03 Feb
03Feb

„Истинският проблем не е ограниченото ни време. Истинският проблем е (или поне така се надявам да ви убедя), че несъзнателно наследяваме и биваме притискани да живеем съобразно притеснителен набор от идеи, които почти гарантирано влошават нещата.“ – ОЛИВЪР БЪРКМАН 


Проверете колко седмици ви остават


Живеем живота си седмица след седмицаИ все пак една седмица се чувства разочароващо ограничена.


Натискът да бъдем по-продуктивни и да вместим все по-големи количества дейност в упорито ненарастващо количество време води до безпокойство относно производителността, намалено внимание и прегаряне.

А седмиците са тревожно малко...

Ще се чувствате по-малко притеснени от загубата на безцелното вечерно скролване, ако имате безкрайно количество от тях. По някакъв начин правенето на твърде много или твърде малко може да създаде усещането за загуба на време.

Въпреки цялата тази дейност, ние усещаме, че има важни и удовлетворяващи начини, по които бихме могли да прекарваме времето си, дори и да не можем да кажем точно какви са те. И все пак ние систематично прекарваме времето си в други неща, вместо да ги открием.


"Аз (като много други) чувствах грешност в света. Животът, знаех, трябваше да бъде по-радостен от този, по-истински, по-смислен. Не трябваше да мразим понеделниците и да живеем за уикендите и празниците. Не трябваше да вдигаме ръце, за да можем да пикаем." - Чарлз Айзенстиен


Средният човешки живот е само четири хиляди седмици


Учените изчисляват, че животът под някаква форма ще съществува още 1,5 милиарда години или повече, докато засилващата се топлина на слънцето осъди и последния организъм на смърт.

Но вие? Ако приемем, че живеете до осемдесет години, ще имате около четири хиляди седмици. Малцината късметлии да станат столетници ще преживеят само 5 хиляди.

Това е абсурдно, ужасяващо, обидно кратко.


Аз съм преживяла две хиляди седемстотин осемдесет и седем от тях досега


Това вероятно е по-голямата част от седмиците, които ще има. Психологът Ерик Ериксън предлага в тази фаза от живота да се фокусирам върху добродетелта на грижата. Да прекарам седмиците си в „оставяне на своя отпечатък“, като умишлено подхранвам неща, които ще ме издържат, да отглеждам деца, да наставлявам други, да участвам в моята общност и организации и да създавам положителна промяна, която е от полза за другите. Мисля, справям се добре.


Производителността е капан


Има многобройни техники, продукти и услуги, за да извлечете максимална продуктивност от вашата седмица. Проблемът не е, че те не работят, а че работят добре. И въпреки това, парадоксално, вие се чувствате по-заети, по-тревожни и някак по-празни в резултат на това.

Никога няма да настъпи денят, в който най-накрая ще имате всичко под контрол – когато потокът от имейли бъде овладян; когато списъците ви със задачи са спрели да стават по-дълги; когато изпълнявате всичките си задължения на работа и в домашния живот; когато никой не ви се сърди, че сте пропуснали краен срок или сте изпуснали топката... И когато напълно оптимизираният човек, в който сте се превърнали, може най-накрая да се обърне към нещата, които животът наистина трябва да представлява.

Нека започнем, като признаем поражението: нищо от това никога няма да се случи.


"Времето изглежда като неудържим конвейер, носещ ни нови задачи толкова бързо, колкото можем да изпратим старите; и ставането на „по-продуктивно“ просто кара лентата да се ускори." - Едуард Т. Хол


Възприемете отношение на ограничаване


Ако наистина нямате време за всичко, което искате да направите или смятате, че трябва да направите, или че другите ви карат да правите, тогава, добре, нямате време - без значение колко тежки могат да се окажат последствията от неуспеха да направите всичко. Така че технически е ирационално да се чувствате обезпокоени от огромен списък със задачи. Ще направите това, което можете. Няма да направите това, което не можете. И тираничният вътрешен глас, който настоява, че трябва да направите всичко, е просто грешен.

Въпреки това рядко спираме да разглеждаме нещата толкова рационално, защото това би означавало да се изправим пред болезнената истина за нашите ограничения.

Отдайте се на реалността, че нещата просто отнемат времето, което отнемат. И че не можете да успокоите тревогите си, като работите по-бързо, защото не е по силите ви да насилвате темпото на реалността толкова, колкото чувствате, че трябва. И защото колкото по-бързо вървите, толкова по-бързо ще чувствате, че трябва да вървите.


"Кой от нас наистина живее по двадесет и четири часа на ден? Кой от нас не казва: „Ще променя това, когато имам малко повече време?“ Никога няма да имаме повече време. Имаме и винаги сме имали цялото време." - Арнолд Бенет


Как прекарвате времето си е избор


Принудени сме да приемем, че винаги ще има твърде много работа. Че не можете да накарате света да се движи с предпочитаната от вас скорост и затова трябва да направите трудни избори: кои топки да оставите, кои хора да разочаровате, кои лелеяни амбиции да изоставите, кои роли да провалите.

