05 Feb
05Feb

Край на състояния като „добре“ и „почти“


Всеки го иска. Всички говорят за това. Но едва ли някой наистина знае какво е важно, за да бъдем щастливи. Ако ви попитам колко сте щастливи по скала от 1 до 10, вероятно няма да отговорите 9 или 10. Иначе вероятно нямаше да се озовете тук. Но е прекрасно, че сте тук. Защото щастието не е магия и не е привилегия, дадена на богатите и известните. Напротив. Можете да го научите - и да направите живота си толкова пълноценен, колкото винаги сте искали да бъде. 

В тази статия ще ви споделя подробни инструкции, които да катапултират нивото си на щастие нагоре с помощта на откритията на позитивната психология.

 

Да бъдем щастливи – какво всъщност означава това?


Ако ви попитам какво означава за вас „щастие“ – как бихте го определили?

 • Дали става дума за добра работа, собствена къща и висок доход?
 • Или да имате време – за себе си, за семейството и приятелите си?
 • Може би щастието е просто фактът, че сте доволни от себе си и всяка сутрин можете да се гледате в огледалото с усмивка?

Истината е: Няма ЕДНА дефиниция!

Щастието означава нещо различно за всеки от нас . Но има различни фактори, които могат да допринесат положително или отрицателно - и които си струва да разгледаме по-отблизо, ако искаме да сме щастливи в дългосрочен план.

 • Какви според вас са тези фактори?
 • Какво трябва да се случи, за да живеете по-щастлив живот?

Повечето хора имат готови отговори на тези въпроси. Те изграждат някакви връзки „ако-тогава“ – външни изисквания, които първо трябва да бъдат изпълнени, преди да се осмелят да помислят „да бъдат щастливи“.

 1. Ако имах няколко килограма по-малко, определено щях да съм щастлив/а.
 2. Ако шефът ми не беше такъв задник и най-накрая получа повишението, тогава няма да съм толкова нещастен/а.
 3. Ако имах повече пари, повече приятели, по-внимателен партньор ... тогава определено щях да съм щастлив/а.


Ще ви кажа как е

Всички тези неща всъщност не променят усещането ви за щастие.

 • В крайна сметка те просто ви държат в капана на вашата собствена въртележка от изисквания – и ви пречат да живеете пълноценен живот тук и сега.
 • Не високоплатената специализирана работа ви прави щастлив човек.
 • Не добре изглеждащият чаровен принц или луксозният апартамент, който така или иначе не можете да си позволите, но все още мислено декорирате върху дъска на Pinterest.


Само вие сте отговорни за вашето щастие

Вие сами можете да създадете живот, в който сте удовлетворени и пълноценни - и в който можете да бъдете щастливи независимо от материалните блага или успехите, свързани с представянето.

Как става това, ще попитате? Обърнете голямо внимание на следващите редове.

 

Трите основни съставки за вашия щастлив и пълноценен живот


Бих искала да започна с цитат от Мартин Селигман, основателят на Академичната позитивна психология, който според мен доста добре обобщава тайната на щастието (ще ви споделя в отделна статия кои 5 градивни елемента той предлага като основа за щастлив живот):

 

"Вече не става въпрос само за ограничаване на щетите и преминаване от минус осем до минус две по скалата на благосъстоянието, а как можем да се подобрим от плюс две до плюс пет" - Мартин Селигман


Една от особеностите на нас като хора е, че постоянно и интензивно се фокусираме върху това, което не върви добре. С преодоляване на проблеми и негативни емоции или преодоляване на обезкуражаващи нагласи. 

Психологията прави същото от дълго време, като се фокусира изключително върху лечението на психични заболявания.

Разбира се, тези точки са важни. И е добре, че се грижим за това.


Но също толкова важно е да се справим с „другата страна“.

С въпроса как можем да направим живота си по-пригоден за живеене, по-щастлив и по-пълноценен.

Само защото не сте ядосани или тъжни, не означава, че сте доволни и щастливи.

Точно това е целта на позитивната психология, науката за успешен и пълноценен живот.

 

Тя задава въпроси като:

 • Как можете да станете по-щастливи?
 • Какво все пак е щастието?
 • Как можете да го измерите?
 • Защо някои хора или групи са по-щастливи от други?
 • Едно и също нещо ли е да си щастлив и да живееш пълноценен живот?
 • И преди всичко: Как можете да използвате това знание за себе си и за ежедневието си?


