23 Jan
23Jan

Бизнес треньор, общественик, писател, кандидат на икономическите науки, доцент Ирина Муцу́овна Хакама́да е: 

  • обявена за политик на 21 век сред 100-те известни жени в света през 1995 г.  от списание Time 
  • докладчик от Русия на 57-ата сесия на Общото събрание на ООН през 2002 г.
  • номинирана за Нобелова награда за мир сред хилядите жени на планетата през 2005 г. 
  • Според резултатите от социологическите проучвания тя два пъти печели номинацията „Жена на годината“.

През 2004 г. тя се номинира за президентските избори в Русия и получава около 4 милиона гласа на изборите. 

През май 2008 г. обявява прекратяването на политическата си дейност. 

От 2006 г. се занимава с образователна дейност.

Но преди всичко това Ирина Хакамада е човек, който ни е оставил някои много ценни съвети:


Преди да настоявате за подобрение на своето положение, опитайте се да отговорите на един прост въпрос: защо сте по-добри от хиляди други? След като намерите правилния отговор, тогава може да считате, че вече сте на прав път.


Славата не е партньорка, с която да строите здрава връзка. Въпреки флиртовете, не предоставяйте на нея пълния контрол върху живота и душата си. Ако търсите признание и аплодисменти, обърнете се към света на актьорите. Във всеки друг контекст помнете защо са ви нужни крила.


Започнете да създавате визии за бъдещето си, дори без да изоставяте предишния си модел на живот, веднага щом почувствате, че нещо не е наред. Ще откриете, че нови възможности се появяват като водорасли в океана на вашия живот. Като чрез магия, във вашето обкръжение ще се появят хора, които водят към нов живот. Ще попаднете на точните книги, правилните статии. Всички обстоятелства ще се оформят около вас така, че, стъпка по стъпка, постепенно ще се придвижвате към основната тема във вашия живот.


За някои хора е предизвикателство да променят своите навици, като се улавят в мрежата на миналото, дори когато техният живот вече е в задънена улица. Съдбата може да се сравни с лъв – ако се страхувате, тя ще ви атакува, но ако преодолеете този страх, тя ще се насочи там, където вие желаете. Най-лесно е да започнете нещо ново, когато старото ви разочарова. Когато осъзнаете, че притежавате сила, смелост и интелект, но околната среда не ви позволява да постигнете желаното, настъпва моментът за промяна.Фотокредит: https://afishamira.comУспехът не е цел, а начин на мислене. Този образ може да бъде създаден и той ще стане реалност. Успехът има и етика – етиката на уважението към себе си, към собственото достойнство. Никой не може да ви смаже по-успешно от вас самите.


Никога не обвинявайте света! Той е дълбоко безразличен към вас. Докато обвинявате хората около вас за проблемите си, вие се плъзгате надолу.


Когато съдбата ти даде шанс, а ти под натиска на трудни обстоятелства или уплашен от липсата на професионализъм го откажеш, изпускаш мечта! Не разчитайте на собствения си или на колективния ум. Никакъв ум не е достатъчен, за да изчисли всички възможни последствия от едно събитие.


Персоналните качества на бъдещето включват умение за самостоятелно натрупване на енергията на живота, вместо да я изчерпвате от околните; развито чувствено възприятие за света; способността да мечтаете за извънредни постижения и да предприемате действия; генериране на иновативни идеи; способност за подсъзнателно самообучение, което включва обработка на информацията от жизнения поток, а не само от потока на знание; привличане на сложни и креативни личности; готовност за поемане на лична отговорност за проекта „Моят живот“.


Не доказвайте нищо! Получавайте по-малко агресивни нападения и няма да губите време в опустошителни спорове. Слушайте повече и събирайте идеи. Да бъдеш оптимист е изкуството да не си създаваш ненужни врагове от нищото.


Понякога умерената аматьорщина помага да се премахнат изкуствените бариери в главата ви. Не се страхувайте да бъдете аматьор, важното е да се учите непрекъснато, но не като събирате дипломи, а като учите през целия живот. Понякога класически роман или филм на Тарковски, Бергман или разговор с интересен човек ще ви научи на повече от катедрата по психология на държавния университет. Диференцирайте знанията – един тесен професионалист няма да оцелее в ерата на промяната.


Завистта, прибързаността, алчността водят до суетене и сериозни грешки. Способността да правите пауза, да се възстановявате, да възстановявате спокойствието си, ви доближава до целта, дори ако нарушите графика.Когато започнете нещо ново, изглежда, че всички ще ви подкрепят, но, за съжаление, това не е така. Разбира се, след време ще има сътрудници, които ще ви разберат, но това ще бъде по-късно. Най-трудното е да доживееш до този момент и да не се предаваш. Защото и влиянието, и финансите винаги са свързани с мнението на мнозинството, а в този момент вие сте в малцинството. Въпреки това, истината много често изобщо не е на страната на мнозинството, а на страната на някой малък, смел човек. Трябва да помним това и да продължим напред – каквото и да се случи.


Говорете за себе си с лека ирония. Отговаряйте на въпросите просто, но нестандартно, леко асиметрично. Тогава ще можете да се позиционирате по някакъв специален начин, определено няма да бъдете забравени, а това вече е победа, макар и малка.


Енергия за живот – вашето гориво, което не може да бъде купено, не може да бъде взето назаем и не може да бъде откраднато. То се заражда от само себе си, когато човек си постави грандиозни задачи. Затова не се страхувайте от грандиозни задачи! Никога не си казвайте: „Невъзможно е!“.


Без значение колко големи са силите, които ви се противопоставят, най-важното е да бъдете абсолютно безразлични към тях и да си ВЪРШИТЕ РАБОТАТА. Ако постоянно гледате назад, опитвате се да коригирате стъпките си, страхувате се или си представяте поражението си, никога няма да постигнете целта си.


Книги

Съдържанието на майсторските класове на Ирина Хакада е отразено в бестселъра „Дао на живота. Майсторски клас от убеден индивидуалист“, както и в: „Успехът в големия град“, „В очакване на себе си: от имидж към стил“, „Сексът в голямата политика“.

Политическият любовен роман „Любов, извън играта. Историята на едно политическо самоубийство." Общият тираж на книгите е повече от 1 милион.

През 2018 г. е публикувана нова книга „Рестартиране: Как да живеем много животи“.

През 2022 г. е публикувана работната книга Restart.2.0.

Можете да прочетете откъси от тях на личния ѝ сайт или да си купите някоя от Амазон (мисля, че няма доставка до България).източник: chetilishte.com и hakamada.ru

Коментари
* Имейлът няма да бъде публикуван в сайта!