03 Nov
03Nov

Предизвикана от поредния пост за хакнат профил на приятелче в социалните мрежи и заформилата се дискусия, тази статия ще е един различен подарък за всички вас.


Всички сме чели как да се пазим в интернет, всички уж знаем какво трябва да правим, всички сме ужасени от мисълта да изгубим безвъзвратно снимки,  спомени, споделени мисли и емоции, виртуални приятелства... Какво обаче реално правим, за да не ни се случи? Забелязвам... май нищо ... Освен ако не ни се е случило и сме започнали да работим на принципа "Парен каша духа".

По този повод реших да събера малко инфо от личния ми опит като чистач на компютърни вируси и споделеното от специалистите по темата, и да ви го представя в резюмиран вид, готов за употреба. Надявам се да започнете да го правите, за да не се чудят приятелите и познатите ви на някакъв етап къде и как да ви открият, ако се случи "онова". Спестява време и нерви, гарантирано!

Ами да започваме:

 

1. Първото и най-важно нещо за социалните мрежи е да си оправите имейла.

Какво имам предвид - Използването на някакъв "какъвто и да е" имейл за логване в която и да е социална мрежа е най-неразумното нещо, което може да сътворите. 

Преди много години, първият фирмен имейл, който създадох, беше в АБВ. Нищо лошо за АБВ! Но след 1г скоростно ми се наложи да правя нов, да преместя останалата информация в него и да забравя да ползвам АБВ за фирмена кореспонденция. Защо? Ами защото беше много лесно хакнат. Реших да ползвам GMAIL, защото ми предоставя опция за двойна верификация, свързана с телефона ми. Телефоните вече така или иначе са като физическо продължение на ръцете ни, защо да не ги използваме и ЗА това! 

Вие може да си изберете друг имейл доставчик, но задължително си активирайте двойното потвърждение, че именно вие се опитвате да си влезете в пощата. Измислите си достатъчно сложна парола с поне 10 символа, включваща големи и малки букви и специални знаци. Сменяйте ако не всеки месец, поне на всеки два! Не използвайте един и същи имейл за личен и фирмен профил!


2. Направете си двойно удостоверяване за логване във Фейсбук

Не спират оплакванията за хакнати лични и фирмени профили, за изчезнала информация, за придобити картови данни... И атаките сякаш стават все повече. Звучи ли ви страшно? Така е! 

Опцията за двойно удостоверяване се активира само с 3 клика - направете го! Как се случва това: 

- кликвате на 3те точки в профила ви и избирате "Profil and Tagging settings" (Настройки за профил и маркиране)
- избирате "Security and Login" (Сигурност и вход)
- променете опцията "Two-Factor Authentication" (Двуфакторно удостоверяване) на ON
- следвайте стъпките 

Допълнително: Направете профила си видим само за приятели, ако не е свързан по някакъв начин с бизнеса ви. Скрийте си имейла. Не играйте игрички като NameTaste например - въпреки, че имейла ви не е видим във ФБ, те получават информация за него. Позволявайте да ви тагват в постове само след ваше одобрение. 

!!! Ако имате затруднения с откриването на опцията ползвайте директния линк.3. Дори и да са ви свързани профилите от Фейсбук и Инстаграм, ползвайте различни пароли за влизане в тях.   

По възможност дори и два различни имейла.

Как да помним толкова много и различни пароли?

Купувате си един големичък тефтер с поне 200 листа и започвате да го запълвате. Или просто си инсталирате приложение, което ще ги помни вместо вас. Така ще ви се налага да помните една единствена парола само за приложението. Сменяйте я поне всеки месец! Споделям една статия, от където може да научите повече и да изберете своето. СЕЙФ ЗА ПАРОЛИ


4. Почиствайте редовно браузърите си

Какво правя аз - всяка вечер преди изключване на компютъра/лаптопа изчиствам историята, като слагам отметки на Бисквитки, Кеш, Буферна памет. По този начин се отписвам от всички сайтове, в които съм влязла, освобождавам място в паметта, изтривам проследяващите ме бисквитки. Чисти сметки добри приятели. На следващият ден започваме отново. Правя същото и с телефона. Дааа, много е тегаво на следващия ден да се логвам отново тук и там, но поне ще е само на места, които са ми нужни към момента!


  • Почистване на ОПЕРА

Кликвате на колелцето "Настройки", намирате опцията "Изчистване на данните от сърфирането", при отварянто ѝ се появява прозорче с опции. Избирате всичко, избирате за цялото време и изчиствате историята.  • Почистване на ГУГЪЛ ХРОМЕ

От 3те точки най в дясно горе (там където пишете адреса на сайт) избирате "История". В отворения нов прозорец кликвате на опцията "Изчистване на данните за сърфирането". В новото отворено прозорче процедирате по същия начин като описания за Опера.  •  Почистване на МОЗИЛА

От 3те чертички най горе в дясно избирате "Настройки". В ляво намирате и кликвате на "Поверителност и защита", откривате 'История" и слагате тикчета на опциите, които желаете да се случват. След това влизате в "Изчистване на историята" и в отвореното прозорче процедирате като по горе описаните действия.  • Почистване на Microsoft Edge

Oт 3те точки най в дясно горе (там където пишете адреса на сайт) избирате "History/История". В отворения нов прозорец кликвате на иконката с кошчето. В новото отворено прозорче избирате всичко (без паролите и сертификатите), избирате "за цялото време" и изчиствате историята.5. Архивирайте

Редовно и по възможност на външен носител. 

Само да си знаете, че ако ви изчезне профил, цялото съдържание, което с години сте създавали, изчезва автоматично. 

Просто съвет: архивирайте си разни неща, ако са ви важни. ФБ не е обещавал, че ще ни архивира каквото и да било, нали. Вижте картинките и го направете още сега!


Ако все пак нещо неприятно се случи и ви изчезне профил, страница или група

Тук ще споделя опита на потребители, минали през това:

Njaved Njaved - ако ви е хакнат профила препоръчва да се свържете с roll_techz в Инстаграм или по имейл - rolltechzofficial@gmail.com. Ще ви възстанови профила за минути и дори ще ви даде IP адреса на хакера.

Boryana Ivanova - изгледайте този клип. "Следвайки съветите му ми помогна да се свържа с реални хора от ФБ съпорт и да възстановя инстаграм акаунта си. Разликата е, че става въпрос за бизнес страница, не съм сигурна дали важи за групи. Много се бях ошашкала и аз, но в момента, в който се свързах със съпорта (с истински хора, не ботове) решиха проблема за 10тина дни..."Ами това е. Малко, но от сърце. За това пък е супер полезно. Важното е да го правим редовно и да не си мислим, че на нас няма да ни се случи! Такъв филм все още няма! 

Много от вас го знаят това, много други го правят... Надявам се наистина да съм успяла да помогна на някого от онези, които все отлагат или не знаят как.

А ако смятате, че може да е полезно и за някой от вашите приятели или познати - споделете от бутончето доло - не боли! 

Ако пък има нещо друго, което вие правите, за да се пазите - споделете го с нас! Ще сме ви благодарни!

Коментари
* Имейлът няма да бъде публикуван в сайта!