Happy DO ッ
24 Feb
24Feb


Въпросът за 20 милиона долара


Спомнете си стихчетата и детската песничка „Ако си щастлив и знаеш, че пляскаш с ръце...“ Е, изглежда, че не го знаем толкова добре, защото като общество сме обсебени от опитите да го разберем. Въпреки че обичаме да повтаряме и дори да се шегуваме, че щастието е избор, изглежда, че прекарваме твърде много време в опити да докажем, че е много по-сложно.

Обръща се огромно внимание на идеята за щастие само за да се разбере какво го причинява или потиска - от 75-годишно надлежно проучване на Харвард за 20 милиона долара до курс, преподаван в Бъркли, за Науката за щастието. И все пак, наистина ли щастието се нуждае от такова ниво на подробен анализ, за да бъде разбрано? Дори тези сложни изследвания ни казват една проста истина, че щастието наистина е избор.

Направете теста и разберете колко щастливи сте сега.


Може би смятате, че има нещо нередно, тъй като не сте щастливи през цялото време? Или имате всичко, но не се чувствате щастливи?

Щастието може да е част от благополучието. Но можете да се чувствате щастливи в определени моменти, дори и да не живеете добре като цяло.

Психичното благополучие и щастието обаче на практика се припокриват.

Какво ви прави щастливи? Това е толкова прост въпрос и въпреки това не винаги е лесно да се даде прост отговор. Но знаейки какво точно ни прави щастливи, безспорно може да ни помогне да оформим живота си по-положително.

Нека си признаем - всички ние сме убедени, че знаем кога сме щастливи, точно както знаем кога не сме. И също така интуитивно знаем каква основа е щастието за нашето благополучие, нашата креативност, здрави взаимоотношения, здрави бизнеси, оптимизъм и перспективи за живота.

Ако обаче се замислите сериозно и се окаже, че ви е трудно да отговорите на този въпрос, то със сигурност няма да сте единственият. Всъщност не винаги е толкова лесно, колкото си мислите. Но въпросът е важен. И ако наистина знаем отговорите, можем да направим положителни стъпки към постигане на по-пълноценен и по-доволен живот.

В тази статия ще споделя защо е важно да знаем какво ни прави щастливи, бариерите пред това да разберем какво ни прави щастливи и някои полезни съвети, които да ви помогнат да откриете какво ви прави щастливи.Важно ли е да правим това, което ни прави щастливи?


Задавам отговор, нали?

Всички знаем, че е важно да правим това, което ни кара да се чувстваме добре, доволни и често щастливи. Но въпреки това в 99% от случаите приемаме себе си и собственото си щастие за даденост. Във време, в което даваме приоритет на толкова много други неща пред собственото си психично здраве, ето едно напомняне защо да бъдем щастливи никога не е било по-важно:

 • Помага ви да останете мотивирани и в крайна сметка да вярвате в себе си!
 • Повишава самоувереността, самочувствието и състрадателността ви.
 • Веди до повече производителност.
 • Помага ви да се учите от грешките си и да израствате.
 • Подобрява отношенията ви с другите.
 • Води до по-добро здраве и по-дълъг живот.
 • Помага ви да се наслаждавате повече на живота!
 • Знаете кой сте и какво искате от живота!

Има стотици причини, поради които е важно да правим това, което ни прави щастливи. Всъщност списъкът е безкраен. И честно казано - кой не иска да се радва повече на живота?


Как нещата, които ви правят щастливи, могат да се променят с времето


Щастието, според речника на Колинс, се определя от късмет, удоволствие, удовлетворение и радост. Тогава не е изненадващо, че същите преживявания, които са ни носили „радост“ и „удоволствие“, когато сме били по-млади, вече нямат същото значение в зрялата ни възраст.

Нашите собствени ценности и вярвания също могат да се променят с времето. Проучване от 2015г.  установило значителни разлики в ценностите на хората в различните периоди от живота им. Лично аз ценя важността на моето психическо здраве и благополучие пред други области на този етап от живота ми. Като тийнейджър обаче това беше доста далече от мен.

И дори начинът, по който определяме щастието, може да се промени с напредването на възрастта според изследванията. Това специално проучване през 2010 г. установява, че връзката на по-младите и по-възрастните хора със щастието е много различна, като по-младите хора свързват щастието с чувството на вълнение.

Когато поставим това в перспективата как можем да разберем какво ни прави щастливи, важно е да можем да признаем, че собственото ни щастие далеч не е фиксирано, а по-скоро е непрекъснато, развиващо се състояние.

Освен това повдига и въпроса как щастието означава толкова много различни неща за различните хора. Това може да обясни защо да разберем какво ни прави щастливи може да бъде доста сложно.


💡 Между другото: Трудно ли ви е да сте щастливи и да контролирате живота си? Вината може да не е ваша. За да ви помогна да се почувствате по-добре, съкратих информацията от 100 статии в лист с 10 стъпки за психично здраве, за да ви помогна да вземете контрола в свои ръце. 👇Какво ви прави щастливи сега?


