Happy DO ッ
14 Aug
14Aug


Самосъзнанието се разглежда като една от най-полезните черти на характера. Хората, които са наясно със себе си, са не само по-добре подготвени да се справят с възходите и паденията на живота, но и с умствените борби на другите и себе си.

Воденето на дневник е един от най-добрите начини за повишаване на самосъзнанието. Това се подкрепя от анекдоти, лични примери и рецензирани проучвания. Но как можете да формирате навика да поддържате дневник за самосъзнание? Как изобщо започвате?

Тази статия описва как можете сами да започнете дневник за самосъзнание, включително причините защо това е толкова добър начин да станете по-осъзнати.


Как да водим дневник за самосъзнание?


Придобиването на самосъзнание е присъщо на воденето на дневник. Но има някои специфични неща, които можете да правите, докато водите дневник, които могат допълнително да стимулират вашето самосъзнание.

Ще споделя няколко съвета, които можете да използвате, когато пишете в дневника си за самосъзнание.


1. Отделете време да напишете нещата, които ви притесняват

Самосъзнанието се определя като:

Съзнателно познаване на собствения характер и чувства.

Ако искате да увеличите самосъзнанието си чрез водене на дневник, ще трябва да пишете и за лошите неща, които ви се случват. Не можете да сте напълно наясно със себе си, ако сте експерт само в добрите неща, нали.

Трябва да се научите как да се справяте и с лошите неща.
Най-добрият начин да направите това е просто да пишете за нещата, които ви притесняват ежедневно. За мен това може да означава следното:

  • Че се стресирам от определени несправедливости в работата.
  • Че съм раздразнена от определени действия на моето семейство, приятели или познати.
  • Как лошото време ме кара да се чувствам леко депресирана, понякога.

Каквото и да ви притеснява ще можете да разберете по-добре тези неща само когато пишете за тях.


💡 Между другото: Трудно ли ви е да сте щастливи и да контролирате живота си? Вината може да не е ваша. За да ви помогна да се почувствате по-добре, събрах 10 стъпки за психично здраве, за да ви помогна да се контролирате повече. 👇2. Следете своите емоции, щастие, нива на енергия и т.н.

Друго нещо, което можете да правите в дневника си, е да водите ежедневни записки на определени части от вашето психично здраве.

Това изобщо не трябва да е сложно. Всеки път, когато започнете да пишете, просто запишете датата и отделете малко време, за да оцените определени аспекти на това как се чувствате.

Например можете да оцените своите:

  • Щастие/настроение (колко щастливи сте?)
  • Енергийни нива (колко енергични се чувствате днес?)
  • Производителност (колко свършихте днес?)
  • Умора (колко добре сте отпочинали?)

Когато за пореден път (но по-осъзнато) започнах да водя дневник, всеки ден оценявах щастието си по скала от 1 до 10. Страниците ми изглеждаха доста разхвърляни, но това нямаше значение, защото ме интересуваше само действителният мисловен водопад, който се случваше в главата ми.

Не се притеснявах за външния вид на моя дневник, както можете да видите на изображението по-долу:Тези числа в кръгчетата са моите оценки за щастие. Полагах съзнателни усилия да отразявам щастието си винаги, когато пишех в дневника си. Това имаше огромен ефект върху моето самосъзнание и е нещо, което можете да включите и във вашия!


3. Помислете как сте реагирали на определени събития

Един от ключовете към самосъзнанието е да можете да разпознаете начина, по който реагирате на определени събития и след това да промените реакциите си за по-добър резултат.

Просто е. Само трябва да пишете за определени събития, как сте реагирали на тези събития и как бихте могли да реагирате, за да постигнете по-добър резултат.

Това е свързано с първия съвет на тази статия. Когато записвате нещата, които са ви притеснили, е добра идея да помислите как трябва да реагирате, за да постигнете по-добър резултат.

Използвайки същите примери като преди, ето какво мога да запиша:

  • Ако забележа, че съм стресирана от определени нередности в работата, ще напиша за това, че те не са моя крайна отговорност. Аз съм просто служител и всичко, което мога да направя, е да свърша моята работа и ако това не е достатъчно, тогава не нося никаква отговорност за това. Това решава ли проблема? Не, но ми помага да се справя със стреса и да не се тревожа за неща, които така или иначе не са под мой контрол.
  • Ако определени действия на други хора ме дразнят, ще напиша как всеки може би води своята битка и че почти всеки има добри намерения. Вместо да остана ядосана, вероятно е по-добре просто да поговоря със себе си за това.
  • Ако съм депресирана поради лошото време, тогава отново е добре да напиша за това как времето така или иначе не е под мой контрол. Може би мога да повлияя на други аспекти от живота си, които ще го направят по-добър въпреки лошото време.

Писането за тези неща наистина ви помага да тренирате чувството си за самосъзнание. Продължавайте така и преди да се усетите, ще използвате това самосъзнание през деня, когато всъщност можете да насочите живота си в по-добра посока!


Допълнителни ползи от воденето на дневник освен самосъзнанието


В допълнение към това, че ви помага да придобиете повече самосъзнание, воденето на дневник е добро за други аспекти на вашето психично здраве. Ще ви споделя научни доказателства, които го доказват.

Например, проучване от 2013 г., проведено в Университета на Мичиган, показа, че сред хората с тежка депресия експресивното водене на дневник за 20 минути на ден значително понижава резултатите им за депресия. Повече за терапия с дневник може да прочетете тук.

Според друго проучване воденето на визуален дневник може да помогне за намаляване на нивата на стрес, безпокойство и отрицателно въздействие при студенти по медицина - демографска група, известна с това, че е по-склонна към стрес и прегаряне.

И накрая, според проучване от 2008 г., самоефективността на студентите в колежа се е подобрила след седмично водене на дневници. Това е особено свързано със самосъзнанието.

Подобрената самоефективност води до повече увереност и по-добро разбиране на какво сте способни. Тези черти вървят ръка за ръка със самосъзнанието.


В заключение


Воденето на дневник остава един от най-добрите начини за повишаване на самосъзнанието. Това е подкрепено от наука, примери и личен опит. Като използвате дневника си, за да отразявате своите мисли, действия и емоции, ще можете по-добре да реагирате положително на света около вас.


Сега ми се иска да прочета и вашата история! Включили ли сте някои от тези съвети за подобряване на самосъзнанието чрез водене на дневник? Вече водите ли дневник за самосъзнание? Ще се радвам да прочета нещо от вас в коментарите по-долу!По идея от статия в trackinghappiness.com

Преведе, редактира и добави лични бележки за вас: Happy DO

Коментари
* Имейлът няма да бъде публикуван в сайта!