеете пълноценен живот? Търсите ли рецепта, която не само ще ви помогне да научите на теория какво е щастието, но и реално да го приложите на практика? Тогава обърнете голямо внимание на това, което ще прочете сега. В тази статия ще ви разкажа как лесно можете да повишите нивото на щастие с 5 ценни силни страни, как можете да ги използвате разумно в ежедневието си и кои грешки определено трябва да избягвате.

Тези 5 силни страни ще проправят пътя към вашия пълноценен живот

Както знаете, има безброй силни страни на характера, всяка със своите предимства.

Няколко проучвания обаче стигнали до заключението, че особено удовлетворените хора имат пет много специфични силни страни на характера [1]. Точно тези силни страни допринасят значително за пълноценния живот.

Искате ли да знаете какви са те? Тадаааааа, това са:

 • любопитство
 • ентусиазъм
 • способност за обвързване
 • надежда
 • благодарност

Може би сега клатите глава, защото не свързвате тези силни страни със себе си? Няма проблем. Хубавото е, че можете да ги научите самостоятелно, да ги затвърдите и активно да ги използвате в ежедневието си.

Чудите се как? Сега ще ви споделя.


1. Включете на режим любопитство


Любопитните хора са очаровани от голямото разнообразие от теми, искат да преследват нови хобита, да придобиват знания и като цяло са смели да опитват нови неща.

Очевидно е, че удовлетворението се увеличава: когато изпробвате нови неща, изпитвате много радост и се впускате в потока по-лесно и бързо.  По-лесно осъществявате и социални контакти и самочувствието ви се повишава.

Освен това цялото днешно научно познание никога не би се появило без онези любопитни хора, които са си врели носовете навсякъде и понякога дори не където трябва.

 1. Ако Луи Жак Тенар не беше любопитен, той вероятно никога нямаше да открие, че ярко сияние може да се създаде с помощта на метални жици и електрически ток.
 2. Тогава, години по-късно, никой нямаше да е изобретил електрическата крушка и все още щяхме да седим на масата на свещи.
 3. Накратко: човечеството би постигнало малък напредък.


Моля, не правете тези грешки:

1. „Бъди любопитен!“ – Това изречение може да предизвика съпротива у вас, ако често са ви казвали като дете да не бъдете толкова любопитни и груби.

Но любопитството не е никак грубо! (Освен ако не се ровите в личния живот на хората, но не това се има предвид тук.)

Вглеждането по-внимателно и задаването на заинтересовани въпроси е точно обратното. Хората често са щастливи, когато могат да споделят знанията си за нещо и се чувстват ценени и чути от вас. Така че не се страхувайте да кажете: „Интересувам се от това, което правиш.",  "Как го правиш?“ или „Разкажи ми повече за това!“


2. Страхувате ли се да опитате ново хоби, защото не искате да се засрамите? В края на краищата другите в класа по танци могат да правят хореографията, а вие не. Не можете ли да издържите повече от 10 минути, докато бягате?

Моля, чуйте ме внимателно сега: ВСЕКИ е започнал в някакъв момент и ВСЕКИ е бил в същия момент като вас. Никой няма да ви се смее или да ви съди (и дори да го направи, той ще има проблем, а не вие). Сигурна съм, че дори ще получите подкрепа. И нека бъдем честни, способностите и талантът са без значение. Става дума за това ТИ да се забавляваш с това, което правиш. Или бихте казали, че само хора, които биха могли да бъдат пра-пра-пра-правнуци на Моцарт, имат право да се научат да свирят на пиано?


Направете това:

Както подсказва името, любопитството ви се разпалва най-добре, когато опитвате нови неща .

Но не е нужно да скачате в дълбокото и да правите нещо напълно непознато.

Помислете какви са били предишните ви интереси. Често е достатъчно да мислите съъъъвсем малко извън кутията.

 • Обичате ли да ходите на зумба и да люлеете бедра в латино ритъм? Тогава вероятно се интересувате от танци и фитнес.
 • Страхотно, какво ще кажете за нов вид фитнес или танци?
 • Може би джаз танци, бални танци или фитнес клас на батут биха били нещо за вас?

