24 Jan
24Jan

5 метода, с които можете ясно да откриете ресурсите и способностите, които спят във вас


Тя: „Ти наистина си моите криле в момента.
Аз: „Изобщо не се чувствам така.
Тя: „Защо не?
Аз: „В момента се чувствам по-скоро като корен. 

Този „разговор“ се проведе между клиентка и мен преди няколко дни...

Защо ви казвам това като въведение към тази статия за силните страни? Защото моето изявление е отличен пример за това колко често не вземаме предвид собствените си силни страни. Докато аз се чувствах като корен (заровен в пръстта), клиентката ми ме приемаше като вдъхновяващ и истински източник на  мотивация.

Какво ще кажете за вас: признавате ли стойността на много от вашите характеристики и поведение или не?


Ще получа ли свиване на рамене, когато ви попитам: „Кои са вашите силни страни?“, или ще получа ясни, уверени отговори?


Ако след това попитам кои са силните страни на вашата приятелка или партньор, ще можете лесно и бързо да назовете 15 неща, нали?

Бих искала накратко да ви обясня защо ни е толкова трудно да разпознаем в какво наистина сме добри. По-специално, бих искала да ви представя, без повече приказки, 5 начина и метода, с които можете да разпознаете и (пре)откриете силните си страни. Защото - както положителната психология е научно доказала няколко пъти - те са много важна част от нашия пълноценен живот. За да използвате силните си страни и да увеличите щастието и удовлетворението си от живота, първо трябва да ги разпознаете!

Нека напомним на вътрешния ви критик с какви умения и таланти е пълна раницата ви за силни страни. Да, носите я на гърба си през цялото време - но за съжаление е твърде лесно да я забравите заедно с всички съкровища, скрити в нея, в ежедневието ви.Пазете се от капана на навиците : колко бързо вашите силни страни стават рутина


Обикновено смятаме рутинните процедури и ритуали за невероятно значими и полезни. Въпреки това, в случая на силните страни, подобни автоматизми могат да бъдат и недостатъци - особено когато става въпрос за идентифицирането им. В този случай иначе изключително практичният енергоспестяващ режим гарантира, че вашите таланти и умения, които използвате ден след ден, за да се справите с ежедневната си „лудост“, няма да проникнат в съзнанието ви.

Тъй като ви се струва, че това не изисква много усилия, вие виждате силните си страни като нещо толкова нормално и очевидно, че те дори не си струват да СЕ ПРИТЕСНЯВАТ за вас, камо ли да си струва да ги споменавате.

Ако никой друг не ви накара да разберете колко ценни са много от вашите поведения и подходи (вижте примера с мен и клиентката ми), можете лесно да ги отхвърлите. Или с мисленето „е, това е нормално, всеки го може и го прави“, или оставяте силата си напълно неизкоментирана в ума си, тъй като вече я демонстрирате напълно рутинно, без особено напрежение и внимание.

Често срещана причина, поради която хората не намират силните си страни, е че не мислят достатъчно задълбочено за себе си, склонни са да гледат какво не върви добре и просто не разпознават силните си страни като такива.


Какво можете да направите, за да използвате силните си страни? 


Ще намерите 5 отправни точки или метода, с които можете да откриете силните си страни. Най-добре вземете хартия и химикал, защото на някои места има смисъл веднага да си водите бележки. Тъй като тази статия е част от едно мини обучение на Д-р Улрике Босман, бъдете готови за работни задачи. Струва си – обещавам!


5 стратегии/метода, които да ви помогнат да откриете силните си страни


1. Станете развълнуван репортер

Точно както за вас е лесно да идентифицирате силните страни на вашите приятели и семейство, за тях е лесно да идентифицират вас.

Ето защо има смисъл да говорите с хората от вашето лично обкръжение за това как ви възприемат.

Да, знам, това най-вероятно не са обичайните ви теми за разговор и може би мисълта за тях ви се струва странна. Но повярвайте ми: определено няма да съжалявате. Така че дерзайте!

За да ви помогна, бих искала да ви запозная с един емпиричен, т.е. научно доказан, ефективен подход, така нареченото „ Отразено най-добро Аз “. Това е упражнение, разработено от Робърт Куин и колегите му от Center for Positive Organizational Scholarship (Quinn et al., 2003). 


