Happy DO ッ
04 Jan
04Jan

„ Ако посееш мисъл, ще пожънеш действие, ако посееш действие, ще пожънеш навик, ако посееш навик, ще пожънеш характер, ако посееш характер, ще пожънеш съдба“. 


Навиците са рутина от действия, които извършваме почти автоматично, без да се налага да обмисляме всяка стъпка. Те се формират във времето чрез повтаряне и укрепване на определени модели на поведение. Произхождат от невронните връзки в нашия мозък, които се засилват с повтарянето на определени действия.


Навиците са фундаментални за оцеляването и развитието на човешкия вид. Те произлизат от нуждата нашите предци да улесняват живота си и да намалят необходимостта от постоянно взимане на решения относно ежедневните задачи. Мозъкът често се стреми към ефективност и когато действие се повтаря многократно, процесът на вземане на решение се автоматизира, трансформирайки поведението в навик. Този механизъм ни позволява да спестим ментални ресурси за по-сложни задачи.


Причините за наличието или липсата на добри навици могат да бъдат разнообразни и включват моделите на поведение, научени през детството, външните обстоятелства, личния мотивационен фактор и други. Хората развиват различни навици, тъй като са уникални по своя начин, имат различни житейски и професионални обстоятелства, цели и мотивации.


Дори хора, живеещи заедно, могат да развият коренно различна рутина и навици по простата причина, че имат различни цели за личностното си израстване, различно ежедневие извън дома и защото са уникални като личности. С партньора ми живеехме в различни часови диапазони - аз ставам рано, той може да спи до 12 на обяд; аз съм активна сутрин, а неговото време е в тъмната част на деня. И това не е никакъв проблем когато намирате с лекота време да сте заедно. 


Разберете кога е вашето активно време с този тест.Добрите навици, като например редовно физическо упражнение, здравословно хранене, редовен сън или практики на самоусъвършенстване, ни насочват към по-здравословен начин на живот и подпомагат нашето физическо и емоционално благополучие. Те могат също така да насърчат нашето професионално и лично успех, като ни дават постоянство и упоритост в постигането на поставените цели.


Имаме различни навици, защото те ни помагат да се справим със сложния свят около нас, като насочват нашия фокус към други, по-важни решения, които изискват много повече от времето и ума ни. Не успяваме да изградим някои навици поради различни причини: може да липсва мотивация, външен стимул, последователност в действията или просто хаосът в ежедневието ни пречи да ги развием.


За изграждане на добри навици може да се използва концепция като "правилото 21/90", което предполага, че за да се установи нов навик, трябва да се повтаря определено действие в продължение на 21 дни и след това да се запази за следващите 90 дни, за да се превърне в устойчив навик.


Изграждането на добри навици ни помага в израстването като личности, защото след като един навик стане част от нашата ежедневна рутина, ние вече не трябва да отделяме много усилия, за да го поддържаме. Това ни освобождава от стрес и ни позволява да се фокусираме върху други аспекти на нашия живот или личностно развитие.


За да изградим добри навици е нужно да следваме няколко основни стъпки:

  1. Дефинирайте ясна цел. Разберете какво искате да постигнете и защо искате да го постигнете.
  2. Започнете с малко. Опитайте се да внедрите малки изменения в ежедневието си, които могат да бъдат устойчиво поддържани във времето.
  3. Свържете новия навик с вече установена рутина. Например, ако искате да започнете да медитирате, направете го веднага след някое действие, което вече правите ежедневно, като изпиването на сутрешното си кафе.
  4. Празнувайте успехите. Успехът потвърждава дейностите, които предприемаме, и генерира позитивни асоциации.
  5. Бъдете последователни. Повторението е ключово за установяването на нов навик, затова се опитайте да бъдете колкото се може по-последователни. 
  6. Приемете отстъпленията. Един или два неуспеха не трябва да ви откажат. Продължавайте напред и не се обезкуражавайте.


Изграждането на добри навици може значително да ни помогне в личностното ни израстване, защото създава стабилна основа, върху която можем да построим и разширим нашите умения и знания. Те ни носят усещане за контрол и увереност, което може да се превърне в катализатор за нови постижения и развития във всички аспекти на живота ни.


Преследването на постоянни подобрения и формирането на нови, положителни навици е процес, който изисква време и търпение. Но ако се ангажираме с него и инвестираме нужните усилия, той може да донесе значими ползи и възможности за растеж в нашите лични и професионални животи.


Да продължим по темата за навиците и тяхната роля в личностното развитие. След като сте започнали с малки стъпки и сте обвързали нови навици със съществуващи рутини, следва да внимавате да не се изправите пред един от най-големите врагове на постоянството - преумората. Формирането на добър навик изисква умереност и реалистични очаквания; не може да промените живота си за една нощ. Има необходимост от търпение и разбирането, че стъпка по стъпка се стига най-далеч.


Тук е добре да напомня за ролята на обратната връзка и отчетността. След като изпълнявате новите си навици, важно е да проследявате напредъка си. Това може да означава записване на вашите постижения в дневник, използване на приложения за проследяване на прогреса или дори споделяне на целите си с приятел, който може да ви държи отговорни. Тези стратегии ви позволяват да визуализирате успеха и да поддържате мотивацията.


Нещо повече, научете се да преобразувате промените в своята среда, така че да подкрепя появата и укрепването на положителни навици. Например, ако искате да ходите на фитнес след работа, подгответе фитнес екипировката си предварително и я оставете на видно място. Опростяването на процеса помага за преодоляване на леността и трудностите при стартирането.


Също така е важно да разберете критичното значение на самоосъзнаването в процеса на изграждане на навици. Когато неподходящи навици продължават да съществуват въпреки вашите усилия, често това е заради липсата на дълбоко разбиране за корените на тези навици. Разпознавайки тригери и следствия, свързани с вашия начин на живот, можете да предприемете по-целенасочени стъпки за разбиването на отрицателните модели и изграждането на нови, по-полезни.


Пример - след като започнах да пия топла вода всяка сутрин и повече вода през деня, аз намалих драстично приема на кафе съвсем естествено. Ако изграждате навик за здравословно хранене съвсем естествено ще се откажете от нездравословните храни. Ако решите да четете повече, ще спрете да гледате телевизия...


Последно, но не по важност, е осъзнаването, че навиците имат кумулативен ефект върху нашия живот. Както позитивните, така и негативните навици се събират и създават портрета на нашето бъдеще. Ако обръщаме внимание и постепенно изграждаме положителни, подкрепящи навици, можем да променим траекторията на нашия живот към по-здравословен, по-успешен и по-щастлив път. Навиците подпомагат нашето физическо и емоционално благополучие. Те могат също така да насърчат нашия професионален и личен успех, като ни учат на постоянство и упоритост в постигането на поставените цели.


Изграждането на добри навици не е само инвестиция в непосредствената ефективност, то е инвестиция в бъдещето на нашето лично и професионално развитие. 

Тези навици са основата, върху която всяко ново умение се изгражда, и чрез постоянство и самодисциплина наистина имаме способността да трансформираме нашия живот.


"ПО-ДОБРИ ЗА 30 ДНИ" - обучението за изграждане на устойчиви навици стартира на 09.01.2024. 


С нас ли си?


От усмихнатата страна на Живота винаги е по-хубаво! - Happy DO ッ

Коментари
* Имейлът няма да бъде публикуван в сайта!