Между другото, можете да засилите любопитството си, ако започнете да слушате по-внимателно и да задавате въпроси в разговорите с околните. Когато партньорът ми с ентусиазъм ми разказва за разни военни събития и исторически случки, аз не просто казвам „Това е интересно“, а активно питам: „Кой направи това?“ или „Правилно ли е било решението му?" Показвам на партньора си, че се интересувам от него и неговото хоби и в същото време тренирам любопитството си.

Друг лесен трик е да промените дребни неща в ежедневните си процеси.

 • Минете по различен от обичайния ви маршрут до супермаркета.
 • Купете хранителен продукт, който никога преди не сте купували.
 • Сгответе ястие с поне една подправка, която не сте опитвали досега.

Всички тези малки първи пъти се прибавят в сметката ви за любопитство и правят ежедневието ви по-цветно и вълнуващо.

Ще се изненадате колко хубаво е да си играете отново като дете и да откривате света по малко всеки нов ден.


2. Юпииииии, нов ден! – Оставете се да бъдете вдъхновени!


Срещали ли сте някога напълно ентусиазиран и екзалтиран човек, който е бил абсолютно нещастен от живота си?

Не?

Не е чудно!

Ентусиазираният човек лесно се вдъхновява и изпитва голяма радост да поема нови предизвикателства и упорито да преследва целите си. И дори ако крайният резултат не е това, на което се е надявал, той все пак се е забавлявал много по пътя.

Така че активирайте ентусиазма си винаги когато е възможно.


Моля, не правете тази грешка:

Може би си мислите: „Е, това е лесно, ако се наслаждавате на работата и задачите си. Но какво ще стане, ако просто трябва да се справяте с глупави и скучни задачи? Как да се вълнувам от това?

Няма проблем. Можете да се научите да се ентусиазирате дори когато сте изправени пред нежелани задачи.

Това не означава, че трябва да гледате на живота си през розови очила и да сте като луда подскачаща топка нонстоп. Понякога може да нямате никакво желание за предстоящия ден. Често помага, ако намерите нещо, което ви вълнува в неприятните задачи.

Мислите си: „Гадно е, че трябва да чистя цялата къща.“ (Това не е ентусиазирано!) Променете изречението на: „Днес имам време да почистя къщата. Слушам любимата си музика, изпълнявам танцов номер с мопа и след това отново мога да се почувствам много добре в моя чист и приятно ухаещ дом." (това вече е ентусиазирано.)

Ако не можете да намерите нещо, което да ви вълнува, намерете нещо, което да ви мотивира. Досадната данъчна декларация е с падеж днес? Помислете за награда предварително. Какво ще кажете за голяма мелба или уютна филмова вечер след работа?


Направете това:

Включете в деня си неща, от които наистина се радвате. Задайте си тези въпроси сутрин:

 • Какво би направило днешния ден наистина страхотен?
 • Какво искам аз?
 • Какво мога да правя с часове?

Може би мисълта за любимото ви ястие в менюто ви кара да искате да скочите от леглото сутрин? Или разговорът с най-добрия ви приятел предизвиква усмивка на лицето ви?

Интегрирайте тези неща в деня си и ги планирайте в календара си. Дори 10-15 минути правят огромна разлика. По този начин вече имате какво да очаквате сутрин и всички тези досадни задачи изглеждат много по-малко драматични от преди.


3. Укрепете връзките си 


Не е тайна, че положителните взаимоотношения значително увеличават шансовете ви да имате щастлив и пълноценен живот. Вие черпите невероятна сила от взаимното доверие, близостта и любовта.

Силата, от която се нуждаете, за да изградите тези близки взаимоотношения, се нарича умения за свързване. Обичате да сте близо до любимите си хора и цените взаимното доверие. Възниква усещане за свързаност .

