28 Nov
28Nov

Самоувереността, но онази другата, здравословната и добре подплатената от собствената ни личност, е като таен еликсир, който може да ви накара да блеснете във всяка ситуация, но не винаги е лесно да се намери. Въпреки че има очевидни съвети като положителното говорене на/със себе си и стилното обличане, има безброй по-нетрадиционни и креативни начини за укрепване на самочувствието ни. 

В тази статия ще споделя някои по-малко известни стратегии, които могат да ви помогнат да се възползвате от вътрешната си сила и да вървите през живота с високо вдигната глава.


Да подобрим самочувствието


Превърнете провала в приятел

Противно на общоприетото схващане, провалът не е краят на света. Това е стъпало към успеха! Когато гледате на провала като на възможност за учене и израстване, вашето самочувствие може много да се повиши. Нали не си мислите, че пътят към успеха дори на най-завършените личности е бил обсипан само с розови листенца?!? Прегърнете провала, поучете се от него и ще се окажете по-устойчиви и уверени от всякога.


Култивирайте мислене за растеж

Концепцията на Карол Двек за мислене за растеж предполага, че интелигентността и способностите могат да бъдат развити чрез усилия и постоянство. Приемете този начин на мислене и ще видите, че самочувствието ви ще подскочи. Уменията ви не са фиксирани и ако положите малко работа, можете да се подобрите и да изпъкнете във всяка област от живота си.


Практикувайте изкуството на самосъчувствието

Самоувереността не означава само вяра в себе си. Бъдете и добри. Отнасяйте се със същото състрадание и прошка, които предлагате на близките си. Когато замените самокритиката със самосъчувствие, ще откриете, че по-лесно ще посрещате предизвикателствата с увереност.


Минете от другата страна на кутийката си

Растежът се случва, когато прекрачвате границите си. Предизвикайте себе си да излизате редовно извън рутината си. Опитайте ново хоби, поемете нов проект на работа или започнете разговор с непознат. Всяка малка победа ще повиши увереността ви и ще ви покаже колко сте способни.


Визуализирайте успеха си

Визуализацията е мощен инструмент, който може осезаемо да подобри самочувствието ви. Отделяйте няколко минути всеки ден да си представите ясно как постигате целите си. Почувствайте емоциите, вижте детайлите и оставете положителната енергия да подхранва вярата ви. С течение на времето вашите умишлено създадени образи ще се проявят в реалността.


Насочете своя вътрешен супергерой

Създайте образа на личност, която въплъщава вашето идеално самоуверено АЗ. Независимо дали става дума за силата на Жената Чудо или остроумието на Шерлок Холмс, появяването на бял свят на това алтер-его в предизвикателни ситуации може да ви помогне да съберете самоувереността, от която се нуждаете. Това е като да сложите собственото си наметало на супергерой, когато имате най-голяма нужда от него.


Освободете вашето физическо пространство

Вярвате или не, заобикалящата ви ежедневно среда може значително да повлияе на вашето самочувствие. Претрупаното пространство може да доведе до чувство на претоварване и съмнение в себе си. Отделете време да разчистите обкръжението си, да организирате работното си пространство и да създадете среда, която насърчава яснотата и позитивността


Свържете се с природата

Природата има уникален начин да ни заземи и да повиши самочувствието ни. Прекарвайте време на открито, независимо дали става въпрос за туризъм в гората, почивка на плажа или просто разходка в парка. Свързването с природата може да ви помогне да си възвърнете перспективата, да намалите стреса и да изградите самочувствие.


Научете нещо ново

Няма нищо друго като придобиването на ново умение, което да повиши самочувствието ви. Независимо дали става дума за свирене на музикален инструмент, изучаване на нов език или овладяване на занаят, чувството за постижение, което идва с развитието на умения, може да бъде мощен стимул за увереност.


Доброволствайте и дарявайте

Помощта за другите е от полза не само за получателите, но има дълбоко въздействие и върху вашето собствено самочувствие. Доброволчеството може да ви напомни за собствените ви силни страни и положителното въздействие, което можете да окажете върху света. Това е сигурен начин да повишите самочувствието си, докато творите разликата за общността си.


Снимка Artualno

Създайте си „позитивен буркан“

Започнете да събирате в буркана на щастието записани на малки листчета хартия вашите постижения, комплименти и моменти на личностно израстване. Всеки път, когато се почувствате с ниско самочувствие, извадете бележка от буркана и си припомнете всички случаи, когато сте успели и сте постигнали напредък. Това визуално представяне на вашите постижения може да бъде мощен стимулатор за увереността ви.


