15 Nov
15Nov

През 2023-та година няма нужда да обяснявам колко важен е представителният уебсайт за всеки бизнес. Няма да споменавам и факта, че в много случаи част от дейността или цялата дейност се осъществява в интернет. Независимо дали сте собственик на малък бизнес, фрийлансър или просто някой, който иска да сподели своите мисли и идеи със света, наличието на уебсайт може да ви помогне да достигнете до по-широка аудитория.

Но какво става, ако нямате опит в кодирането или много пари за харчене? Хубавото е, че създаването на бизнес страница вече не е никак трудно. Вече е възможно за сравнително кратко време и без кой знае колко усилия сами да си направим сайт – дори и да не сме IT специалисти. Тук се намесват безплатните платформи или така наречените site builders. Тези инструменти улесняват създаването на професионално изглеждащ уебсайт без никакви предварителни познания.

За да създадем собствен сайт за нашите си идеи и интереси, не е необходимо да инвестираме огромни суми пари. Имаме достъп до много платформи, които могат да помогнат за изработката на сайт и съвсем безплатно.

Днес искам да споделя с вас информация за някои от най-добрите, които са подходящи конкретно за нас - потребителите от България.

Ето списъка ми с топ безплатните платформи за изграждане на уебсайтове. Защото наистина няма нужда да се страхувате да изградите и стартирате първия си сайт.На първо място трябва да спомена WordPress, защото е най-използваната платформа за уебсайтове в света. Има много предимства - лесен за употреба редактор, хиляди безплатни и платени теми, както и много приставки, с които можем да разширим функционалността на сайта си. WordPress има и българска версия, което е един огромен плюс. Аз обаче не успях да се сработя с нея. Безкрайно много и трудни за откриване опции, нужда от Elementor (платен) за по-добри резултати и още куп други неща, които в крайна сметка ме отказаха.На второ място ще сложа Wix. Той е друга много добра платформа, тъй като предлага прост и интуитивен конструктор без да се изискват технически умения. Можем лесно да изберем някой от стотиците шаблони и да го персонализираме. Wix поддържа български език. При безплатната версия обаче има реклами. В момента на Wix са изградени около 110 милиона уебсайта и онлайн магазини, така че това трябва да ви каже нещо. Регистрирането в Wix е лесно и трябва да сте готови за около 2 минути.Най-лесният безплатен конструктор на сайтове за мен обаче е Site123. Той ви позволява да създадете зашеметяващ и професионален сайт, който не изисква умения за уеб дизайн или програмиране. Не разполага с функция за Drop&Drag като другите, но има професионално създадени готови шаблони и теми, както и вградена поддръжка на български език. Получавате и много повече опции за персонализиране, отколкото другите платформи предлагат. Насочен е към тези, които искат бързо да започнат работа и е чудесен за собственици на бизнес, които искат да създадат сайтове за електронна търговия, блогове и целеви страници. Моят сайт е построен на тази платформа.Още една полезна опция за стартиращи и малки бизнеси е Webnode. Тя предлага предварително направени шаблони, лесна настройка и не изисква технически умения. Няма безплатна версия, но плановете започват от 4,95лв на месец.


Платените платформи


Имате големи амбиции и възможности за старт - не се колебайте да изберете фаворитите.Най-доброто предложение за онлайн магазин е Shopify. Това е платформа специално за електронна търговия и предлага лесни опции за плащане, доставка, както и различни теми, които да персонализираме. Shopify е добър избор и за български е-търговци. Предлагат безплатен пробен период за 3 месеца само за 1 долар на месец и плановете им започват от 32$/м. Но можете да изберете и българският еквивалент Dreamshop. Тази платформа е специално проектирана за създаване на онлайн магазини и предлага разнообразие от адаптивни шаблони и функции като продуктови каталози, колички за пазаруване и различни методи за плащане. Dreamshop също се интегрира със социалните медии и предлага маркетингови инструменти, които да ви помогнат да популяризирате вашия бизнес. Създателите на платформата предлагат още маркетинг и SEO оптимизация. И е безплатно до 5000 посещения на месец.  Най-добрата опция: Squarespace. Безспорно най-добрият и лесен за използване визуален инструмент с плъзгане и пускане за изграждане на сайт. Squarespace не предлага никакви безплатни планове. Най-ниският план е 15€ ако плащате всеки месец или 11€/м ако платите за цяла година.


Безплатните платформи наистина ли са безплатни?


Можем ли наистина да създадем уебсайт безплатно? Е, да. Така работи. Технически можете да създадете безплатен уебсайт, но ще има ограничения по отношение на разработката и дизайна. Някои от ограниченията на сайта, с които може да се сблъскате, ако изберете само безплатната опция, е че на вашия сайт ще има реклами или брандиране. За да изглежда уебсайтът ви по-професионално обикновено ще трябва да плащате за някои надстройки, за да ги премахнете.Също така с безплатната опция обикновено ще трябва да използвате поддомейн вместо персонализиран домейн адрес.


Домейнът


Домейнът на сайт е като вашият физически адрес, но в онлайн пронстранството. Няма да навлизам в излишни технически подробности, вярвам всички знаем какво е това и за какво ни е нужно. За да се отличим в интернет нашият адрес трябва да си е наистина нашият. Всички платформи предлагат разширения за домейн, които биха изглеждали така - например в Wix името на домейна на вашия безплатен сайт ще бъде wix.com/domomentseu вместо собствения ви domoments.eu. С други думи, ще трябва да заплатите някакъв план, за да можете да използвате персонализирания си домейн. Някои от платформите предлагат и безплатен домейн за първата година в премиум план.

Ако все пак решите да си го закупите отделно направете го от българска компания като Jump.bg например. Цените за 1 година започват от 5,70лв за .eu. Съпорта им е денонощен и са безкрайно компетентни и отзивчиви.

Други български компания са супер известната SuperHosting, bcloud.club, ns1.bg. Разгледайте цените и си изберете.

От чуждестранните компании препоръчвам godaddy.com


Ами, това е. Може да е толкова просто, колкото си го направите. Надявам се тази кратка информация да ви е била полезна при избора на платформа за създаване на вашия уебсайт. 

А ако изберете някоя от споменатите в статията платформи и създадете вашия сайт на нея върнете се тук и оставете линк към него в коментар. С радост ще разгледаме какво сте сътворили. Ще получите и безплатен трафик към сайта си, който си е съвсем нужен.


Изпробвала, проверила и споделила с вас: Happy DO ッ

Коментари
* Имейлът няма да бъде публикуван в сайта!