Happy DO ッ
08 Mar
08Mar

Най-известният гений в човешката история не само революционизира физиката, но ни завеща и много ценни уроци за по-добър живот.


С научни открития като постоянството на скоростта на светлината, E = mc² и общата теория на относителността, Алберт Айнщайн с право е известен като един от най-великите гении на човечеството. Неговата слава и известност обаче се простират далеч отвъд областта на физиката, тъй като Айнщайн играе важни роли в политиката, медиите и дори в ежедневните дела на живота. От неговите писма, кореспонденции и от личните разкази на онези, с които е общувал, може да се извлече очарователен набор от правила за живота. Ето някои от най-добрите му уроци.

Що се отнася до това да живеете най-добрия си живот, Алберт Айнщайн вероятно въобще не е първото име, за което се сещате по отношение на житейски съвети. Най-вероятно го познавате като пионер в революционизирането на начина, по който възприемаме Вселената, като ни е дал напредък като:

 • постоянството на скоростта на светлината,
 • фактът, че разстоянията и времето не са абсолютни, а относителни за всеки един наблюдател,
 • неговото най-известно уравнение - E = mc²,
 • фотоелектричния ефект,
 • теорията на гравитацията, общата теория на относителността, която отхвърли нютоновата гравитация,
 • и мостовете на Айнщайн-Розен, или както са по-известни - червеевите дупки.


Снимка от архив на Bettmann, Getty Image


Но Айнщайн е повече от просто известен физик: той е пацифист, политически активист, активен антирасист и една от най-емблематичните и прославени фигури в цялата ни история.

Бил е известен и с нетрадиционното си поведение по различни начини, които пренебрегвали социалните норми, включително разрошената му коса, остроумния му хумор и безмилостната му омраза към чорапите. Но по-малко известни са свободно дадените житейски съвети към много от неговите приятели, познати и съвременници, които може би са дори по-актуални днес, в 21-ви век, отколкото когато той първоначално раздавал думите си на мъдрост и състрадание. Взети от книгата „Ефектът на Айнщайн“, написана от официалния мениджър на социалните медии на имението на Айнщайн, Бенямин Коен, тези правила за по-добър живот надхвърлят физиката и са от значение за всички нас. Ето може би най-добрите и универсално приложими уроци от самия Айнщайн.


Правило №1: Полагайте усилия върху нещата, които имат значение.


Когато мислите за външния вид на Айнщайн, може да ви хрумне думата „разрошен“. Неговата обрасла, несресана коса, дрипавото му, износено, често миризливо облекло, обувките му без чорапи и т.н., всички бяха известни като мърляви. Но нищо от това не притесни Айнщайн, който в по-късните си години носеше нещо, което можеше да се счита за почти униформа: характерен сив костюм, без традиционното спортно палто, с кожено яке на негово място. (И, разбира се, с обувки, но без чорапи.)

Тази идея за носене на просто, но функционално облекло, което успокоява този, който го носи, стана известна през последните години от технологични предприемачи, които имат свой собствен характерен стил:

 • Стив Джобс и неговите прословути сини дънки и черно поло (стил, копиран от Елизабет Холмс),
 • Джеф Безос, който носи сини дънки с монохромни ризи с яка с къс ръкав,
 • Марк Зукърбърг, който предпочита сини дънки и тениски,
 • Сатя Надела, който обикновено носи панталони, поло тениски и обувки Lanvin,
 • и Джак Дорси, чиито изцяло черни тоалети често включват шапка, суитчър с качулка или яке,

се цени по една причина над всички останали: ефективност.

Ако трябва да вземате много решения всеки ден или много работа, която изисква умствено усилие във всякакъв смисъл, намаляването на цялостното ви умствено натоварване е от първостепенно значение, ако искате да избегнете това, което е известно като умора от вземане на решения: нашата способност вземането на добри решения деградира, тъй като ставаме по-уморени от безмилостната необходимост да правим избори.

