22 Dec
22Dec

Ако имате мозък, сте длъжни да го използвате.


Възхищавам се на тази жена не само защото е „най-добрата актриса от своето поколение“ според всички филмови критици, а и заради дисциплината, мотивацията, перфекционизма и невероятното ѝ чувство за хумор.

С рекордните 21 номинации за наградите „Оскар“, тя има спечелени три статуетки. Наред с други отличия, тя е получила 31 номинации за „Златен глобус“, печелейки осем. Окачествявана е като една от малко способните актриси, които могат еднакво добре да ни разплачат и разсмеят.

Мерил има репутацията на перфекционист, който дава всичко от себе си за ролите си. Взима уроци по цигулка 6 часа дневно, в продължение на 8 седмици за ролята в „Музиката на сърцето“. Преди да започнат снимките на „Изборът на Софи“, Мерил прекарва седмици в изучаване на полски език по няколко часа всеки ден. Продуцентите са шокирани, че тя не само говори свободно полски по време на снимките, но и може да говори полски с немски акцент.

Споделям ви няколко емблематични цитата от нейни изказвания по различни поводи, събрани от Четилище и допълнени от мен. Убедена съм, че имаме какво да научим и да си вземем от великата Мерил Стрийп.


Никога няма да им позволя да премахнат бръчките на челото ми, защото са резултат от учудването ми от красотата на живота. Или тези на устата ми, защото това показва колко много съм се смяла и колко много съм целувала. Дори черните петна под очите ми, защото зад тях крия спомените за моята тъга и плач. Те са част от мен и обичам красотата им…


Младите жени не трябва да се притесняват толкова много за теглото си. Момичетата прекарват твърде много време в притеснения покрай това. Има много по-важни неща за мислене. На младите мъже, а също и жени, ще кажа, че това, което ви прави различни и странни, е вашата сила. Всеки иска да изглежда като изваден от калъп, но всъщност хората, които изглеждат различно, биват забелязвани. Преди мразех носа си. Вече не. Сега го приемам такъв, какъвто е.


Всичко, което ни прави щастливи, е много просто: любовта, ceксът, храната. Всичко останало – властта, влиянието, силата – всички тези неща могат да вземат превес над това, което наистина си струва в живота. Но докато имаме какво да ядем и покрив над главата си, докато жизнените ни нужди са задоволени, това, което ни прави най-щастливи, е много просто.


Мисля, че трябва да намериш собствения си път. Собствените си правила. Всеки има собствено разбиране за себе си и на него трябва да разчита. В крайна сметка, важното е това, което изглежда правилно за теб. Не това, което майка ви е казала. Не това, което една актриса ви казва. Не това, което някой си ни е казал, освен ако не е онова малко спокойно гласче вътре в нас.


Има дни, в които дори и аз самата смятам, че съм надценена. Но не и днес...


Със сигурност има много по-красиви жени от мен, много по-умни, много по-забaвни... Никога не съм била със самочувствието, че съм най-добрата. Има едно нещо обаче, което съм усъвършенствала идеално - Това е падането. Падала съм по всевъзможни начини! Удряла съм дъното толкова много пъти, че вече съм открила и лековитото свойство на калта там. Падала съм от гордост, от предателство, от невнимание, по принуда, от доверчивост, от добрина....И повярвайте, това е най-прекрасното нещо, което ми се е случвало....Подобна благословията не е отредена на всеки! Защото ако си паднал долу, значи преди това си бил горе! А, ако си паднал много пъти, значи все пак си достатъчно силен - да се изправиш и покатериш отново... и отново! 
Значи си достатъчно силен – да живееш живота си! 
Силен, да живееш живота си – на гребена на вълната!
На гребена на вълната – както само ти можеш!
Както на теб ти харесва!
Коментари
* Имейлът няма да бъде публикуван в сайта!