Happy DO ッ
18 Feb
18Feb

Основаните на доказателства ползи от любовта към себе си


Самолюбието се възприема от мнозина като безсмислено, дори нарцистично състояние. С инфлуенсърите, които ви призовават да обичате себе си с пльоснати из нета безсъдържателни съвети, концепцията за любов към себе си може да ви изглежда празна и глупава. Въпреки това има много научни доказателства, които предполагат, че любовта към себе си може да има положително въздействие върху нашето психично здраве, самочувствие и въобще цялостното ви удовлетворение от живота.

Съвременното общество създава толкова голям натиск върху хората – независимо дали е натиск за постигане на статус, богатство или красота – че понякога ни е по-лесно да се съсредоточим върху провалите си и да игнорираме областите, в които сме постигнали дори и минимален успех. Този стремеж към съвършенство може да ни накара да забравим да се грижим за нашите основни нужди - психологическа безопасност, приятелство и лична креативност.

Самолюбието не е егоистично. Любовта към себе си е свързана с признаването на необходимостта да се грижим за нуждите си (не за желанията си) и да работим за себеусъвършенстване, вместо да ги пренесем в жертва на олтара на щастието на другите.


Какво е любовта към себе си?


Преди човек да може да го практикува, първо трябва да разберем какво означава това.

Джефри Боренстейн, президент на Фондацията за изследване на мозъка и поведението, казва:

"Любовта към себе си е състояние на признателност към себе си, което израства от действия, които поддържат нашето физическо, психологическо и духовно израстване. Любовта към себе си означава високо уважение към собственото ви благополучие и щастие. Любовта към себе си означава да се грижите за собствените си нужди и да не жертвате благосъстоянието си, за да угодите на другите. Любовта към себе си означава да не се задоволявате с по-малко, отколкото заслужавате."

Любовта към себе си може да означава нещо различно за всеки човек, защото всички имаме много различни начини да се грижим за себе си. Да разберете как изглежда любовта към себе си за вас като индивид е важна част от вашето психично здраве.


Самопозитивното пристрастие


В днешно време определението за любов към себе си се е отдалечило от традиционните си негативни определения като нарцисизъм и егоизъм. На нея се гледа като на позитивна психологическа практика, която може да ни помогне да управляваме по-добре емоциите и психичното си здраве.

Научният термин за любовта към себе си е склонност към себепозитивност, която се определя като способност на хората да смятат себе си за притежаващи много положителни личностни качества и демонстриращи по-конструктивно поведение от средностатистическия човек.

Култивирането на това самопозитивно пристрастие има много ползи, основани на доказателства. Ерик Фийлдс и Джина Р. Куперберг, и двамата изследователи от катедрата по психология в университета Тъфтс, обясняват, че:

„Позитивно пристрастните възгледи за себе си се считат за ключов компонент на здравословното психологическо функциониране, влияещ върху самочувствието, мотивацията и решимостта. Наистина, липсата на склонност към самопозитивност (или дори пристрастност към себеотричане) може да  допринесе за постоянно състояние на тревожност" ... и дори до паник атаки за по-лабилните психики.


Какво означава любовта към себе си?


За начало това може да означава:

 • Да говорите със и за себе си с любов
 • Да приоритизирате себе си
 • Да си давате почивка от самоосъждането
 • Да се доверявате на себе си
 • Да бъдете верни на себе сиДа бъдете мили със себе си
 • Да поставяте здравословни граници
 • Да си прощавате, когато не сте искрени или добри със себе си

За много хора любовта към себе си е другият начин да кажат "грижа се за себе си". За да практикуваме самообгрижване, често трябва да се върнем към основите и:

 • Да слушаме телата си
 • Да правим почивки от работата и да се раздвижим/разтегнем
 • Да оставяме телефона и да се свържем със себе си или с други хора, или да направим нещо креативно
 • Да се храним здравословно, но и понякога да си позволяваме любимите храни

Любовта към себе си означава да се приемаме такива, каквито сме в този момент за всичко, което сме. Това означава да приемаме емоциите си такива, каквито са, и да поставяме физическото, емоционалното и психическото си благополучие на първо място.


Как и защо да практикуваме любов към себе си?


Нека ви запозная с някои от доказаните ползи от любовта към себе си или склонността към самопозитивност:

 • По-добро психично здраве
 • По-добро себеприемане
 • По-високо самочувствие
 • По-силна мотивация
 • Повече решителност
 • Повишено самосъзнание
 • По-малко прояви на тревожност
 • По-качествен сън

Сега, когато знаете какво ви носи любовта към себе не се ли чувствате по мотивирани да правите здравословни избори в живота?