Както пише модната журналистка Елиса Гудман, „Униформеното обличане се корени не само във физическата, но и в умствената ефективност. Хората, които трябва да вземат огромни решения всеки ден, понякога ще изберат последователен ансамбъл, защото това им позволява да избегнат умората от вземане на решения, при което вземането на твърде много несвързани решения всъщност може да доведе до спад на производителността."

Това е начин да спестите усилията си и да ги вложите там, където са най-необходими, за сметка на това да ги пилеете за фалшиви или маловажни неща. С други думи, изборът да не полагате усилия в нещата, които са излишни за това, което всъщност е важно за вас, е начин да станете по-умствено ефективни, което освобождава ума ви да се съсредоточи върху това, което всъщност е най-важно за вас. Липсата на усилия от страна на Айнщайн в личната му презентация се разширява до пренебрежението му към ходенето на бръснар, както и до често почти нечетливия му стил. Но наградите от фокусирането на ума му върху това, което е наистина важно за него, го доведоха до богат, пълноценен живот.


Credit: Leo Baeck Institute 


Правило №2: Правете неща, които обичате, дори и да сте ужасни в тях.


Докато много от страстите на Айнщайн се простирали далеч отвъд физиката - включително любовта към печените изделия и склонността към свиренето на цигулка - може би това, което му харесвало най-много, било плаването. Както пише Айнщайн, „Круизът в морето е отлична възможност за максимално спокойствие и размисъл върху идеи от различна гледна точка.“ Втората му съпруга (и братовчедка), Елза, добавя, че „Няма друго място, където съпругът ми да е толкова спокоен, мил, ведър и отделен от рутинните разсейвания; корабът го отнася далеч. Фокусирайки се върху нещо светско, умът на Айнщайн е свободен да се лута, което често го води до вълнуващи нови идеи."

Айнщайн обаче бил напълно неспособен да плава и в най-добрия случай бил диво невнимателен моряк. Той често губел посоката си, лодката му засядала или мачтата му падала. Други ветроходни лодки често трябвало да се пазят от Айнщайн, тъй като той представлявал опасност за себе си и за другите, отказвайки да носи спасителна жилетка, въпреки че не можел да плува. Лодкари и дори деца рутинно го спасявали и изтеглянето на лодката му обратно до брега била често срещано явление. Но спокойствието, което Айнщайн е изпитвал, докато е плавал, е несравнимо, давайки му умствена свобода, към която всички трябва да се стремим за себе си.


Правило #3: Имайте пъзел мислене.


Помислете за проблемите, пред които сме изправени, както като индивиди, така и колективно, като цивилизация. Те могат да бъдат например финансови, екологични, свързани със здравето или политически, тъй като тези арени засягат всички нас. Гледате ли на тези проблеми като на кризи? Ако го направите, вероятно се чувствате отчаяни от тях, тъй като има много малко овластяващи неща за изправяне пред криза. Но ако гледате на тях като на пъзел, може да сте склонни да помислите за нов подход към решаването им. В това отношение Айнщайн е почти прототип на човек, който гледа на всяка трудност, пред която е изправен, като на пъзел, който трябва да бъде решен: във физиката и извън нея.

Помислете за неговия често неразбран, но най-известен цитат: 

„Въображението е по-важно от знанието“. 

Въпреки че много хора са разглеждали пъзела от обекти, движещи се близо до скоростта на светлината преди - включително други гении като Фицджералд, Максуел, Лоренц и Поанкаре - уникалната перспектива на Айнщайн беше тази, която му позволи да подходи към този проблем по начин, който го доведе до революцията на специалната теория на относителността. С гъвкав, нетвърд светоглед, Айнщайн лесно би оспорил предположения, които другите не могат да преодолеят, позволявайки му да измисли идеи, които другите безцеремонно направо биха отхвърлили.

На Айнщайн не му е било чуждо да има силни убеждения както за живота, така и за физическата реалност, но всяко негово мнение, дори и тези, в които е бил най-сигурен, не е било по-свещено за него от светска хипотеза. Когато човек има хипотеза или идея, целта не е просто да се установи дали тази хипотеза е правилна или грешна; в известен смисъл това е най-малко интересната част от начинанието. Търсенето на отговорите, включително измислянето как да се извърши критичният тест и да се разпита самата Вселена по ефективен начин, е било това, което наистина е вълнувало Айнщайн.