След като наистина разберете, че е гарантирано, че ще пропуснете почти всяко изживяване, което светът може да предложи, фактът, че има толкова много, които все още не сте изпитали, спира да се усеща като проблем. Вместо това можете да се съсредоточите върху пълното наслаждаване на малката част от преживяванията, за които всъщност имате време. Вкопаване към предизвикателен проект, който не може да бъде прибързано изпълнен, не се превръща в отключващ фактор за стресови емоции, а в укрепващ акт по избор.


Значението на почивката


Реален риск да правите твърде много и да намирате време за това в опит да бъдете продуктивни, е да посягате на вечерната почивка. Оказва се, че почивката - независимо дали вечер, през уикенда или дълга ваканция - е от решаващо значение за продуктивната творческа работа. Липсата му може да доведе до стрес, прегаряне и контраинтуитивно цялостно лошо представяне въпреки допълнителните отработени часове.

Но защо ваканциите или мързеливите сутрини трябва да се защитават от гледна точка на подобряване на работата? Наслаждаването на свободното време заради самото него - което е целият смисъл на свободното време - не трябва да се чувства така, сякаш се проваляте в живота. Свободното време не е просто възможност за възстановяване и попълване за целите на по-нататъшна работа, но и за нейното присъщо удовлетворение.


"Трябва да умра. Ако е сега, тогава ще умра сега; ако е по-късно, тогава сега ще обядвам, тъй като часът за обяд е настъпил - и умирането ще се постарая да е по-късно." - Епиктет


Самотата на временния суверенитет


Други човешки същества винаги накърняват времето ви по безброй разочароващи начини. В един идеален свят единственият човек, който взема решения за вашето време, сте вие. Това обаче идва на цена, която не си струва да се плаща.

Хубаво е да имате достатъчно време, но да разполагате с цялото време на света не е много полезно, ако сте принудени да го изживеете сами. Да правите безброй важни неща с времето - да се социализирате, да ходите на срещи, да отглеждате деца, да стартирате бизнес, да стартирате движения - трябва да се синхронизира с други хора. Всъщност наличието на голямо количество време, но без възможност да го използвате съвместно, може да бъде активно неприятно.

Ние се отнасяме към времето си като към нещо за трупане, когато е по-добре да подходим към него като към нещо за споделяне. Дори ако това означава да се откажете от част от властта си да решавате какво точно да правите с него и кога.


"Двете неща обаче трябва да бъдат смесени и разнообразни, самотата и присъединяването към тълпа: едното ще ни накара да копнеем за хората, а другото за себе си, и всяко ще бъде лек за другото; самотата ще излекува отвращението ни от тълпата, а тълпата ще излекува скуката ни със самота." - Сенека


Десет инструмента за прегръщане на крайността


1. Възприемете подход с фиксиран обем за производителност

Трудните избори са неизбежни; съсредоточете се върху това да ги направите съзнателно и добре.

Съхранявайте два списъка със задачи: един „отворен“ за всичко в чинията ви, несъмнено кошмарно дълъг, и „затворен“ с фиксиран брой записи, като премествате задачи в него само когато предишните са изпълнени.

Никога няма да преминете през всички задачи в отворения списък, в никакъв случай няма да го направите. Изборът да ги оставите там е труден, но времето, прекарано върху тях, е време, което не е прекарано върху нещата, върху които сте избрали да се съсредоточите.

Установете предварително определени времеви граници за вашата работа и вземете решения в светлината на тези ограничения. Ако основната ви цел е да направите това, което се изисква, за да приключите до 5:30, ще сте наясно с ограниченията на времето си и ще бъдете мотивирани да го използвате разумно.


2. Сериозност, сериозност, сериозност

Фокусирайте се върху само един голям проект и го докарайте до край, преди да преминете към следващия.

Примамливо е да се опитате да облекчите безпокойството от твърде много отговорности или амбиции, като започнете да ги изпълнявате наведнъж, но по този начин ще постигнете малък напредък. Вместо това, обучете се да ставате все по-добри в понасянето на това безпокойство, като съзнателно отлагате всичко, което е възможно, с изключение на едно нещо.

Скоро удовлетворението от завършването на важни проекти ще накара това безпокойство да се почувства полезно и докато ги завършите, така или иначе ще имате по-малко безпокойство.


3. Стратегически недостатъци

Просто защото времето ви е ограничено, вие неизбежно ще постигнете недостатъчно в нещо. Когато не можете да направите всичко, можете да се засрамите и да се откажете. Когато решите предварително в какво да се провалите, премахвате жилото на срама.

Посочете предварително цели области от живота, в които няма да очаквате перфекционизъм от себе си. Вместо това съсредоточете това време по-ефективно и няма да се изненадате, когато се провалите в това, в което сте планирали да се провалите изобщо.