Създайте си собствен стил

Модата може да бъде забавен и нетрадиционен начин за повишаване на самочувствието. Експериментирайте с личния си стил и си създайте характерна визия, която да ви кара да се чувствате фантастично. Самочувствието ви значително ще се повлияе когато се чувствате удобно и стилно с избора си на облекло.


Посетете курс

Присъединяването към клас по импровизационен театър може да направи чудеса за вашето самочувствие. Принуждава ви да мислите в крачка, да бъдете спонтанни и да приемате грешките. Когато се чувствате по-комфортно в тези ситуации, ще откриете, че самочувствието ви в социалните взаимодействия и публичното говорене нараства.


Запишете гласа си и слушайте

Много хора не харесват звука на собствения си глас, което може да повлияе негативно на самочувствието им в ситуации на публично говорене. За да преодолеете това, записвайте гласа си редовно и го слушайте обективно. С течение на времето ще свикнете повече с гласа си и ще станете по-уверен комуникатор.


Опитайте Power Posing

Изследванията на Ейми Къди върху силните пози предполагат, че приемането на експанзивни, уверени пози на тялото за няколко минути може да повиши самочувствието ви. Застанете изправени, поставете ръце на бедрата си и заемете уверена стойка, дори и да не го чувствате така. Езикът на тялото ви може да повлияе на начина ви на мислене.


Имайте си собствен аромат

Обонянието е мощно сетиво, свързано с емоциите и паметта. Намерете характерен аромат, който обожавате, и го носете редовно. Когато свързвате конкретен аромат с увереност, той може да се превърне в тайното ви оръжие за повишаване на самочувствието ви, когато го носите.


Научете изкуството да правите комплименти на другите

Даването на искрени комплименти на другите може да има вълнообразен ефект върху вашето самочувствие. Когато се съсредоточите върху признанието на чуждите победи и силните им страни, в замяна ще се почувствате по-позитивно настроени и към себе си. Това е печеливша ситуация, която изгражда връзки и самоувереност едновременно.


Изградете умствена издръжливост

Предизвикайте себе си психически с мозъчни игри, пъзели или гатанки. Укрепването на когнитивните ви способности може да ви даде усещане за майсторство и компетентност, което се простира и в други области от живота ви, повишавайки общото ви самочувствие.


Водете дневник на доверието

Започнете да си водите дневник за увереност, в който записвате ежедневните си постижения, без значение колко малки изглеждат. Като признавате редовно успехите си, вие ще тренирате ума си да се съсредоточава върху вашите способности и постепенно ще изградите самочувствие.


Обградете се с позитивизъм

И накрая, подредете своя социален кръг и дигитални емисии, за да включвате хора и съдържание, които ви издигат и вдъхновяват. Намалете до минимум излагането на негативност и критика, тъй като това може да подкопае самочувствието ви с течение на времето. Положителната среда може да осигури подкрепата и укрепването, от което се нуждаете, за да поддържате и повишавате самоувереността си.Да обобщим


Самоувереността е многостранен скъпоценен камък, който може да освети всеки аспект от живота ни. Въпреки че конвенционалните методи като положителния разговор със себе си и доброто обличане със сигурност имат своето място, тази статия ви разкри съкровищница от по-малко известни стратегии, които могат да ободрят и дадат сила на самочувствието от различни ъгли. От възприемането на провала като трамплин към успеха и култивирането на мислене за растеж до практикуването на състрадание към себе си и излизане отвъд зоните ни на комфорт, тези нетрадиционни подходи предоставят разнообразен набор от инструменти за самоусъвършенстване.

Освен това силата на визуализацията, създаването на алтер его и разчистването на физическото ни пространство разкриват как нашите мисли, самовъзприятие и среда дълбоко влияят на нашето самочувствие. Свързването с природата, научаването на нови умения, доброволчеството и поддържането на „буркан с позитивност“ подчертават стойността на преживяванията и актовете на доброта за изграждане на самочувствие. Дори модните избори, уроците по импровизация и записването на гласовете ни могат да имат неочакван, но въздействащ принос към самочувствието ни.

И накрая, правенето на комплименти на другите, изграждането на умствена издръжливост и воденето на дневник на увереността ни напомнят за взаимосвързаността на личното израстване и способността ни да повдигаме духа на хората около нас. Обграждането ни с позитивизъм, както в нашите социални кръгове, така и в онлайн взаимодействията, служи като жизненоважно напомняне, че нашата среда може или да подхрани, или да подкопае нашето самочувствие. 


Интегрирайки тези нетрадиционни, но ефективни стратегии в живота си, можем да започнем трансформиращо пътуване към непоклатима самоувереност, готови да се справим с предизвикателствата на живота с непоклатима увереност и устойчивост.по материали от womenontop

Коментари
* Имейлът няма да бъде публикуван в сайта!