В това ръководство за щастие ще ви споделя 3-те най-важни области, за които е доказано, че са от съществено значение, ако искате да живеете щастлив живот. 


Става въпрос за положителни...

 1. … Преживявания
 2. … Настройки
 3. … Връзки


1. Положителните преживявания: С добри чувства към добър живот


Кратко и сладко

 • Намерете конструктивен начин да се справите с негативните чувства и да се освободите от негативните емоции, които ви вредят.
 • Променете фокуса си: фокусирайте се върху положителните емоции и търсете начини да ги изпитвате възможно най-често.
 • Интензивността на емоциите няма значение, важна е честотата .
 • Използвайте силните си страни в работата или личния си живот (хобита, доброволчество и т.н.), за да придобиете възможно най-много преживявания.
 • Колкото повече емоции изпитвате, толкова по-добре се чувствате и толкова по-пълноценен се усеща животът ви.


За това става дума

От години изследвания знаем, че изживяването на положителни емоции е един от най-важните фактори, които можете да използвате, за да увеличите чувството си за щастие.

Според Барбара Фредриксън, американски изследовател, 10 специфични чувства са особено важни. А именно радост, благодарност, гордост, въодушевление, надежда, любопитство (интерес), удоволствие, страхопочитание, вдъхновение и любов. 

(В статията "10 положителни чувства, които ще увеличат вашето благополучие и радост от живота" ще намерите по-подробно описание на всички тези чувства и съвети как да ги внесете в живота си - очаквайте я скоро)

Друга важна тема в тази област е така нареченото усещане за поток . Може би го помните от детството си, когато сте играли навън с приятели в един прекрасен летен ден - вие сте напълно потопени в своя свят, времето няма значение, забравяте всичко останало около вас и изведнъж навън се стъмва и трябва да се приберете у дома. Докато играят, децата дори забравят елементарни неща като ходене до тоалетна или ядене на нещо.

Това усещане за поток е естествено състояние, което се постига, когато трудността на дейността и собствените ни способности са в баланс. Като дете вероятно сте били майстор в изживяването на потока. Как са нещата днес?

 

Какво ви носи?

Положителните емоции са не само една от най-ефективните отправни точки, ако искате да сте щастливи. Те могат да направят много повече!

Бих искала да ви запозная с едно впечатляващо изследване на Дебора Данър и нейните колеги .

 • Те изследвали около 600 американски монахини, чиито условия на живот били много сходни.
 • Изследователите допускат, че писмените текстове на монахините силно отразяват основното им емоционално настроение.
 • Те разгледали по-отблизо личните текстове на 180 от най-възрастните монахини, които те са написали, когато са постъпили в ордена.
 • Писанията бяха изследвани за количеството положителни емоционални думи и изречения, но също и за разнообразието от положителни емоционални изрази.

Какво открили изследователите:  Монахините, които изразявали повече и по-разнообразни положителни емоции в своите текстове, когато влизали в ордена, живеели средно с 10 години по-дълго. 

В допълнение, жените се съгласили мозъците им да бъдат медицински изследвани след смъртта им, което също довело до откритието на нещо много удивително: по-щастливите жени показали по-малко признаци на дегенеративни промени в структурата на мозъка (болест на Алцхаймер).

Имало не само връзка между положителните чувства и продължителността на живота, но и здравето.

Така че изглежда наистина си струва да инвестирате в своето щастие.

Ако сте ентусиазирани от изследването на щастието и искате да научите повече за откритията в тази област на изследване, споделете ми и ще напиша статия . В нея накратко и стегнато ще обобщя констатациите от 10 вълнуващи проучвания на тема щастие и пълноценен живот за вас.


С тези упражнения ще успеете


1. С положителната оценка за деня ще се почувствате по-щастливи

В забързаното ежедневие бързо губите представа какво върви добре и какво ви прави щастливи.

Положителният преглед на деня се използва, за да преминете мислено през деня си отново и да си припомните 3 момента на щастие, които сте преживели . Но това не е всичко. Особено важно е да мислите с какво сте допринесли за всеки момент на щастие.

Например, какво направихте, за да сте сигурни, че сте прекарали приятна забавна вечер с приятелите си? Отделихте време да стигнете до тях. Може би сте занесли хубаво вино или новата си настолна игра. Или разсмяхте всички със забавна история.

За да се съсредоточите още повече върху конкретни положителни емоции, можете също да се съсредоточите върху конкретните чувства. Ето няколко примера:

 • Какво ме развълнува днес?
 • С какво се почувствах горд днес?
 • За какво съм благодарен днес?
 • Кога почувствах любов днес?


