Happy DO ッ
20 Jan
20Jan

Да бъдеш щастлив и да се чувстваш продуктивен означава самореализация. Това е състояние на голямо духовно и физическо удовлетворение, което не зависи от това, което вашата компания прави за вас, не зависи от вашия партньор, нито от вашите родители, а зависи изцяло от вас, вашите мисли, навици и решения.


Поскъпването на живота принуждава много семейства да преподредят приоритетите си, което неизбежно води до спорове кое е по-важно – дали купуването на по-нов автомобил, или планираната отдавна екзотична лятно почивка в чужбина. Обикновено мъжете държат на колата и аргументите им са, че тя ще е по-икономична и така ще се пестят пари от гориво. Жените пък настояват за пътуването, защото е възможно положението да се влоши още повече и то да не се осъществи въобще в близките години. Така неизбежно се стига до трудния въпрос – кое е по-важно и кое всъщност ще ни направи по-щастливи.

Мо Гавдат, който е написал няколко книги по въпросите на житейското щастие, смята, че то много малко е свързано с материални неща. Натрупвайки състояние от фондовите пазари и започвайки кариера в технологичния бизнес, той спира да се замисля как харчи още на 28 г. „На тази възраст вече бях директор на търговска компания с много висока заплата. Притежавах вила с басейн, две служебни коли и правех бизнес пътувания по цял свят. Имах прекрасна съпруга и две страхотни деца“, казва Мо Гаудат. Ставайки високопоставен шеф в „Гугъл“ по-късно, пък съвсем няма проблем да си купи каквото иска, но все усеща, че нещо не му достига да бъде напълно щастлив. Една нощ си поръчва онлайн два ретро автомобила „Ролс Ройс“. „Казах си: „Защо работя толкова усилено, ако не мога да си доставя малко радост?“ Когато колите дойдоха ги гледах 20 минути, след което дори без да отварям вратата на едната, се върнах към нещастните си мисли“, разказва Гавдат пред „Дейли мейл“.

Когато отново усеща граничеща с депресията витална празнота, Мо решава сериозно да предприеме нещо за възвръщане на своето щастие.


Най-тежкият изпит


По време на конференцията в Барселона на екрана зад себе си Мо Гавдат показва снимка на сина си Али: „Като малък той беше като вечно щастлив дзен монах. Почти никога не плачеше дори като бебе. Като тийнейджър ролите ни се размениха, често аз го питах за съвет. Той беше безкрайно щастлив, а аз бях клинично депресиран“, спомня си Гавдат. 16-годишен синът му си татуира на гърба фразата The Gravity of the battle means nothing to those in peace (Тежестта на битката не е нищо за тези, които са постигнали мир). „Докато аз търсех как отново да бъда щастлив, заедно с него създадохме нашия модел. Аз бях силен с формулите, той със сърцето си.“


„През 2014 г. Али, който беше студент в Бостън, дойде да ни види в Дубай. Заболя го корем, заведохме го в болница и се оказа, че трябва да го оперират от апандисит. Една от най-лесните операции, прави се за четири минути. Но лекарят направи пет поредни грешки и след четири часа синът ми почина. Млад, красив, висок, моята най-голяма гордост. Всеки път, когато се върна към този момент, все едно изтръгват част от сърцето ми. Ако се бях затворил съсипан до края на живота си, щеше да е напълно разбираемо. Но не го направихме нито аз, нито майка му и сестра му. На панихидата облякохме забавни тениски, спомняхме си забавни истории с Али, прегръщахме се и се смеехме. Външен наблюдател би казал, че сме на купон.“


Тогава Мо вече е извървял голяма част от отвеждащия го към личното му щастие път. Съвсем скоро след загубата си спомня, че по време на безценните си разговори с Али всъщност са успели да създадат математическа формула на щастието. Според нея то е равно или по-голямо от разликата между събитията в живота ни и нещата, които сме очаквали да се случат в него. Точно този спомен помага на бащата да се отласне от дъното на разрушителната скръб и да започне да пише първата си книга. А също и един от последните разговори, които Али предизвиква в семейството. Буквално четири дни преди смъртта си той започва да разкрива какво обича или не у всеки един от членовете му. На баща си казва, че иска да прави повече неща, които зависят от сърцето му.

Така се появява на бял свят през 2017 г. книгата му "Solve for Happy: Engineer Your Path to Joy", преведена вече в трийсет държави и превърнала се в бестселър. Тя е начинът Мо Гавдат да ни разкрие, че действително разполага с „тръгваща от мозъка и стигаща до сърцето“ формула,  която накратко резюмира така: всеки път, когато сме нещастни, означава, че реалността не е на нивото на очакванията ни за живота, и обратното. В 400 страници той събира над десетгодишното си проучване по темата, в което заимства от различните религии и философски теории, математиката, квантовата физика и психологията.

Поставя си за цел с посланието в нея да достигне до десет милиона души. Шест месеца след издаването някои от видеата по темата, които качва в YouTube, са гледани над сто милиона пъти.


Как се разваля машината


Роден и израснал в Египет, Мо Гавдат изпада в дълбока екзистенциална криза, когато е 37-годишен. Дори след като поглъща всичките книги, филми и научни изследвания за щастието, на които попада, не открива причина за усилващото се осъзнаване, че то е все по-недостижимо. Тогава му хрумва да подходи като инженер. „Представих си се като машина. Винаги съм бил щастлив до 23-годишна възраст и после нещо се е повредило. Всеки инженер би попитал кога се е развалила машината, как и колко време е работила добре преди това.

