Happy DO ッ
30 Jan
30Jan

простата формула за по-добро наблюдение на положителните неща в живота


Имате ли чувството, че мрачното ежедневие ви е хванало здраво в хватката си? Уморени ли сте от негативните очила и желате да се съсредоточите повече върху нещата, които ви правят щастливи? Тогава положителният ежедневен преглед е точно за вас. В тази статия ще ви покажа как работи методът и ще ви дам най-добрите съвети за прилагането му.


Настройте окото си на положителната бленда


Често задавания въпрос по време на коучинг сесии и семинари на тази тема е:

Как мога да съм сигурен, че няма да изгубя от поглед какво е добро и какво ме прави щастлив в забързаното ми ежедневие?

Разбира се, има много отговори на този въпрос и искам да се опитам да ви покажа няколко начини на domoments как можете да постигнете това.

Едно нещо е супер централно. А именно - да давате повече пространство на малките и големи моменти на щастие, да ги възприемате съзнателно, да им се наслаждавате и да ги запазвате. И да, знам, че моментите на щастие са мимолетни. Те не могат да се запазят като цветята в хербарий (имам спомен, че това го практикувах като дете!).

Въпреки това, ако инсталирате положителният ежедневен преглед като лоялен спътник, тогава бързо ще забележите колко по-отпуснати, по-спокойни и по-щастливи ставате!


Какво означава положителен ежедневен преглед?


Положителният ежедневен преглед ви позволява да преживеете мислено деня си в края на всеки ден и да си спомните три момента на щастие .

Състои се от два въпроса:
Какво беше хубаво днес?
Какво допринесох за това?


Част 1: Какво беше хубаво днес?

Този въпрос е за припомняне на моменти от деня, когато сте се чувствали щастливи, които са ви направили удовлетворени и през които сте изпитали красиви чувства .

Това могат да бъдат например малки моменти на щастие като:

  • вкусната закуска
  • шофьорът, който ви благодари за търпението в задръстванията
  • или красивия залез, който ви дарява със замечтана усмивка след работа.

Но разбира се може да има и по-големи моменти на щастие.

  • Например моментът, в който сте били похвалени от шефа си за добрата ви работа или сте били лудо горди от трудна за вас задача, която сте изпълнили.
  • Или когато са ви изненадали с подарък и са ви казали, че сте обичани.

Това е лесната част. Но не е всичко.


Част 2: „Какво допринесох?“

Втората част от положителния ежедневен преглед е особено важна и често се замита под масата.

За всеки от тези моменти на щастие помислете и с какво сте допринесли за него.

В някои случаи това е съвсем просто. Например, проявихте търпение към благодарния участник в движението. Вашият шеф е щастлив и ви замеря с похвали, защото сте свършили добра работа.

Но в някои моменти на щастие този въпрос може наистина да ви затрудни!

  • Например, с какво допринесохте за красивия залез? Отговорът може да бъде: отделихте време дори да го видите и да се насладите на красотата му за кратък момент. Определено има хора, които не са го направили.
  • А вашият принос да бъдете обичани? Възможен отговор би бил, защото вие самите давате любов и я показвате. Или защото сте там за другия човек и сте опора за него.

Така че, моля, не се отказвайте веднага, ако не си спомняте с какво сте допринесли за това. 

Що се отнася до собствения ви принос към моментите на щастие, струва си да помислите малко по-дълго, да се опитате да видите по-малко очевидното и понякога просто да признаете ценното на момента, а не какво сте допринесли за него.

 

Защо тази част от позитивния дневен преглед е толкова  важна?

Вероятно ще го разберете сами, нали?

Важно е вашият мозък да помни:

„Щастливите моменти не ми се случват просто така, аз мога активно да направя нещо за тях или имам принос.“ 

Това укрепва вашата самоефективност , т.е. вътрешното убеждение, че имате влияние върху вашите чувства, мисли и действия.

И вие не сте просто жертва на обстоятелствата или на милостта на вътрешната си глупост (знаете, гласът във вас, който никога не се уморява да ви критикува ). Това укрепва оптимизма ви и вярата в работата ви. И, хей, това не е ли чудесно!?