Подобно на другите силни страни, уменията за свързване могат да бъдат изградени и практикувани.
Това за вас означава:

 • Инвестирайте във връзките си и ги поддържайте редовно.
 • Изразете своята признателност към близките си.
 • Не само давайте любов, но и си позволявайте да бъдете обичани и оценени. Позволете на любимите си хора да ви обичат така, както вие ги обичате. Това създава взаимно доверие.


Моля, не правете тези грешки:


„Бих искал да прекарвам повече време с любимите си хора, но имам толкова много работа!“ 


Вдигнете ръка, ако някога сте казвали или помисляли подобно нещо.

Знам, че най-важните ни взаимоотношения могат бързо да изстинат в натовареното ни ежедневие. Но ще ви кажа така, както е:

"Няма време" не е добро извинение да пренебрегвате любимите си хора!

Не е нужно да инвестирате цял уикенд. Редовен контакт по Viber или телефон, малки ритуали за връзката, кратко гласово съобщение или снимка и открито изразена признателност - това са нещата, които правят разликата.


Укрепване на уменията за свързване по време на здравословна изолация? Това възможно ли е? 


Да, да и да. Разбира се, отмина момента, когато живяхме при необичайни обстоятелства и нашите класически дейности с приятели и семейство бяха почти отменени или буквално забранени. Но това ни научи, че не е нужно да се скрием между четирите си стени и активирахме различни начини за всякакъв друг вид комуникация.

Бъдете креативни в такива моменти, ако отново се случи да си останете в къщи, изолирани по някакъв повод. Намерете начини да запазите отношенията си. Бъдете домакин на вечери с игри, онлайн. С приятели или семейството, които са на стотици километри. Всичко това е възможно. Просто трябва да опитате.


Мен, моя милост и аз 


Има едно нещо, което често пречи на истинските, дълбоки връзки с други хора. Целта е да овладеете всичките си предизвикателства в самостоятелен полет. Особено хора, които са умели пилоти, са склонни да изграждат стена около себе си и искат да се правят с всичко сами.

Разбирам, че може да е страшно да сте уязвими пред другите. Но това е единственият начин хората да стигнат до вас. Това е единственият начин те наистина да ви опознаят – с всичките малки особености, които ви правят уникални.

Упражнявайте се да приемате външна помощ. Дори да я искате от време на време. Това ще създаде връзка между вас и хората около вас, която никога не бихте постигнали иначе.


Направете това:

Има безкрайни начини да поддържате отношения с любимите си хора и да засилите способността си да се свързвате. Както споменахме по-горе, всичко зависи от вашата креативност.

Ето някои (най-вече съвместими с принудителна изолация) идеи:

 • Искате ли да зарадвате партньора си? Поставете малка бележка на огледалото, която казва, че се гордеете с него (ако не живеете заедно, разбира се, като текстово съобщение).
 • Свийте леко коленете си, докато прегръщате. Звучи странно, но върши чудеса. По този начин засилвате физическия контакт с другия човек и се чувствате по-свързани, защото не само горната част на тялото ви, но и краката ви се докосват.
 • Всяка сутрин след закуска отделете 3 минути, за да изпратите малки текстови или видео съобщения до любимите си хора, които в момента виждате малко или никак лично. Ако някога сте се събуждали и намирали подобно съобщение на телефона си, знаете колко ценни са малките докосвания като това.
 • Предстои важен ден на любим човек (изпит, интервю за работа, първа среща, годишнина и т.н.)? Поставете го в календара си и изпратете бързо съобщение, когато му дойде времето. Няма да повярвате колко обичан и подкрепен ще се почувства той от вас, че си спомняте среща му.
 • Срещайте се с приятелите си за редовно онлайн парти на кафе. Можете да говорите как вървят нещата с домашния офис и домашното обучение, гледайте филм заедно чрез Netflix Party или говорете за Вселената и света, каквото ви хрумне.
 • Осмелете се да потърсите помощ и да поплачете на близките си, ако не се чувствате добре или ако всичко е прекалено за вас. Сигурна съм, че ще се радват да ви подкрепят. И показвате, че им имате доверие и се чувствате сигурни с тях. Накрая им благодарете, че са ви изслушали.


