Happy DO ッ
06 Mar
06Mar

Защо спряхме да си вярваме и започнахме да чакаме някой да ни "оправи"


Превърнали сме се в общество от хленчещи слабаци. Голяма част от хората са безхарактерни, оплакват се постоянно, забиват нож в гърба на другите, клюкарстват, нямат собствено мнение. Позволяват да бъдат тъпкани...

А какви яки топки имаха хората едно време...

Позволяващите си обиди и грубости получаваха шут отзад. Никой не търпеше да се бъзикат с него. 

Тия, които си позволяваха да се отварят на майките си, получаваха задвратници от нея. После и от бащите си. 

Родителите на провинил се ученик не съдеха учители и училище, защото си знаеха, че проблемът е у детето им и го държаха отговорно за това. 

Тези, които не си вършеха работата, закъсняваха, лъжеха на работното си място ги уволняваха.


Къде ни изчезнаха яките топки


В презентацията си на книгата на Лари Уингет "Трябва да имаш яки топки" Христо от Lifehack разглежда тази част от нещата, която ни доведе от "помогни си сам" до пръкването на милион гурута, мотиватори и коучове, създали всичките "движения за самопомощ".

Ние всички, заедно, променихме идеята измествайки фокуса от сам, което всъщност е било първоначалното послание, към помощ.

И сега се чудим:

  • Защо позволяваме да ни засипват с обиди?
  • Защо позволяваме на властта – на хората, които ние избираме и чиито заплати ние плащаме – да ни лъжат и манипулират?
  • Защо търпим работници и служители, които не си вършат добре работата или мълчим пред шефа грубиян?
  • Защо си затваряме очите пред жестоко отношение към жена, мъж, дете или животно?

Не е ли време да сложим точка на всичко това!?!

Решението:

  • Да спрем да се оплакваме!
  • Да престанем да обвиняваме другите!
  • Крайно време е да се сдобием с яки топки, да действаме твърдо и непоколебимо!Как изглежда това да имаш яки топки?


Да имаш яки топки, няма нищо общо с онова, което е между краката ти, а с другото, което е по-нагоре – между ушите ти! Да имаш яки топки, е състояние на духа, поглед към живота, начин на мислене!

- Не се извинявай, когато казваш истината
- Не си премълчавай и не лъжи
- Не всичко е битка – не спори с глупаци
- Хвани юздите на финансите си
- Дръж се „мъжки“ с половинката и децата си
- Не се страхувай да паднеш
- Живей дръзко - бъди уверен

Какво отличава хората, които ги имат, от всички останали?

Те отстояват вярванията си, успяват и оставят следа след себе си!

Потърсете в Google имена като Мери Кей Аш, Тони Ксие, Фред Смит, Маргарет Тачър, Ганди, Мария Атанасова - първата жена пилот на тежък самолет в света. Разберете повече за тях, какво и как са постигнали.

А е съвсем вероятно и да познавате хора, които са пример за отношението, за което Лари говори в книгата си.

Вероятно не известни хора, а просто добри, обикновени хора. Хора, които отговарят за живота си и се изправят и отвръщат на удара, изправени пред огромни шансове. Може би познавате самотна майка, която не е приела ролята на жертва, а контролира живота си и работи усилено, за да се грижи за децата си финансово и като родител. Или някой, който е излежал някакво време в затвора, но в крайна сметка е поел отговорност за живота си и сега е реабилитиран и допринася положително за обществото.

И така, обратно към първоначалния въпрос: Как изглежда да имаш чифт яки топки?

Вие кажете.

Ето какво искам да направите: искам да спрете веднага, да вземете химикалка и да направите списък с хора, които според вас имат топки. След това искам да напишете до името им какво е онова в тях, което ви кара да им се възхищавате. Ако искрено не можете да се сетите за такива хора в живота си, тогава направете списък с качествата, които олицетворява един силен, отговорен, независим човек.

Сега, след като сте попълнили списъка, помислете как можете да вземете от този списък с качества, на които се възхищавате в тези хора, и да ги развиете в собствения си живот. Направете си вашият списък с качествата, на които се възхищавате, и плановете за развитието им в живота ви. Създайте си система. Това е задача, която може да промени живота ви. Може да промени бизнеса ви и всяка ваша връзка. Това ще върне разума в живота ви.


Как да си отгледаме яки топки?