Родени сме щастливи от фабриката, ако са задоволени най-елементарните ни нужди. На технологичен жаргон – раждаме се подобно на default setting на нов телефон. Първият ден е перфектен, а после вече не, защото почваме да му инсталираме странни апликации. От малки започват да ни наслагват в главата, че формата на тялото ни е от значение, че е задължително да сме богати и успели, че всичките ни приятели във Фейсбук трябва да ни харесват. И ние им вярваме. Започваме да се адаптираме, за да бъдем успешни, но в процеса ставаме нещастни. За радост щастливото дете остава винаги в нас, просто е затрупано със социални очаквания, вярвания и илюзии. В момента, в който няма причина да не бъдем щастливи, ние сме естествено щастливи“, споделя Мо Гавдат и сменя подхода си.

Решава да открие нещата, които го правят нещастен и да се опитва да ги изхвърли от живота си. Така постепенно се разделя с 16-те си автомобила, с високоплатената си работа в „Гугъл“ и с всичките си спестявания. Оставя малка част от тях за обучението на дъщеря си, другите раздава за благотворителност и инвестира в проектите си за обучение по житейско щастие. Пише книги, като последната му e как да адаптираме своя вътрешен глас. Излиза преди година и само за дни става бестселър в онлайн книжарницата на „Амазон“.


„Понякога говоря с мозъка си като с досаден приятел. Когато ми изпраща мисли, които не са ми полезни, му казвам да ми намери по-добри. Мога да избера мисълта „Али умря и ме боли“ или „Али живя страхотен и щастлив живот“. И двете са верни. Когато той умря, едно от най-смазващите чувства бе на вина като родител. Чувах как мозъкът ми казва: да го беше завел в друга болница. Това е валидна мисъл и, повярвайте ми, какво ли не бих направил да мога да променя нещата, но е невъзможно. Затова избирам друг начин на движение през живота. Ето че мога да споделя със света модела, който създадохме с Али. Синът ми няма да се върне, но светът ще стане малко по-добър.“


Разделя се и със съпругата си, с която са заедно от студентските години в родния им Египет. Според Мо една от най-големите причини за нещастие в съвременния свят е изхабяването на романтичните връзки. „Има период на меден месец, в който всичко е прекрасно, но след известно време, ако не работи наистина добре, несъвместимостите започват да се показват. И ако стигнете до точка, в която осъзнавате, че това е нерешим проблем, сте длъжни да си кажете: „Опитах се, не се получи и дължа на себе си да живея в мирно, спокойно състояние и може би да намеря някой, който е по-съвместим“, посочва Гавдат. Той все още смята бившата си съпруга Нибал за най-невероятната жена, която е виждал, но и напълно я разбира, че се е отказала да го следва по света, докато обикаля да говори за пътя към щастието. Може да сме изгубили сексуалната си интимност, но имаме дълбока душевна връзка, която е безусловна и всъщност е вечна любов, обяснява Мо.


Моделът 6-7-5


Мо Гавдат структурира своя алгоритъм около три основни групи. Според него трябва да разчупим 6-те големи илюзии в живота (мисълта, Аз-ът, познанието, времето, контрола, страха). Да превъзмогнем 7-те мъртви ъгъла (филтри, предположения, предвиждания, спомени, етикети, чувства, преувеличения). И да приемем 5-те големи истини (сега, промяната, любовта, смъртта, дизайнът).


„Всеки от нас е повлиян по различен начин от тях. Обикновено един елемент от първите две групи е големият ни проблем. Аз например се определям като пенсиониран маниак по контрола. Бях откачен на тази тема, докато осъзнах, че контролът е илюзия. Един-два от големите „бъгове“ са отговорни за 80% от нашето щастие. А най-първичният и безотказен дизайн на живота се състои в това, че той ще се развали и ще приключи“, твърди Гавдат.


Към написването на книгата той подхожда като създател на иновативен софтуер, както е правил с години в свръхтехнологичните компании. Написва първата чернова заедно с няколко близки приятели. После я качва онлайн и моли сто и двадесет непознати от целия свят да четат, да поправят, да променят и да обсъждат помежду си. В този процес открива любопитни резултати. 8% от тези първи читатели например зарязват книгата на 11-а стр. „Там за първи път казвах: щастието е избор. В анкетите, които тези хора бяха попълнили,  споделяха, че са депресирани. Това ми показа, че докато читателят не направи избора да бъде щастлив, изобщо нямам шанс да го прекарам по-нататък от 11-а страница.“


През 2018г. Мо Гавдат напуска „Гугъл“, за да се посвети изцяло на представянето на своя модел чрез лекции и курсове, а и продължава да пише. Пътува над девет месеца в годината. Казва, че максимално е опростил живота си. Няма намерение да сменя тригодишния си телефон, преди да се развали. Носи тениски за 19 долара и ги рециклира чак когато са износени. С дъщеря си са се разбрали да не купуват нов чифт маратонки, преди да са изхвърлили стария. „Осъзнавам, че в живота си имах възможност да изпробвам почти всичко, затова изглежда лесно сега да правя подобен избор. Много хора няма да ми повярват, единственият начин е да опитат сами.“


Всички книги на Мо Гавдат можете да откриете тук.
Kindel версия на руски език.
Прочетете на руски в Goodriders.
На български е преведена само "Страшно умен. Бъдещето на изкуствения интелект и как можете да спасите нашия свят".


От усмихнатата страна на Живота винаги е по-хубаво - Happy DO ッИзточник: 24chasa.bg, divamagazine.bg, manager.bg
Събра за вас: Heppy DO

Коментари
* Имейлът няма да бъде публикуван в сайта!