Happy DO ッ
07 May
07May

Ти, и само ти, избираш как да се почувстваш във всяка една ситуация.


Избирам да владея чувствата си


Отливите са следвани от приливи. Зимата си отива, за да дойде лятото. Слънцето изгрява и залязва. Има пълнолуние и новолуние. Птиците долитат и отлитат. Цветята цъфтят и вехнат. Семената се сеят, реколтите се прибират. Цялата природа е кръговрат от настроения и аз съм част от нея - нормално е да имам своите емоционални спадове и върхове.


Избирам да владея чувствата си


Неразбраният кръговрат на нещата е, че всеки ден се събуждаме с настроение, различно от вчерашното. Вчерашната радост ще стане днешна тъга, но от днешната тъга ще се роди утрешната радост. Дълбоко в мен има колело, което постоянно се върти от тъга към радост, от възбуда към апатия, от щастие към меланхолия. Както при цветята, сега разцъфналата ми радост ще посърне и изчезне в униние, но избирам да помня, че както увехналото цвете носи семето на бъдещия разцвет, така и от днешната тъга ще се роди утрешната радост.


Избирам да владея чувствата си


Как да овладея емоциите, за да бъде ползотворна всеки ден? Защото, ако настроението ми не е подходящо, денят ми ще бъде неуспешен.

За да виреят, дърветата и растенията зависят от атмосферните условия. А аз имам силата да изграждам собствените си условия и да ги пренасям със себе си. Ако на среща, в разговор, в писмо занеса нещастие, униние, мрачно настроение и песимизъм, в отговор ще получа нещастие, униние, мрачно настроение и песимизъм. Ако нося радост, ентусиазъм, духовитост и смях, моето настроение ще ми даде богат урожай от същото.


Избирам да владея чувствата си


Как да овладея емоциите си така, че всеки ден да е щастлив и ползотворен? Приемам силата на вековната тайна: Слаб е, който разрешава мислите да контролират действията му. Силен е който заставя действията си да контролират мислите. 

Всеки ден, щом се събудя, преди още да са ме завладели силите на тъгата, самосъжалението и неуспеха, следвам този план за действие:

 • ако се чувствам подтисната, пея
 • ако се чувствам тъжна, се смея
 • ако се чувствам уморена, танцувам
 • ако чувствам страх, излизам от кутийката си
 • ако се чувствам неоценена, обличам нови дрехи
 • ако се чувствам несигурна, "повишавам" глас
 • ако чувствам бедност, визуализирам предстоящото богатство
 • ако се чувствам нищожна, припомням си целите си.


Избирам да владея чувствата си


От днес избирам да знам, че само хора с ограничени способности могат винаги да са на собствената си висота, а аз не съм посредствена. Ще имам дни, в които ще трябва да се боря срещу чувства, които рязко биха ме повалили. Отчаяние и тъга се разпознават лесно, но има и други, идващи с усмивка и топла прегръдка. Те също могат да ме унищожат. Избирам да контролирам и тях.

 • Ако стана прекалено самоуверена, ще си припомня неуспехите си.
 • Ако си угаждам прекалено много, ще си спомня глада в миналото.
 • Ако усетя тихо задоволство, ще помисля за конкуренцията.
 • Ако ми се усладят моментите на величие, ще си спомня моментите на срам.
 • Ако се почувствам всемогъща, ще се опитам да спра вятъра.
 • Ако постигна огромно богатство, ще си спомня за една гладна душа.
 • Ако се възгордея извънредно много, ще си спомня момент на слабост.
 • Ако почувствам, че съм неповторима, ще погледна безкрая на звездите.


Избирам да владея чувствата си


И с това ново знание ще разбирам и различавам настроенията и на онзи, към когото се обръщам. Ще проявявам снизхождение към гнева и раздразнението му в този ден, защото не знае тайната на контрола на ума. Ще мога да понеса стрелите и обидите му, защото знам, че утре ще се промени и близостта с него ще бъде удоволствие.

Избирам да не преценявам никого от една среща. Избирам да не пропускам в утрешния ден да посетя отново онзи, който днес ме посреща с омраза. Това тайно знание ще бъде ключът ми към огромно богатство.


Избирам да владея чувствата си


Избирам да познавам и откривам мистерията на настроенията в мен и заобикалящия ме свят. Готова съм да контролирам различните личности, които се събуждат в мен всеки ден. Овладявам настроенията си с положителни действия. 

Днес аз контролирам съдбата си, а тя е - да стана най-великата владетелка на щастието в света.

Владея себе си.

Аз съм велика 👑


Сподели в коментар до колко успяваш да контролираш емоциите и чувствата си 👇‍‍


Искаш да се научиш - ела на нашия 10-дневен курс за емоционална интелигентност. Пиши ми за повече подробности.


7 стъпки за управление на емоциите.


П.п. Споделянето е грижа: Ако сте харесали статията и сте я намерили за полезна, споделете я сега с любимите си хора и с всички, които могат да се възползват от знанията. Благодаря сърдечно!


От усмихнатата страна на Живота винаги е по-хубаво - Happy DO ッпо Ог Мандино и "Най-великият търговец на света"

Коментари
* Имейлът няма да бъде публикуван в сайта!