Happy DO ッ
28 Mar
28Mar


Не, няма да ви говоря за Бутан. Там очевидно живеят най-щастливите хора на планетата, щом дори си имат и министерство на щастието. По тази логика и най-щастливите жени са там.

Ще ви споделя някои данни от Доклада за световното щастие за 2024 г. (WHR), традиционно публикуван на 20 март - денят на щастието. Е, и не само това.

За първа година изследванията се правят и на база възраст.

Засягат се осем критерия за оценка на щастието:

 • покупателна способност
 • продължителност на живот
 • обществена подкрепа
 • усещане за корупция
 • свобода на избора
 • лично удовлетворение
 • отрицателни емоции
 • благотворителност


Определянето на точен процент на щастливите хора на Земята е сложна задача. Точният процент на щастливите жени още повече.

Щастието е субективно преживяване, което зависи от множество фактори, като:

Личностни характеристики: оптимизъм, екстравертност, чувство за хумор

Житейски обстоятелства: здравословно състояние, финансово положение, семейни отношения, работа

Културни норми: възприятие за щастие, социални сравнения

Въпреки трудностите има няколко източника, които се използват за обобщение на данните и дават представа за нивата на щастие в световен мащаб:

Доклад за световното щастие:
Създаден от ООН. Класира 156 държави по ниво на щастие. Използва данни от проучвания, които измерват фактори като:
Подкрепа от близки
Щедрост
Здраве
Свобода
Доверие в институциите

• Gallup World Poll:
Проучване, проведено в над 150 държави. Измерва нивата на положителни емоции, като:
Радост
Удоволствие
Надежда

• World Values Survey:
Проучване, проведено в над 80 държави. Измерва ценностите и вярванията на хората, които могат да повлияят на щастието им.


За да определи нивото на национално щастие на страната Световният доклад за щастието измерва социалната подкрепа, доходите, здравето, свободата, щедростта и липсата на корупция. Според Доклада за 2023 г.:

Финландия е най-щастливата страна в света за 6-та поредна година. Дженифър Де Паола, изследовател на щастието в Университета в Хелзинки, заявява пред AФП, че близката връзка на финландците с природата и здравословният баланс между професионалния и личния живот са ключови фактори за удовлетвореността им от живота. Освен това финландците може би имат "по-постижимо разбиране за това какво е успешен живот" в сравнение например със САЩ, където успехът често се отъждествява с финансова печалба, допълва тя.


Miikka Luotio /Unsplash 


Интересното е, че САЩ и Германия не попадат в топ 20 на най-щастливите нации за първи път от създаването на доклада. Двете страни заемат съответно 23-то и 24-то място. Изненадващо пък Коста Рика и Кувейт се наредиха сред първите 20 в списъка, позиционирайки се съответно на 12-то и 13-то място.

България се качва от 85-тото до 81-мо място.Най-ниските нива на щастие продължават да са в Афганистан и Ливан.

Тазгодишният доклад установява също, че по-младите поколения са по-щастливи от по-възрастните в повечето региони по света. За съжаление не във всички.

Според доклада Норвегия, Швеция, Германия, Франция, Обединеното кралство и Испания са страни, в които старите сега са значително по-щастливи от младите, докато Португалия и Гърция показват обратния модел.

Интересно е да се отбележи, че в България младите са станали по-щастливи от възрастните хора в сравнение с периода 2006-2010г.


Хора под 30 години


Хора над 30 години


Според световния доклад на щастието за 2024 най-щастливи са възрастните жени в Индия. В Северна Америка, Австралия и Нова Зеландия щастието сред групите под 30 години е спаднало драстично от 2006-2010 г. насам, като по-възрастните поколения вече са по-щастливи от младите. За разлика от тях, в Централна и Източна Европа щастието се е увеличило значително при всички възрасти през същия период.

Има и причина за оптимизъм в световен мащаб - нивото на доброжелателност е с около 25% по-високо, отколкото е било преди пандемията:


"Доброжелателността към другите, особено нагласата за оказване на помощ към непознати, се повиши драстично през 2021 г., а през 2022 г. задържа високото си ниво“, казва Джон Хелиуел, един от авторите на Доклада на световното щастие, в интервю за CNN.


Глобалното щастие не е пострадало през трите години на пандемията от COVID-19, е друг позитивен извод. Оценките на живота от 2020 г. до 2022 г. са "забележително устойчиви“, се казва в доклада, като глобалните средни стойности в общи линии съответстват на трите години, предхождащи пандемията.


"Дори през тези трудни години положителните емоции остават два пъти по-разпространени от отрицателните, а чувствата на положителна социална подкрепа са два пъти по-силни от тези на самотата“ - продължава Хелиуел.


И все пак


Важно е да напомня, че тези класации са само ориентировъчни.

Те не могат да отчетат всички фактори, които влияят на щастието ни.

Защото щастието е динамично и може да се променя с течение на времето, смяната на обстановката, израстването ни като личности.

В крайна сметка, щастието е относителна работа и индивидуално преживяване. Колкото и да го мериме по разни критерии, проценти и показатели едни хора са си щастливи без видими причини, а други си ходят цял живот нещастни - пак без видима причина.

По повод на всякакви такива проучвания, статистики и доклади ние, българите, сме обичайно много скептични. Изскачат едни съмнения у нас когато за поредна година дадат "златния медал" за щастие на Финландия. Бутан дори излязоха от списъка за анкетирани страни, предполагам защото по презумция са си все на първо място. Логично е да ни се появи въпрос сега, ние българите, от кого да вземаме пример за щастие? Ако вземаме пример от Бутан - жална ни майка, както се казва. Гледайки целия цирк по съставяне на кабинети и разни ротационни истории ще си останем само с идеята за някакво щастие.


Източник: iStock 


Най-важното е да откриете какво ви прави щастливи и да се стремите да го постигнете.


Ето няколко простички съвета, които могат да ви помогнат да увеличите собственото си щастие:

 • Прекарвайте време с любимите си хора.
 • Бъдете благодарни за това, което имате.
 • Правете добро за другите.
 • Грижете се за себе си физически и психически.
 • Поставете си цели и работете за тяхното постигане.
 • Наслаждавайте се на малките неща в живота.


Щастието е пътуване, а не крайна дестинация.

Наслаждавайте се на пътя!

Бъдете част от истински щастливата статистика!

Можете да попълните анкетата "Колко са щастливи българските жени?" тук.


"Пейка" помолили читателите си да довършат изречението "Най-щастливите хора живеят.....". Споделям ви някои от отговорите, а изводите оставям на вас. 


Ако не ви се попълва анкетата можете да отговорите на този въпрос и тук, в коментар.


От усмихнатата страна на Живота винаги е по-хубаво - Happy DO ッ

Последният доклад се основава на данни, събрани след началото на пандемията от COVID-19, като участниците в проучването отговарят на въпроси от 2021 г. до 2023 г. Аз лично съм попълвала тази анкета 2 пъти - веднъж през 2020 г. и веднъж през 2021 г.

Коментари
* Имейлът няма да бъде публикуван в сайта!