Неговите мисловни експерименти били сред най-креативните подходи, прилагани някога от физиците, и тази линия на мислене е била възприета от много учени оттогава, които искат да избегнат това, което е известно като когнитивно вкореняване. Как би изглеждала една светлинна вълна, ако можете да я следвате, като се движите със същата скорост, с която се движи? Как би се отклонила светлината от далечна звезда от гравитацията на Слънцето по време на пълно слънчево затъмнение? Какви експерименти може да извърши човек, за да определи дали нашата квантова реалност е предварително определена от променливи, които не можем да наблюдаваме директно? За разлика от проповедник, който твърди, че е непогрешим, прокурор, който иска да ви убеди в своята гледна точка, или политик, който просто иска да спечели одобрението ви, пъзел мисленето - т.е. умът на учен - е единственото, което може ви води до нови открития, включително доста неочаквани.


Фотокредит - Quora & Bettmann, Getty Image


Правило #4: Мислете дълбоко, дълго и упорито, за нещата, които наистина ви очароват.


През дългия си живот Айнщайн получава много писма: от хора, които го познават добре, до напълно непознати. Когато едно такова писмо пристигнало на бюрото на Айнщайн през 1946 г., питайки гения какво да правят с живота си, отговорът бил толкова проницателен, колкото и състрадателен: 

„Основното е това. Ако сте попаднали на въпрос, който дълбоко ви интересува, придържайте се към него с години и никога не се опитвайте да се задоволявате с решението на повърхностни проблеми, обещаващи относително лесен успех."

И ако не успеете да стигнете до решението, което преследвате, не се отчайвайте. Както Айнщайн пише на своя приятел Дейвид Бом, „Не бива да се депресирате от огромността на проблема. Ако Бог е създал света, основната му грижа със сигурност не е била да направи разбирането му лесно за нас." Въпреки че Айнщайн беше най-известен с проблемите, които решаваше, имаше много други, чиито решения са му убягвали през целия му живот: от намирането на детерминистично обяснение за наблюдаваното квантово поведение до опита да се обедини цялата физика (включително гравитацията и другите сили) в една всеобхватна рамка.

Въпреки че мнозина са се опитвали и са се проваляли (и продължават да се опитват и провалят) да решат тези и други пъзели, най-голямата радост и удовлетворение често се намират в самата борба.


Правило #5: Не позволявайте на политиката да ви изпълни нито с ярост, нито с отчаяние.


Айнщайн е в крак с много приятели и членове на обществеността, но също и с разширеното си семейство. В кореспонденция с братовчедка си Лина Айнщайн предложил урок, в който много от нас би било добре да се вслушат. „Що се отнася до политиката, разбира се, все още се ядосвам прилежно, но вече не размахвам криле, само разрошвам перата си.

Колко от нас са чували, виждали, чели приятел, познат или дори напълно непознат да направи изявление, което ни е накарало да излезем от кожата си и изпълнени със справедливо възмущение в резултат на това да избухнем в тирада? Въпреки че това може да задоволи някаква примитивна нужда в нас да изразим мнението си и да оспорим това, което виждаме като неприемлив разказ, колко често всъщност такъв отговор всъщност е бил ефективен за постигане на някоя от нашите цели?

Понякога наистина е важно да се намесим и да направим всичко възможно: това, което Айнщайн нарича „удари с криле“. Но в други моменти, като в урока, който King Bumi от Avatar: The Last Airbender искрено би одобрил, понякога най-добрият отговор е да се отпуснете, да наблюдавате, да помислите и да изчакате подходящия, стратегически момент, за да предприемете действие: „разрошваме перата си“ за момента. Често това е по-мъдрия курс на действие.Правило #6: Сляпото подчинение на властта е най-големият враг на истината.


