Happy DO ッ
27 Feb
27Feb

Отвъд правилата и ограниченията


В забързания ни свят е лесно да се хванем в капан на идеята, че грижата за себе си и любовта към себе си се крият в стриктното спазване на някакви правила, измислени от незнайно кой – медитация, упражнения, здравословно хранене, водене на дневник, терапия, йога, без алкохол, без цигари, без захар, 8-часов сън, ставане в 5 сутринта... Не че всичко това не е хубаво и полезно. Но какво се случва, когато този подход се превърне в източник на срам и вина, вместо в извор на любов и приемане?

Благодаря на Antonia KZ за споделеното, от което се роди тази статия.Грешки в подхода


Опитвайки се да се обичаме повече и да се грижим за себе си често следваме правила и методи, наложени от друг. Без да се замисляме, че те може и да нямат нищо общо с нас, с нашето ежедневие, с нуждите на нашето тяло и душа. Кой са най-честите грешки?


1. Фокус върху външни правила:

Превръщането на грижата за себе си в списък със задачи може да ни накара да се чувстваме сякаш не правим достатъчно или не го правим по "правилния" начин. Този фокус ни отдалечава от вътрешния ни глас и ни кара да се чувстваме некомфортно, когато не изпълняваме стриктно правилата.


2. Сравнение с другите:

Сравняването на собствените ни практики с тези на други хора може да ни накара да се чувстваме непълноценни. Всеки е различен и това, което работи за един човек, може да не е подходящо за друг.


3. Негативни емоции:

Чувството на срам, вина и неудовлетвореност е в разрез с идеята за любов към себе си. Тези емоции ни отдалечават от истинската ни същност и ни пречат да се чувстваме обичани и приети.


Алтернативният подход


1. Самосъстрадание:

Да се отнасяме към себе си с разбиране, търпение и прошка, вместо с критика и осъждане. Да приемем, че сме несъвършени и това е нормално.


2. Индивидуален подход:

Да се вслушваме в собствените си нужди и желания, вместо да се водим от външни правила. Да открием какво ни кара да се чувстваме добре и да го интегрираме в ежедневието си.


3. Позитивна подкрепа:

Да се фокусираме върху прогреса, колкото и малък да е той, вместо да се фиксираме върху неуспехите. Да празнуваме всяко постижение, колкото и незначително да е то.


4. Приемане на двете ни страни:

 • Да приемем, че в нас съществуват както "тъмна", така и "светла" страна. 
 • Да не се опиваме да "излекуваме тъмната" си страна, а да се стремим да я разберем и интегрираме. 
 • Ако не приемем "тъмната" си страна няма да знаем каква и колко е "светла" другата. 
 • Да разберем, че тя ни е толкова необходима колкото и светлата.


Защо да приемем "тъмната" си страна?


Защото приемането ѝ е пътят към по-пълноценен живот и благополучие.


Какво е "тъмна" страна?

"Тъмната" страна е сборно название за всички аспекти от нас, които не ни харесват, от които се срамуваме или се страхуваме. Те могат да включват негативни емоции като гняв, страх, завист, омраза, както и негативни модели на поведение.


Защо е важно да приемем "тъмната" си страна?

Приемането на "тъмната" ни страна е ключово за нашето благополучие.  Когато се борим с "тъмното" в себе си, ние се отдалечаваме от истинската си същност. Приемането му ни позволява да се опознаем по-добре и да се приемем изцяло. Приемането на другата половина от цялото ни помага да се справяме с негативните си емоции по много по-здравословен начин. Вместо да я потискаме или отричаме, ние можем да я осъзнаем и да я изразим по конструктивен начин. Когато приемаме себе си изцяло, ние можем да изграждаме по-искрени и по-дълбоки взаимоотношения с другите. Приемането на "тъмната" ни страна ни освобождава от чувството за вина и срам. То ни позволява да живеем по-пълноценен и автентичен живот.


Как да приемем "тъмната" си страна?


Приемането на "тъмната" ни страна не е лесен процес. Ето няколко стъпки, които могат да ви помогнат:


Осъзнаване: 

Първата стъпка е да осъзнаете кои са "тъмните" ви аспектите, които не приемате. Забележете кога изпитвате негативни емоции и се запитайте: "Какво в мен предизвиква тази емоция?"


Състрадание: 

Отнасяйте се към себе си с разбиране и състрадание. Не се осъждайте за "тъмните" си страни.


Прошка: 

Простете си за грешките, които сте направили в миналото. Оставете ги в миналото. И ги забравете.


