17 Jan
17Jan

Често ни казват, че за да постигнем успех, не трябва да се спира. Трябва да настояваме за повече във всяка област на живота. В противен случай ще се окажем с наднормено тегло, самотни и разорени.

Но какво ще стане, ако отпускането (или спирането за малко, поемането на дъх) е ключът към успеха? Ами ако има моменти, когато намаляването на нашите очаквания всъщност ни помага да постигнем повече?

Ето защо "никога не се примирявай" е един ужасен съвет:


1. Да поспрем за малко ни помага да избегнем прегарянето

Екологът Едуард Аби веднъж казал: "Растежът в името на растежа е идеологията на раковата клетка."
В природата всичко преминава през цикли на растеж и разпад. Раждане и смърт. Стрес и възстановяване.

Същото е и в бизнеса. Естествено е приходите на една компания да се колебаят от година на година, дори ако траекторията е възходяща. Бързият растеж може да бъде също толкова вреден за бизнеса, колкото и забавянето на растежа.

Например Starbucks затвори стотици магазини през 2008 г. Годините на агресивен растеж се отразиха на опита на клиентите. Те съкратиха хиляди хора и загубиха милиони долари в процеса.

Същото е и в личния живот. Вземете фитнеса като пример. Не можете да вдигате тежести всеки ден и да продължавате да ставате по-силни. Без подходяща почивка тялото ви не се възстановява. Най-големите печалби във вдигането на тежести и в живота идват в продължение на много години. Така че трябва да изберете нещо, което можете да правите в дългосрочен план. В противен случай изгаряте.

Ърнест Хемингуей често спирал писането си по средата на абзаца или дори по средата на изречението. Казвал на други писатели:


"Най-добрият начин е винаги да спираш, когато вървиш добре и когато знаеш какво ще се случи след това. Ако правиш това всеки ден...никога няма да спреш."

Това е толкова неинтуитивно, особено при нещо трудно като писане. Това, което искате да направите, е да увеличите максимално цялата тази творческа енергия, докато я имате. Но понякога трябва да спрете, за да можете да сте в битката още един ден. Нужно е да се отпуснете.


2. Отпускането ни помага да приоритизираме времето и енергията си

Писателят Дейвид Седарис веднъж споделил тази теория, която чул от успешна бизнес дама. Тя му казала да си представи печка с четири котлона.


"Единият котлон представлява вашето семейство, друг е вашите приятели, третия е вашето здраве, а четвъртия е вашата работа." Същността, казала тя, е, че "за да бъдеш успешен, трябва да изгасиш един от котлоните си. А за да бъдеш наистина успешен, трябва да изключиш два."

Лесно е да се опитате и да спорите с тази теория. Наистина ли тези четири области на живота са толкова разделени? Може би подобряването на вашето здраве също подхранва професионалния ви живот ...

Това е вярно до известна степен. Но също така е вярно, че животът ни е предложил и компромисите.

Много съвети за самопомощ се свеждат до преразпределяне на вашето време и енергия от една област в друга. Четете книга за развитието на вашия бизнес, действате според съвета и установявате, че сте разрушили брака си. Така че купувате книга за брака, приемате съвета и тогава вашият бизнес се проваля.

Възможно ли е да постигнете баланс в живота си? Разбира се. Но балансът изисква отпускане. Както и скандалният успех. Ако решите да насочите цялото си време и енергия в една област, вие избирате да бъдете посредствени в другите области. Като признаете ограниченото си време и енергия, вие сте свободни да се съсредоточите върху нещата, които са най-важни за вас.


3. Отпускането ни помага да се представим добре под напрежение

В психологията има концепция, наречена закон на Йеркс-Додсън. Казва, че представянето изглежда като обърнато U. С увеличаване на стреса, представянето също се увеличава. Но само до определен момент. След тази точка по-големият натиск ни кара да се представяме по-зле и се връщаме надолу от другата страна на кривата.

В леката атлетика го наричат „задавяне“. В продажбите го наричат „комисионен дъх“ – когато продавачът е толкова жаден за продажба, че потенциалният клиент усеща нуждата им и не купува.

Това е проблемът на "никога да не се примиряваш". Когато сте привързани към определен резултат, вие се страхувате от провал и ... се представяте по-зле.

Има го и изкушението да търсите преки пътища, когато се почувствате отчаяни.

Вероятно сте чували за прехода на Донър, когато Джордж Донър и група емигранти тръгнали за Калифорния през 1846 г. Обаче закъснели с тръгването. По средата на пътуването срещнали изследовател на име Ландсфорд Хейстингс. Той ги убедил, че могат да спестят 300 мили от пътуването като пресекат това, което сега е Юта. Прекият път ги превел през пустинята Солт Лейк. Свършила им водата, загубили повечето от воловете си и добавили един месец към пътуването си. Тогава е трябвало да прекосят планините Сиера Невада посред зима. Закъсали. И започнали да се изяждат.

Оптимизацията е страхотна до определен момент. Но понякога най-добрият пряк път е да спрете да търсите преки пътища.


В заключение

Мисля, че се нуждаем от нова дефиниция на отпускането.

Да си починете не означава да гледате 5 часа телевизия на ден, да вършите работа, която мразите, и да се карате с половинката си, докато умрете. Това е по-скоро самодоволство.

По-доброто определение за отпускането е „да вземеш решение“. Вие решавате как ще изглежда и колко ще ви е достатъчно.

Но рядко отделяме време за това, нали? Вместо това нашата цел просто е „повече, по-добре, по-бързо“.
И тогава сами си навличаме проблеми. А трябват ли ни?!


Полезно ли ви беше? Споделете в коментар.


От усмихнатата страна на Живота винаги е по-хубаво - Happy DO ッОт пощенската ми кутия и Greg Faxon

Коментари
* Имейлът няма да бъде публикуван в сайта!