2. Използвайте силните страни за повече моменти на потока

Използвайте силните си страни. В началото звучи добре. Но все пак кои са вашите силни страни?

Може би, като много хора, вие не сте напълно сигурни какви ресурси и способности лежат спящи във вас. От друга страна, ако искате да изброите силните страни на вашия партньор или най-добър приятел, можете да изброите 10, 15 или дори повече без да се замисляте.

Вашите близки и приятели чувстват същото към вас. Ето защо това упражнение е свързано с идеята да станете репортер на вашите лични силни страни и да разберете как хората около вас възприемат вас и положителните ви страни.  

 • За да направите това, намерете поне 5 души от вашия кръг от приятели, познати или семейство, които ви познават добре.
 • В най-добрия случай те идват от различни контексти, тъй като използваме различни характеристики и силни страни в различните си роли.
 • Попитайте тези хора какви според тях са вашите силни страни и ги помолете да ги подкрепят с конкретни примери и ситуации.
 • Съберете всички отговори и запишете какво сте научили за себе си и силните си страни

Втората част от упражнението е за съзнателното включване на вашите новооткрити силни страни в ежедневието ви и по този начин създаване на поток от преживявания за вас.

Изберете конкретна сила за всеки ден от седмицата и се опитайте да я използвате възможно най-често в този ден - в идеалния случай по начин, който не сте правили преди.

Сега всичко, което трябва да направите, е да се ангажирате с една седмица в близко бъдеще и да въведете този план в седмичния си график. Ще бъдете изумени колко повече чувства в поток и щастие ще изпитате чрез съзнателното и ново използване на вашите силни страни!

 

2. Положителните нагласи: Сложете си (реалистични) очила за оптимизъм


Кратко и сладко

 • Практикувайте да гледате на предизвикателствата като на възможности (според мотото „животът е моят учител“)
 • В трудна фаза осъзнайте, че тя е точно това. Трудна фаза. Не по-малко. Но вече не.
 • Избягвайте да изпадате в тунелна визия по време на стресови моменти - фокусирайте се върху решенията, а не върху проблемите.


За това става дума

Втората област, за която искам да ви споделя, са положителните нагласи – начин на мислене, който насърчава щастието.

С това не искам да кажа, че трябва да прескачате по света като Пипи Дългото чорапче, напълно безгрижно и с перманентна усмивка. Става въпрос повече за развиване на реалистичен оптимизъм, с който гледате уверено в бъдещето и вярвате, че по някакъв начин ще преодолеете възникващите предизвикателства.

 

Какво ви носи?

 • Когато практикувате тази перспектива, вие практикувате да не се виждате като жертва на обстоятелствата и вместо това да поемате отговорност.
 • Това от своя страна може да мобилизира силни страни, които ви помагат да постигнете важни за вас цели.
 • Всичко това допринася за вашето благополучие и удовлетворение.

Нека ви обясня това, използвайки примера за значение. Не е достатъчно, ако заявите „Намирам работата си за безсмислена“ (или части от нея). Това не би било положително отношение.

Положителното отношение означава да правите свое собствено проучване и се запитвате, например:

 • Възможно ли е това да е просто фаза и струва ли си да се надявам, че ще премине?
 • Кои точно дейности намирам за безсмислени (оптимистично погледнато, това няма да е 100% от работата ви, но определени части)?
 • Каква е връзката между задачите, които се преживяват безсмислено, и задачите, които се преживяват смислено? Мога ли да живея с тази връзка? Ако не, какво мога да направя, за да го променя малко в моя полза?
 • Ако погледна ситуацията от дистанция: какъв е смисълът от съществуването на тези задачи и дейности? Защо са важни в „голямата картина“, която може би не виждам на пръв поглед?
 • Как трябва да променя самите дейности или начина, по който се справям с тях, така че да се чувствам по-добре за тях като цяло?
 • Ако наистина се вслушам във вътрешния си глас, направя промяна и той продължава да ми казва, че нещо не е наред, какво да правя с това?

Мисля, че това са достатъчно примерни въпроси, за да разберете какво имам предвид: Ако забележите, че нещо не е добро за вас, не се разстройвайте за това. Поемете отговорност за ситуацията.

Разгледайте внимателно и тогава действайте. Това може да е промяна в ситуацията или промяна в отношението ви към ситуацията.

