Happy DO ッ
21 Jan
21Jan

Не ме дразни. Прегърни ме!


Националният ден на прегръдката е празник, който се отбелязва всяка година на 21 януари. Както подсказва името му, този празник е този, в който хората се насърчават да се прегръщат. Можете да прегръщате членове на семейството, приятели или дори непознати, ако искате - само не забравяйте първо да ги помолите.

Прегръщането е не само начин хората да покажат привързаност един към друг, но осигурява и различни ползи за здравето и на двете участващи страни. Още една причина да отпразнуваме този празник и да прегърнем любимите си хора, които заслужават.


История на Международния ден на прегръдката


Според популярни източници Националният ден на прегръдката е създаден за първи път от Кевин Заборни през 1986 г.

Основната причина да вземе това решение било убеждението му, че американското общество е твърде плахо да прегръща или изразява чувства публично. Със създаването на този празничен ден той се е надявал да помогне за промяната на това. Датата не е избрана случайно – смята се, че в дните между Коледа и Деня на влюбените хората се чувстват най-самотни и точно по това време имат най-голяма нужда от прегръдка от техен близък или дори от непознат човек.

Празникът бързо придобива популярност и на този ден младежи от цял свят имат традиция да се прегръщат, без да влагат някаква интимност. Според психолозите, по време на приятелско прегръщане хората обменят душевна топлота. Стремежът да се докоснеш до друг човек те тълкуват като проява на доверие и копнеж за безопасност, комфорт и обич.
Факти за прегръдките

Повечето хора смятат, че знаят всичко, което трябва да знаят за прегръщането, но на мен ми се иска да оспоря това твърдение. Смятам, че има доста неща, за които хората не знаят.  И знам това, защото бях доста изненадана от някои от тях, които открих по време на моето търсене. 

Така че, нека да разгледаме тези невероятни факти за прегръдките, които смятам, че всеки може да оцени.

 • Прегръдките освобождават окситоцин - хормон, който насърчава доверието между хората и помага при депресивни чувства.
 • Повечето хора започват прегръдките си, като водят с дясната си ръка.
 • Прегръдката може да повиши самочувствието, да намали напрежението и да се пребори със страха.
 • Интелектуалното развитие на децата се забавя, ако те не получават топли, сърдечни прегръдки – прохождат и започват да говорят и четат по-късно.
 • Доказано е също, че прегръщането понижава кръвното налягане на човек.
 • Гушкането с половинката ви може да помогне за укрепване на имунната система и на двете страни.
 • Прегръдките също помагат за облекчаване на болката – отново благодарение на хормона окситоцин.
 • Гушкането повишава допамина и това помага за укрепване на сексуалните желания на двойката един към друг. Една безобидна прегръдка от партньора ви след тежък работен ден може да ви даде повече, отколкото сте очаквали.
 • Липсата на прегръдки може да доведе до развод, установили американски психолози. Според тях бракът на двойките, които се прегръщат по-често е по-дълготраен от тези, при които липсва подобна близост.
 • Прегръщането помага в борбата с умората и може да намали риска от сърдечни заболявания.
 • Прегръщането на човек или дори на неодушевен предмет като плюшено мече може да помогне на човек да се справи със стреса и/или страха.
 • Кратка прегръдка има свойствата да стимулира нервната система и да намали вредните ефекти от стреса.
 • Средната прегръдка е приблизително 3,17 секунди.
 • Прегръщането е на поне 6000 години, ако не и на повече.
 • Хората не са единствените животни, които се прегръщат. Други животински видове като маймуните също се прегръщат.
 • Заради бурните химични реакции, които се случват в тялото ни при прегръдка, тя има успокояващ ефект. Помага ни и да бъдем оптимисти и да гледаме по-позитивно на света около нас.


Отбелязване на Деня на прегръдката

Ако искате да отбележите този празник, всичко, което трябва да направите, е да намерите някого, когото да прегърнете. Това може да бъде вашата половинка, член на семейството, приятел или друг желаещ участник. 

Също така е добър ден да разпространите посланието на този празник, като използвате хаштага #HugDay или #ДенНаПрегръдката във всичките си акаунти в социалните медии.


От усмихнатата страна на Живота винаги е по-хубаво - Happy DO ッКоментари
* Имейлът няма да бъде публикуван в сайта!