Какво трябва да направите конкретно:

 • Намерете 5 души от вашия кръг от приятели, познати или семейство, които ви познават добре. Ако там има някой, който работи с вас, още по-добре, тогава е включена не само личната, но и професионалната среда (защото в различни ситуации ние автоматично приемаме различни роли и използваме по-добре определени наши характеристики и силни страни).
 • Попитайте тези хора какви са вашите силни страни и ги помолете да ги подкрепят с конкретни примери и ситуации. Кои са моментите, задачите, ситуациите, в които от гледна точка на околните вие показвате „най-доброто си аз“ и сте в най-добрата си форма?
 • Докато четете, опитайте се да групирате отговорите (да, радостта, емоцията, любовта и гордостта определено са разрешени!) по отношение на приликите. Има ли модели, повтарящи се отговори, аномалии?
 • След като сте сортирали всичко хармонично, можете да създадете своя „профил на силните страни“. Така че запишете какви са вашите силни страни или в кратки параграфи, или като използвате електронна таблица в Excel. Идентифицирайте определени области и се опитайте да ги наименувате по начин, който ви се струва подходящ.

Запомнете: можете само да спечелите. И ще получите това, което вече е вътре във вас, което сте показали. Ако интервюирате повече от 5 души, картината ви ще бъде още по-цялостна. Така че бъдете смели и питайте повече хора и не позволявайте да ви спре това, че не се познавате толкова отдавна.


2. Идентифицирайте моментите, в които се чувствате добре

Чувствата по принцип са много добри ориентири! Това се отнася и за откриването на вашите силни страни. Със сигурност познавате вътрешното удовлетворение - онова, което идва когато успешно сте се справили с някакъв вид предизвикателство.

Например, ако сте успели успешно да посредничите в конфликт или предстоящ спор между двама ваши приятели преди всичко да ескалира. Това, което изглежда странно на пръв поглед: не ви е коствало никаква сила или енергия. Напротив: това наистина ви даде тласък на енергия и след разговора вие се чувствахте положително заредени, мощни и в същото време хармонични и във вътрешния си център.

Мога да ви кажа защо: защото се чувствахте сякаш сте напълно себе си. Да действате в хармония с „истинското си аз“, с това, което е важно за вас, с вашите ценности. И вече сте точно по средата на това, което ви отличава и в което сте особено добри: вашите силни страни. Примерът може да включва нещо като дипломация, социална интелигентност, емпатия, преценка и изразяване, работа в екип... И мога да продължа с този списък...


Вашата задача за тази стратегия:

Намерете ситуации (от миналото, настоящето или им обърнете внимание в бъдещето), в които се чувствате напълно добре, защото имате чувството, че сте автентични, тоест напълно себе си.

Уловете моменти като тези и ги опишете възможно най-добре на лист хартия.

Опитайте се да идентифицирате основните силни страни. Основна причина за това вътрешно удовлетворение е, че можете да изразите напълно своите силни страни и потенциал в такива моменти.


3. Запитайте се какво ви е лесно и къде постигате успех

Това е класиката, която вероятно най-много свързваме със силните страни.

Разбира се, успехите, добрите представяния и най-добрите резултати определено са индикация, че сте особено добри в нещо. Особено ако, когато изпълнявате задачи, постигнете задоволителна цел по забавен начин, т.е. без да мислите много за това, има голяма вероятност вашата сила(и) да е изиграла роля.

Например, да приемем, че вие сте този, който „има перспективата и плана“ както за професионални, така и за лични събития. Който държи подготовката под пълен контрол и може да мотивира и дърпа всички останали заедно с организационния си талант и ентусиазъм. Вдъхновява ги и в същото време им казва къде да отидат и какво да правят. Не само сте успели да изведете едно или две събития гладко и перфектно. Daaaaaaмм... една от вашите силни страни най-вероятно се крие в силните и успешни лидерски умения.

Друга индикация за потенциална сила е бързото учене. Например, ако попивате определено съдържание като гъба, разбирате го много бързо и можете да го прилагате без много усилия, вероятно сте открили едно от своите умения или силни страни.


Попълнете своя лист за изследване на силните страни с отговорите на следните въпроси:

 • В кои задачи/дейности постигате изненадващо добри резултати – често без много усилия?
 • Какво научавате бързо, в коя област лесно и с удоволствие разширявате знанията си?4. Проверете какво ви интересува, какво ви вълнува и какво особено обичате да правите

Нещата, които обичате да правите, от които се интересувате и сте ентусиазирани, също са проницателни отправни точки за достигане до дъното на вашите силни страни. Защото сте вътрешно мотивирани.

Това означава, че не извършвате определени дейности, за да постигнете определени резултати, а просто защото ви е приятно да ги правите и да се забавлявате.