 

С тези упражнения ще успеете


1. Да започнете деня позитивно

Вероятно знаете това. Ако сутринта започне с проблеми, стрес и злополуки, още по-трудно е да се обърнат нещата през останалата част от деня. По същество изглежда, че денят е „вече обречен“.

Ето защо е изключително важно да започнете деня си с позитивно, обнадеждено и оптимистично мислене. Тогава вероятността да поддържате тази поза през целия ден е още по-голяма.

Това, което лично на мен ми помогна много да направя сутрините си позитивни и спокойни (вместо забързани и изнервящи) е рутина за добро утро.

Бих искала да отделя малко повече време за това. Защото стресът и тревогите нямат място в моята сутрин.

Вместо да се тревожа за моя списък със задачи, неприятни срещи или досадни задължения, аз се фокусирам върху положителното.

Чудя се:

 • Какво добро мога да направя за себе си днес?
 • Какво очаквам с нетърпение?
 • Какво искам да постигна днес?
 • Какво мога да направя, за да направя днешния ден добър?

Не пропускайте да опитате този метод. Обещавам ви, това ще направи огромна промяна в настроението ви и начина, по който мислите!

 

2. Хленчете до изпускане

Имам чувството, че хленченето и оплакването вече е станало вид национален спорт. Постоянно се натъквам на хора, които минават през ежедневието си с настроение тип всичко-е-ужасно-изтощително и винаги-ми-е-нервно.

И да, има ситуации, в които оплакването определено е позволено.

През повечето време обаче това просто води до загуба на времето и енергията ви, самосъжалявайки се, вместо да мислите как можете конструктивно да се справите със ситуацията или проблема.

Една необичайна, но много ефективна техника за контролиране на хленченето е... похленчете още малко.

Казах, да: необичайно е.

Но нека ви го обясня:

 • Като прекалявате с оплакването и хленченето колкото е възможно по-силно, вие осъзнавате колко абсурдни са вашето поведение или мисли и ще започнете да им се присмивате.
 • Така много по-лесно ще излезете от самосъжалението, ще се посветите на по-разумни стратегии за справяне със ситуацията - и може би дори ще се усмихнете на това.


3. Положителните взаимоотношения: Заедно сме щастливи


Кратко и сладко

 • Инвестирайте във взаимоотношения, които ви повдигат и изпълват с положителна енергия.
 • Покажете на вашите значими хора колко много държите на тях и укрепете връзката си с тях.
 • Прекратете връзки, които вече не са добри за вас.


За това става дума

Ако искате да сте щастливи, взаимоотношенията в живота ви са основен и много важен градивен елемент.

Става дума за въпроса доколко сте интегрирани в социалната мрежа, дали можете да разчитате на другите и до каква степен са задоволени основните ви емоционални нужди от принадлежност, обмен и интимност.

ВСИЧКИ взаимоотношения в живота ви са важни. 

Например щастлива връзка с партньора ви, страхотни приятели, на които можете да разчитате по всяко време, вашите колеги, които винаги ви карат да се смеете или вашето семейство, което ви дава сила и подкрепа.

 

Какво ви носи?

Вие се възползвате от щастливи взаимоотношения в почти всяка област от живота си. В края на краищата общувате с други хора почти навсякъде - ако това върви добре, по-спокойния и по-щастлив живот е гарантиран.

Това е доказано многократно в научни изследвания - включително проучване в Харвард, започнало през 1938 г.

На този етап искам да бъда кратка и просто да ви дам основното заключение: хората, които са тясно свързани със семейството, приятелите и партньорите си, са по-щастливи и по-здрави от тези, които имат по-малко интимни връзки. И това не е достатъчно. Самотните хора се разболяват и дори умират по-рано.

Следователно е изключително полезно да се инвестира в изграждането на положителни взаимоотношения. Не само ако искате да сте щастливи, но и ако искате да сте здрави.

 

С тези упражнения ще успеете    


1. Активно слушане и перифразиране

Вероятно сте попадали в ситуации на разговор, в които вие и човекът, с когото говорите, сте си говорили напълно един на друг. Или познавате хора, за които имате чувството, че не ви слушат наистина и използват всяка възможност, за да внесат нещо за себе си в разговора?

Класически случаи, в които активното слушане наистина не работи.

Как се чувствате в разговори с познати, роднини, приятели, колеги или с когото и да било зависи до голяма степен от това дали и как събеседникът ви слуша.

Има различни начини за слушане.