Не мълчете. Не позволявайте да бъдете жертва. Не приемайте ничие определение за живота си - дефинирайте себе си. 
- Harvey Fierstein


Спрете да мрънкате

Hиĸoй нe ce интepecyвa oт пpoблeмитe ви. Xopaтa пpocтo ce paдвaт, чe вие имате пpoблeми, a нe тe. Aĸo нe жeлaeте caми дa paзpeшите пpoблeмa cи, нaпpaвете ycлyгa и нa ceбe cи и нa дpyгитe и cи зaтвopете ycтaтa! Ocвeн тoвa oплaĸвaнeтo ви пocтaвя в poлятa нa жepтвa, ĸoeтo вoди дo oщe пpoблeми.


Научете се да говорите добре. 

Да пишете добре също. Правете разлика между "виждам" и "видях", между "техни" и "те са".


Поискайте си каквото искате

Не приемайте, че хората знаят какво искате. Не предполагайте, че хората могат да четат мислите ви или си играят с кристални топки. Не очаквайте, че това, което искате, ще бъде магически привлечено от вас. Питайте! Искате повишение? Вършете си работата, документирайте постиженията си, спечелете ги и след това си го поискайте.

Когато искате повече, ами поискайте си повече. Искайте повече от другите и изисквайте повече от себе си!


Не бъдете анонимни

Ако искате да говорите и да кажете на хората какво мислите, тогава имайте достатъчно голям чифт топки, за да го направите без анонимността на интернет. И ако трябва да публикувате коментар, имайте топки да заявите мнението си и използвайте истинското си име! Ако не сте готови да приемете последствията или не знаете как да оборите възраженията - просто не го правете!


Станете напълно самостоятелни

Хората, които имат топки, не разчитат на външна подкрепа. Те не „заемат“ и не се оплакват, че другите имат твърде много и не се оплакват, че самите те имат твърде малко. Те разбират, че са отговорни за собствения си живот и че от тях зависи да се уверят, че го правят и са предприели съответните стъпки, за да се грижат за себе си.


Бъдете решителни

Това означава, че трябва да избирате. Не можете да имате всичко, независимо от това, което са ви казали мотивиращите гурута. Да кажеш „да“ на едно нещо означава да кажеш „не“ на нещо друго. Да сте решителни и да изберете едно нещо пред друго означава, че ще разочаровате някого. Разберете го - независимо от това какво изберете, някой винаги ще бъде разочарован от вашия избор. Big deal.


Правете големи, смели, дръзки планове

Точно така – направете си план и го запишете. Малко хора правят това. След това се чудят защо животът им е гаден. Те просто чакат следващото нещо да им се случи, за да могат да реагират на него. Не е ли глупаво?!? Никой никога не е разписал план да бъде дебел, разорен, глупав, мързелив, нещастен и посредствен. Това са нещата, които ти се случват, когато нямаш цел, план, система.

Планирайте всичко - времето, финансите, бизнеса, кариерата, забавленията...живота си! В писмен вид, моля!


Дръжте се така сякаш имате яки топки

Стойте изправени. Дръжте главата си високо с брадичката напред. Вървете така, сякаш отивате някъде.


Имайте ясни приоритети

Хората не живеят живота, за който мечтаят, защото не е достатъчно важно за тях да направят това, което е необходимо, за да живеят такъв живот. Не им е приоритет. Приоритетите определят вашите действия и вашите действия определят вашите резултати.

Как ще разберете какви са приоритетите ви? Лесно е: Проследявайте действията си. Проследявайте времето си. Проследете къде влагате цялата си енергия. Проследявайте парите си. Думите ви ще лъжат, но действията ви казват абсолютната истина всеки път.

Вашето време, енергия и пари винаги отиват за това, което е важно за вас!


Ползите от това да имаме яки топки


Увереността, смелостта и удовлетворението са като начало. След това идват успехът, уважението и гордостта. И накрая достойнството, благополучието и щастието.  

Да! Докато си ги отглеждаме вероятно ще бъдем наричани с всякакви имена - самонадеяни, зли, безразлични... Ще загубим приятели, ще имаме врагове...

Но накрая ще сме горд собственик на чифт яки топки, самоуважението ни ще е на макс и ще имаме резултати, каквито никога не сме имали преди.

Самият Лари Уингет е наясно, че в тази книга говори за нов начин на мислене. За чисто нов начин на живот.

Имате ли топки да последвате съветите му?


Книгата може да си закупите от Амазон /на английски/
На български май не е налична никъде.


Ако искате да се провалите, започнете редовно да отлагате това, което трябва да се направи днес. - Найджъл Къмбърланд


От усмихнатата страна на Живота винаги е по-хубаво - Happy DO ッ


Коментари
* Имейлът няма да бъде публикуван в сайта!