Интеграция: 

Приемете "тъмните" си страни като част от себе си. Не се борете с тях, а се опитайте да извлечете най-доброто за своята личност.


Как израстваме като личности, ако приемем "тъмната" си страна?


Успеем ли да приемем, че ние сме Ин и Ян, че тъмното допълва светлото, че без едното няма друго ние ще можем без усилия да израснем като личности по няколко начина:

 • Ставаме по-уверени: Когато приемаме себе си изцяло, ние ставаме по-уверени в себе си.
 • Ставаме по-силни: Справянето с "тъмната" ни страна ни прави по-силни и устойчиви.
 • Ставаме по-мъдри: Приемането на "тъмната" ни страна ни помага да се учим от грешките си и да ставаме по-мъдри.
 • Ставаме по-състрадателни: Когато приемаме себе си изцяло, ние ставаме по-разбиращи и състрадателни към другите.

Приемането на "тъмната" ни страна е пътуване, което си струва да предприемем. То ни води към по-добро самоопознаване, емоционална зрялост, по-силни взаимоотношения и по-пълноценен живот.


Как да приемем "тъмната: си страна?


Ето и няколко практически стъпки:


Запознайте се с емоциите си. 

Научете се да ги разпознавате и осъзнавате, без да ги осъждате.

Пример: Забелязвате, че се чувствате раздразнени. Вместо да се осъждате, отделете време да осъзнаете и да назовете емоцията си. Попитайте се: "Какво ме кара да се чувствам раздразнен?"


Слушайте тялото си. 

Обърнете внимание на сигналите, които то ви изпраща, и се грижете за него по начин, който ви кара да се чувствате добре.

Пример: Чувствате се изморени. Вместо да се насилвате да работите, си позволете почивка. Направете кратка разходка, легнете за 15 минути или се занимавайте с любимо хоби.


Открийте дейности, които ви носят радост. 

Отделете време за неща, които ви карат да се чувствате щастливи и изпълнени.

Пример: Обичате да танцувате, но не сте го правили от години. Намерете курс по танци или просто пуснете любима музика и танцувайте у дома.


Практикувайте самосъстрадание

Говорете си с мил и разбиращ тон, както бихте говорили с любим човек.

Пример: Направили сте грешка. Вместо да се критикувате, кажете си: "Всички правят грешки. Важно е да се уча от тях."


Не се сравнявайте с другите. 

Всеки е различен и е важно да се фокусирате върху собствения си път.

Пример: Виждате приятел, който е в отлична форма. Вместо да чувствате завист, фокусирайте се върху собствения си прогрес. Радвайте се на всяко постижение, колкото и малко да е то.


Няколко допълнителни примера:


 • Водете дневник на благодарността или записвайте в своя дневник всяка вечер три неща, за които сте благодарни. Можете да го правите и наум когато вече сте в леглото преди сън.
 • Отделяйте 10-15 минути на ден за медитация. И не е задължително да сте седнали на пода в поза лотос с изправен гръб (аз не мога). Можете да го направите и легнали (така го правя аз). В медитация можете да изпаднете и докато миете чиниите, знаехте ли го? Нужно е само да настроите съзнанието си на вълна освобождаване (от мисли) и приемане (на мисли).
 • Прекарвайте време сред природата - разходете се в парка, отидете в планината или просто седнете в градината.
 • Заобиколете се с хора, които ви карат да се чувствате добре. Общувайте повече с позитивни и усмихнати личности.


Важно е да запомните, че грижата за себе си и любовта към себе си са непрекъснат процес. Случва се с вашето темпо и по вашия начин. Не се обезкуражавайте, ако не усетите резултати веднага. Продължавайте да практикувате и с времето ще усетите ползите.


В заключение


Грижата за себе си и любовта към себе си не се крият в стриктното спазване на някакви правила. Те са пътуване на самоопознаване, приемане и състрадание. Да се отнасяме към себе си с любов означава да се вслушваме в нуждите си, да се грижим за себе си и да се ценим, независимо от "тъмните" ни страни.


Допълнителни ресурси:

Тези книги могат да ви открият и други полезни начини:

 • "Критиката е враг на творчеството" от Бренé Браун
 • "Внимателният път към самосъчувствието" от Кристина Фелпс.

Ако не друго поне ще сте прочели още една книга и ще сте обогатили света си.


От усмихнатата страна на Живота винаги е по-хубаво - Happy DO ッ


Споделянето е грижа.Радвам се, че прочетохте тази статия! Подкрепете работата ми, като споделите статията сега с вашите близки и всички, които могат да се възползват от знанията.


 

Коментари
* Имейлът няма да бъде публикуван в сайта!