 • Има просто слушане. Някой слуша. Вашите коментари обаче няма да бъдат взети под внимание повече.
 • Или някой слуша, но всъщност просто чака да си каже думата. Ако имате нужда от глътка въздух, той веднага ще добави своята гледна точка към нещата. Това, което искахте да кажете, вероятно не е попаднало правилно. (Ами ако другият човек вече търси думите си, докато вие все още говорите?).

Активното слушане е различно.  При активното слушане фокусът е първо върху разбирането на това, което другият човек казва и най-вече върху чувствата.

Когато практикувате активно слушане, искате да разберете връзките. Интересувате се от събеседника, четете между редовете и вече не просто слушате, а слушате.

Подобрете взаимоотношенията с перифразиране и истинско слушане 

За да постигнете това, има определени техники, които можете да използвате. Например, полезно е да повторите това, което другият човек е казал с вашите собствени думи. Това ще гарантира, че сте разбрали правилно човека, с когото говорите. Освен това вие му давате положително усещане за истински интерес. Психолозите наричат тази техника перифразиране.

Ако практикувате този конкретен тип слушане възможно най-често, вие ще помогнете да направите взаимоотношенията си положителни.

Искате ли да отидете по-дълбоко? Вижте видеото от комедийния сериал „Всички обичат Реймънд“. Али, дъщерята на Реймънд и Дебра, счупи плюшен жираф. Докато съпругата му иска да се изправи срещу Али, Реймънд я учи как работи активното слушане. Много забавно и образователно.


 2. Просто кажете благодаря

 • Всъщност искахте да се обадите на най-добрия си приятел днес, но изникна нещо.
 • Трябваше да отмените посещението си при родителите си, защото работихте извънредно.
 • Вечерята с колегите също се провали, защото все още трябва да направите това и онова.

Тогава сте като много други. В натовареното си ежедневие поддържате отношения с хора, които са особено важни за вас, по-малко, отколкото бихте искали.

Споделям ви една проста, но много симпатична задача, с която можете да промените точно това.

 • За да направите това, изберете трима важни хора от вашата социална мрежа.
 • Напишете за какво сте благодарни на тези хора. Можете да мислите за малки неща, но и за големи също.
 • След това помислете как можете да изразите своята благодарност към тези трима души.
 • Ако е възможно, намерете нов начин, който не сте правили преди.
 • Може би имате страхотна идея за бизнес? Или можете да направите нещо красиво. Вашето творчество не познава граници.

По този начин показвате на получателя на вашата благодарност колко е важен за вас. И укрепвате връзката си с него в дългосрочен план.

 

Моля, не правете тази грешка


Сега сте научили много начини да бъдете щастливи и да водите пълноценен живот.

Звучи чудесно.

Можете просто да блокирате или игнорирате всички негативни емоции и обстоятелства в живота и да се концентрирате само върху красивото и доброто?!

Но определено не означава това!

Позитивната психология не означава да казваш всичко красиво или да мислиш красиво. И определено не означава да мислите, че просто е нужно да правите много прекрасни неща, с които се разсейвате от това, което ви прави нещастни. (въпреки това не работи.)

В живота винаги ще се случват неприятни неща. Важното е как се справяте с това, каква е основната ви нагласа и върху какво се фокусирате.

Не е нужно винаги да сте в добро настроение. 

Това дори може да бъде опасно. Прочетете тук какво представлява нездравословната позитивност и как вместо това можете да развиете здравословна такава.

Докато практикувате да се справяте конструктивно с отрицателните си емоции и преживявания, ще започнете да виждате нещата от различна гледна точка. 

Конструктивното отношение тук означава, че приемате негативните преживявания и след това се опитвате да извлечете най-доброто от тях или да се справите с тях по най-добрия възможен начин.


Вашите преживявания


Интересно ми е какво си взехте от това ръководство. Пишете ми в коментарите:

 • В коя от трите области вече се справяте добре? (Къде може би все още има място за подобрение?)
 • Кои упражнения харесвате повече?
 • Какви положителни емоции изпитахте днес и какви бяха стимулите?
 • Какво ви помага да бъдете щастливи?PS: Споделянето е грижа: Ако сте харесали статията и сте я намерили за полезна, споделете я сега с любимите си хора и с всички, които могат да се възползват от знанията. Благодаря ти много! 

 


Източник: др. Улрике Босман
Превод и редакция: Happy DO

Коментари
* Имейлът няма да бъде публикуван в сайта!