Това може да бъде всичко. Може би сте страстен пианист. Или може би обичате да обзавеждате и ремонтирате апартамента си. Или можете да прекарвате часове в градината, превръщайки я в оазис на благополучие, засаждайки цветя, оформяйки лехи и т.н. Тогава, например, вероятно сте особено музикални, креативни, близки до природата, умели в занаятите и т.н. .

Ако ви е трудно да посочите конкретни хобита и интереси, просто обърнете внимание на кои неща особено обичате да отделяте много внимание и време. Или кои задачи в графика си винаги изпълнявате първи и с пълна енергия и отдаденост.

Вашият език, т.е. думите, изреченията и тона на гласа, които използвате във връзка с определени теми, също могат да ви дадат ценна информация. Например, когато говорите за нещо еуфорично, когато очите ви блестят и светят и когато често използвате начало на изречение като: „Обичам, когато…“ или „Наистина ми е приятно, когато…“, определено сте на прав път за една от силните си страни.


Помислете върху следните въпроси или в идеалния случай си водете бележки директно:

 • Какви са вашите хобита и интереси? В какво влагате страст?
 • На какво наблягате особено, какво следите отблизо и какво намирате за вълнуващо?
 • На какви събития и в какви ситуации използвате фрази като „за предпочитане...“ или „би било чудесно, ако...“?
 • Кога гласът ви е пълен с енергия и страст? В кои моменти и по време на кои дейности усещате вътрешна топлина, свързаност и резонанс?


5. Извличайте силни страни от миналото си

Последният „източник“, който бих искала да ви дам за намиране на вашите силни страни, е вашето собствено минало. Начинът, по който сте преодолявали проблемите и предизвикателствата може да крие много невъобразими досега ресурси и източници на сила.

За съжаление, ние обикновено използваме такива стратегии несъзнателно, поради което може да ви е трудно в началото конкретно да назовете и възстановите какво сте направили в определени моменти, например за решаване на проблем или овладяване на предизвикателна ситуация. Което не означава, че са по-малко ценни. Ако осъзнаете поведението и стратегиите, които сте използвали тогава, и силните страни зад тях, можете да ги използвате много по-бързо и по-ефективно в настоящето и бъдещето.

Да предположим, че винаги правите списък с плюсове и минуси, когато вземате трудни решения. Отделяте време, за да претеглите ЗА и ПРОТИВ и се опитвате да погледнете рационално на чисто емоционално натоварени ситуации. Тогава веднага бих предположила, че имате силно аналитично мислене и умения за преценка!

Също така бих ви препоръчала да се пренесете мислено малко по-назад в детството си. Защото корените на вашите силни страни най-вероятно са закотвени там. Опитайте се да си спомните желанията и мечтите, които сте имали като дете. Какви неща, дейности и поведенчески тенденции сте преследвали? Кое от тези неща правите и днес, може би много по-интензивно или по-успешно, отколкото тогава?

Може би като дете вече сте били много привързани, обичали сте да сте сред хора и сте имали/имате дълбоки, интимни отношения с родителите и приятелите си? Тогава може да се окаже, че сте запазили способността да създавате стабилни, обвързващи и любящи връзки и че способността да се обвързвате е една от силните ви страни.


Вашата последна задача:

 • Спомнете си поне две ситуации в миналото, в които сте се сблъсквали с голямо предизвикателство или препятствие. Как се справихте с този проблем? Какви конкретни стъпки предприе и кои твои качества или таланти ти помогнаха?
 • Какви желания, цели и характеристики взехте със себе си от детството си? Има ли конкретни спомени от детството, които могат и искат да ви кажат нещо за вашите силни страни?Наистина се надявам, че тази храна за размисъл и 5 начина да идентифицирате своите силни страни и таланти ще ви помогнат. В идеалния случай ще ви се прииска да откриете потенциала, който дреме във вас. Ако се заемете с това и отделите време да го направите, ще се изненадате колко прекрасни умения и качества лежат в латентно състояние във всеки от нас – включително и във вас. Пожелавам ви много ентусиазъм и радост в живота, докато себе си и разпознавате силните си страни.


Не забравяйте да ме уведомите кой от методите ви помогна най-много и какъв опит и прозрения придобихте, докато ги използвате.

Споделете 5 от вашите (пре)открити силни страни с мен и останалата част от общността в коментарите.


PS: Споделянето е грижа: Ако сте харесали статията и сте я намерили за полезна, споделете я сега с любимите си хора и с всички, които могат да се възползват от тези знания. 

Благодаря ви много!

Коментари
* Имейлът няма да бъде публикуван в сайта!