4. Вярвайте в доброто бъдеще


Това, което отличава нас, хората, от всички други живи същества е, че можем да си представим нашето бъдеще. Някои са пълни песимисти, а други си представят розово бъдеще и вярват във възможно най-доброто.

Изненада: номер 2 е по-умният вариант.

Не винаги да очакваш най-лошото, но по-скоро да си уверен е изключително ценна сила! Ако сте обнадеждени, автоматично вярвате, че си струва да вярвате в способностите си и да се стремите към целите си, защото те могат да се случат.

Например, аз съм уверена, че работата ми може да помогне на хората да преминат през живота по-спокойни и по-щастливи и да създадат пълноценен живот.

Тъй като вярвам в мисията си, давам 110% в работата си и влагам цялото си сърце и душа в нея.

Това от своя страна ме кара да достигам, вдъхновявам и, всъщност, да помагам на хората.

Това означава, че мога да изпълня мечтата си и да постигна целите си едновременно. Точно както си го представях в началото. Виждате ли – това е прекрасен цикъл.

Така че вашата надежда определя как оформяте живота си тук и сега и вашите действия влияят на вашето бъдеще. Ако си позволите да се надявате, много наистина е възможно за вас.


Моля, не правете тази грешка:

Да гледаш към бъдещето с надежда е чудесно - стига да не изгубиш реалността от поглед. Можете да имате огромни мечти, но вижте какво всъщност може да бъде реализирано. В противен случай разочарованието в края ще бъде също толкова голямо, колкото надеждата в началото – а вие със сигурност не искате това.

За да поясня, ще използвам прост пример:

 • Ако мечтата ви беше да можете да летите, колкото и да се надявахте, вероятно нямаше да ви пораснат крила.
 • От друга страна, ако го прецизирате и го трансформирате в мечтата да погледнете света отвисоко, изведнъж се появяват много реалистични възможности: самолет, скок с парашут, летене с балон, парапланеризъм над водата, изправен на последния етаж на висока сграда и др.

Или да предположим, че живеете с хронично заболяване или увреждане.

 • Тогава можете да се надявате, че ще бъдете отново напълно здрави, но за съжаление вероятността не е особено голяма.
 • Но това, в което си струва да вярвате, е, че можете да водите щастлив и пълноценен живот дори с вашето заболяване или увреждане. Тази надежда е по-реалистична и ви отваря за повече отдаденост на терапията и повече възможности за справяне, отколкото само самата битка.


Направете това:

Без значение къде се намирате и с какви външни обстоятелства се борите - вие можете да тренирате увереността си. Ако смятате, че никога няма да постигнете целите и мечтите си, задайте си следните въпроси:

 • Защо може просто да проработи?
 • Къде е работило досега? Кои ваши мечти се сбъднаха?
 • Въпреки това, че изглеждаше като безнадеждна ситуация, какво в крайна сметка се оказа наполовина по-лошо? На какво можете да се смеете сега?
 • Как активно оформихте днешния си живот през последните няколко години? Какво направихте, за да стигнете до мястото, където сте днес?

Бързо ще забележите, че можете да се надявате и можете активно да оформяте бъдещето си до голяма степен.


5. Практикувайте благодарност 


Благодарността означава, че осъзнавате нещата, които вървят превъзходно, и отделяте време за тях.

Защо трябва да направите това?

Като хора, ние сме склонни да се фокусираме върху негативните неща, които ни се случват, и приемаме положителните неща за даденост или дори не ги забелязваме.

Нека изясня това с малък пример:

 • Представете си, че лежите в леглото с ангина и страдате от ужасно възпалено гърло.
 • Какъв вероятно е вашият фокус? Точно така: болното ви гърло.
 • Ако след това отново сте здрави, вероятно ще се радвате на 1-вия и 2-рия ден, че болките в гърлото ви са изчезнали.
 • Най-късно до 3-тия ден обаче няма да губите повече мисли за гърлото си.
 • За вас отново става нормално да не ви боли гърлото. Може да го оцените, но истинското чувство на благодарност не ви завладява.