Ако ви попитам какво ви прави щастливи, отговорите ви може да са следните:

 • Нова работа.
 • Повече пари.
 • Да отслабна.
 • Нова кола.

Този начин на мислене може да се свърже с пристрастяването към дестинацията. Това е термин, въведен от британския психолог Робърт Холдън. Може да се опише като вярата, че щастието може да бъде намерено на друго място или в бъдещето, т.е. друга работа, къща или кола. Това ни отдалечава от това да присъстваме и да знаем какво ни прави щастливи тук и сега.

Кой не е имал такъв начин на мислене? Така че, преди да започнете да мислите какво ви прави щастливи е хубаво да помислете отвъд „дестинацията“.

Какво е това тук и сега, което ви носи радост и удовлетворение? Вземайки предвид това отношение (за което всички сме виновни!) можете да проправите пътя за уникален начин на мислене. Може също да ви накара да мислите отвъд материалистичните аспекти, върху които, понякога, се фокусираме твърде много.

Материалното мислене и поведение доказано не ни носят дългосрочно щастие. В областта на психологията е добре известно, че хората, които придават висока стойност на материалните неща, имат по-ниски нива на удовлетворение от живота.

Така че, когато започнете да мислите какво ви прави щастливи, опитайте се да потърсите неща, които ви карат да се чувствате щастливи сега. Може да се окаже ключът към отключването на дългосрочно ви щастие.Защо нещата, които ви правят щастливи, понякога са извън вашия контрол


Това е интересна мисъл. Когато мислим за неща, които ни правят щастливи, често мислим за дейности, преживявания и среда. Неща, които активно се ръководят от самите нас.

Добре, няма нищо лошо в това. Но това, което не винаги признаваме, е че понякога външните събития в живота ни са тези, които ни правят щастливи. Лично за мен е да знам, че синът ми е доволен от живота си или да знам, че близките ми са здрави.

Понякога това, което ни прави щастливи, са неща, които не преследваме активно или не преживяваме директно. Не забравяйте да помислите за тези примери, когато определяте какво ви прави щастливи.

Според официалния сайт на Европейския съюз, дефиницията за качеството на живота се отнася до общото благосъстояние на индивидите и обществата. Това е степента на благополучие и лична удовлетвореност, изпитвано от даден човек или група от хора. ООН са се задълбочили по темата, изготвяйки ежегоден международен доклад за щастието, от който се налагат интересни заключения.

Така например се налага изводът, че личното щастие е в силна зависимост от (1)психическото и (2)физическото здраве. Също, съвсем не маловажни са и здравословните отношения в семейството.

Един от основните аспекти на тези стабилни отношения, който най-много допринася за чувството на щастие, е възможността да имаме някого, на когото да разчитаме. Няма изненадани, предполага се.

Може би обаче следващият аспект ще учуди някои: най-важният фактор, който спомага на децата да достигнат потенциала си – интелектуален, емоционален, поведенчески, професионален - не са нито топлите обяди, нито парите или образованието (въпреки че и те фигурират в класацията и са важни). За децата се оказва, че най-ключова е ролята на психически и емоционално здрава майка. Да, ако сте мама, вие и вашето благополучие са в пряка зависимост с развитието на устойчива психика при децата ви. Съответно – не се чувствайте виновна, ако правите неща, които са само за вас. Смело и без грам угризения или съжаления.


Как някои неща могат да ни заблудят, че ни правят щастливи


За съжаление всички сме попадали в този капан. Понякога свързваме щастието с негативни влияния, среда, взаимоотношения или преживявания.

Прост пример! Изяждането на кило сладолед, гледайки поредният крими сериал, ме прави щастлива. Но прави ли ме наистина? Защото, когато щастливо изям кило сладолед, след това се чувствам ужасно - психически и физически.

И така, кои неща ви дават постоянно чувство на щастие и радост? Моите със сигурност не включват ядене на много сладолед. Това определено е нещо, върху което си струва да се замислите, когато се опитвате да разберете какво наистина ви прави щастливи.5 начина да разберете какво ви прави щастливи


Докато отделяте малко време да помислите какво ви прави истински щастливи в живота, разгледайте някои смислени упражнения и съвети, които да улеснят този толкова важен въпрос за вас.


1. Отбележете кога се чувствате щастливи

Като цяло сме заети хора и постоянно сме в движение. Случвало ли ви се е някой да ви попита какво сте правили днес, а вие се мъчите да си спомните!? (дори на мен ми се случва!).

Често сме склонни да препускаме през деня без дори да обръщаме внимание на това как се чувстваме в определени ситуации. Когато изпитате истинско щастие през различни части от деня или седмицата си, запишете в дневника си тези неща, които са го предизвикали. Може да е толкова малко, колкото да седнете на дивана с чаша кафе! Ако сте човек, който харесва числата, може дори да искате да оцените деня си от 1 до 100.