(Между другото: Ако забележите, че това е наистина трудно за вас, тогава е наистина важно да практикувате малко повече любов към себе си. Прочетете моите 15 съвета как можете да направите това тук .)

 

Кога и как да включа това в ежедневието си?


От днес, всяка вечер точно преди да си легнете, отделете време, за да направите положителен ежедневен преглед за себе си.

Препоръчвам го, когато си лягате или дори когато вече лежите (или седите) в леглото.

Отделяйте 10 минути всяка вечер, за да преминете в режим на търсене на моменти на щастие и красиви чувства.

Опитайте се да преживеете щастливите моменти в паметта си: 

✨ Какво точно видях?
✨ Какви шумове имаше?
✨ Имаше ли приятни миризми?
✨ Как се почувствах?

Отделете време, за да оставите чувствата да се появят, потопете се в тях и им се насладете. Едва тогава се запитайте с какво сте допринесли за това.

 

Писмено или устно?

Разбира се, положителната ежедневна перспектива работи и вербално, тоест ако мислите само за двата въпроса.

НО: Положителният ефект е особено забележим, когато записвате отговорите си! Проучванията доказват това много впечатляващо.

Мисля, че има смисъл: ако запишете моментите и вашите приноси, можете да си ги припомните много по-лесно. Особено в дните, когато сте отпаднали, не се чувствате добре или се съмнявате в себе си, можете да превъртите бележките си и да си дадете тласъка, от който се нуждаете!

Има много начини да направите това.  

  • Можете да си вземете хубав дневник
  • Можете да напишете вашите мисли на Post-Its и да ги залепите на места в апартамента си, които виждате често
  • или да сгънете щастливите моменти на малки листчета и да си създадете сувенирен буркан.

Изберете метод, който ви подхожда и който ви харесва

Що се отнася до положителни ежедневни отзиви, както и при всичко останало: подготовката е половината от битката. Затова поставете бележника си или лепенките с химикалка директно върху нощното шкафче.

Сега всичко, което трябва да направите, е да планирате десет минути всяка вечер, преди да си легнете, за да прегледате деня си, както описах по-горе.

 

На какви подводни камъни е хубаво да обърнете внимание?


Ще спомена само 1 дума: РУТИНА.

Да записвате щастливите си моменти за десет минути вечер не звучи като напрегната задача. Дори 15 минути упражнения сутрин не ми звучат така. И въпреки това винаги е така – поне за мен.

Ако сте наясно, че дори да запишете трите си момента от ежедневието понякога е изтощително, това е половината от битката при справяне със ситуации, в които може да искате да се откажете.

Не забравяйте, че положителният ежедневен преглед наистина работи само ако го правите последователно всеки ден. 

Научни изследвания от позитивната психология показват, че хората, които водят такъв дневник на щастието, забелязват разлика след само 14 дни и се чувстват средно по-щастливи. Така че, ако правите положителния ежедневен преглед в продължение на поне 14 дни и наистина го правите (т.е. като преразгледате моментите и кажете „с какво съм допринесъл“), тогава вие гарантирано ще бъдете емоционално възнаградени за това!

(Само ако можеше да стане толкова бързо и при спортуването 🤭).

Ние, хората, сме създания на навика. 

Ако искаме да променим нещо за постоянно, трябва да го практикуваме и да го повтаряме, докато стане втора природа.

И ако искаме да се съсредоточим повече върху собствените си щастливи моменти, да видим повече от нашето щастие и да го изживеем по-интензивно, тогава е нужно да практикуваме и да го повтаряме, докато не го превърнем в подсъзнателен акт, в наша втора природа.


Положителният ежедневен преглед е прекрасен и лесен план за трениране на вашия „мускул на щастието“. Стиснете задните си бузи една в друга и се придържайте към него. Заслужава си!
Споделянето е грижа

Радвам се, че прочетохте тази статия! Подкрепете работата ми, като споделите статията сега с вашите близки и всички, които могат да се възползват от знанията.

Сърдечно благодаря!
Happy DOизточници - positivepsychology.com, психотерапевт У. Босман
Събра, преведе и редактира за вас: Happy DO

Коментари
* Имейлът няма да бъде публикуван в сайта!