Този принцип може да се приложи към много неща. Сигурно не се замисляте всяка минута колко сте благодарни да имате топъл дом с пълен хладилник, достъп до чиста питейна вода, електричество и т.н.

Не е нужно да правите и това.

Въпреки това помага да практикувате благодарност редовно и съзнателно да отделяте време за това. В дългосрочен план ще приучите мозъка си да се фокусира върху положителните неща и ще бъдете възнаградени с много положителни чувства, които иначе бихте пропуснали.


Моля, не правете тази грешка:

„Уф, благодарността бавно се изчерпва. Всеки гуру в интернет говори за това!“

Знам, че може да бъде скучно, когато една и съща тема се хвърля в краката ви отново и отново. Но повярвайте ми, не е без причина.

Благодарността може наистина да промени правилата за вашия пълноценен живот.

Но само ако наистина го почувствате.

Ако практикуването на благодарност е по-скоро задължение, отколкото радост за вас, може все още да не сте намерили правилната стратегия или подсъзнателно да сте изградили бариера, защото темата ви притеснява толкова много. Не оказвайте натиск върху себе си, защото искате да копирате рутините на някои онлайн блогъри, но отделете време, за да намерите начин да се справите с благодарността, който работи за ВАС.


Направете това:

Едно от най-популярните упражнения е писането на дневник на благодарността. Подарявам ви моя.

Всичко, от което се нуждаете, е да го отворите или да си вземете малък тефтер и химикал и да изкопирате страниците.

Преди да заспите вечер, затворете очи и мислено прегледайте изминалия ден. За кои 3 ситуации, обстоятелства или хора сте благодарни днес? Напишете ги.

Може да казвате неща като:

 • „Благодаря, че мога да си позволя да ям и пия достатъчно .“
 • „Благодаря, че имам подкрепата на семейството си.“
 • „Благодаря, че днес отделих време за себе си и се изкъпах.“

Това е. Доста лесно, нали?

За да засилите чувството си за щастие още повече, можете да направите втора стъпка и да помислите как сте допринесли за възникването на тази ситуация или защо сте преживели това нещо.

Ако не усещате упражнението или просто си мислите за едно и също всяка вечер, правете го по-рядко, но го правете със сърце. Имате много повече от това.

Възможно е също така упражнението изобщо да не ви харесва. Обещавам да ви споделя още инструменти за практикуване на благодарност скоро.


Какво следва?


Ако сте прочели статията до тук, току-що сте получили много информация.

Ако нещата вървят още по-добре, ще бъдете мотивирани да превърнете всичките 5 силни страни на щастието в свои лични супер силни страни.

Но бъдете внимателни: поемането на твърде много може бързо да има обратен ефект. Колко често сме изоставяли решение след 1-2 седмици, защото сме искали твърде много наведнъж?

Моята препоръка : За да започнете, изберете една от силните страни, които искате да засилите и включите в ежедневието си, и се концентрирайте напълно върху нея.

Използвайте колоната за коментари под статията за вашата мозъчна атака и вашите визии:

 • Коя сила избрахте и защо?
 • Какво би се променило, ако успеете да направите силата ваша собствена? Какви възможности ще има за вас?
 • Освен тези, които споделих с вас в статията, какви други идеи имате как да използвате силата си в ежедневието си?

Вълнувам се да прочета за вашия проект!


От усмихнатата страна на Живота винаги е по-хубаво - Happy DO ッСподелянето е грижа

Радвам се, че прочетохте тази статия! Подкрепете работата ми, като споделите статията сега с вашите близки и всички, които могат да се възползват от знанията.


източници:

[1] Peterson, Christopher, Ruch, Willibald, Beermann, Ursula, Park, Nansook и Seligman, Martin EP (2007) „ Силни страни на характера, ориентации към щастие и удовлетворение от живота “, The Journal of Positive Psychology, 2:3, 149 – 156 

др. У. Босман

Събра, преведе и редактира за вас: Heppy DO

Коментари
* Имейлът няма да бъде публикуван в сайта!