ДневникЪТ на DO Moments може да ви бъде добър помощник в това.


В началото може да изглежда доста странно, но записването им и извеждането на мислите ви в думи на хартия може да бъде изключително силно. 

Ето една статия, която ще ви разкаже как воденето на дневник може да доведе до повишено самосъзнание!


2. Намерете модели в деня си

След като сте записвали различни бележки на дневна или седмична база, ще започнете да получавате добра представа за преживяванията, дейностите и средата, които ви карат да се чувствате щастливи. Което е прекрасно!

Сега можете ли да намерите общи теми или модели? Върнете се и вижте какво сте написали. Какво се повтаря най-често? Качествено прекарване на времето със семейството ви ли е или малкото лично „аз“ време? Има ли различни часове от деня когато сте склонни да се чувствате по-щастливи от другите? Може ли времето да повлияе на това колко щастливи се чувствате?


3. Помислете за тези моменти на щастие

Тук е време да бъдете наистина честни със себе си. Тези моменти, които сте записали в бележките си  - разбийте ги още повече. Например в моите бележки бих записала, че вечерята навън с приятелите ми ме кара да се чувствам щастлива.

Но защо е това? Очаквам с нетърпение да общувам с приятелите си? Или защото излизам, за да избягам от тишина у дома? Или защото обичам храната и искам да опитам кулинарните изкушения на различни ресторанти в района?

Може да са и трите. Размишляването върху тези моменти може да бъде невероятно силно и да разкрие още повече информация за вас, която дори не сме знаели.

Ако искате да направите една крачка напред, прочетете нашата статия за това как да практикувате саморефлексия и защо е толкова важно!


4. Разгледайте драйвърите си

Докато сме в режим на размисъл, нека да разкопаем малко по-надълбоко. Какво ви движи в живота? Какво е важно за вас и какво ви мотивира?

Преди няколко години екстремно промених кариерата си и сякаш не можех да разбера точно какъв тип работа ще ме направи щастлива. Моя бивша (и отново настояща) колежка, която се оказа и бизнес треньор, ми предложи да погледне в моя бизнес бодиграф. Наложи ми се да идентифицирам някои от основните си цели, ценности и вярвания.

Беше безценно за мен. Показа ми кои области са важни в живота ми, накара да се замисля кога се чувствам полезна и какво наистина ме прави щастлива.

Така че, намерете време да идентифицирате собствените си ценности и вярвания. Ако ви липсват идеи, потърсете в Google списък с ценности и маркирайте тези, с които резонирате. А ако желаете поглед и във вашия бизнес бодиграф - пишете ми, за да ви дам контактите на Милена.

Сега проверете тези ценности съвпадат ли с някои от бележките, които сте направили в предишните стъпки? Ако една от вашите ценности е почтеността например, обграждате ли се с почтени хора? Привличате ли в живота си определени хора поради тази ценност?

Изследването на нашата собствена система от вярвания означава, че намираме това, което е важно в живота ни. И да знаем това е още една стъпка по-близо до това да разберем какво ни прави щастливи.


5. Помислете какво не ви прави щастливи

Винаги е по-лесно да мислим за това, което не ни харесва. Това може да бъде изключително полезно упражнение, но може да бъде и трудно.

Всички сме имали негативни житейски преживявания и конфликти в живота си. И не винаги е лесно да преживеем негативните аспекти. Понякога може дори да не искаме да признаем какво не ни прави щастливи, тъй като се страхуваме да не се изправим пред някои големи истини.

Но отговорът на това наистина прави всичко по-ясно. Какво не ви прави щастливи? Толкова е важно да си отговорите и на този въпрос колкото и на другите.


Обобщавайки


Мисленето за това какво ни прави щастливи никога не е толкова лесно, колкото изглежда. Всички знаем, че е важно да сме щастливи и как щастието ни носи толкова много ползи. Знаем също, че щастието постоянно се променя в живота ни. Използването на съветите от тази статия, надявам се, ще ви донесе повече яснота какво ви прави щастливи на по-дълбоко ниво. Преминаването отвъд материалните аспекти и намирането на това, което наистина ви прави щастливи в настоящето, е толкова важно, признайте го.

И така, какво наистина ви прави щастливи? Когато можем да бъдем честни със себе си и наистина знаем отговорите, можем да дадем приоритет и да се обградим с всички онези невероятни неща. И като правим това, можем да водим по-съдържателен и пълноценен живот.


Разбрахте ли какво ви прави щастливи? Какво ви пречи да правите повече от нещата, които ви правят щастливи? Ще се радвам да споделите в коментарите по-долу!Източници: mindfit.bg, psiholozi.com, trackinghappiness.com, inc.com

Събра, преведе и редактира за вас: Happy DO

Коментари
* Имейлът няма да бъде публикуван в сайта!