10 Dec
10Dec

Всяка година на 25 ноември започват 16-те дни на активизъм против насилието срещу половете, които приключват днес, на 10 декември - Денят на човешките права. Целта им е да се даде гласност на проблемите с човешките права и правата на хората от различни полове.


25 ноември - СТОП на насилието срещу жените

Всяка четвърта жена в България е жертва на домашно насилие, а през последната година по-тежките случаи зачестяват многократно.

Насилственото поведение над интимния партньор в някои случаи остава незабелязано или се приема за нещо нормално, като естествена част от семейните или интимни взаимоотношения.

То съществува. Има го в ежедневието ни. Много рядко е плод на нечие въображение или по-особена чувствителност. Много по-често е реален факт. Става въпрос за онова насилие, на което няма свидетели, случва се между четирите стени на дома и по тази причина е много, ама наистина много трудно доказуемо.

Формите му на проявление са физическо, сексуално, психическо, емоционално или икономическо насилие. Жени, пребити до припадък, заливани със студена вода, пак бити, насилвани сексуално, тормозени психически.

25 ноември е обявен за такъв ден с Резолюция на Общото събрание на ООН от 17 декември 1999 г. ООН приканва правителствата, международните организации и НПО да организират дейности, които да повишат общественото внимание към проблемите на този ден до международна загриженост. Жените по света са обект на насилие, като размера и истинския характер на този проблем, често остава скрит.

Активистките от различни организации отбелязват 25 ноември, като ден срещу насилието, още от 1981 г. Тази дата води началото си от жестокото убийство през 1961 г. на трите сестри Мирабал, политически активистки в Доминиканската република, по заповед на доминиканския диктатор Рафаел Трухильо (1930-1961).

Начинът, по който го направиха абсолютно безвъзмездно група ангажирани човеци, в която имам честа да участвам като редактор и автор, е да създадат книга с кауза - "Нито една повече". 100% от приходите ще бъдат дарени на Фондация EMPROVE



КАЖИ СТОП!
Не бъди част от проблема - бъди част от неговото решение!


10.12 - Ден на човешките права

На 10. декември 1948 г. Общото събрание на ООН приема общата декларация за човешките права - от тогова насам този ден се чества по света като ден на човешките права.

Много универсални принципи са записани в безбройни харти и конституции, като се започне от американския проектозакон за правата от 1776 година, Общата декларация за човешките права на ООН от 1948 и се стигне до европейската харта на основните човешки права. Отдавна е известно, че за осъществяването на тези идеали не може да се разчита изцяло на отделните страни. Нерядко именно държавните органи нарушават основни права на гражданите. Редовните заседания на комисията на ООН по човешките права Женева едва ли могат да решат този проблем, защото и в тях участват само правителствени представители. Голяма крачка напред е Европейският съвет, учредил в Страсбург международен съд по човешките права. Но колкото и независим от политиката да е съдът, той не разполага с действени възможности за санкции, за да наложи присъдите си във всички случаи. 

Документалният филм по действителен случай "ТРУДНО ЗА ВЯРВАНЕ" е доказателство за това. Може да го гледате само платено и не е наличен на български език.



Какво искам да ви напомня

Нека си припомним, че когато сме изпълнили задълженията си, имаме основни права като хора, които трябва да зачитаме и защитаваме.

Особено в натоварения си график на работещи майки и/ли собственици на малък бизнес често забравяме за себе си и какво ни се полага. Намерете си време в дневния график да помислите за вашите нужди. Планирайте редовни почивки, време за хобита и срещи с приятели. Това ще ви зареди с енергия и ще ви помогне да се чувствате ценени.

Запомнете, че сте важни! Отделете си време за почивка, за да се грижите за физическото и психичното си здраве. Потърсете подкрепа, когато ви е нужна. И не забравяйте да се радвате на малките неща!

Уважавайте правата и на другите!

  • Правото на живот, свобода и лична неприкосновеност.
  • Равенство пред закона и свобода от дискриминация.
  • Свобода на мисълта, съвестта, изразяване и мнение.
  • Правото на социална сигурност и основен жизнен стандарт.
  • Правото на труд, почивка и свободно време.


Отбележете този ден по някакъв начин, който е най-близко до сърцето ви. И го направете своя рутина. Защото както изпълняваме задълженията си всеки ден, така имаме и право да ползваме правата си - на жени, на майки, на предприемачи, на хора.




От усмихнатата страна на Живота винаги е по-хубаво
Happy DO ッ



Коментари
* Имейлът няма да бъде публикуван в сайта!