4. Празнувайте победите

Списъкът със задачи никога няма да бъде завършен. Празната входяща поща неизбежно ще се напълни отново. Има безполезно предположение, че започвате всяка сутрин с дълг за продуктивност, който трябва да изплатите с упорит труд, за да постигнете нулев баланс до вечерта.

Поддържайте списък с готови неща, който започва празен и се запълва през деня. Можете да прекарате деня без да правите нищо конструктивно, но вижте какво направихте вместо това! Свалете летвата за това, което се счита за постижение - така се натрупват малки победи.


5. Консолидирайте грижите

Икономиката на вниманието изисква спешност, носейки безкраен списък от искания за вашите грижи всеки ден. Съзнателно избирайте своите битки в индустрията, благотворителността, активизма и политиката.

За да направите истинска разлика, трябва да съсредоточите своя ограничен капацитет за грижа.


6. Прегърнете скучната и едноцелева технология

Съвременните цифрови устройства предлагат отвличане на вниманието до място, където болезнените човешки ограничения не се прилагат. Никога не трябва да се чувствате отегчени или ограничени в свободата си на действие. Което обаче не е така, когато става дума за работа, която има значение.

Борете се с това, като направите телефоните си скучни. Премахнете приложенията, които отвличат вниманието (помислете за Notion, Trelo, Slack и дори Email). Превключете екрана си в скала на сивото. Използвайте ограничаващи времето напомняния.

Изберете устройства с едно предназначение, като електронен четец, където е досадно и неудобно да правите всичко друго, освен да четете. Ако разсейващите приложения са само на едно плъзгане, те ще се окажат невъзможни за устояване, когато възникне първата нотка на скука или затруднение при фокусиране.


7. Търсете новостите в светското

Колкото по-малко седмици ни остават, толкова по-бързо изглежда ги губим. Най-вероятното обяснение за този феномен е, че мозъците ни кодират изтичането на времето въз основа на това колко информация обработваме във всеки даден интервал.

Натъпкването на живота ви с нови преживявания върши работа, но също така може да доведе до екзистенциално претоварване и също е непрактично, особено ако имате работа или деца.

Като алтернатива обръщайте повече внимание на всеки момент, без значение колко светски е. Потопете се в живота, който вече имате, с два пъти по-голяма интензивност и животът ви ще се почувства два пъти по-пълен. И ще бъде запомнен като продължил два пъти по-дълго. Медитация, ходене на непланирани разходки, фотография, водене на дневник, всичко, което привлича вниманието ви по-пълно към настоящето.


8. Бъдете изследовател във взаимоотношенията

Когато се сблъскате с предизвикателен или скучен момент с друг човек, умишлено приемете отношение на любопитство, при което целта ви не е да постигнете конкретен резултат или да обясните позицията си, а да разберете кое е това човешко същество, с което сте.

Това любопитство е много подходящо за непредсказуемостта на живота с другите, защото може да бъде задоволено от поведението им по начини, които харесвате или не харесвате, докато позицията на изискване за определен резултат е разочарована всеки път, когато нещата не успеят да вървят според вас.


9. Култивирайте мигновена щедрост

Всеки път, когато в ума ви възникне щедър импулс: да дадете пари, да се свържете с приятел, да изпратите имейл, хвалещ нечия работа - действайте веднага спрямо този импулс. Ако го отложите по някаква причина, вероятно няма да се върнете към него. Единствените актове на щедрост, които се броят, са всъщност направените.

Хората са социални същества и щедрото действие ни кара да се чувстваме много по-щастливи.


10. Практикувайте да не правите нищо

Когато става въпрос за предизвикателството да използвате добре вашите четири хиляди седмици, способността да не правите нищо е незаменима. Ако не можете да понесете дискомфорта да не действате, е много по-вероятно да направите лош избор с времето си, просто за да се почувствате така, сякаш действате. Успокойте се, спечелете автономия при изборите си и направете по-добри такива.

Медитацията "нищоправене"

  1. Задайте таймер дори само за пет минути.
  2. Седнете на стол и след това спрете да се опитвате да правите каквото и да било.
  3. Всеки път, когато забележите, че правите нещо, включително мислене или фокусиране върху дишането си, спрете да го правите.
  4. Ако забележите, че вътрешно се критикувате, че не правите нещата добре... това също е мисъл, така че спрете да го правите.
  5. Продължете да се възпирате, докато таймерът спре.


Благодаря, че прочетохте тази почит към „Четири хиляди седмици“ от Оливър Бъркеман.

Тази статия се състои от теми и откъси от книгата. Ако сте стигнали (превъртели) до тук, прочетете я цялата ✌︎Източник
Преведе и редактира за вас - Happy DO

Коментари
* Имейлът няма да бъде публикуван в сайта!