Много от нас, след като чуят нещо, за което сме сигурни, че е абсурдно, погрешно или безнадеждно покварено, незабавно и гръмогласно решаваме да му се противопоставим, независимо от това, което всъщност показва пълният набор от доказателства. След като изоставим способностите си за критично мислене, защото сме сигурни, че знаем отговора, ние сме склонни просто да се присъединим към онези, които са съгласни с нас, и да се противопоставим на тези, които подкрепят нещо различно. За Айнщайн това представлява смъртта на рационалния ум, което той нарича „колективна лудост“ или „стаден ум“. Днес вероятно бихме го нарекли групово мислене и Айнщайн отбеляза, че то често се ръководи от видна фигура, бълваща пропаганда.

Учени, включително бивши реномирани като Йоханес Старк (нобелов лауреат и основател на ефекта на Старк), сформирали общество против относителността, което дискредитирало Айнщайн и неговата теория. Подхранвано от национализъм и антисемитизъм, Айнщайн и неговите идеи се превърнали в мишена, като една линия на атака твърдяла, че относителността е погрешна и опасна, а друга линия, че е брилянтна, но че Айнщайн е откраднал идеята от „истинските“ (нееврейски) учени. Именно този курс на действие в крайна сметка довел до обявяване на награда за "главата" на Айнщайн, което го принуждава да избяга от Германия в Съединените щати. Докато Айнщайн първоначално смятал, че тези машинации са глупави, нелепи и безобидни, по-късно той заключава, че „Сляпото подчинение на властта е най-големият враг на истината“. В ерата на фалшивите новини този урок е по-важен за усвояване от всякога.


Правило #7: Науката, истината и образованието са за всички, не само за привилегированите.


Credit: Lincoln University of PA/Langston Hughes Memorial Library 

Айнщайн често е бил много критичен към правителството на Съединените щати, дори след като емигрира през 30-те години на миналия век и получава гражданство през 1940 г. Историята на робството и продължаващата сегрегация и расизъм, по-специално, резонират с него по същия начин, както антисемитизмът: като фундаментално дехуманизиращо, тъй като е безпочвено. ФБР започва досие за Айнщайн през 1932 г. и то се е разраснало до повече от 1400 страници по времето, когато Айнщайн умира през 1955 г., а антирасистките действия на Айнщайн са смятани за фундаментално неамерикански от мнозина (включително сенатор Джоузеф Маккарти), но Айнщайн не е би бил възпрян.

През 1937 г. Айнщайн кани чернокожата оперна звезда Марион Андерсън да отседне в къщата му, когато ѝ било отказано настаняване в местния (изолиран) хотел в Принстън. През 1946 г. Айнщайн предприема революционното действие като просто посещава университета Линкълн – първият чернокож колеж в Съединените щати – и изнася лекции, говорейки със студенти и отговаряйки на въпроси. Изнасяйки обръщение към студентското тяло, Айнщайн каза:

„Пътуването ми до тази институция беше в името на полезна кауза. В Съединените щати има разделение на цветнокожите от белите. Тази раздяла не е болест на цветнокожите. Това е болест на белите хора."

През 1953 г. Айнщайн защитава академичната свобода на Уилям Фрауенглас, учител, който преподава за облекчаване на междурасовото напрежение, в писмо, публикувано от The New York Times. На следващата година той допълнително настоява за „правото да се търси истината и да се публикува и преподава това, което човек смята за истина“. В днешно време можем да сме сигурни, че Айнщайн би настоял науката, истината и образованието да бъдат достъпни за всички. Докато някои физически свойства може да са относителни, като пространството и времето, то радостите, знанието и истините, разкрити от науката, не принадлежат на нито една раса, нация или фракция, а на цялото човечество.Цитатите, съдържащи се в статията, са подбрани и взети от книгата на Бенямин Коен "Ефектът на Айнщайн"
Фотокредит - корица
Източник - bigthing.com

Преведе и редактира за вас - Happy DO

Коментари
* Имейлът няма да бъде публикуван в сайта!