Когато се уважавате повече е много по-вероятно да изберете неща, които да поддържат вашето благополучие и да ви служат добре.

Добрата новина е, че макар за някои хора да е по-лесно, всеки може да се научи да обича себе си.


Пет начина да обичаме себе си


Всъщност да проявяваме любов към себе си е свързано най-вече с управлението на вътрешния ни критик по такъв начин, че да можем да виждаме повече нюанси в неуспехите си и да оценяваме собствените си усилия и напредък с повече доброта, любов и уважение.


Затворете устата на вътрешния си критик

В моменти на самоанализ е много важно да си задавате следните въпроси : „Какъв тип език използвам, когато забележа в себе си недостатък или когато съм направил грешка? Принизявам ли се или използвам по-доброжелателен и разбиращ тон? Ако съм много самокритичен, как се чувствам след това дълбоко в себе си? Обръщането на внимание на това как вътрешно говорите със себе си е най-важната стъпка в това да се научите да обичате себе си.


Създайте си лични ритуали. 

Основната разлика между навиците и ритуалите е колко сте осъзнати и целеустремени в течение на процеса. Ритуалите са осмислени практики с дълбоко разбиране на целта. В натоварения си работен ден отделете време за ритуали, показващи грижата към себе си, например подарете любов на тялото си с помощта на упражнения или на ума си чрез медитация или слушане на тишината.


Поставете си здравословни граници. 

Независимо дали на работа или в ежедневието е трудно да обичаш себе си когато другите не уважават времето ти или не признават достойнствата ти. За тази цел е важно да се отучите от автоматичното „да“ и да се научите да казвате „не“, за да защитите времето и енергията си. Това е мощен начин да практикувате любов към себе си.


Бъдете състрадателни към себе си. 

Самосъстраданието е много подобно на състраданието към другите хора. Става въпрос да забележите, когато се чувствате зле и да си предложите разбиране и доброта. Както казва известният психолог д-р Кристин Неф:

 „Можете да се опитвате да промените себе си, за да бъдете по-здрави и по-щастливи, но това се прави от грижа за себе си, а не защото сте безполезни или неприемливи такива, каквито сте.“


Освободете място за саморефлексия. 

Понякога нещата не вървят по план. Вместо да се самообвинявате, преживейте провала като учен, за да можете да си извлечете от него полезните уроци и да го използвате като възможност за лично израстване. Саморефлексията може да бъде под формата на записи в дневник, ежеседмичен анализ или редовни срещи с доверен приятел, с когото да обсъдите новите си преживявания и затруднения.


Както забелязахте, можете да подкрепите любовта към себе си дори с помощта на тези малки промени. Те са толкова елементарни – оценка на собствените усилия, без прекалена или груба критика, изграждането на полезни ритуали и поставянето на здравословни граници.

Развиването на любовта към себе си може да доведе до подобрено психично здраве, повишено самочувствие, към ръст на мотивацията и много други доказани предимства. Но не трябва да забравяте, че това може да не е съвсем лек процес. Опитайте и не забравяйте за силата на саморефлексията. Провалът не е краят на света, а още една възможност за самопознание и личен напредък.


Добавете още малко любов:

 • Станете внимателни. Хората, които имат повече любов към себе си, са склонни да знаят какво мислят, чувстват и искат.
 • Предприемйте действия въз основа на нужда, а не на желание. Като останете фокусирани върху това, от което се нуждаете, вие се отклонявате от автоматичните модели на поведение, които ви вкарват в проблеми, държат ви в миналото и намаляват любовта към себе си.
 • Практикувйте добра грижа за себе си. Ще се обичате повече, когато се грижите по-добре за основните си нужди. Хората със силна любов към себе си се подхранват ежедневно чрез дейности като здравословно хранене, упражнения, подходящ сън, интимност и здравословни социални взаимодействия.
 • Освободете място за здравословни навици. Започнете наистина да се грижите за себе си, като го отразявате в това, което ядете, как спортувате и как прекарвате времето си. Правете неща, не за да ги „свършите“ или защото „трябва“, а защото ви е грижа за вас самите.


И накрая, за да практикувате любов към себе си, започнете като бъдете мили, търпеливи, нежни и състрадателни към себе си така, както бихте направили с някой друг, на когото държите.Източник: nesslabs.com, bbrfoundation.org
Събра, преведе и редактира за вас: Happy DO

Коментари
* Имейлът няма да бъде публикуван в сайта!